Dziwny kolor wina
-
Autor tematu - Posty: 8
- Rejestracja: piątek, 21 wrz 2018, 17:48
-
Autor tematu - Posty: 8
- Rejestracja: piątek, 21 wrz 2018, 17:48
-
Autor tematu - Posty: 8
- Rejestracja: piątek, 21 wrz 2018, 17:48
-
- Posty: 54
- Rejestracja: poniedziałek, 9 lip 2018, 11:27
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Dziwny kolor wina
Wydaje mi się, że jasna część to obumarłe drożdże. Naomiast intensywny czerwony kolor pochodzi ze skórek, które dość długo są fermentowane. Chyba też za dużo wody i cukru dodałeś. Na 25 kg owoców tyle cukru, a nie na 2,5. Jak to smakuje? Bulgota jeszcze? ma jakiś alkohol? Skąd ten skład/przepis?
-
Autor tematu - Posty: 8
- Rejestracja: piątek, 21 wrz 2018, 17:48
Re: Dziwny kolor wina
Bulgota I to dość solidnie, smaku nie próbowałem ani nie mierzyłem alkoholu zrobię to jak tylko będę w domu. Zapach jest ładny. Przepis znalazlem gdzieś w Internecie nie znam się na tym więc znalazlem jakiś prosty przepis i robiłem wg proporcji w nim zawartych. To chyba faktycznie trochę przesadziłem z tym cukrem :/. Jakie to może.miec skutki ?
-
Autor tematu - Posty: 8
- Rejestracja: piątek, 21 wrz 2018, 17:48
-
Autor tematu - Posty: 8
- Rejestracja: piątek, 21 wrz 2018, 17:48
Re: Dziwny kolor wina
Próbowałem wina i strasznie słodkie jest faktycznie za dużo cukru dodałem, czuć jakiś procent ale bardzo słaby, smak ma przyjemy ale bardziej jak sok. Da się coś zrobić żeby to uratować? Pracuje ładnie? Może zlać już i wody przegotowanej dolać? Dostałem już winomierz zdjęcie przesyłam w załączniku - wynik 25° Blg.
Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony piątek, 28 wrz 2018, 10:10 przez jarzebakdawid, łącznie zmieniany 2 razy.
-
Autor tematu - Posty: 8
- Rejestracja: piątek, 21 wrz 2018, 17:48
Re: Dziwny kolor wina
Posłuchałem Waszych rad i odrzuciłem owoce, oraz dodałem drożdże. Pięknie pracowało i teraz czuć alkohol i to dość mocno, jest też słodkawe ale nie do przesady. Mierzyłem dzisiaj winomierzem po miesiącu od odrzucenia owoców i dodania drożdży i Blg wynosi 8°. Wino jeszcze pracuje ale bardzo wolno, możecie mi doradzić co dalej?
Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony piątek, 9 lis 2018, 19:33 przez inblue, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 67
- Rejestracja: wtorek, 29 gru 2015, 23:04
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Dziwny kolor wina
Sądzę, że wino przeszło na cichą fermentację. Pewnikiem zejdzie jeszcze parę blg jak dasz mu spokój.
Jeżeli wytrącił się jakiś osad to zlej wino z nad niego. Mogą to być drożdże, które nie wpłyną pozytywnie na smak. Rób to powoli, spokojnie by nie napowietrzyć.
Produkcja wina to mozolna robota, trzeba uzbroić się w cierpliwość i czekać na efekty.
Jeżeli wytrącił się jakiś osad to zlej wino z nad niego. Mogą to być drożdże, które nie wpłyną pozytywnie na smak. Rób to powoli, spokojnie by nie napowietrzyć.
Produkcja wina to mozolna robota, trzeba uzbroić się w cierpliwość i czekać na efekty.
-
- Posty: 2383
- Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
- Krótko o sobie: Marzyciel
- Ulubiony Alkohol: Własny.
- Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
- Podziękował: 268 razy
- Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Dziwny kolor wina
Czekaj a zostanie Ci to wynagrodzone. Rzeczywiście końska dawka cukru ☺ ale nie przejmuj się, chyba każdy z nas popełnił w swoim życiu tak zwanego ulepka.
Dopóki nastaw a w zasadzie to już wino pracuje pozwól mu na to. To oznacza, że drożdże dalej wpieprzają cukier i srają alkoholem. .. wino nie będzie tak słodkie a i procent będzie wyższy.
W wolnej chwili nie szukaj przepisów na byle jakich stronach tylko poczytaj forum a na pewno dużo się nauczysz a przede wszystkim ile dodawać cukru (o ile zachodzi taka potrzeba) jak również wody (o ile zachodzi potrzeba rozpuszczenia cukru do nastawu).
Mam nadzieję, że wino Ci wyjdzie. Jeżeli jednak będzie za słodkie, możesz je wykorzystać do dosładzania innych bardziej wytrawnych win.
Dopóki nastaw a w zasadzie to już wino pracuje pozwól mu na to. To oznacza, że drożdże dalej wpieprzają cukier i srają alkoholem. .. wino nie będzie tak słodkie a i procent będzie wyższy.
W wolnej chwili nie szukaj przepisów na byle jakich stronach tylko poczytaj forum a na pewno dużo się nauczysz a przede wszystkim ile dodawać cukru (o ile zachodzi taka potrzeba) jak również wody (o ile zachodzi potrzeba rozpuszczenia cukru do nastawu).
Mam nadzieję, że wino Ci wyjdzie. Jeżeli jednak będzie za słodkie, możesz je wykorzystać do dosładzania innych bardziej wytrawnych win.
Ostatnio zmieniony piątek, 9 lis 2018, 23:39 przez .Gacek, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Gacek.
-
Autor tematu - Posty: 8
- Rejestracja: piątek, 21 wrz 2018, 17:48