Minimalna temperatura przechowywania gotowego nastawu po fermentacji ?

Problemy technologiczne związane z uzyskaniem dobrego zacieru: niewłaściwy przebieg fermentacji, zakażenia nastawów, klarowanie...
Awatar użytkownika

Autor tematu
Franky1803
5
Posty: 8
Rejestracja: poniedziałek, 12 lis 2018, 17:04
Podziękował: 7 razy

Post autor: Franky1803 »

Cześć
W jakiej temperaturze minimalnej można przechowywać gotowy nastaw po fermentacji?
Nie mam możliwości do teraz puścić, dopiero po 15 grudnia. Dzisiaj go zlałem (typowa cukrówka) i zastanawiam się czy balkon (w szczelnych pojemnikach z plastyku spożywczego) mu nie zaszkodzi. Teraz w nocy nawet i -10*.
Proszę o pomoc w temacie
Ostatnio zmieniony sobota, 24 lis 2018, 09:50 przez Franky1803, łącznie zmieniany 2 razy.
koncentraty wina

johnex
550
Posty: 567
Rejestracja: sobota, 20 sie 2011, 22:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 35 razy
Otrzymał podziękowanie: 91 razy
Re: Minimalna temperatura przechowywania gotowego nastawu po fermentacji ?

Post autor: johnex »

Zdarzało mi się przechowywać gotowy nastaw ponad miesiąc i to latem. Stał w garażu w plastikowej beczce i nic się nie działo. Przy obecnych temperaturach twój nastaw się dokładnie wyklaruje.
No ale przy bardzo minusowych temperaturach z balkonu bym zrezygnował.
Temperatura zamarzania 15% roztworu alkoholu etylowego wynosi ok -7*C.
Ostatnio zmieniony sobota, 24 lis 2018, 09:54 przez johnex, łącznie zmieniany 2 razy.
Prawo pędzenia bimbru jest Prawem Człowieka!!!
Awatar użytkownika

inblue
350
Posty: 389
Rejestracja: środa, 2 kwie 2014, 08:19
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Lokalizacja: Warszawa/Praga Płd.
Podziękował: 14 razy
Otrzymał podziękowanie: 307 razy
Re: Minimalna temperatura przechowywania gotowego nastawu po fermentacji ?

Post autor: inblue »

@Franky1803 - Jest tak jak napisał @johnex.
W przypadku win za bezpieczną temperaturę wymrażania przyjmuje się temp. ujemną wyliczoną wg wzoru (zaw. alk. % / 2) - 1
Przykładowo dla win 12% będzie to ( 12/2) - 1 = 6 - 1 = - 5 °C
Uważam, że analogiczną wykładnię można przyjąć tutaj.
Prawdziwi twardziele piją naftę.

https://stop447.info/
#NieDlaRoszczeń
Awatar użytkownika

BIDET
30
Posty: 35
Rejestracja: sobota, 7 sty 2017, 23:25
Ulubiony Alkohol: Absynt
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Bogatynia
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 13 razy
Re: Minimalna temperatura przechowywania gotowego nastawu po fermentacji ?

Post autor: BIDET »

Jak zamarznie w plastiku to potem odmarznie. Przecież nie spleśnieje :)

johnex
550
Posty: 567
Rejestracja: sobota, 20 sie 2011, 22:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 35 razy
Otrzymał podziękowanie: 91 razy
Re: Minimalna temperatura przechowywania gotowego nastawu po fermentacji ?

Post autor: johnex »

Zależy jak bardzo zamarznie. Mi w beczce wyrwało dno, gdy niechcący zostawiłem w niej trochę wody.
Prawo pędzenia bimbru jest Prawem Człowieka!!!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Problemy zacierowe”