Przystawka PotStill do Grainfather

O budowie destylatorów wszystko. Jak zbudować dobry sprzęt? Jakich materiałów użyć? Jak to połączyć w całość? To i wiele więcej...
Awatar użytkownika

Autor tematu
nike21
100
Posty: 125
Rejestracja: poniedziałek, 25 sty 2016, 21:05
Ulubiony Alkohol: Każdy swój
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 9 razy

Post autor: nike21 »

Cześć,

z mocniejszych trunków lubię w zasadzie jedynie whisky i to właśnie jej produkcja przygnała mnie kiedyś na to forum. Czytając i czytając dotarłem do informacji o kolumnach półkowych i ich wyższości nad destylacją prostą. Stwierdziłem wtedy, że to jest mój cel i rozpocząłem poszukiwania elementów potrzebnych do jej budowy, a później zakupy.

Niestety jestem głównie piwowarem i chciałbym się ograniczyć do ilości sprzętów więc po przesiadce na Grainfathera stwierdziłem, że dobrze gdyby służył mi on również za kocioł do destylacji. Szkoda, że dopiero jak zgromadziłem kilka rzeczy doszedłem do wniosku, że 2kW mocy może być za mało dla kolumny półkowej 4" i musiałem zmienić swoje plany.

W chwili obecnej jeszcze się zastanawiam, którą iść drogą - dokupić jednak kega do kolumny i dokończyć swoją myśl o miedzi czy przejść na kolumnę 3", ale zanim podejmę decyzję wpadł mi do głowy pomysł aby po taniości zmajstrować przystawkę do GF wzorując się na tej oryginalnej:

Obrazek

Niestety miska miedziana to nie będzie po taniości więc znalazłem stalową o odpowiedniej średnicy:

Obrazek

zastanawiam się tylko jakiej średnicy zrobić wyjście par. Patrząc na obrazek z oryginalną przystawką wydaje się że rurka ma fi ok 20mm więc mógłbym zrobić z armatury 18mm, dalej zwężka 18/15 i zrobić chłodnicę Liebiega 15mm z płaszczem 28mm. Zastanawiam się jednak czy nie lepsza będzie większa średnica wyjścia par z kotła. Mam trochę rurki fi 54mm i widziałem też taki patent

Obrazek

Mógłbym również zrobić podobnie jak u Zygmunta tylko połączenie z miską za pomocą nypla i nakrętki 2".

Obrazek

Ktoś podpowie co i dlaczego wybrać?
"Czas to pieniądz, pieniądz to piwo, więc pijmy piwo bo szkoda czasu" -->https://www.piwo.org/forums/topic/17149-browar-domowy-ambrosia
Awatar użytkownika

Autor tematu
nike21
100
Posty: 125
Rejestracja: poniedziałek, 25 sty 2016, 21:05
Ulubiony Alkohol: Każdy swój
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Przystawka PotStill do Grainfather

Post autor: nike21 »

Stwierdziłem że z fi 54mm będzie za ciężkie i miska stalowa może nie dac rady tego dźwignąć więc zamówiłem elementy miedziane fi 28mm. Połączenie z miską nyplem 1"/28mm. Mam nadzieję, że do weekendu dojdzie to może w weekend polutuję.
"Czas to pieniądz, pieniądz to piwo, więc pijmy piwo bo szkoda czasu" -->https://www.piwo.org/forums/topic/17149-browar-domowy-ambrosia
Awatar użytkownika

Autor tematu
nike21
100
Posty: 125
Rejestracja: poniedziałek, 25 sty 2016, 21:05
Ulubiony Alkohol: Każdy swój
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Przystawka PotStill do Grainfather

Post autor: nike21 »

No i wracam po krótkiej przerwie. Wszystkie elementy spasowane, sklejone na chwile taśmą izolacyjną żeby sprawdzić czy miska da rade... i w sumie nie ma tragedii, ale jednak się trochę przegina więc albo czymś usztywnię to dno miski (kawałkiem blachy) albo dam jakąś podpórkę która będzie się zapierać na rancie miski podtrzymując chłodnicę i odciążając dno miski. Zastanawiam się też czy nie dokupić drugiej miski i dać je podwójnie. Ponieważ zostało mi kawałek rurki 28mm (dokładnie 49,5cm) myślę nad wyprowadzeniem tego kawałka w górę i danie jeszcze jednego kolana 45 stopni. Nie chcę żadnego wypełnienia, to ma być prosty podstill, na którym przepędzę swój pierwszy zacier na łyche. Tzn pierwszy będzie nastaw z soków i kompotów piwnicznych (nawet z kilku piwnic) co by przeczyścić przy okazji rurkę. :D
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony piątek, 16 lis 2018, 20:48 przez nike21, łącznie zmieniany 1 raz.
"Czas to pieniądz, pieniądz to piwo, więc pijmy piwo bo szkoda czasu" -->https://www.piwo.org/forums/topic/17149-browar-domowy-ambrosia
Awatar użytkownika

Autor tematu
nike21
100
Posty: 125
Rejestracja: poniedziałek, 25 sty 2016, 21:05
Ulubiony Alkohol: Każdy swój
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Przystawka PotStill do Grainfather

