Budowa wędzarni (DG, elektryka)

Budowa wędzarni, wędzenie, wyrób wędlin domowych.

Autor tematu
chprzemo
900
Posty: 911
Rejestracja: poniedziałek, 9 wrz 2013, 20:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 134 razy

Post autor: chprzemo »

Cześć!

Ostatnimi czasy wróciła myśl o budowie wędzarni, a w zasadzie malutkiej wędzarni.

Mam kanał wentylacyjny 40x40x125 cm z KO, planuje użyć tego jako komory wędzarni, planuję wyciąć jeden font i zrobić drzwiczki. Do tego mam zrobiony dymogenerator którego schemat znalazłem na innym forum.

Chciałbym się zapytać Was koledzy o kilka kwestii:
1) chce użyć grzałki z piekarnika do uzyskania temperatury- w jaką moc celować?
2) grzałka powinna być osłonięta przed ewentualnym ściekaniem na nią płynów/tłuszczu? Zastanawiam się czy robić nad nią jakiś daszek...
3) na początek całość nie będzie ocieplona, w przyszłości dostanie ubranko (jak wędzenie będzie jakoś wychodziło i jak mnie ‚wciągnie’ ta zabawa) z armaflexu- czy to dobry pomysł?
4) myślałem o ruszcie KO z siatki 10x10 mm do drobniejszych kawałków mięsa/ serów i powiedzmy dwa poziomy na kije- czy to będzie optymalne? W jakiej kolejności to zainstalować?
5) wiem, że w takiej wędzarni potrzebna jest cyrkulacja powietrza w komorze- planować jakiś niewielki wentylator na wyjściu żeby się mieszało powietrze z dymem w komorze?


Niejeden zapyta ‚czemu nie napiszesz na forum wędliniarskim?’ Już odpowiadam- mam sentyment do tego forum dlatego zaczynam poszukiwania właśnie tu, wiem też, że jest wielu ‚dymiących kolegów’ którzy mam nadzieje pomogą:)


Pozdrawiam!
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 10 gru 2018, 18:19 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
"Jeśli życie daje Ci cytrynę poproś o sól i tequilę" (cyt. z filmu Who Am I- polecam)
Awatar użytkownika

Czarodziejka
50
Posty: 62
Rejestracja: czwartek, 13 wrz 2018, 21:57
Krótko o sobie: No i brzeg urwałam :D
Ulubiony Alkohol: Produkcji domowej, niekoniecznie mojej :)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Śląsk
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Budowa wędzarni (DG, elektryka)

Post autor: Czarodziejka »

Witaj :)
Ja jestem zwolenniczką tradycji, więc postawiłam sobie w tym roku murowaną wędzarnie z paleniskiem na drzewo, a za cyrkulacje służy mi otwieranie drzwi (drewnianych).
Na tym forum jest cały dział o wędliniarstwie, mamy tu przepisy na domowe mięsiwa i porady względem budowli wędzarni, poczytaj i tam napisz, podejrzewam że odpowiedź się znajdzie. Powodzenia życzę :)
Pozdrowienia z miasta świętej wieży :) ;)

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Budowa wędzarni (DG, elektryka)

Post autor: wawaldek11 »

W beczkę 200 l wstawiam starą kuchenkę spiralę 800w - grzałem już do 90*C - ale beczka jest ocieplona i stoi na dywaniku i jak zimno przykrywam kocem.
Zrób nad grzałką deflektor - tymczasowo na cegłach ustawiam blachę na ciasto https://www.pieknowdomu.pl/forma-blacha ... gKpLfD_BwE Wydaje mi się, że lepiej rozprowadza ciepło po komorze i nie pozwala na spalanie tłuszczu, który może kapać na grzałkę.
Siatka z KO przydaje się - ja kupiłem przeplataną 1 mm i to był błąd - kup zgrzewaną z grubszego drutu. Siatkę mam na samym wierchu i tam na razie wędziłem sery.
Ocieplenie koniecznie przy blaszanej konstrukcji. Stabilniejsza praca, mniejsze zużycie prądu. Nawet ze starych koców czy kurtek na początek.
Cyrkulacja jest potrzebna, ale wystarczy naturalna - muszą być otwory na uchodzenie dymu i pary.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdrawiam,
Waldek

Autor tematu
chprzemo
900
Posty: 911
Rejestracja: poniedziałek, 9 wrz 2013, 20:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: Budowa wędzarni (DG, elektryka)

Post autor: chprzemo »

@Czarodziejka- oczywiście jak ogarnę teren wokół domu, postawię jakaś altanę i zorganizuje wszystko będę myślał nad grillem i wędzarnią murowaną... Jak narazie muszę sobie poradzić inaczej.

