Witajcie,
To mój pierwszy techniczny post tutaj więc prośba o wyrozumiałość. Posiedziałem trochę na forum czytając co nie co różne tematy i przygotowałem swój nastaw z winogron. W skrócie na szybko, pierwsza faza fermentacji burzliwej, zmierzenie BLG na początku, dodanie pożywki wszystko ok. Po 2 tygodniach oddzielenie owoców, małe BLG więc dodałem cukier itd. Po kolejnym miesiącu już klarowania odsączyłem znad osadu, spróbowałem i wyszło bardzo słodkie. Pomierzyłem cukromierzo-alkoholomierzem (już teraz wiem, że pomiar był bez sensu) przeczytałem o czymś takim jak wznowienie fermentacji, chciałem żeby wino było mniej słodsze a może mocniejsze? Pomiary to było na około 13 BLG co chyba daje na wskazówce 6% alkoholu. Co na smak wydawało mi się rzeczywiście słabe ale może mi się tylko wydawało. Zakupiłem drożdże któreś z fermivin do restartu. Uwodniłem i po pół godziny wlałem do balonu, na drugi dzień dodając pożywkę. Głupi mosiek czekałem 2 dni na bąbelkowanie w rurce Teraz już wiem, że to był głupi pomysł bo fermentacji burzliwej już nie będzie (nie wiem dlaczego ale ok). Co teraz zrobić ? Jak żyć ? Jak sprawdzić czy zachodzi fermentacja ? Ile to teraz ma trwać ? Nie chciałbym żeby trzeba było to wylewać bo trochę się przy tym napracowałem Balon 25 l po odlaniu znad osadu miałem ok 14 litrów płynu.
Pozdrawiam Serdecznie
Wznowienie fermentacji
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Wznowienie fermentacji
Kiedyś ci wyjdzie inne, wytrawne to sobie pokupażujesz.
A na przyszłość, czym więcej danych podasz tym bardziej precyzyjną odpowiedź uzyskasz.
Ps: Ja tam tyle wody bym nie lał. Wolę wino full body.
Pozdrawiam Rozrywek.
Czyli ile było na początkumonteros_007 pisze: W skrócie na szybko, pierwsza faza fermentacji burzliwej, zmierzenie BLG na początku, dodanie pożywki wszystko ok.
Tzn? jakie blgmonteros_007 pisze:Po 2 tygodniach oddzielenie owoców, małe BLG więc dodałem cukier itd.
To już pominiemymonteros_007 pisze: Pomierzyłem cukromierzo-alkoholomierzem (już teraz wiem, że pomiar był bez sensu)
Bo już się odbyła...masz i cukier i alkohol w jednym.monteros_007 pisze: Teraz już wiem, że to był głupi pomysł bo fermentacji burzliwej już nie będzie (nie wiem dlaczego ale ok).
Przeszkadza ci to że sobie stoi?monteros_007 pisze: Co teraz zrobić ? Jak żyć ? Jak sprawdzić czy zachodzi fermentacja ?
Jakie wylewać. Zostaw to niech dochodzi, zapomnij o tym i tyle. Ostatni raz zlej znad osadu i zostaw.monteros_007 pisze:Ile to teraz ma trwać ? Nie chciałbym żeby trzeba było to wylewać bo trochę się przy tym napracowałem
Kiedyś ci wyjdzie inne, wytrawne to sobie pokupażujesz.
A na przyszłość, czym więcej danych podasz tym bardziej precyzyjną odpowiedź uzyskasz.
Ps: Ja tam tyle wody bym nie lał. Wolę wino full body.
Pozdrawiam Rozrywek.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
Autor tematu - Posty: 2
- Rejestracja: piątek, 23 lis 2018, 11:49
-
- Posty: 527
- Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 58 razy
Re: Wznowienie fermentacji
Zostaw tak jak jest na cichą fermentacje. Nic już nie dodawaj. Jakie masz obecnie blg?
Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 26 lis 2018, 18:04 przez dynio, łącznie zmieniany 1 raz.
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem