Jakie są minimalne temperatury dla startu nastawu cukrowego?

Temat rozwiązany
Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.

Autor tematu
09031984
30
Posty: 30
Rejestracja: piątek, 9 mar 2018, 22:27
Krótko o sobie: Uczę i uczę, cały dzień na drodze.
Ulubiony Alkohol: RUM
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 19 razy

Post autor: 09031984 »

Witam.
Robie nastawy w beczce 220l, 50kg cukru i wody tak około 155-170 litrów (na oko). Węgiel płynny aktywny na starcie i albo duo klar, albo grawitacyjne klarowanie około 3 tygodnie.
Troszeczkę juz doświadczenia zdobyłem na drożdżach JO SZLACHECKIE T48 (około 10-12 nastawów) daje 4 paczki tych drożdży do moich nastawów. (Mam też spory zapas JO T48)
Latem mam złą sytuację, bo pomieszczenie się nagrzewa. Nastawiam tak około 1/2, 2/3 beczki i z czasem dolewam zimnej wody jak nastaw się grzeje, aby go ochłodzić. Temperatura nastawu nie przekracza 28 st C. Drożdże kończą prace różnie, od 6 do 9 dni w zależności od temperatury startu i otoczenia.

1 PYTANIE: od jakiej minimalnej temperatury startować latem i ile drożdży dawać??

Jesień, zima i wiosna mogę dogrzewać i juz łatwiej regulować temperaturę otoczenia.
Ale niestety nie jestem zadowolony z mojego wytworu (kolumna przyzwoita i powinno wychodzić lepsze w/g mnie).
Troszeczkę, minimalnie czuć drożdże i taką gorycz nawet i po rozrobieniu z wodą na wódkę też. Oczywiście czekam z 7-10 dni na przegryzanie woda + spiryt i na 20L 45% trunku dodaje 2x disti pur i nadal nie jestem zadowolony.

2 PYTANIE: z jaką temp startować jesien, zima wiosna i jaka ilość drożdży?

Kupiłem na testy i sprawdzenie drożdże:
Ostatnio zmieniony piątek, 5 paź 2018, 08:33 przez Qba, łącznie zmieniany 2 razy.
alembiki

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Jakie są minimalne temperatury dla startu nastawu cukrowego?

Post autor: wawaldek11 »

Jakie drożdże kupiłeś do testów?
Jaki sprzęt posiadasz - daj fotkę lub chociaż linka. Jak prowadzisz proces?
Nastaw można chłodzić na kilka sposobów: zmrożoną wodą w petach, chłodnicą z karbowanki, dmuchając wentylatorem na beczkę owiniętą mokrym płótnem.
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Jakie są minimalne temperatury dla startu nastawu cukrowego?

Post autor: Kamal »

Po pierwszej destylacji użyj węgla aktywnego, i później na rury. Alkohol już powinien być dużo czystszy z obcych smaków.
K.
Obrazek
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2680
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 307 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Jakie są minimalne temperatury dla startu nastawu cukrowego?

Post autor: JanOkowita »

Latem, szczególnie gdy lato jest gorące lepiej stosować drożdże o łagodniejszej charakterystyce pracy - startują wolniej i fermentacja przebiega liniowo a nie sinusoidalnie. Najlepiej do tego się nadają drożdże Szlacheckie Vodka lub AD Vodka Crystal:
https://alkohole-domowe.pl/drozdze-szla ... owita-p899
https://alkohole-domowe.pl/ad-aktywne-d ... ystal-p937

Zimą, gdy pomieszczenie w którym przebiega fermentacja jest chłodniejsze (ale nie poniżej 15 st.C) można stosować drożdże turbo do powiększonych nastawów - ale zmniejszając ich ilość na kg cukru. Dla drożdży typu Turbo48 jedną paczkę stosujemy na 8 kg, a dla drożdży Turbo24 na 9-10 kg.
https://alkohole-domowe.pl/drozdze-szla ... owita-p897
https://alkohole-domowe.pl/drozdze-szla ... wita-p1031

W każdym z przypadków należy zadbać o temperaturę startową nastawu 25-27 st.C oraz właściwe natlenienie wody- nigdy jej nie gotujemy a do nastawu najlepiej lać wodę słuchawką prysznicową, aby zapewnić wodzie maksymalnie dużo tlenu.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)

Autor tematu
09031984
30
Posty: 30
Rejestracja: piątek, 9 mar 2018, 22:27
Krótko o sobie: Uczę i uczę, cały dzień na drodze.
Ulubiony Alkohol: RUM
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 19 razy
Re: Jakie są minimalne temperatury dla startu nastawu cukrowego?

