Czy oddzielać owoce od wina?

Wszystko o winach z winogron. Przepisy, sposoby, metody...

Autor tematu
Gucio1016
2
Posty: 3
Rejestracja: niedziela, 21 paź 2018, 12:00

Post autor: Gucio1016 »

Witam,
nastawilem swoje pierwsze wino z czerwonych winogron. Mam wiaderko 30l.
Wino stoi już 3 tygodnie z owocami.
Proporcje:
18kg winogron
4kg cukru
5l wody
Wino pracowało do tej pory raczej równo czyli z 2 wypuszczenia powietrza na minutę.
Od ok 4-5dni wino pracuje wolniej czyli z 1 wypuszczenie powietrza na 2 min.
Czy to czas na oddzielenie owoców od wina?
Kupiłem cukromierz więc mogę podać zawartość blg.
Chciałbym uzyskać wino słodkie.

Jakie dalej podjąć kroki?
Bardzo proszę o rady.
Pozdrawiam


Scalone
Ok oddzielilem już owoce wyszło 19l wina a blg wskazuję 4.

Jak postąpić dalej żeby mniej więcej uzyskać 16% przy winie słodkim?
Według cukromierza żeby uzyskać 16% potrzebuje blg na poziomie 29blg.
Muszę mieć 29g cukru na 1litr więc 290 - 40 = 250g/litra
Więc muszę dodać na każdy litr po 250g cukru czyli 250x 19 = 4.75kg cukru?

Nie za dużo?
Maksymalnie. Blg może być na poziomie 22 więc na razie dodał bym tylko do 22blg czyli
220 - 40 = 180g/l
180x19 = 3,42kg cukru musiał bym dosypać

Ma to wszystko sens co piszę ?

Od Moderatora: Nie pisz posta pod postem. Skorzystaj z możliwości edycji poprzedniej wiadomości.
Ostatnio zmieniony niedziela, 21 paź 2018, 15:30 przez inblue, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

inblue
350
Posty: 389
Rejestracja: środa, 2 kwie 2014, 08:19
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Lokalizacja: Warszawa/Praga Płd.
Podziękował: 14 razy
Otrzymał podziękowanie: 307 razy
Re: Czy oddzielać owoce od wina?

Post autor: inblue »

Gucio1016 pisze: Według cukromierza żeby uzyskać 16% potrzebuje blg na poziomie 29blg.
[...]
Więc muszę dodać na każdy litr po 250g cukru czyli 250x 19 = 4.75kg cukru?
Trochę pokręciłeś - zobacz.
Żeby uzyskać wino o mocy 16% potrzebujesz ok. 270g cukru/litr.
Wiemy, że po odciśnięciu miazgi jest 19 litrów, zatem łącznie potrzebne jest ok. 5,1 kg cukru (19 x 270g) aby po pełnym odfermentowaniu uzyskać zakładaną moc wina.

W tych 19 litrach jest już :
- 4kg cukru
- 5l wody
- i moszcz z winogron czyli 19 - (5 + 2,5) = 11,5 litra.
Moszcz z winogron zawiera również cukier, który należy uwzględnić w obliczeniach. Przyjmując zaniżoną wartość 100g cukru/litr wniósł on dodatkowo 1,1 kg cukru.
Te 4 kg cukru i 1,1 kg cukru z moszczu pokrywają zapotrzebowanie, aby uzyskać wino wytrawne o mocy 16%
Nie musisz zatem dodawać żadnego cukru przed końcem fermentacji, a jedynie czekać na jej ukończenie.
Ponieważ planujesz otrzymać wino słodkie, dosłodzisz sobie do żądanego poziomu po zakończeniu fermentacji.
Do tego czasu poczytaj sobie trochę więcej o wyrobie win.
Prawdziwi twardziele piją naftę.

https://stop447.info/
#NieDlaRoszczeń

Autor tematu
Gucio1016
2
Posty: 3
Rejestracja: niedziela, 21 paź 2018, 12:00
Re: Czy oddzielać owoce od wina?

Post autor: Gucio1016 »

Dzięki za info wlaśnie czytam od wczoraj i następne będzie już 100% profeska :)
A czy muszę potem jakoś zatrzymać fermentacje?
Żeby po dosypaniu cukru nie zaczęło znowu fermentowac?
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3847
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Czy oddzielać owoce od wina?

