Listkówka
-
Autor tematu - Posty: 88
- Rejestracja: środa, 6 sty 2010, 21:11
- Ulubiony Alkohol: Naleweczka domowa - każda
- Status Alkoholowy: Producent Nalewek
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Listkówka
Przepis 1.
- 2 szklanki młodych, świeżo rozwiniętych listków czarnej porzeczki wraz z pędami (bez ugniatania)
- 1 litr żytniówki
- 0,5 łyżeczki małej kwsaku cytrynowego
- 1 szklanka cukru
Listki opłukać i do słoja, zalać 2 szklankami żytniówki, zamknąć i odstawić na tydzień. Następnie
nalew zlewamy i przechowywać w zamkniętej butelce, a liście zalać resztą wódki i pozostawić
w chłodzie na 2 tygodnie.
Zlać wyciąg znad liści i połączyć z poprzednim nalewem, a liście zasypać cukrem, wymieszać i postawić w ciepłym
miejscu na 4-5 dni, aż cukier się rozpuści.
Często mieszać. Syrop zlać, nalewkę połączyć z syropem, wsypać kwasek cytrynowy wstrząsając wymieszać.
Następnie nalewkę przefiltrować rozlać do butelek, zamknąć i odstawić na 3 miesiące w ciemne i chłodne miejsce.
Przepis 2.
- 0,75 wódki
- skórka z połowy cytryny
- 30 liści majowych czarnej porzeczki
Wszystko do butli i odstawiamy na 3 tygodnie.
I gotowe
- 2 szklanki młodych, świeżo rozwiniętych listków czarnej porzeczki wraz z pędami (bez ugniatania)
- 1 litr żytniówki
- 0,5 łyżeczki małej kwsaku cytrynowego
- 1 szklanka cukru
Listki opłukać i do słoja, zalać 2 szklankami żytniówki, zamknąć i odstawić na tydzień. Następnie
nalew zlewamy i przechowywać w zamkniętej butelce, a liście zalać resztą wódki i pozostawić
w chłodzie na 2 tygodnie.
Zlać wyciąg znad liści i połączyć z poprzednim nalewem, a liście zasypać cukrem, wymieszać i postawić w ciepłym
miejscu na 4-5 dni, aż cukier się rozpuści.
Często mieszać. Syrop zlać, nalewkę połączyć z syropem, wsypać kwasek cytrynowy wstrząsając wymieszać.
Następnie nalewkę przefiltrować rozlać do butelek, zamknąć i odstawić na 3 miesiące w ciemne i chłodne miejsce.
Przepis 2.
- 0,75 wódki
- skórka z połowy cytryny
- 30 liści majowych czarnej porzeczki
Wszystko do butli i odstawiamy na 3 tygodnie.
I gotowe
www.MojaNalewka.pl wszystko o nalewkach.
-
- Posty: 54
- Rejestracja: poniedziałek, 7 gru 2009, 20:54
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
-
Autor tematu - Posty: 88
- Rejestracja: środa, 6 sty 2010, 21:11
- Ulubiony Alkohol: Naleweczka domowa - każda
- Status Alkoholowy: Producent Nalewek
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Listkówka
Według mnie i kolegi zielskiem nie waniajet.
Można w tym wyczuć zapach czarnej porzeczki.
Smutna wiadomość
Kolor blednie, a od doświadczonego nalewkowicza dowiedziałem się,
że kolor taki to tylko na początku będzie a potem zamieni się na kolor słomkowy.
Buu ale ponoć będzie nie do pobicia w smaku.
L1978
Można w tym wyczuć zapach czarnej porzeczki.
Smutna wiadomość
Kolor blednie, a od doświadczonego nalewkowicza dowiedziałem się,
że kolor taki to tylko na początku będzie a potem zamieni się na kolor słomkowy.
Buu ale ponoć będzie nie do pobicia w smaku.
L1978
www.MojaNalewka.pl wszystko o nalewkach.