Post autor: nike21 »

Rurka już polutowana i wyczyszczona, nastaw kończy prace. Może się uda zrobić coldcrash korzystając z temperatury za oknem i po świętach coś przepędzić. Jak zmontuje sprzęt do testów z wodą to zrobię kilka fotek i coś tu wrzucę.
"Czas to pieniądz, pieniądz to piwo, więc pijmy piwo bo szkoda czasu" -->https://www.piwo.org/forums/topic/17149-browar-domowy-ambrosia

Szlumf
2000
Posty: 2382
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
Podziękował: 630 razy
Otrzymał podziękowanie: 584 razy
Re: Przystawka PotStill do Grainfather

Post autor: Szlumf »

Fajny zestaw ale skoro do whisky to aż się prosi o jeszcze 2 miski i będzie alembik. Co prawda stalowy ale może warto spróbować bo koszt niewielki.
Awatar użytkownika

Autor tematu
nike21
100
Posty: 125
Rejestracja: poniedziałek, 25 sty 2016, 21:05
Ulubiony Alkohol: Każdy swój
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Przystawka PotStill do Grainfather

Post autor: nike21 »

Co masz na myśli pisząc że jeszcze dwie miski? Jak bym miał je zamontować? Na tej pierwszej, która jest pokrywą od kociołka zrobić kule z dwóch misek i dopiero rurka?
"Czas to pieniądz, pieniądz to piwo, więc pijmy piwo bo szkoda czasu" -->https://www.piwo.org/forums/topic/17149-browar-domowy-ambrosia

Szlumf
2000
Posty: 2382
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
Podziękował: 630 razy
Otrzymał podziękowanie: 584 razy
Re: Przystawka PotStill do Grainfather

Post autor: Szlumf »

Dokładnie tak jak piszesz. Wycinasz dziurę w dnie miski będącej pokrywą kotła i na tym montujesz kulę z kolejnych 2 misek. Trochę myślałem nad podobnym rozwiązaniem ale zdecydowałem się na półkową i na razie mi wystarcza. Jeżeli będziesz zainteresowany to mogę podpowiedzieć jakieś szczegółowe rozwiązania bo mam trochę doświadczenia w pracy z takimi miskami.
Awatar użytkownika

Autor tematu
nike21
100
Posty: 125
Rejestracja: poniedziałek, 25 sty 2016, 21:05
Ulubiony Alkohol: Każdy swój
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Przystawka PotStill do Grainfather

Post autor: nike21 »

Wsad się grzeje. Pierwsze 18 litrów... Jestem ciekaw o której skończę i co z tego będzie.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
"Czas to pieniądz, pieniądz to piwo, więc pijmy piwo bo szkoda czasu" -->https://www.piwo.org/forums/topic/17149-browar-domowy-ambrosia

ralphinistrator
50
Posty: 74
Rejestracja: czwartek, 5 mar 2015, 20:03
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Przystawka PotStill do Grainfather

Post autor: ralphinistrator »

Jak rezultaty ?

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika

Autor tematu
nike21
100
Posty: 125
Rejestracja: poniedziałek, 25 sty 2016, 21:05
Ulubiony Alkohol: Każdy swój
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Przystawka PotStill do Grainfather

Post autor: nike21 »

Nigdy wcześniej nie miałem okazji destylować, kiedyś widziałem jak dziadek pędził 1410 na kance od mleka i chłodnicy spiralnej w pojemniku (coś jak przy alembikach). Co do działania sprzętu moim zdanie jest ok. Działa, jest szczelny, % kapią a nawet lecą ciurkiem. Kociołek ma moc 2000W i wydaje mi się że aż nad to jak na takie wąskie rurki. Właśnie odbieram pogon z destylacji surówek. W sumie zatarłem 50kg słodu whisky 35ppm torfu, otrzymałem z tego 2x po 50 litrów brzeczki 15 BLG. Z tego otrzymałem 20 litrów surówki 40%, a finalnie mam 5 litrów serca 70%, 2 litra serca 50%, 3x200ml przedgonów i 3x200ml pogonów do diagnozy organoleptycznej nazajutrz i jeszcze odebrałem jakieś 0,7 litra od 50% w dół jeszcze przed pogonami bo ładnie pachniało dymem torfowym. Jak jutro nic dziwnego w zapachu nie wyjdzie to doleje do serca. Ogólnie to teraz jak kapało 40% i spróbowałem kilka kropli z łyżeczki to w smaku jak torfowy single malt bez smaku dębu. Pogon poniżej 40% odbiorę ile będę mógł i wleje do kolejnej destylacji. 15kg kukurydzy już zamówiłem, od babci z wioski dostałem ze 20kg żyta a słodu u mnie pół piwnicy :) Będzie JD jak dobrze pójdzie.
"Czas to pieniądz, pieniądz to piwo, więc pijmy piwo bo szkoda czasu" -->https://www.piwo.org/forums/topic/17149-browar-domowy-ambrosia
ODPOWIEDZ

Wróć do „Budowa Aparatury”