Witam,
Ostatnio zastanawiałem się nad zjawiskiem "utraty" masy przez nastaw w procesie fermentacji.
Gdy zrobimy przykładowo nastaw o objętości 50l, zawierający 15 kg cukru, będzie on ważył 56kg. Gdy dodamy do niego dobrych drożdży turbo, to w kilkadziesiąt godzin masa nastawu spadnie do około 49kg. Parowanie nastawu pod przykryciem jest niewielkie, więc wiadomym się staje, że "odpowiedzialny" za spadek masy musi być wydzielający się dwutlenek węgla. Właśnie ostatnio zdałem sobie sprawę, że tego gazu wydziela się w okolicy 7kg a więc całkiem sporo jak na masę niesprężonego CO2 (około 3,82m3). Ciekawe nieprawdaż
Spadek masy (gęstości) nastawu.
-
Autor tematu - Posty: 3805
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 283 razy
- Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 26 lis 2018, 14:53 przez Doody, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
- Posty: 74
- Rejestracja: sobota, 2 wrz 2017, 07:15
- Krótko o sobie: majsterkowicz z dużą ilością czasu :D
- Ulubiony Alkohol: dobry
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Podziękował: 11 razy
- Otrzymał podziękowanie: 10 razy