Nalewka na pigwie plus miód

Dyskusja ogólna o wytwarzaniu nalewek i ich przyrządzaniu...

Autor tematu
grabek246
150
Posty: 197
Rejestracja: poniedziałek, 8 paź 2018, 19:16
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy

Post autor: grabek246 »

Witam.
Zrobiłem nalewkę na pigwie. Stosunek pigwy do cukru 1:1. Po 3 miesiącach odsączyłem owoce i stwierdziłem ze do słodzę miodem.
Nie pamiętam ile dałem.
Po zabutelkowaniu i odstaniu kilku tygodniach na nalewce Zbiera się jakiś dziwny biały nalot. Po zamieszaniu znika, a pigwówka robi się mętna.
W smaku bardzo dobra.
Czy ten biały nalot to cukier z miodu?
Ostatnio zmieniony piątek, 30 lis 2018, 18:52 przez inblue, łącznie zmieniany 1 raz.

yacequ
100
Posty: 139
Rejestracja: poniedziałek, 14 maja 2018, 11:37
Podziękował: 42 razy
Otrzymał podziękowanie: 19 razy
Re: Nalewka na pigwie plus miód

Post autor: yacequ »

grabek246 pisze:Zrobiłem nalewkę na pigwie...
Z pigwy czy pigwowca ?
Aż taka zabójcza proporcja cukru ???
Uzupełnij post o % zalanego alkoholu, i jak długo owoc się macerował.

Sprocket
2
Posty: 4
Rejestracja: poniedziałek, 26 lis 2018, 19:51
Ulubiony Alkohol: Domowy wyrób i piwo
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: śląskie
Re: Nalewka na pigwie plus miód

Post autor: Sprocket »

Witam
Nalewka jest dlatego mętna, bo jest dodany miód, to normalne, jak do herbaty dodasz miodu, to też jest mętna nie ma się czego obawiać. Ja też kiedyś robiłem nalewkę z pigwy i miodu, ale trochę inaczej.
Ostatnio zmieniony piątek, 30 lis 2018, 22:07 przez wawaldek11, łącznie zmieniany 1 raz.

Autor tematu
grabek246
150
Posty: 197
Rejestracja: poniedziałek, 8 paź 2018, 19:16
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Nalewka na pigwie plus miód

Post autor: grabek246 »

@yacequ, tylko czysty spirytus.
@Sprocket, taki mam przepis od babci.
Ostatnio zmieniony sobota, 1 gru 2018, 07:05 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.

yacequ
100
Posty: 139
Rejestracja: poniedziałek, 14 maja 2018, 11:37
Podziękował: 42 razy
Otrzymał podziękowanie: 19 razy
Re: Nalewka na pigwie plus miód

Post autor: yacequ »

grabek246 pisze:tylko czysty spirytus,taki mam przepis od babci.
Tak, tyle że tych przepisów od babci, że mamy zawrót głowy od nich, aniżeli od trunku.
Daj nam ocenić ten przepis, z pewnością jest interesujący (jeśli Ci się chce).
Tak jak pisze @Sprocket, miód ma takie właściwości, jednakże musi się odstać i po dłuższym czasie można odlewarować przejrzysty płyn. Przelej wszystko do słoja, użyj blendera i odstaw na kilka tygodni, potem ostrożnie ściągnij rurką bursztynowy płyn. Ja podobnie mam z krupnikiem, który jest wart długiego czasu klarowania, ale efekt jest kosmiczny. Jestem też na etapie tworzenia nalewki z pigwowca (owoce pigwowca są mniejsze od owoców pigwy, ale są ciekawsze w smaku), poza owocami pigwowca zalanymi 90% spirytusem, osobno zalałem 90 % spirytusem owocnie z pestkami - mają inny, bardzo charakterystyczny smak i zapach. Owoce ponalewkowe zasypałem cukrem brązowym, ale w proporcji 1:10 - większa powoduje, że jest zbyt słodki (i do tego miód...?). Proponuję dokupić parę kilo owoców, teraz jest najlepszy okres, bowiem pigwowiec zbiera się z krzaków po pierwszych przymrozkach, i zrobić kolejną nalewkę w mniejszej proporcji cukru :D .

Autor tematu
grabek246
150
Posty: 197
Rejestracja: poniedziałek, 8 paź 2018, 19:16
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Nalewka na pigwie plus miód

Post autor: grabek246 »

@yacequ przepis bardzo prosty. 1kg pigwy dokładnie myjemy i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w kostkę i do słoja. Dodajemy 1kg cukru i odstawiamy na 2 tyg. Co jakiś czas mieszamy. Po 2 tygodniach zlewamy sok do innego słoja. Owoce zalewamy 0.5 l spirytusu na 2 tyg. Pozostałe 0.5l wlewamy do wcześniej odsączonego soku. Po 2 tygodniach odsączamy owoce od spirytusu. Wszystko łączymy i zostawiamy na miesiąc.
Podasz przepis na ten krupnik który robisz?

yacequ
100
Posty: 139
Rejestracja: poniedziałek, 14 maja 2018, 11:37
Podziękował: 42 razy
Otrzymał podziękowanie: 19 razy
Re: Nalewka na pigwie plus miód

Post autor: yacequ »

@grabek, robię zupełnie odwrotnie, ale to nieważne.
Jeśli Mod mnie nie zatłucze, to proszę:
Do przygotowania krupniku litewskiego potrzeba:
• 1 kg miodu
• 2 l. spirytusu
• 1 l. wody
• 1 wanilia
• gałkę muszkatołową
• skórkę pomarańczową -cienko skrojoną i dobrze obsuszoną
• korę cynamonu w "papirusie"
• ziele angielskie
• goździki
Pracę zaczynamy od obrania cienko skórki z jednej pomarańczy i ususzenia jej.
Następnie miód wlewamy do garnka i dodajemy przyprawy: laskę wanilii, ale posiekanej, 2 kawałki (ze 4 cm) kory cynamonu, szczyptę mielonej gałki muszkatołowej, 5 ziaren ziela angielskiego, tyleż goździków. Wszystko to przez chwilkę podgrzewamy na małym ogniu.
Gdy miód jest ciepły dolewamy do niego litr wody i doprowadzamy do zagotowania. Odstawiamy na chwilkę do przestygnięcia, ale do gorącego jeszcze syropu miodowego dolewamy spirytus i dodajemy wysuszona skórkę z pomarańczy. To wszystko przelewamy teraz do słoja i odstawiamy w spokoju na tydzień.
Teraz już nie pozostaje nic innego jak przefiltrować krupnik i wlać do butelek. Trunek nadaje się do picia niemal od razu. A podawać go można zarówno na zimo jak i na ciepło. Piekielnie mocny, nadzwyczaj smaczny!
Smacznego,

Autor tematu
grabek246
150
Posty: 197
Rejestracja: poniedziałek, 8 paź 2018, 19:16
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Nalewka na pigwie plus miód

Post autor: grabek246 »

Przepis zapisany. Niedługo będzie trzeba spróbować
Awatar użytkownika

kmarian
700
Posty: 744
Rejestracja: środa, 26 lut 2014, 19:16
Ulubiony Alkohol: swój
Lokalizacja: Beskid Niski
Podziękował: 94 razy
Otrzymał podziękowanie: 97 razy
Re: Nalewka na pigwie plus miód

Post autor: kmarian »

Kolego yacequ, a nie potrzeba do tego przepisu pigwy lub pigwowca? Jeśli tak to ile?

yacequ
100
Posty: 139
Rejestracja: poniedziałek, 14 maja 2018, 11:37
Podziękował: 42 razy
Otrzymał podziękowanie: 19 razy
Re: Nalewka na pigwie plus miód

Post autor: yacequ »

kmarian pisze:a nie potrzeba do tego przepisu pigwy lub pigwowca? Jeśli tak to ile?
Do krupniku ?
W swoim czasie krążył w narodzie dowcip:
"- Czy w Szwajcarii można zbudować komunizm?
- Można, ale to taki piękny kraj !"
W naszym fachu wszystko można, ja nie próbowałem mieszać krupniku z owocami pigwowca lub nalewką z pigwowca, może ktoś próbował...

