Ogólna obsługa pot-stil
-
Autor tematu - Posty: 3
- Rejestracja: piątek, 28 wrz 2018, 19:11
Witajcie, zakupiłem ostatnio destylator elektryczny pot still i chciałbym go użyć, jestem bardzo początkujący, jest to moja pierwsza próba destylacji, poprosiłbym kogoś o szczegółowy sposób użycia danego destylatora. Robiłem próbę z wodą z octem(zalecane przed pierwszym użyciem dla oczyszczenia)Głownie poproszę o odpowiedzi na pytania:
1. Czy z odstojników trzeba coś odlewać oraz otwierać zawory w trakcie pracy
2. Czy odstojniki tez maja być ciepłe
3. Czy jeżeli mam za mało zacieru, to mogę dolać wody aby była pożądana objętość(w tym przypadku minimum 18litrów)
Dodaję link z allegro, mam nadzieję ze nie wygaśnie szybko, jeśli tak to proszę o tym informować, pozdrawiam
https://allegro.pl/destylator-keg-50-lu ... 41977.html
1. Czy z odstojników trzeba coś odlewać oraz otwierać zawory w trakcie pracy
2. Czy odstojniki tez maja być ciepłe
3. Czy jeżeli mam za mało zacieru, to mogę dolać wody aby była pożądana objętość(w tym przypadku minimum 18litrów)
Dodaję link z allegro, mam nadzieję ze nie wygaśnie szybko, jeśli tak to proszę o tym informować, pozdrawiam
https://allegro.pl/destylator-keg-50-lu ... 41977.html
-
- Posty: 601
- Rejestracja: poniedziałek, 13 wrz 2010, 18:24
- Krótko o sobie: Główny projektant i konstruktor elektrohydrogumonapawarki z podczepem pod termobululator.
- Status Alkoholowy: Wynalazca
- Lokalizacja: Ziemia
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 44 razy
- Kontakt:
Re: Ogólna obsługa pot-stil
Pierwsze co muszę ci poradzić to jeżeli masz możliwość oddania sprzętu to oddaj. Następnie poczytaj forum a dopiero wtedy kupuj sprzęt.
A odpowiedzi na pytania brzmią:
1. Tak, bo inaczej będzie ci zasmradzało finalny produkt.
2. Inaczej być nie może, bo nie będzie nic leciało.
3. Tak, a wręcz musisz dolać, ale z mniej niż 18 litrów to wyjdzie ci mało marnego urobku.
A odpowiedzi na pytania brzmią:
1. Tak, bo inaczej będzie ci zasmradzało finalny produkt.
2. Inaczej być nie może, bo nie będzie nic leciało.
3. Tak, a wręcz musisz dolać, ale z mniej niż 18 litrów to wyjdzie ci mało marnego urobku.
-
- Posty: 10
- Rejestracja: niedziela, 13 lut 2011, 00:43
- Krótko o sobie: Pędzę....., ale nie że się spieszę :)
- Ulubiony Alkohol: whisky, tequila, rum..... w sumie bimber
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Lokalizacja: Małopolska
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Ogólna obsługa pot-stil
A co takiego złego jest w tym sprzęcie? Pytam bo sąsiad ma prawie identyczny i śliwka, mirabelka czy grappa wychodzi niezła.
Ja mam szybkowar z kolumną szklaną, 1 odstojnikiem i chłodnicą szklaną efekty mam gorsze. Zastanawiałem się nad zakupem takiego, do podobnych celów, więc chętnie posłucham bardziej doświadczonych kolegów.
Ja mam szybkowar z kolumną szklaną, 1 odstojnikiem i chłodnicą szklaną efekty mam gorsze. Zastanawiałem się nad zakupem takiego, do podobnych celów, więc chętnie posłucham bardziej doświadczonych kolegów.
