Pytanie za 100 punktów: Ile można przechowywać dunder po zbożówce? Jest to drugi dunder, czyli trzecia woda.
Mam zamiar napsocić na nim kolejny nastaw z kukurydzy i słodu jęczmiennego, z tym że składniki będę miał pod koniec tygodnia.
Dunder leży zlany do plastikowego fermentora już od 4 dni w temperaturze 15 stopni.
Ewentualnie na co zwrócić uwagę przed wlaniem do gara na zacier? Jakie są oznaki nie przydatności takiego dundra?
Dunder - termin przydatności
-
- Posty: 383
- Rejestracja: środa, 10 kwie 2013, 18:36
- Krótko o sobie: Ciekawy Świata, miłośnik statków powietrznych :)
- Ulubiony Alkohol: Whisky Jack Daniels
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: Dunder - termin przydatności
Trudno jednoznacznie określić jak długi termin przydatności ma dunder. Ja osobiście trzymałem kilka miesięcy i wszystko było ok, później tylko zlałem go znad osadu który osiadł na dnie. Trzymałem go w plastikowych butelkach 5l po wodzie, jest już zima i jest dość chłodno więc przez najbliższy czas nie powinno mu nic dolegać.
-
- Posty: 2739
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt: