Witam.
Zakupiłem taki sprzęt https://brewhaus.com/essential-extractor-complete-moonshine-still/ zastanawiam się jakie parametry ma serce na metodzie pot still na takim sprzęcie. Termometr będzie umieszczony na górze kolumny, więc serce będzie w przedziale temperatury takiej co na metodzie reflux? Przeczytałem forum i już mnie głowa boli, chciałbym w końcu odpalić sprzęt. Na jakie parametry zwracać uwagę przy podgonach, sercu i pogonie? Pilnować górnego termometru i sprawdzać moc alko w destylacie?
-
Autor tematu - Posty: 171
- Załączniki
Temp serca na pot stillu kolumnowym
Ostatnio zmieniony wtorek, 13 lis 2018, 05:51 przez inblue, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Krótko o sobie: Destylator miedziany: mikro Pot-Still
Keg: 30 l Gaz
Wyskość: 60 cm
Średnica: 28mm
Wypełnienie: spreżynki pryzmatyczne
W wolnych chwila jazda rowerem oraz bieganie. - Ulubiony Alkohol: Whisky
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Załączniki
Re: Temp serca na pot stillu kolumnowym
Cześć, Ja używam mikro Pot-still i też się zastanawiałem jak z tą temperaturą gdy termometr znajduje się u góry, możesz zobaczyć mój post "pierwsza destylacja". A w skrócie to napisali mi tak " nie spodziewaj się takiej temperatury, raczej 80-95 gon główny, 95-99 pogon a reszta do kanalizacji". Pozdrawiam 

-
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Załączniki
Re: Temp serca na pot stillu kolumnowym
Marsaw30 ostatnie parę słów wyjaśnia ci wszystko.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Wróć do „Dzielenie frakcji podczas destylacji”