Ostatnio zmieniony wtorek, 27 lis 2018, 08:06 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 897
- Rejestracja: piątek, 18 lut 2011, 16:28
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Czysta i browar
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: ŚLĄSKIE
- Podziękował: 18 razy
- Otrzymał podziękowanie: 104 razy
Re: Ogólna obsługa pot-stil
Odstojniki były w modzie kilkanaście lat temu. Cały "smrodek" który wędruje z kotła zatrzymuje się w odstojnikach. Następnie razem z oparami podrywany jest do chłodnicy i produktu finalnego. Od tamtego czasu troszkę się pozmieniało. Dotąd będziesz chwalił odstojniki aż nie weźmiesz na język czegoś lepszego. Jest całe mnóstwo na temat odstojników tak że zapraszam do lektury.
_______________________________________________________________________________
Pozdrawiam KRZYSZTOF
Pozdrawiam KRZYSZTOF
-
- Posty: 10
- Rejestracja: niedziela, 13 lut 2011, 00:43
- Krótko o sobie: Pędzę....., ale nie że się spieszę :)
- Ulubiony Alkohol: whisky, tequila, rum..... w sumie bimber
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Lokalizacja: Małopolska
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Ogólna obsługa pot-stil
Dzięki za odpowiedź. Rozumiem, że problemem są tu odstojniki, ale proste pot-stile mają tylko kolumnę i chłodnicę, więc i tak wszystko poleci do chłodnicy. W tym przypadku częste zlewanie z odstojników powinno poprawić jednak jakość. Kolumna wypełniona miedzią też wyłapie trochę smrodków. Oczywiście poszperam i poszukam na forum, ale jak mogę Was prosić dajcie choć wskazówkę czego szukać i na czym się skupić. Nie interesuje mnie czysta, bo to jest w sklepie, ale lubię dobra śliwkę, mirabelkę czy grappę. Ostatnio zachęcony tematami tu pisanymi postawiłem melasę z cukrem
Ostatnio zmieniony wtorek, 27 lis 2018, 22:37 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 601
- Rejestracja: poniedziałek, 13 wrz 2010, 18:24
- Krótko o sobie: Główny projektant i konstruktor elektrohydrogumonapawarki z podczepem pod termobululator.
- Status Alkoholowy: Wynalazca
- Lokalizacja: Ziemia
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 44 razy
- Kontakt:
-
- Posty: 897
- Rejestracja: piątek, 18 lut 2011, 16:28
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Czysta i browar
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: ŚLĄSKIE
- Podziękował: 18 razy
- Otrzymał podziękowanie: 104 razy
Re: Ogólna obsługa pot-stil
Pewnie że czystej sklepowej nie zrobi bo to syf. Przy odrobinie wprawy zrobi o wiele lepszą tylko nie na pot stilu.
Wejdź na stronkę Zygmunta "destylatory miedziane" i tam masz proste maszynki do smakówek. Przy odrobinie wprawy zlutujesz sobie sam lub kupisz bo są ogólnodostępne.
Wejdź na stronkę Zygmunta "destylatory miedziane" i tam masz proste maszynki do smakówek. Przy odrobinie wprawy zlutujesz sobie sam lub kupisz bo są ogólnodostępne.
Ostatnio zmieniony środa, 28 lis 2018, 08:20 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie cytujemy posta poprzedzającego w całości.
Powód: Nie cytujemy posta poprzedzającego w całości.
_______________________________________________________________________________
Pozdrawiam KRZYSZTOF
Pozdrawiam KRZYSZTOF
-
- Posty: 10
- Rejestracja: niedziela, 13 lut 2011, 00:43
- Krótko o sobie: Pędzę....., ale nie że się spieszę :)
- Ulubiony Alkohol: whisky, tequila, rum..... w sumie bimber
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Lokalizacja: Małopolska
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Ogólna obsługa pot-stil
Dzięki za pomoc, trochę poczytałem i ciut jestem mądrzejszy, ale doświadczenia nadal brak. Zimne palce wydają mi się prostsze w obsłudze niż abratek i chyba bym wolał. Zatem poproszę jeszcze o poradę czy taki sprzęt byłby ok, czy znów się wygłupiam.
https://allegro.pl/destylator-keg-50-30 ... 06030.html
Zaznaczam że odstojnik będzie wywalony, czyli kolumna z 6 palcami i chłodnica. Przekonuje mnie szerokość rury 60mm, wysokość 120cm i możliwość jej rozkręcenia do czyszczenia wypełnienia. Może są tu elementy które dyskwalifikują taki sprzęt, więc jak mogę prosić zwróćcie mi uwagę co tu jest złe.
Chyba że możecie polecić jakieś dobre sprzęty w rozsądnej cenie, ja szukałem tylko na tym portalu aukcyjnym.
https://allegro.pl/destylator-keg-50-30 ... 06030.html
Zaznaczam że odstojnik będzie wywalony, czyli kolumna z 6 palcami i chłodnica. Przekonuje mnie szerokość rury 60mm, wysokość 120cm i możliwość jej rozkręcenia do czyszczenia wypełnienia. Może są tu elementy które dyskwalifikują taki sprzęt, więc jak mogę prosić zwróćcie mi uwagę co tu jest złe.
Chyba że możecie polecić jakieś dobre sprzęty w rozsądnej cenie, ja szukałem tylko na tym portalu aukcyjnym.
-
- Posty: 7334
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: Ogólna obsługa pot-stil
No właśnie. Tylko wydaje ci się Aabratek jest duuużo prostszy w obsłudze. Zimnymi palcami, nie mając odpowiedniej wprawy, trudniej reguluje się refluksem niż zaworkiem precyzyjnym odbioru w Aabratku.Jeki pisze:Zimne palce wydają mi się prostsze w obsłudze niż abratek i chyba bym wolał
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 10
- Rejestracja: niedziela, 13 lut 2011, 00:43
- Krótko o sobie: Pędzę....., ale nie że się spieszę :)
- Ulubiony Alkohol: whisky, tequila, rum..... w sumie bimber
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Lokalizacja: Małopolska
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Ogólna obsługa pot-stil
1.Czytając opisy, zrozumiałem że na ZP po początkowym wyregulowaniu temperatury przepływem wody przez palce, układ chodzi już do końca stabilnie i regulacja jest tylko tym przepływem wody. Na Aabratku reguluję przepływem wody, zaworkiem odbioru i grzaniem, do tego układ trzeba stabilizować co jakiś czas od nowa. Nie rozumiem też jak odbierać 1:4 skoro nie wiem ile jest skroplin, wydaje mi się to trudniejsze dla amatora.
2.Przy wskazanym przeze mnie układzie mam też możliwość nie włączenia palców i mam pot-stila.
3. Oczywiście zanim kupię jeszcze poczytam, ale proszę o ocenę czy ten sprzęt co wskazałem jest w miarę ok, czy to słaby wybór?
Może to być inny sprzedawca, ale chodzi tylko o wskazanie ewentualnych mankamentów
https://allegro.pl/destylator-keg-50-30 ... 06030.html
2.Przy wskazanym przeze mnie układzie mam też możliwość nie włączenia palców i mam pot-stila.
3. Oczywiście zanim kupię jeszcze poczytam, ale proszę o ocenę czy ten sprzęt co wskazałem jest w miarę ok, czy to słaby wybór?
Może to być inny sprzedawca, ale chodzi tylko o wskazanie ewentualnych mankamentów
https://allegro.pl/destylator-keg-50-30 ... 06030.html
Ostatnio zmieniony czwartek, 29 lis 2018, 05:58 przez inblue, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 7334
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: Ogólna obsługa pot-stil
No, najwyższy czas zasiąść do lektury forum , bo widać, że nie rozumiesz w ogóle zasady działania kolumnyJeki pisze:zanim kupię jeszcze poczytam
W kolumnie nie regulujesz w ogóle temperatury, sama się "reguluje".Jeki pisze:zrozumiałem że na ZP po początkowym wyregulowaniu temperatury przepływem wody przez palce...
Ani przepływem wody, ani grzaniem, tylko i wyłącznie zaworkiem odbioru.Jeki pisze: Na Aabratku reguluję przepływem wody, zaworkiem odbioru i grzaniem
A w zimnych palcach wiesz? Jak już się wgłębisz w czytanie, to się dowiesz, że to najprostsza rzecz na świecieJeki pisze: Nie rozumiem też jak odbierać 1:4 skoro nie wiem ile jest skroplin,
Aabratek też może pracować w trybie pot still.Jeki pisze:Przy wskazanym przeze mnie układzie mam też możliwość nie włączenia palców i mam pot-stila.
Bardzo słaby wybór. Po kilku dniach przed ekranem monitora, sam dojdziesz do takich wnioskówJeki pisze:proszę o ocenę czy ten sprzęt co wskazałem jest w miarę ok, czy to słaby wybór?
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 7
- Rejestracja: piątek, 12 paź 2018, 10:40
- Krótko o sobie: MYŚLĘ, że jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Wkrótce go poznam
- Lokalizacja: WIELKOPOLSKA
- Podziękował: 16 razy
Re: Ogólna obsługa pot-stil
Witam Kolegów,
mogę z całą pewnością przychylić się do opinii Kolegi Radiusa. Wprawdzie, biorą pod uwagę jego wiedze i moją, to tak jakby przytakiwanie „uczniaka” Profesorowi. Jako młody adept nowego HOBBY jeszcze 2 miesiące temu, zanim zacząłem „studiować” to FORUM, optowałem za POT STILEM, nieco później za kolumną z odstojnikami, tak teraz już wiem, że byłby to błąd nie do wybaczenia. Tak, że na pewno należy odłożyć zakup i pozbierać nieco więcej środków, by potem nie żałować wyboru i zakupu. Mówią, że apetyt rośnie w miarę jedzenia. W moim przypadku tak właśnie jest. Obecnie CZYTAM dużo i przyswajam wiedzę z FORUM. Zakup odłożyłem do czasu opanowania PODSTAWOWEJ WIEDZY. Pozdrawiam. wlodek_100
mogę z całą pewnością przychylić się do opinii Kolegi Radiusa. Wprawdzie, biorą pod uwagę jego wiedze i moją, to tak jakby przytakiwanie „uczniaka” Profesorowi. Jako młody adept nowego HOBBY jeszcze 2 miesiące temu, zanim zacząłem „studiować” to FORUM, optowałem za POT STILEM, nieco później za kolumną z odstojnikami, tak teraz już wiem, że byłby to błąd nie do wybaczenia. Tak, że na pewno należy odłożyć zakup i pozbierać nieco więcej środków, by potem nie żałować wyboru i zakupu. Mówią, że apetyt rośnie w miarę jedzenia. W moim przypadku tak właśnie jest. Obecnie CZYTAM dużo i przyswajam wiedzę z FORUM. Zakup odłożyłem do czasu opanowania PODSTAWOWEJ WIEDZY. Pozdrawiam. wlodek_100
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Ogólna obsługa pot-stil
No wielki Radius z małego r nieźle pocisnął. Jakbym siebie czytał.
Wlodek, z całą rozsądnością podszedłeś do tematu. Naprawdę przygotować się, popytać, pochwalam i popieram takie działanie.
Apetyt rośnie w miarę jedzenia, bardzo dobrze, ale..... pamietaj że my też lubimy kaszankę. A schab??? suche bezpłciowe mięso. Smażymy i schaboszczaki, ale również podsmażamy kaszankę. Z cebulką
Jak odpalisz pierwszy sprzęt i tak głupi będziesz...ale przynajmniej będziesz wiedział w którym to kościele dzwonią
W każdym razie, już sukcesem jest że pytasz, interesujesz się i przygotowujesz mentalnie
Oprócz zapitalania po Niemieckiej banie, po gładkim asfalcie, tłuczenie się po Sawannach Serengeti, tym samym autem? To dopiero frajda jest
Przemyśl na spokojnie, poczytaj, popytaj, a my? pomożemy
Wlodek, z całą rozsądnością podszedłeś do tematu. Naprawdę przygotować się, popytać, pochwalam i popieram takie działanie.
Apetyt rośnie w miarę jedzenia, bardzo dobrze, ale..... pamietaj że my też lubimy kaszankę. A schab??? suche bezpłciowe mięso. Smażymy i schaboszczaki, ale również podsmażamy kaszankę. Z cebulką
Jak odpalisz pierwszy sprzęt i tak głupi będziesz...ale przynajmniej będziesz wiedział w którym to kościele dzwonią
W każdym razie, już sukcesem jest że pytasz, interesujesz się i przygotowujesz mentalnie
Oprócz zapitalania po Niemieckiej banie, po gładkim asfalcie, tłuczenie się po Sawannach Serengeti, tym samym autem? To dopiero frajda jest
Przemyśl na spokojnie, poczytaj, popytaj, a my? pomożemy
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
- Posty: 7
- Rejestracja: piątek, 12 paź 2018, 10:40
- Krótko o sobie: MYŚLĘ, że jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Wkrótce go poznam
- Lokalizacja: WIELKOPOLSKA
- Podziękował: 16 razy
-
- Posty: 10
- Rejestracja: niedziela, 13 lut 2011, 00:43
- Krótko o sobie: Pędzę....., ale nie że się spieszę :)
- Ulubiony Alkohol: whisky, tequila, rum..... w sumie bimber
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Lokalizacja: Małopolska
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Ogólna obsługa pot-stil
Czytam, czytam i wiem, że coraz mniej wiem...
Jak już wydaje mi się, że znalazłem swoją drogę, to w następnym temacie dowiaduję się, że to ślepy zaułek. Z drugiej strony to każdy swoje chwali i jednej drogi mi nikt na forum nie wskaże.
Obecnie zastanawiam się nad kolumnami miedzianymi
https://destylatorymiedziane.pl/pl/kolu ... -lmvm.html
https://destylatorymiedziane.pl/pl/kolu ... -lmvm.html
https://destylatorymiedziane.pl/pl/kolu ... -lmvm.html
lub wyczytałem że kilku kolegów z forum może dobry sprzęt złożyć.
Co Wy na takie kolumny, ja czytam dalej.
Jak już wydaje mi się, że znalazłem swoją drogę, to w następnym temacie dowiaduję się, że to ślepy zaułek. Z drugiej strony to każdy swoje chwali i jednej drogi mi nikt na forum nie wskaże.
Obecnie zastanawiam się nad kolumnami miedzianymi
https://destylatorymiedziane.pl/pl/kolu ... -lmvm.html
https://destylatorymiedziane.pl/pl/kolu ... -lmvm.html
https://destylatorymiedziane.pl/pl/kolu ... -lmvm.html
lub wyczytałem że kilku kolegów z forum może dobry sprzęt złożyć.
Co Wy na takie kolumny, ja czytam dalej.
Ostatnio zmieniony niedziela, 2 gru 2018, 16:52 przez inblue, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 134
- Rejestracja: niedziela, 16 wrz 2018, 15:04
- Krótko o sobie: Wielohobbysta
- Ulubiony Alkohol: Nalewka pigwowa
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 13 razy
-
- Posty: 7
- Rejestracja: piątek, 12 paź 2018, 10:40
- Krótko o sobie: MYŚLĘ, że jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Wkrótce go poznam
- Lokalizacja: WIELKOPOLSKA
- Podziękował: 16 razy
-
Autor tematu - Posty: 3
- Rejestracja: piątek, 28 wrz 2018, 19:11
Re: Ogólna obsługa pot-stil
fajnie,fajnie, póki co to działam na tym co mam, nie jest źle, gruszkówka wyszła super, a teraz kolejne pytanko. Czy można jakoś zmodyfikować chłodzenie, czyli zamiast podłączyć do bieżącej wody, można by użyć pompki? Polecacie jakieś?Jaka musiałaby być moc?
Trochę szkoda wylewać czystej wody z kranu, skoro można zrobić obieg zamknięty z zimniejszą wodą niż z kranu.
Trochę szkoda wylewać czystej wody z kranu, skoro można zrobić obieg zamknięty z zimniejszą wodą niż z kranu.