Post autor: Doody »

Można zatrzymać fermentację pirosiarczynem potasu a następnie dosłodzić lub dosłodzić wino np. ksylitolem.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

fo11rest
200
Posty: 213
Rejestracja: niedziela, 2 wrz 2018, 10:51
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własne alko
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Lubuskie
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Re: Czy oddzielać owoce od wina?

Post autor: fo11rest »

Gucio1016 pisze:A czy muszę potem jakoś zatrzymać fermentacje?
Można też wino spasteryzować, zamrozić, dodać spirytusu, ale trzeba pamiętać że straci się właściwości zdrowotne wina. Tak że najlepszym niestety jest jednak pirosiarczan. Ja tam wolę aby drożdże przerobiły cały cukier i się uspokoiły kosztem jednak wytrawnego wina. Ponoć najzdrowsze wino to wytrawne.

Zombi32
10
Posty: 19
Rejestracja: niedziela, 28 paź 2018, 09:13
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: RE: Re: Czy oddzielać owoce od wina?

Post autor: Zombi32 »

Pasteryzacja da dobrą pewność co do tego że nie zacznie Ci wino potem refermentowac już w balonie czy nawet w butelkach, no ale wysoka temperatura wpływa też na witaminy itp..
Co do mrożenia, spirytusu etc to są to sposoby niezbyt pewne. Może się zdążyć nawet przemrożone drożdże odżyją. Spirytus dodaje się po to aby podbić zawartość alko powyżej tej tolerowanej przez drożdże lecz one dalej tam są i raczej uśpione niż martwe.
Pirosiarczan jest dość skuteczny, zabezpiecza też przed rozwojem innych drobnoustrojów. No ale może wywoływać alergie no i jednak to jakiś dodatek sztuczny (mimo że drożdże też produkują związki siarki)
Najlepszym wg mnie sposobem jest po prostu puszczenie fermentacji "do końca" otrzymasz co prawda wino wytrawne lecz najzdrowsze i najbardziej naturalne.
Ja bardzo często decyduję się na rezygnację z dodatku cukru bo po co mam mieć 15 czy więcej procent, wolę mieć 9-11 uzyskane naturalnie.

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka

Mod.
Nie cytuj posta poprzedzającego.
Ostatnio zmieniony niedziela, 28 paź 2018, 15:16 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.

Autor tematu
Gucio1016
2
Posty: 3
Rejestracja: niedziela, 21 paź 2018, 12:00
Re: Czy oddzielać owoce od wina?

Post autor: Gucio1016 »

Wino przestało całkowicie fermentować. Wino ma troszkę ponad 6 tyg. Dalej jest w balonie. Doradźcie co dalej robić? Trzymać w tym balonie czy np. dać do butelek?
Problem jest w tym że nie przepadam za wytrawny winem i dołożenie to raczej konieczność w moim przypadku. Z tego co piszecie najlepszy jest pirosiarczyn. Kiedy mam go dodać i ile na litr?
Pozdrawiam i dziękuję za zaangażowanie.
Ostatnio zmieniony sobota, 10 lis 2018, 09:56 przez inblue, łącznie zmieniany 1 raz.

rebeliant
20
Posty: 24
Rejestracja: środa, 22 sie 2018, 16:16
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Re: Czy oddzielać owoce od wina?

Post autor: rebeliant »

Zlać znad osadu, zasiarkować pirosiarczynem potasu w dawce 1g na 10 litrów wina i do ciemnej chłodnej piwnicy. Zlać oczywiście z powrotem do balona z rurką fermentacyjną.
Ostatnio zmieniony niedziela, 11 lis 2018, 20:12 przez inblue, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

.Gacek
2000
Posty: 2383
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 268 razy
Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Czy oddzielać owoce od wina?

Post autor: .Gacek »

Dziesięcio gramową paczkę piro rozpuść w litrowej butelce wody. Przy dobrym wymieszaniu będziesz wiedział że jeden gram piro masz w stu mililitrach wody.
Będzie Ci łatwiej dawkować :ok:
Pozdrawiam Gacek.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wina Gronowe”