@wealdek11- skorzystam z podpowiedzi o deflektorze, rozwiąże temat ewentualnego przypalania tłuszczu. Czymś owinę konstrukcję ale docelowo ma być to armaflex- jak myślisz? Zda egzamin? Chyba jest to na tyle odporny materiał, że na wędzarni powinien dać radę bez uszkodzeń i wprowadzania czegoś obcego do dymu.
Jeszcze jedno pytanie- jakiej pompki używasz? To tez muszę zakupić bo nie mam, pierwsze próby z dymogeneratorem robiłem przy użyciu CO2 z butli:) ciekawy efekt mgły się robił tuż po rozpaleniu:)
"Jeśli życie daje Ci cytrynę poproś o sól i tequilę" (cyt. z filmu Who Am I- polecam)
Awatar użytkownika

Adaszcz31
200
Posty: 226
Rejestracja: piątek, 16 mar 2018, 10:49
Krótko o sobie: Nie ma nic piękniejszego niż realizować i spełniać marzenia
Ulubiony Alkohol: Rakija, Burbon....
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: Budowa wędzarni (DG, elektryka)

Post autor: Adaszcz31 »

Grzałka 2kW od piekarnika lub grilla wystarczy w zupełności, najlepiej na sterowniku PID, ocieplenie bym zrobił z wełny mineralnej są takie maty do kominków.
A to moja konstrukcja wedzarnia a będzie jeszcze piec chlebowy i grill.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 10 gru 2018, 23:21 przez Adaszcz31, łącznie zmieniany 1 raz.

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Budowa wędzarni (DG, elektryka)

Post autor: wawaldek11 »

Pompkę mam taką: https://allegro.pl/napowietrzacz-360l-h ... 21002.html
Armafleks i ja kupiłem do ocieplenia - 19mm, ale nie wiem czy wykorzystam, bo w beczce trudno mi się zorganizować i powstał plan budowy drewnianego "kibelka". Na razie beczka owinięta jest szarą matą ocieplającą.
Zaletę mojej wędzarni jest jej mobilność ;) W niedzielę jedzie do kolegi ...
Mam już swoje pierwsze spostrzeżenia z wędzenia dymogeneratorem: jak zgaśnie, to nie problem, bo temperatura i to co już osiadło na wędzonkach dalej robi swoje. A że mam kawałek do miejscówki i pracuję, to kontrola co dwie godziny wystarczała. Zawieszały się zrębki. Zamówiłem o innej gradacji.
Pozdrawiam,
Waldek

Autor tematu
chprzemo
900
Posty: 911
Rejestracja: poniedziałek, 9 wrz 2013, 20:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: Budowa wędzarni (DG, elektryka)

Post autor: chprzemo »

@Adaszcz31- coś pięknego! Może kiedyś dorobię się też takiej budowli...

Właśnie leżę i myśle, że nie będę jednak robił drzwiczek. Zostawię jak jest i będę ładował od góry, to nie takie wysokie będzie wiec dam radę i łatwiej będzie ocieplić nawet wełna mineralną jak dekarz mi wygnie ściankę zewnętrzna z blachy...

Dwa poziomy na kije i jeden na ruszt/siatkę dadzą radę? Nie za niski jest ten kanał do takiego rozwiązania?


