Skoki temp na 10 półce Aabartek

Porywanie cieczy z kotła, dziwny smak i zapach destylatu oraz wszelkie inne problemy związane z destylacją...

Autor tematu
Kicrab14
10
Posty: 12
Rejestracja: wtorek, 4 wrz 2018, 06:41

Post autor: Kicrab14 »

Witam założyłem nowy wątek bo szukałem coś na temat mojego problemu ale niestety nie udało mi że nic znaleźć.
A mianowicie skoków temp na 10 półce w trakcie destylacja owocowki. Pracuje na której kolumnie czyli głowica plus katalizator
Posiada zestaw Aabratek od kolegi Akasa (przepiękna robota :klaszcze: ) trochę danych:
20181120_151919-756x1008.jpg
Keg 50
Grzałki 2x2000
Poziomowskaz
Termometr tablicowy w kegu
Katalizator w którym mam termometr tablicowy 37cm od kega (10 półka)
W katalizatorze sama miedź do wysokość około 25cm luźno wsypana
OLM
Pod wziernikiem mam wejście na termometrt lecz narazie bo nie używam
Wziernik i LM
Na odcinku OLM a wziernik patrząc od dołu mam dwa podpórki
20181120_152316_crop_562x633-421x474.jpg
później luźno wsypane Sprezynki ze zdjęcie po lewej stronie czyli te drobniejsze.
20181120_152036-756x1008.jpg
20181120_151941-756x1008.jpg
Zakończone mam to pod wziernikiem podpórka i następne już w samym wzierniku
A teraz samo gotowanie które dosyć szczegółowo zapisuje

Drugie gotowanie rozcieczonego destylatu z kompotow do 15% łącznie 29l
10:50 grzanie
11:25 obieg wody 1l przy 85°C w kegu
11:36 I zalanie 89.8°C keg / 80.2°C 10p
11:42 grzanie
11:45 II zalanie
11:50 grzanie i stabilizacja do 78.5°C
12:05 obieg wody 0.5l
12:10 zrzut 50ml jeziorka kropelkowo
12:20 stabilizacja do 78.7°C
12:30 zrzut 50ml kropelkowo na OLM
12:53 rozpoczęcie pełnego odbioru OLM
Jeden słoik 200 ml w około 8 min
1 Słoik keg 89.8 - 90.0/ 10p 78.7 - 82.0
2 Słoik keg 90.0 - 90.3 / 10p 82.0 - 85.6
3 Słoik keg 90.3 - 90.6 / 10p 85.6 - 85.6
4 Słoik keg 90.6 - 90.9 / 10p 85.6 - 83.6
5 Słoik keg 90.9 - 91.2 / 10p 83.6 - 82.7
6 Słoik keg 91.2 - 91.5 / 10p 82.7 - 88.1
7 Słoik keg 91.5 - 91.9 / 10p 88.6 - 89.7
8 Słoik keg 91.9 - 92.2 / 10p 89.7 - 90.4
9 Słoik keg 92.2 - 92.6 / 10p 90.4 - 90.3
10 Słoik keg 92.6 - 92.9 / 10p 90.3 - 90.9
11 Słoik keg 92.9 - 93.3 / 10p 90.9 - 91.1
12 Słoik keg 93.3 - 93.7 / 10p 91.1 - 91.6
13 Słoik keg 93.7 - 94.1 / 10p 91.6 - 92.0
14 Słoik keg 94.1 - 94.5 / 10p 92.0 - 92.6
15 Słoik keg 94.5 - 94.9 / 10p 92.6 - 91.5
16 Słoik keg 94.9 - 95.3 / 10p 91.5 - 92.2
17 Słoik keg 95.3 - 95.7 / 10p 92.2 - 93.3
18 Słoik keg 95.7 - 96.1 / 10p 93.3 - 94.3
19 Słoik keg 96.1 - 96.4 / 10p 94.3 - 94.7
20 Słoik keg 96.4 - 96.8 / 10p 94.7 - 95.6
21 Słoik keg 96.8 - 97.2 / 10p 95.6 - 95.8
22 Słoik keg 97.2 - 97.5 / 10p 95.8 - 96.7
23 Słoik keg 97.5 - 97.9 / 10p 96.7 - 97.1
24 Słoik keg 97.9 - 98.1 / 10p 97.1 - 97.4
25 Słoik keg 98.1 - 98.4 / 10p 97.4 - 97.7
26 Słoik keg 98.4 - 98.7 / 10p 97.7 - 97.9
27 Słoik keg 98.7 - 98.9 / 10p 97.9 - 98.2
28 Słoik keg 98.2 - 99.1 / 10p 98.2 - 98.4
29 Słoik keg 99.1 - 99.2 / 10p 98.4 - 98.5
30 Słoik keg 99.2 - 99.3 / 10p 98.5 - 98.7
16:30 KONIEC - 99.3°C keg

Widać że na 10 półce temp strasznie skakała od samego początku odbioru na pełnym otwarciu zaworu. Te wartości które są zapisane nie utrzymywały się dłużej niż 10 sekund po czym znowu rosły lub opadaly. Co najdziwnieszje po tej destylacji gotowalem drugi raz, tym razem nastaw że śliwek i całe gotowanie przebiegło książkowo a mianowicie

Bimberek ze śliwek 10%
II gotowanie 22l
17:20 grzanie
17:45 obieg wody 1l przy 85°C w kegu
18:00 I zalanie 92.7°C keg / 90.5°C 10p
18:05 grzanie
18:08 II zalanie
18:13 grzanie i stabilizacja do 78.5°C
18:15 obieg wody 0.5l
18:33 zrzut 50ml jeziorka kropelkowo
18:45 stabilizacja do 78.7°C
18:55 zrzut 50ml kropelkowo na OLM
19:15 rozpoczęcie pełnego odbioru OLM
Jeden słoik 200 ml w około 7 min
1 Słoik keg 92.6 - 93.0 / 10p 78.7 - 90.1
2 Słoik keg 93.0 - 93.5 / 10p 90.1 - 90.9
3 Słoik keg 93.5 - 94.0 / 10p 90.9 - 91.9
4 Słoik keg 94.0 - 94.5 / 10p 91.9 - 92.3
5 Słoik keg 94.5 - 95.1 / 10p 92.3 - 92.5
6 Słoik keg 95.1 - 95.7 / 10p 92.5 - 94.0
7 Słoik keg 95.7 - 96.2 / 10p 94.0 - 94.4
8 Słoik keg 96.2 - 96.7 / 10p 94.4 - 95.3
9 Słoik keg 96.7 - 97.2 / 10p 95.3 - 96.3
10 Słoik keg 97.3 - 97.8 / 10p 96.3 - 96.9
11 Słoik keg 97.8 - 98.2 / 10p 96.9 - 97.4
12 Słoik keg 98.2 - 98.6 / 10p 97.4 - 97.8
13 Słoik keg 98.6 - 98.9 / 10p 97.8 - 98.2
14 Słoik keg 98.9 - 99.2 / 10p 98.2 - 98.5
15 Słoik keg 99.2 - 99.4 / 10p 98.5 - 98.8
16 Słoik keg 99.4 - 99.6 / 10p 98.8 - 99.0
17 Słoik keg 99.6 - 99.7 / 10p 99.0 - 99.1
21:45 KONIEC - 99.7°C keg
GON - 57% - 1l
I - 71% / II - 59% / III - 55% / IV - 52% /
V - 50%
POGON - 20% - 2.4l
VI - 46% / VII - 42% / VIII - 36% / IX - 35% / X - 27% / XI - 21% / XII - 16% / XIII - 13% / XIV - 9% / XV - 7% / XVI - 4% / XVII - 3% /
~ 5.1l - 32%
Przedgony 150ml - 77%

Jedyna różnica w tych nastawach oprócz mocy to ilość wsadu bo obydwa były na drożdżach bayanus a następnie dobrze wyklarowane bentonitem.
Oczywiście całe gotowanie odbywa się na jednej grzalce 2000W
Dodam że wcześniej gotowalem około 5 nastawow i nie miałem takich przygód. W tym czasie już dwa razy czyscicilem miedź kwaskiem cytrynowym z wodą utleniona.
Te gotowania były około 2 tygodnie temu a dzisiaj gotowalem znowu nastaw z następnych kompotow i niestety ponownie pojawiło się to falowanie temp
Proszę o jakieś rady czy to wina gdzieś w wypełnieniu czy w trakcie destylacji chociaż obie prowadziłem w ten sam sposób :help:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony wtorek, 20 lis 2018, 18:14 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
koncentraty wina
Awatar użytkownika

jatylkonachwile
550
Posty: 595
Rejestracja: poniedziałek, 13 wrz 2010, 18:24
Krótko o sobie: Główny projektant i konstruktor elektrohydrogumonapawarki z podczepem pod termobululator.
Status Alkoholowy: Wynalazca
Lokalizacja: Ziemia
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 44 razy
Kontakt:
Re: Skoki temp na 10 półce Aabartek

Post autor: jatylkonachwile »

Poszukaj tematu o wykorzystaniu kolumny do destylacji prostych. W takich sytuacjach patrzysz tylko na termometr w kegu i w miejscu odbioru czy to OLM czy LM.
10 półka ma sens jeśli ma to być rektyfikacja i wtedy tam masz mieć stabilną temperaturę, a w tym przypadku to nie ma szans na stabilizację.