-
- Posty: 54
- Rejestracja: poniedziałek, 7 gru 2009, 20:54
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
-
Autor tematu - Posty: 88
- Rejestracja: środa, 6 sty 2010, 21:11
- Ulubiony Alkohol: Naleweczka domowa - każda
- Status Alkoholowy: Producent Nalewek
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Listkówka
Jak będe w sobote w domu, to zrobie fotkę tej nalewki, po ok. 10 miesiącach leżakowania.
L1978
Teraz kolor nalewki zminił się na "oliwka"radiator pisze:Przepiękny kolorek gratuluję!lupus1978 pisze:Witam,
To jest kolor naleweczki w 2 dniu
Pikne Panie Pikne
Jak będe w sobote w domu, to zrobie fotkę tej nalewki, po ok. 10 miesiącach leżakowania.
L1978
www.MojaNalewka.pl wszystko o nalewkach.
-
- Posty: 2680
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 307 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
-
- Posty: 203
- Rejestracja: środa, 22 wrz 2010, 19:19
- Krótko o sobie: Lubię sprawiać przyjemność sobie i bliskim ;)
bo życie to przyjemność :) - Ulubiony Alkohol: własne naleweczki ;)
- Status Alkoholowy: Producent Nalewek
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Listkówka
A i owszem ja zrobiłem porzeczkową, i już żałuję, że tylko litr, bo zapowiada się świetnie.
Listki i pączki Черная смородина zalałem 50% i dodałem cukru. Nie wiem czy dobrze zrobiłem, jeszcze jej nie próbowałem. Dam jej trochę dojrzeć
Mam zamiar zrobić nalew z porzeczek, właśnie listkówką zalewać owoce. Chociaż może by zalać normalnie, a potem kupażować oba nalewy?
Niech wypowie się ktoś bardziej doświadczony
btw, listkówki nie robi się na młodych listkach i pączkach? Tj zaraz na początku wegetacji?
Listki i pączki Черная смородина zalałem 50% i dodałem cukru. Nie wiem czy dobrze zrobiłem, jeszcze jej nie próbowałem. Dam jej trochę dojrzeć
Mam zamiar zrobić nalew z porzeczek, właśnie listkówką zalewać owoce. Chociaż może by zalać normalnie, a potem kupażować oba nalewy?
Niech wypowie się ktoś bardziej doświadczony
btw, listkówki nie robi się na młodych listkach i pączkach? Tj zaraz na początku wegetacji?
Robienie alkoholu sprawia, że nie muszę go pić(aż tyle)
Re: Listkówka
Pozdrawiam
Ja w tym roku pierwszy raz zrobiłem, czytając opinie kolegów na jej temat byłem przezorny i zrobiłem jej 5 literków. Kolorek był piękny zielony, potem przeszedł w brązowawy a po dodaniu cytryny i cukru zrobił się znowu zielony (taki ciemny, trochę zgniły), aromat piękny smak niczego sobielupus1978 pisze:Witam,
Czy ktoś zrobił w tym roku Listkówkę ?
Pozdrawiam
-
Autor tematu - Posty: 88
- Rejestracja: środa, 6 sty 2010, 21:11
- Ulubiony Alkohol: Naleweczka domowa - każda
- Status Alkoholowy: Producent Nalewek
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Listkówka
Moja po roku jest koloru oliwkowego.
Mój kolega starał się zachować kolor trzymając butelkę z Listkówką owiniętą w sreberko
(folia aluminiowa) i trzymał ją w piwnicy. Ponoć wtedy można trochę lepiej przedłużyć życie koloru
zielonego.
A tak na prawdę chodzi o rozkład chlorofilu.
Jak komuś uda się zachować kolor zielony to niech napisze jak to zrobił.
Mój kolega starał się zachować kolor trzymając butelkę z Listkówką owiniętą w sreberko
(folia aluminiowa) i trzymał ją w piwnicy. Ponoć wtedy można trochę lepiej przedłużyć życie koloru
zielonego.