Edit:
Jak sterujesz temperaturą? Coś wyrafinowanego czy raczej proste? We wcześniejszych postach pojawiło się PID ale nie wiem czy w wędzarni potrzeba aż takiej dokładności i ‚technologii’ :) mam zalegające termostaty W1209- myślisz, że da radę?
Czy powinienem coś lepszego zastosować?
Ostatnio zmieniony wtorek, 11 gru 2018, 00:22 przez chprzemo, łącznie zmieniany 1 raz.
"Jeśli życie daje Ci cytrynę poproś o sól i tequilę" (cyt. z filmu Who Am I- polecam)
Awatar użytkownika

Adaszcz31
200
Posty: 226
Rejestracja: piątek, 16 mar 2018, 10:49
Krótko o sobie: Nie ma nic piękniejszego niż realizować i spełniać marzenia
Ulubiony Alkohol: Rakija, Burbon....
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: Budowa wędzarni (DG, elektryka)

Post autor: Adaszcz31 »

@chprzemo Dzięki, za dobre słowo. Wszystko własnymi rękami robię i tak na prawdę to jeszcze daleko do końca projektu.
Tutaj jeszcze nie podłączyłem grzałki, ale buduję moduł sterowania na rex C410. Jeśli chcesz mieć spokój z temperaturą przy grzałce to musisz zastosować jakiś regulator. Mój kolega ma MH1210 czy temu podobny i też chwali. W1209 też powinien dać radę, jak masz luźny to spróbuj co Ci szkodzi. Jak padnie to dokończysz bez i zrobisz inny :)

Szlumf
2000
Posty: 2379
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
Podziękował: 629 razy
Otrzymał podziękowanie: 583 razy
Re: Budowa wędzarni (DG, elektryka)

Post autor: Szlumf »

Jeżeli do destylacji używasz Pamela to sprawdź czy Twój nie ma opcji wędzenia.
Pod wylotem rurki dymowej postaw łatwo dostępne naczynie na skropliny lub wyprowadź skropliny jakimś lejkiem poza wędzarnię. Na dole zrób też regulowaną przesłonę na dopływ powietrza. To samo na górze na odpływ dymu.
Pomyśl nad dostosowaniem wędzarni do suszenia darów natury. Wystarczy więcej półek - 3 lub 4 poziomy. Takich śliwek czy jabłek jak z własnej suszarni nigdzie nie kupisz. Nalewki na nich też są doskonałe.
Jednak na Twoim miejscu nie rezygnował bym z drzwiczek. Nie wiesz jeszcze czy nie będziesz musiał przewieszać towaru przy wędzeniu a na pewno przydadzą się przy suszeniu.
Ocieplenie konieczne nawet przy pierwszym, próbnym wędzeniu. Szczególnie jak planujesz wędzić zimą.
Awatar użytkownika

Adaszcz31
200
Posty: 226
Rejestracja: piątek, 16 mar 2018, 10:49
Krótko o sobie: Nie ma nic piękniejszego niż realizować i spełniać marzenia
Ulubiony Alkohol: Rakija, Burbon....
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: Budowa wędzarni (DG, elektryka)

Post autor: Adaszcz31 »

Słuszne uwagi

Autor tematu
chprzemo
900
Posty: 911
Rejestracja: poniedziałek, 9 wrz 2013, 20:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: Budowa wędzarni (DG, elektryka)

Post autor: chprzemo »

Nie używam Pamela tylko swojego tworu wyobraźni i kreatywności- sam takie tematy konstruuje i może kiedyś jak mnie wciągnie zabawa to postawię dedykowany sterownik na ESP.

Wylot dymu chce zrobić na jakimś kominku z KO oczywiście z siatką zabezpieczającą przed nieproszonymi gośćmi w wędzarni, nad dolotem się nie zastanawiałem- da radę taki z boku? Czy powinien być na dolnej ściance (podłodze)?
O naczynku do skroplin pamiętam, jak budowałem dymogenerator to się naczytałem i widziałem na testach DG co potrafi z tego "wyciec". A swoją drogą to dużo będzie tych skroplin w trakcie np. 5h wędzenia? Spodziewać się około 5, 50 czy 500 ml :) ?

Przemyślę temat z drzwiczkami jeszcze raz, i zgodnie z uwagą wstawię więcej kątowników jako prowadzenia żeby uzyskać więcej poziomów- faktycznie suszone owoce to ciekawy motyw, w zasadzie to po dobrym wyczyszczeniu można by i grzyby suszyć w takiej wędzarni....


Czy ktoś poza WWaldek11 i Adaszcz31 może podzielić się fotkami swojej konstrukcji? Zdjęcie czasami odda więcej niż 1000 słów i może być inspiracją dla mnie i innych :D

pozdrawiam
"Jeśli życie daje Ci cytrynę poproś o sól i tequilę" (cyt. z filmu Who Am I- polecam)

Szlumf
2000
Posty: 2379
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
Podziękował: 629 razy
Otrzymał podziękowanie: 583 razy
Re: Budowa wędzarni (DG, elektryka)

Post autor: Szlumf »

Ja wykorzystuję tradycyjną wędzarnię z 1,5m kanałem dymowym dostosowaną do dymogeneratora. Dolny nawiew reguluję otwarciem drzwiczek paleniska. Jest to niestety mało dokładne. Czasami, do osuszania, wstawiam w otwór drzwiczek wentylator. Na górze mam dwa typy regulacji. Podnoszony daszek do osuszania i regulowane żaluzje z deseczek z otworami. Dolne otwory wentylacyjne możesz zrobić na dole ścianki bocznej lub frontowej.
Z rurki dymowej kapie dosyć mało. Mi w 30-sto godzinnym maratonie wędzarniczym wykapało mniej niż 0,5l.

Autor tematu
chprzemo
900
Posty: 911
Rejestracja: poniedziałek, 9 wrz 2013, 20:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: Budowa wędzarni (DG, elektryka)

Post autor: chprzemo »

30 godzin? Cóż tak długo dymiłeś? Warto było? :)

Otwory spróbuję zrobić na bocznej ściance, do tego szyberek w kominku wylotowym i powinno być OK.
"Jeśli życie daje Ci cytrynę poproś o sól i tequilę" (cyt. z filmu Who Am I- polecam)

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Budowa wędzarni (DG, elektryka)

Post autor: wawaldek11 »

Kominek odpuściłbym - może wytworzyć się ciąg, który będzie zasysał powietrze przez dymogenerator i różne nieszczelności powodując niepotrzebne straty ciepła i za wysoką temperaturę spalania w DG. Otwory z regulacją pod dachem wystarczą. Może kominek dodaje urody, ale jak wyczytałem na WD praktyczny nie jest. Możesz zrobić atrapę ;) Ja klasycznie nakrywam bekę workiem jutowym. I jak grożą opady, to blacha na kijkowych dystansach. Blachę przykrywam kocem, bo nieizolowana skrapla całą wilgoć z komory i zalewa worek.
Smoły po 8 h wędzenia (z przerwami, bo DG wygasł kilka razy) było ok. 50 ml. Pamiętaj o pochyleniu rurki dymowej w stronę naczynia w komorze.
W czwartek odpalam ponownie machinę.
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

Czarodziejka
50
Posty: 62
Rejestracja: czwartek, 13 wrz 2018, 21:57
Krótko o sobie: No i brzeg urwałam :D
Ulubiony Alkohol: Produkcji domowej, niekoniecznie mojej :)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Śląsk
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Budowa wędzarni (DG, elektryka)

Post autor: Czarodziejka »

:D Jak wspomniałam wcześniej postawiłam w tym roku wędzarnie :D
A, że proszono o zdjęcia to wrzucam :D
Jeszcze daszki robię z drewna czterospadowe :) ale jakoś skończyć nie mogę :scratch:
Z grilla ruszty wyciągam i wchodzi mi garnek z pieczonkami :D
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony środa, 19 gru 2018, 16:58 przez Czarodziejka, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrowienia z miasta świętej wieży :) ;)

Szlumf
2000
Posty: 2379
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
Podziękował: 629 razy
Otrzymał podziękowanie: 583 razy
Re: Budowa wędzarni (DG, elektryka)

Post autor: Szlumf »

chprzemo pisze:30 godzin? Cóż tak długo dymiłeś? Warto było? :)
Eksperymentalne pierwsze wędzenia. Na pierwszy rzut papryczki piri-piri trochę ponad dobę. Potem przeróżne sery. Papryczek niestety nie dosuszyłem i po tygodniu czy dwóch spleśniały w słojach. Jak chce się mięsiste to chyba trzeba je przechowywać w oleju. Sery (mozarella. campari. klinek) natomiast bardzo dobre choć mozarella trochę popłynęła.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wędliny Domowe”