Autor tematu
Kicrab14
10
Posty: 12
Rejestracja: wtorek, 4 wrz 2018, 06:41
Re: Skoki temp na 10 półce Aabartek

Post autor: Kicrab14 »

Tylko właśnie tak jak widać w drugim przykładzie to nie przy każdej destylacji jest taka sytuacja, bo na 7 destylacji miałem tak 3 razy, a pozostałe odbywały się prawidłowo.
Ostatnio zmieniony wtorek, 20 lis 2018, 21:10 przez inblue, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

jatylkonachwile
550
Posty: 595
Rejestracja: poniedziałek, 13 wrz 2010, 18:24
Krótko o sobie: Główny projektant i konstruktor elektrohydrogumonapawarki z podczepem pod termobululator.
Status Alkoholowy: Wynalazca
Lokalizacja: Ziemia
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 44 razy
Kontakt:
Re: Skoki temp na 10 półce Aabartek

Post autor: jatylkonachwile »

Teraz widzę o który moment ci chodzi. Do głowy przychodzi mi parę pomysłów.
1.Piana z kotła (chociaż w kotle jest cieplej).
2.Kontakt sondy termometru z rurą.
3.Słabe baterie w termometrze.
4.Chyba mało prawdopodobny scenariusz czyli przytykanie się zaworka i zwiększenie się refluksu. Czy ten słoik miał więcej %, albo czy dłużej leciało?

Autor tematu
Kicrab14
10
Posty: 12
Rejestracja: wtorek, 4 wrz 2018, 06:41
Re: Skoki temp na 10 półce Aabartek

Post autor: Kicrab14 »

Chodzi mi o słoiki od 1 do około 8 w pierwszej destylacji bo później skoki się trochę zmniejszają
Ad 1. Za radą akasa odpiąłem górna część wężyka od poziomowskazu i gdyby miało to być zalanie lub piana to powinno mi zawartość kega wylać ta rurka lecz nic takiego nie nastąpiło. Ciesz utrzymywała się na tym samym poziomie z małymi ruchami
Ad. 2 termometr przy każdej destylacji mam włożony tak samo a teraz sprawdziłem jego długość w stosunku do szerokości kolumny 60.3 i sięga gdzieś do połowy więc nie ma możliwości kontaktu
Ad. 3 myślę że termometr jest w pełni sprawny bo na początku destylacji jak o na sam koniec wskazuje prawidłowo a też sprawdzałem temp w cieczach i pomieszczeniu i było ok
Ad 4. Porównując % tych kilku pierwszych słoików analogicznie do tych pierwszych słoików z drugiej destylacji było mniej więcej podobnie a i czas był podobny
Teraz zacząłem kolejne gotowanie z wsadem 41l i zobaczymy czy sytuacja się powtórzy

Autor tematu
Kicrab14
10
Posty: 12
Rejestracja: wtorek, 4 wrz 2018, 06:41
Re: Skoki temp na 10 półce Aabartek

Post autor: Kicrab14 »

Terazz prowadzę ta destylacje że wsadem 41l i niestety sytuacja się się powtarza.
Mam 3 termometr którym sprawdziłem 10p i również pokazuje skoki więc to nie wina termometru
Wyciągnąłem 2 cm termometru z kolumny lecz to nic nie zmieniło
Temperatura rośnie do np 88 gdzie utrzymuje się przez jakieś 20s po czym zaczyna spadać nawet do 86.5 :help:
Ostatnio zmieniony środa, 21 lis 2018, 09:57 przez Kicrab14, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Skoki temp na 10 półce Aabartek

Post autor: lesgo58 »

A przesypywałeś wypełnienie jednocześnie sprawdzając czy w środku wszystko jest w porządku.
Na chwilę obecną spróbuj zmniejszać grzanie (np. o 500W)i poobserwuj co się dzieje. Jeśli po godzinie sytuacja się uspokoi to zastanowimy się co dalej.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7299
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Skoki temp na 10 półce Aabartek

Post autor: radius »

A powiedz dlaczego w ogóle interesujesz się temperaturą w tym miejscu :o
Przy destylacjach pot stillowych wszelkiego rodzaju smakówek, powinieneś kierować się temperaturą wsadu w zbiorniku, ewentualnie temperaturą par na dolocie do chłodnicy, a przede wszystkim wskazaniami alkoholomierza, np. w papudze ;)
Nigdy nie ustabilizujesz temperatury na 10 półce robiąc destylację prostą, nawet na pełnowymiarowej kolumnie no chyba, że chcesz odebrać pierwsze lekkie frakcje a dopiero potem resztę destylatu już bez refluksu.
@lesgo58, zauważ, że kolega destyluje owocówki na króciutkiej kolumnie (właściwie deflegmatorze), chyba metodą pot still, więc przesypywanie wypełnienia i w ogóle szukanie przyczyn "rośnięcia" temperatury nic tu nie pomoże :(
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Autor tematu
Kicrab14
10
Posty: 12
Rejestracja: wtorek, 4 wrz 2018, 06:41
Re: Skoki temp na 10 półce Aabartek