A tak na prawdę chodzi o rozkład chlorofilu.
Jak komuś uda się zachować kolor zielony to niech napisze jak to zrobił.
www.MojaNalewka.pl wszystko o nalewkach.
-
- Posty: 397
- Rejestracja: wtorek, 13 lut 2018, 14:50
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Piwo/ Cydr/ Bimberek
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowanie: 27 razy
Re: Listkówka
Czy takie liście nadaje się już na listkówkę? Słyszałem że mają być wielkości jak paznokieć.
Ostatnio zmieniony piątek, 10 kwie 2020, 17:36 przez george1255, łącznie zmieniany 1 raz.
TERMOMETRY WIFI
https://www.facebook.com/TermometryWIFI/
https://www.facebook.com/TermometryWIFI/
-
- Posty: 397
- Rejestracja: wtorek, 13 lut 2018, 14:50
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Piwo/ Cydr/ Bimberek
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowanie: 27 razy
-
- Posty: 397
- Rejestracja: wtorek, 13 lut 2018, 14:50
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Piwo/ Cydr/ Bimberek
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowanie: 27 razy
-
- Posty: 397
- Rejestracja: wtorek, 13 lut 2018, 14:50
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Piwo/ Cydr/ Bimberek
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowanie: 27 razy
-
- Posty: 911
- Rejestracja: poniedziałek, 9 wrz 2013, 20:05
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Podziękował: 29 razy
- Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: Listkówka
Róbcie listkówkę z cz. Porzeczki- nie pożałujecie! No może bedziecie żałować, ze zrobiliście tak mało.
Ps. Liście można nalać 2-3 razy, oczywiście kolejne nalewy nie dadzą takiego spektakularnego koloru czy aromatu ze smakiem. U mnie drugi nalew wyszedł porzeczkowy z dodatkiem aromatu pokrzywy i mimo drugiego zalania mega świeży trunek z przyjemną zieleniną w tle:)
Ps. Liście można nalać 2-3 razy, oczywiście kolejne nalewy nie dadzą takiego spektakularnego koloru czy aromatu ze smakiem. U mnie drugi nalew wyszedł porzeczkowy z dodatkiem aromatu pokrzywy i mimo drugiego zalania mega świeży trunek z przyjemną zieleniną w tle:)
"Jeśli życie daje Ci cytrynę poproś o sól i tequilę" (cyt. z filmu Who Am I- polecam)
-
- Posty: 397
- Rejestracja: wtorek, 13 lut 2018, 14:50
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Piwo/ Cydr/ Bimberek
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowanie: 27 razy
Re: Listkówka
Ja mam akurat kilka krzaczków porzeczki oraz kilka drzewek wiśni. Zrobię jedna i drugą.
https://twojenalewki.blogspot.com/2019/ ... h.html?m=1
https://twojenalewki.blogspot.com/2019/ ... h.html?m=1
TERMOMETRY WIFI
https://www.facebook.com/TermometryWIFI/
https://www.facebook.com/TermometryWIFI/
-
- Posty: 215
- Rejestracja: sobota, 1 lip 2017, 17:08
- Podziękował: 18 razy
- Otrzymał podziękowanie: 7 razy
-
- Posty: 353
- Rejestracja: piątek, 7 lis 2008, 10:47
- Krótko o sobie: Będę stillman'em :)
- Ulubiony Alkohol: Bimbrozja
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: Gdzieś w Polsce
- Podziękował: 35 razy
- Otrzymał podziękowanie: 44 razy
Re: Listkówka
Cześć.
Nalewkę z liści wiśni robię co roku. Ja robię z samych liści. Liści daję 20 szt. ale na 5 litrów już rozcieńczonego do 45-50%. Jak długo? No cóż. Bywało, że po 3 dniach już wyciągałem liście. Trzeba próbować. Najdłużej trzymałem tydzień i było to nie do wypicia. Im młodsze liście tym delikatniejsza. Dużo znajomych uważa, że smakuje jak...... żubrówka. A jeżeli macie czystą (nawet sklepową), która Wam nie idzie, to jestem pewny, że po dodaniu liści z wiśni (2-3 liście na 0,5l) będziecie mlaskać po wypiciu:).