dzozef
200
Posty: 236
Rejestracja: poniedziałek, 19 gru 2016, 21:43
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: woj.mazowieckie
Podziękował: 40 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Nalewka na pigwie plus miód

Post autor: dzozef »

Ale temat jest o nalewce na pigwie więc skąd krupnik? :scratch: :?: :?: :?:

yacequ
100
Posty: 139
Rejestracja: poniedziałek, 14 maja 2018, 11:37
Podziękował: 42 razy
Otrzymał podziękowanie: 19 razy
Re: Nalewka na pigwie plus miód

Post autor: yacequ »

Bo mnie poproszono, możesz te tematy pominąć...
grabek246 pisze:Podasz przepis na ten krupnik który robisz?
kmarian pisze:a nie potrzeba do tego przepisu pigwy lub pigwowca? Jeśli tak to ile?
Ostatnio zmieniony niedziela, 2 gru 2018, 16:21 przez yacequ, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

kmarian
700
Posty: 744
Rejestracja: środa, 26 lut 2014, 19:16
Ulubiony Alkohol: swój
Lokalizacja: Beskid Niski
Podziękował: 94 razy
Otrzymał podziękowanie: 97 razy
Re: Nalewka na pigwie plus miód

Post autor: kmarian »

yacequ pisze:... Do krupniku ? ...
Spoko, w porządku, przepisy są różne, pomyślałem, że w "litewskim" może być pigwowiec. :D
Przepis jest :ok:

yacequ
100
Posty: 139
Rejestracja: poniedziałek, 14 maja 2018, 11:37
Podziękował: 42 razy
Otrzymał podziękowanie: 19 razy
Re: Nalewka na pigwie plus miód

Post autor: yacequ »

Ależ zawsze możesz wykonać próbę, a może ja też ją wykonam, pomysł niebanalny. Na razie jestem na etapie produkcji nalewki z pigwowca, a to długi proces, niestety; w przeciwieństwie do tworzenia krupniku. :klaszcze:
Awatar użytkownika

kmarian
700
Posty: 744
Rejestracja: środa, 26 lut 2014, 19:16
Ulubiony Alkohol: swój
Lokalizacja: Beskid Niski
Podziękował: 94 razy
Otrzymał podziękowanie: 97 razy
Re: Nalewka na pigwie plus miód

Post autor: kmarian »

Trwa to trochę ale produkt finalny wart zachodu. Jak nalewka z pigwowca dosładzana cukrem sklarowała się ślicznie, to dosładzana miodem ciągle mętna. Nie wiem, czy uda mi się to sklarować metodą "poczekać". Podobnie zresztą mam z "żernichą".

yacequ
100
Posty: 139
Rejestracja: poniedziałek, 14 maja 2018, 11:37
Podziękował: 42 razy
Otrzymał podziękowanie: 19 razy
Re: Nalewka na pigwie plus miód

Post autor: yacequ »

Jak mawiają hydraulicy, nie ma takiej rury, która nie można odetkać. Moim skromnym zdaniem, taka nalewka wymaga czasu na sklarowanie - nalej do wysokiej butelki i obserwuj, rezultat MUSI być !

Sprocket
2
Posty: 4
Rejestracja: poniedziałek, 26 lis 2018, 19:51
Ulubiony Alkohol: Domowy wyrób i piwo
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: śląskie
Re: Nalewka na pigwie plus miód

Post autor: Sprocket »

Witam, ja ostatnio zrobiłem nalewkę z pigwowca. Miałem dosłownie 8 szt. owoców, zalałem litrem 60% psoty i dałem trochę cukru.
Po 4 miesiącach żona stwierdziła, że jest nie słodka i dolała miodu. Efekt - cymesik, raj dla podniebienia. Czuć na podniebieniu i języku delikatną goryczkę jaką posiada pigwa.

Pisz staranniej - MANOWAR
Ostatnio zmieniony środa, 5 gru 2018, 09:56 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wytwarzanie Nalewek”