Post autor: Kicrab14 »

No rozumiem tylko jestem bardzo zaciekawiony ta sytuacja gdzie w jednej destylacji ten występuje a w ten sam dzień robiąc na tym samym zestawie owocówke problem się pojawia.
W kolumnie i zasypie wszystko jest ok
Z regulacja mocy może być problem bo nie mam regulatora ale już to zamawiam skoro może pomóc a na pewno mi się przyda
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Skoki temp na 10 półce Aabartek

Post autor: lesgo58 »

Wiem, że on destyluje :ok: i logicznym jest że temperatura będzie rosła konstans tak jak to można zaobserwować w opisie w pierwszym poście. Ale mnie zainteresowały te niespodziewane skoki. U mnie jak jeszcze bawiłem się w destylacje na kolumnie wypełnionej takich efektów nie zauważyłem.
Ostatnio zmieniony środa, 21 lis 2018, 10:36 przez lesgo58, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

Szlumf
2000
Posty: 2379
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
Podziękował: 629 razy
Otrzymał podziękowanie: 583 razy
Re: Skoki temp na 10 półce Aabartek

Post autor: Szlumf »

Być może przyczyną są skropliny nierównomiernie spływające z OLM na sondę termometru. Osłoń termometr od góry lub zasyp sprężynkami do samego OLM, lub daj pod OLM ze dwa podparcia uformowane w stożek z wierzchołkiem do góry.
Przy okazji - dlaczego nie wykorzystujesz refluksu do utrzymywania temperatury w pożądanym zakresie?

Autor tematu
Kicrab14
10
Posty: 12
Rejestracja: wtorek, 4 wrz 2018, 06:41
Re: Skoki temp na 10 półce Aabartek

Post autor: Kicrab14 »

Nie bawię się refluksem bo to jest pierwsze gotowanie i ciągne wszystko do końca po czym i tak rozrabiam i dopiero przy drugim gotowaniu trzymam temp jak najdłużej
Dzisiaj już mi się nie uda nic zmienić w kolumnie bo dużo nie zostało w kegu więc już nie chce przerywać. Za kilka dni zobaczę co się będzie działo na kompletnej kolumnie

Autor tematu
Kicrab14
10
Posty: 12
Rejestracja: wtorek, 4 wrz 2018, 06:41
Re: Skoki temp na 10 półce Aabartek

Post autor: Kicrab14 »

Teraz po kilku gotowaniach już mogę stwierdzić że problem tkwił w skroplinach spływających nierówno na sondę z OLM jak to podpowiedział kolega Szlumf. Dzięki za pomoc bo wystarczyło dwa podparcia i problem ustał.
Pozdr
Ostatnio zmieniony środa, 9 sty 2019, 12:13 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

.Gacek
2000
Posty: 2383
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 268 razy
Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Skoki temp na 10 półce Aabartek

Post autor: .Gacek »

Witam autora tematu.
Niewątpliwie koledzy udzielający powyższe rady są autoryterami na forum ale bardzo chciałbym dołożyć swoje pięć groszy.
Jako, że jestem amatorem gotowania kompotów, uważam że lepszym wypełnieniem w takich przypadkach są luźno upchane zmywaki. Wydaje mi się, że sprężynki nawet na tak małej ilości zasypu zabierają część aromatów. Nie posiadam OLM'a a urobek zawsze odbieram z głowicy i tam umieszczonym termometrem się kieruję. Jeżeli zechcesz to spróbuj wymienić wypełnienie i daj nam znać jakie odczuwasz różnice.
Pozdrawiam Gacek.

Drupi
800
Posty: 830
Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:36
Krótko o sobie: Na ile moge to pomagam ludziom.
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 73 razy
Otrzymał podziękowanie: 94 razy
Re: Skoki temp na 10 półce Aabartek

Post autor: Drupi »

Ja też kiedyś miałem skoki temperatury na 10 p. Ale to wina zepsutej wtyczki sondy termometru sterownika SD 2. Po zmianie sondy wszystko było ok. Teraz uważam z sondami, obchodzę się z nimi jak z jajkiem, szczególnie z wtyczkami przy sterowniku.. Wtyczkę w kolumnie też trzeba dopchnąć i naciągnąć silikon, jak czubek nie dotyka końca gilzy, przekłamuje trochę.
Ostatnio zmieniony środa, 9 sty 2019, 17:18 przez Drupi, łącznie zmieniany 1 raz.
I like noble drinks.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Problemy destylacyjne”