Pewnie nie każdemu będzie smakować, ale spróbować można. Oczywiście modyfikacje mile widziane.
Nalewkę z liści wiśni robię co roku. Ja robię z samych liści. Liści daję 20 szt. ale na 5 litrów już rozcieńczonego do 45-50%. Jak długo? No cóż. Bywało, że po 3 dniach już wyciągałem liście. Trzeba próbować. Najdłużej trzymałem tydzień i było to nie do wypicia. Im młodsze liście tym delikatniejsza. Dużo znajomych uważa, że smakuje jak...... żubrówka. A jeżeli macie czystą (nawet sklepową), która Wam nie idzie, to jestem pewny, że po dodaniu liści z wiśni (2-3 liście na 0,5l) będziecie mlaskać po wypiciu:).
Pewnie nie każdemu będzie smakować, ale spróbować można. Oczywiście modyfikacje mile widziane.
Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem. Hipokrates
Re: Listkówka
Jestem już po pierwszym macerowaniu.
Liście wsypane luźno do miarki pokazały 0,5l, wagowo było to 15g
Zostały zalane alkoholem 40% w ilości 1,25l, a więc 2,5 raza więcej niż mówi to przepis z drugiego postu w tym wątku. Zdecydowałem się na taką ilość porównując wiele przepisów znalezionych w necie. Myślę, że jest to optymalna ilość, gdyż w tej chwili jest bardzo aromatyczna i esencjonalna, to jaka musiałaby być, gdybym macerował je w 05l wódki
Liście wsypane luźno do miarki pokazały 0,5l, wagowo było to 15g
Zostały zalane alkoholem 40% w ilości 1,25l, a więc 2,5 raza więcej niż mówi to przepis z drugiego postu w tym wątku. Zdecydowałem się na taką ilość porównując wiele przepisów znalezionych w necie. Myślę, że jest to optymalna ilość, gdyż w tej chwili jest bardzo aromatyczna i esencjonalna, to jaka musiałaby być, gdybym macerował je w 05l wódki
-
- Posty: 397
- Rejestracja: wtorek, 13 lut 2018, 14:50
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Piwo/ Cydr/ Bimberek
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowanie: 27 razy
-
- Posty: 1051
- Rejestracja: środa, 15 kwie 2020, 19:53
- Podziękował: 31 razy
- Otrzymał podziękowanie: 139 razy
Re: Listkówka
Proponuję zostawić sobie trochę listkówki z czarnej i zalać nią zebrane owoce - ja tak przynajmniej robię i, jak mawia mój kolega, "urywa ryj". Czarna porzeczka ma jeden minus - moim zdaniem czas działa na jej niekorzyść, jest świetną do czasu następnych zbiorów, potem zaczyna trącać ziołowo. Mimo to uważam ją ja jeden z najlepszych owoców na nalewki, tylko wiśnia może z nią konkurować
Domowe gorzelnictwo, jako najwyższa forma oporu przeciw fiskalnemu uciskowi władzy, staje się dziś patriotycznym obowiązkiem.
Re: Listkówka
Ja tak samo miałem z malinówką, 3 lata była super później zrobiła się ostra, dzisiaj mija 5 rok, jutro sprawdzę, pochwałę się
Wysłane z mojego MI 8 Lite przy użyciu Tapatalka
Sprawdzałem , dalej pali... Za rok zagladne znów niech leży
Wysłane z mojego MI 8 Lite przy użyciu Tapatalka
Sprawdzałem , dalej pali... Za rok zagladne znów niech leży
Ostatnio zmieniony niedziela, 3 maja 2020, 00:08 przez orcio666, łącznie zmieniany 5 razy.