Wino z jabłek przestało pracowac? Pomoc - pierwsze wino

Fermentacja, otrzymywanie moszczu, filtracja, butelkowanie, przechowywanie, choroby i wady wina, pasteryzacja, szczepienie drożdżami, itp...

Autor tematu
johnnybravo85
2
Posty: 3
Rejestracja: czwartek, 22 lis 2018, 22:06

Post autor: johnnybravo85 »

Nastaw zrobiłem według przepisu
mały gąsior:
-5 litrów soku
-3 litry wody
-2,5 kg cukru
1,5g drożdży+pożywka 3g
cukier podzieliłem na 2 razy, za pierwszym poszło 2l wody + 1,5kg cukru po 10 dniach 1l wody i 1kg cukru

duży gąsior:
-15 litrów soku
-9 litrów wody
-7,5kg cukru
5g drożdży+pożywka 10g
cukier podzieliłem na 2 razy, za pierwszym poszło 5l wody + 4kg cukru po 10 dniach 2,5l wody i 3,5kg cukru
Drożdże BAYANUS G995

Obecnie po 3 tygodniach w małym gąsiorze stężenie cukru wynosi 11 BLG i bąbluje mi co 1 minute, duży gąsior stężenie cukru 9 BLG i bąbluje co 18 sekund. W obu gąsiorach na dnie widać już osad (prawdopodobnie drożdże obumarłe). Dzisiaj zlałem trochę do posmakowania. W obu winach widać jeszcze pływające cząsteczki, a oprócz tego na ściankach naczyń zbierają się bąbelki.
Moje pytanie czy wszystko jest ok??? Czy powinienem z małego gąsiora zrobić już pierwszy odlew???
Ostatnio zmieniony czwartek, 22 lis 2018, 22:43 przez inblue, łącznie zmieniany 1 raz.
alembiki
Awatar użytkownika

dynio
500
Posty: 527
Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 58 razy
Re: Wino z jabłek przestało pracowac? Pomoc - pierwsze wino

Post autor: dynio »

1. Bardzo oszczędnie dałeś tych drożdży.
2. Skąd ten przepis?? Z ilości cukru zawartego w soku (ok. 100g/L) i tego dosypanego moc wina wyjdzie prawie 19vol. Tego nawet bayanusy nie przerobią.
Po prostu zaczynają padać od stężenia alko w nastawie. Zostaw tak jak jest jeszcze min 2tyg., co będą mogły to przerobią i tyle. A potem zlej znad osadu

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem

Autor tematu
johnnybravo85
2
Posty: 3
Rejestracja: czwartek, 22 lis 2018, 22:06
Re: Wino z jabłek przestało pracowac? Pomoc - pierwsze wino

Post autor: johnnybravo85 »

Przepis mam z internetu z kanału malinowynos na youtube. Rzeczywiście niepotrzebnie przeliczałem te drożdże tak dokładnie. Dziekuję zrobię tak jak mówisz i zostawię jeszcze do przerobienia.

Robert09
100
Posty: 145
Rejestracja: piątek, 21 wrz 2018, 11:39
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Wino z jabłek przestało pracowac? Pomoc - pierwsze wino

Post autor: Robert09 »

Ja z tego kanału zrobiłem 1-e wino. No i później okazało się, że z cukrem przesadziłem, bo taki własnie przepis ..... :/
Awatar użytkownika

dynio
500
Posty: 527
Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 58 razy
Re: Wino z jabłek przestało pracowac? Pomoc - pierwsze wino

Post autor: dynio »

Ha ha, Marecki lubi dop.......ć cukru...
wszystkie jego przepisy to zawiesina.
Następnym razem proponuje poczytać przepisy z tego forum lub wino.org.pl

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Wino z jabłek przestało pracowac? Pomoc - pierwsze wino

Post autor: rozrywek »

Johnybravo85 jakie miałeś blg kiedy dodawałeś drugą porcję cukru?
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

Autor tematu
johnnybravo85
2
Posty: 3
Rejestracja: czwartek, 22 lis 2018, 22:06
Re: Wino z jabłek przestało pracowac? Pomoc - pierwsze wino

Post autor: johnnybravo85 »

No właśnie nie wiem, bo niestety ten przyrząd do pomiaru kupiłem przedwczoraj... Jak mi zwolniło dosyć bąblowanie to dolałem drugą porcję syropu cukrowego
Ostatnio zmieniony piątek, 23 lis 2018, 17:57 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

fo11rest
200
Posty: 213
Rejestracja: niedziela, 2 wrz 2018, 10:51
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własne alko
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Lubuskie
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Re: Wino z jabłek przestało pracowac? Pomoc - pierwsze wino

Post autor: fo11rest »

Dlatego najpierw czytać czytać i czytać, kupić balingometr i robić pomiary. Na oko takie są właśnie efekty. Na tym forum na pewno znajdziesz wyczerpujące odpowiedzi.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wytwarzanie Wina”