Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.

Autor tematu
09031984
20
Posty: 27
Rejestracja: piątek, 9 mar 2018, 22:27
Krótko o sobie: Uczę i uczę, cały dzień na drodze.
Ulubiony Alkohol: RUM
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Załączniki
Re: Jakie są minimalne temperatury dla startu nastawu cukrowego?

Postautor: 09031984 » wtorek, 6 lis 2018, 13:25

Lesgo58 ja na mniejszej ilości drożdży tzn 4x JO T48 na 200l mam won drożdży i goryczy, a jak bym ich dał 8 paczek to nawet nie chce myśleć jak bym je czuł, jak by buzowały, pracowały i jak się grzały... Dziękuję za rade, ale będę dalej eksperymentował z drożdżami i nastawami aż znajdę złoty środek dla moich ust.

T VODKA STAR JEDNAK PRACUJĄ JESZCZE, więc też pewnie dokończą swoją prace lecz w wydłużonym czasie. Napiszę jak skończy się proces i piana ustanie.


koncentraty wina
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

lesgo58
4000
Posty: 4346
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: Jakie są minimalne temperatury dla startu nastawu cukrowego?

Postautor: lesgo58 » wtorek, 6 lis 2018, 13:48

Przykro mi - ale chyba nie zrozumiałeś mojego przesłania... :scratch:


lewy87r
30
Posty: 47
Rejestracja: wtorek, 1 sie 2017, 12:47
Załączniki
Re: Jakie są minimalne temperatury dla startu nastawu cukrowego?

Postautor: lewy87r » wtorek, 6 lis 2018, 14:58

Też tak myślę, zrób mały nastaw ręcznie (czyli pewnie jakieś 50litrów)- zrób ten nastaw dobrze, odpowiednia ilość drożdży, pożywki, sklaruj go po.
Przegoń metodą 2,5 i otrzymany spirytus rozcieńcz do 40% - przefiltruj przez węgiel aktywny aż do uzyskania zatysfakcjonujących wyników i tyle.

Okaże się, że aby zrobić "zadowalający" trunek to nie wystarczy sama kolumna za 7koła a dużo czasu i cierpliwości :)

U mnie produkt finalny tym sposobem wychodzi baaardzo dobry. Przy słodkich wódkach można olać trochę węgiel aktywny bo cukier trochę maskuje aromaty.

Dobrze widzę że na ~220 litrów dajesz 5paczek turbo drożdży z których paczka jest na 25litrów? czyli drożdży masz na 125litrów a wstawiasz ~220litrów? - po co ten koncentrat pomidorowy? :) widziałem też jak niektórzy dają rodzynki albo skórkę od chleba do cukrówki :hammer:
Ostatnio zmieniony wtorek, 6 lis 2018, 15:06 przez lewy87r, łącznie zmieniany 1 raz.


arTii
650
Posty: 657
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 18:55
Krótko o sobie: ponad 40 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od niedawna - mój własny :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: podkarpackie
Załączniki
Re: Jakie są minimalne temperatury dla startu nastawu cukrowego?

Postautor: arTii » wtorek, 6 lis 2018, 16:43

@lewy87r - można nawet jedną paczką drożdży przefermentować taką beczkę :)
Generalnie drożdże tak i tak się rozmnażają. Kwestia zapewnienia im godziwych warunków do tego.
Dlaczego na paczce jest napisane że na 25l nastawu? Dlatego że jest w tej paczce pożywka dla drożdży która powinna wystarczyć dla drożdży na tę ilość nastawu.
I teraz wyjaśnia się po co przecier pomidorowy, czy rodzynki. To po prostu jest pożywka dla drożdży. Drożdże do prawidłowego funkcjonowania potrzebują oprócz cukru również pożywki. Szczególnie ważne jest to pod koniec fermentacji kiedy drożdże już się nie namnażają ze względu na ilość alkoholu w nastawie. Wtedy szczególnie potrzebują pożywki. Ale na początku też pożywka ułatwia im namnażanie.
Możesz sobie jedną paczkę drożdży namnażać w wiaderku, słoiku czymkolwiek zabierając po trochę namnożonych drożdży, a dodając roztworu cukru i pożywki i w ten sposób na jednej paczce nastawić kilka nastawów
Ostatnio zmieniony wtorek, 6 lis 2018, 16:45 przez arTii, łącznie zmieniany 1 raz.


lewy87r
30
Posty: 47
Rejestracja: wtorek, 1 sie 2017, 12:47
Załączniki
Re: Jakie są minimalne temperatury dla startu nastawu cukrowego?

Postautor: lewy87r » środa, 7 lis 2018, 19:53

jak najbardziej chodzi o pożywkę dla drożdży :) w sumie nie eksperymentowałem z zastosowaniem alternatyw zamiast produktów dedykowanych.
Sumarycznie czułem różnicę w produkcie finalnym pofermentacyjnym przy przerobieniu wg. instrukcji, a np. przy 1/2 ilości "paczek drożdży/pożywki"
Osobiście doszedłem do wniosku, że największą różnicę co do finalnego produktu, ma odpowiednio:
1. Przygotowanie nastawu - fermentacja z odpowiednia ilością pożywki i klarowanie
2. Destylacja
3. Węgiel aktywny (rozcieńczonego towaru)

Musze doczytać o alternatywie pożywki, choć dla doraźnej produkcji pewnie oszczędności nie będą robiły aż takiej różnicy :)


wkg_1
550
Posty: 593
Rejestracja: niedziela, 23 wrz 2018, 12:26
Załączniki
Re: Jakie są minimalne temperatury dla startu nastawu cukrowego?

Postautor: wkg_1 » wtorek, 27 lis 2018, 00:10

Może kup jakiś porządny sprzęt, pracujesz na badziewiu z którego może ekspertowi udałoby się wyciągnąć akceptowalny rezultat.
Myślę, że jeżeli uda się zostawić KEG-a to poniżej 2 000 będziesz miał petardę a nawet za 1 500 kupisz porządną kolumnę. Automatykę dołożysz jak się nauczysz podstaw.
Poczytaj wątek topic9284.html i zaczniesz otrzymywać dobry produkt. Tego w sumie nie sposób spieprzyć nawet na takich śmierdzących drożdżach jak np. Moskva Style Spiritfermu. Filtrowanie polepsza zapach ale pogonów i przedgonów nie wyczyści, to trochę jak dezodorant zamiast mydła ; ) A dezodorantu używa się po mydle : D
I zacznij od drożdży dawkowanych zgodnie z instrukcją ; )

A jak chcesz koniecznie pracować na kiepskim sprzęcie i tylko polepszać nastawy (zawsze lepiej mieć dobre nastawy) rób z glukozy lub z cukru inwertowanego i używaj drożdży typu Vodka - są dedykowane dla prostych sprzętów, dają mniejszy woltaż ale czystszy nastaw.
Ostatnio zmieniony wtorek, 27 lis 2018, 02:09 przez wkg_1, łącznie zmieniany 2 razy.


Wróć do „Drożdże i fermentacja”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości