Spadek masy (gęstości) nastawu.

Technologia najprostszych nastawów opartych na cukrze.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Doody
3500
Posty: 3805
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy

Post autor: Doody »

Witam,
Ostatnio zastanawiałem się nad zjawiskiem "utraty" masy przez nastaw w procesie fermentacji.
Gdy zrobimy przykładowo nastaw o objętości 50l, zawierający 15 kg cukru, będzie on ważył 56kg. Gdy dodamy do niego dobrych drożdży turbo, to w kilkadziesiąt godzin masa nastawu spadnie do około 49kg. Parowanie nastawu pod przykryciem jest niewielkie, więc wiadomym się staje, że "odpowiedzialny" za spadek masy musi być wydzielający się dwutlenek węgla. Właśnie ostatnio zdałem sobie sprawę, że tego gazu wydziela się w okolicy 7kg a więc całkiem sporo jak na masę niesprężonego CO2 (około 3,82m3). Ciekawe nieprawdaż :)
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 26 lis 2018, 14:53 przez Doody, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Darek

krzysiek1404
50
Posty: 74
Rejestracja: sobota, 2 wrz 2017, 07:15
Krótko o sobie: majsterkowicz z dużą ilością czasu :D
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: Spadek masy (gęstości) nastawu.

Post autor: krzysiek1404 »

Będziemy musieli płacić za wprowadzanie dużych ilości gazu cieplarnianego do atmosfery, jak elektrownie węglowe :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy cukrowe”