Nastaw zrobiłem według przepisu
mały gąsior:
-5 litrów soku
-3 litry wody
-2,5 kg cukru
1,5g drożdży+pożywka 3g
cukier podzieliłem na 2 razy, za pierwszym poszło 2l wody + 1,5kg cukru po 10 dniach 1l wody i 1kg cukru
duży gąsior:
-15 litrów soku
-9 litrów wody
-7,5kg cukru
5g drożdży+pożywka 10g
cukier podzieliłem na 2 razy, za pierwszym poszło 5l wody + 4kg cukru po 10 dniach 2,5l wody i 3,5kg cukru
Drożdże BAYANUS G995
Obecnie po 3 tygodniach w małym gąsiorze stężenie cukru wynosi 11 BLG i bąbluje mi co 1 minute, duży gąsior stężenie cukru 9 BLG i bąbluje co 18 sekund. W obu gąsiorach na dnie widać już osad (prawdopodobnie drożdże obumarłe). Dzisiaj zlałem trochę do posmakowania. W obu winach widać jeszcze pływające cząsteczki, a oprócz tego na ściankach naczyń zbierają się bąbelki.
Moje pytanie czy wszystko jest ok??? Czy powinienem z małego gąsiora zrobić już pierwszy odlew???
Wino z jabłek przestało pracowac? Pomoc - pierwsze wino
-
Autor tematu - Posty: 3
- Rejestracja: czwartek, 22 lis 2018, 22:06
-
- Posty: 527
- Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 58 razy
Re: Wino z jabłek przestało pracowac? Pomoc - pierwsze wino
1. Bardzo oszczędnie dałeś tych drożdży.
2. Skąd ten przepis?? Z ilości cukru zawartego w soku (ok. 100g/L) i tego dosypanego moc wina wyjdzie prawie 19vol. Tego nawet bayanusy nie przerobią.
Po prostu zaczynają padać od stężenia alko w nastawie. Zostaw tak jak jest jeszcze min 2tyg., co będą mogły to przerobią i tyle. A potem zlej znad osadu
Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
2. Skąd ten przepis?? Z ilości cukru zawartego w soku (ok. 100g/L) i tego dosypanego moc wina wyjdzie prawie 19vol. Tego nawet bayanusy nie przerobią.
Po prostu zaczynają padać od stężenia alko w nastawie. Zostaw tak jak jest jeszcze min 2tyg., co będą mogły to przerobią i tyle. A potem zlej znad osadu
Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem
-
Autor tematu - Posty: 3
- Rejestracja: czwartek, 22 lis 2018, 22:06
-
- Posty: 527
- Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 58 razy
Re: Wino z jabłek przestało pracowac? Pomoc - pierwsze wino
Ha ha, Marecki lubi dop.......ć cukru...
wszystkie jego przepisy to zawiesina.
Następnym razem proponuje poczytać przepisy z tego forum lub wino.org.pl
Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
wszystkie jego przepisy to zawiesina.
Następnym razem proponuje poczytać przepisy z tego forum lub wino.org.pl
Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
-
Autor tematu - Posty: 3
- Rejestracja: czwartek, 22 lis 2018, 22:06
Re: Wino z jabłek przestało pracowac? Pomoc - pierwsze wino
No właśnie nie wiem, bo niestety ten przyrząd do pomiaru kupiłem przedwczoraj... Jak mi zwolniło dosyć bąblowanie to dolałem drugą porcję syropu cukrowego
Ostatnio zmieniony piątek, 23 lis 2018, 17:57 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.