Post autor: 09031984 »

Przepraszam ale albo ja niechcący skasowałem końcówkę, albo nie wiem .... (późna godzina).

Miało być tak dokładnie:

2 PYTANIE: z jaką temp startować jesien, zima wiosna i jaka ilość drożdży?

Kupiłem na testy i sprawdzenie:
Drożdże gorzelnicze Coobra PURE 4szt
Drożdże gorzelnicze T Vodka Star czysta destylacja 4szt

Skoro JO T48 wystarczaja 4 paczki a nawet myślę, że za dużo to czy tych na próbę zmniejszać, zwiększać ilość?

Ile ich dawać do mojego nastawu, jaka temp startu i jaka temp otoczenia, żeby mieć najlepszy produkt?
Czekam na podpowiedzi i dziękuję za pomoc, oraz za chęć pomocy.
Pozdrawiam

PS. Filtr węglowy jest.


Sprzęt na którym robie to dokładnie taki:

1. Supreme Ultra Automatic
2. Zestaw ogrzewany elektrycznie, kolumna i zbiornik posiada automatykę
sterującą pracą zestawu, płynną regulację mocy w zakresie 0-4500W/230V.
3. Filtr katalityczny FK20
4. automatyczna głowica odbioru przedgonów i destylatu właściwego
5. manualna głowica odbioru pogonów
6. Najwyższy poziom zabezpieczeń:
- zabezpieczenie przed wybuchem
- zabezpieczenie przed przegrzaniem grzałek
- zabezpieczenie przed przegrzaniem destylowanego wsadu
- zabezpieczenie przed przypadkowym opróżnieniem zbiornika
- zabezpieczenie przed odkryciem grzałek w czasie pracy
- zabezpieczenie przed włączeniem grzałek w pustym zbiorniku
- zabezpieczenie przed niezamierzonym wydestylowaniem przedgonów (frakcja
początkowa)
- zabezpieczenie przed niezamierzonym wydestylowaniem pogonów (frakcja
końcowa)
- zabezpieczenie przed niezamierzonym wydestylowaniem wody
- zabezpieczenie przed następstwami braku lub niskiego ciśnienia wody w
układzie chłodzenia oraz automatyczne wyłączenie zestawu po zakończeniu
destylacji
5. Zbiornik standardowy o pojemności 50 L z zaworami do napełniania i
opróżniania
6. Czas pracy ok.5,5 godziny i średni uzysk 6,5-8L95%, przy zbiorniku 100L
czas pracy ok 8 godzin i średni uzysk 14-15L95%
7. W komplecie zestaw węży do wody, i destylatu, instrukcja obsługi z
gwarancją, uszczelnienia
7. Pakiet gwarancji obejmuje:
- gwarancja 3 lata na całe urządzenie w systemie door-too-door (na nasz
koszt)
- gwarancja 10 lat nowoczesności (możliwość rozbudowy i modernizacji
zestawu)
- gwarancja 2 lata na bezpłatną wymianę (w ciągu dwóch lat użytkownik może
wymienić posiada zestaw na inny wyższy model dopłacając jedynie różnicę
pomiędzy urządzeniami).
- serwis gwarancyjny i pogwarancyjny
- wsparcie techniczne
- wartością dodaną jest dożywotni rabat nawet 10% w wybranych sklepach
współpracujących na wszelkie produkty i akcesoria potrzebne do
wytwarzania domowych alkoholi.


Ustalone opcje dodatkowe:

Zbiornik o pojemności 100 L w otulinie termoizolacyjnej zamiast
standardowego 50L
Pełna automatyczna głowica odbioru wszystkich frakcji destylatu (przedgon,
serce, pogon)
Rozbudowany układ chłodzenia i rozszerzony zespół sterujący kolumny
destylacyjnej i układu chłodzenia pozwalający uzyskiwać destylaty smakowe,
owocowe o dowolnym stężeniu alkoholu z bogatym smakiem i aromatem w
destylacie
Głowica myjąca kolumnę destylacyjną i układ odbioru destylatu
Zabezpieczenie napełnienia zbiornika z zaworem przelewowym
Lejek stalowy ułatwiający napełnianie zbiornika

Autor tematu
09031984
30
Posty: 30
Rejestracja: piątek, 9 mar 2018, 22:27
Krótko o sobie: Uczę i uczę, cały dzień na drodze.
Ulubiony Alkohol: RUM
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 19 razy
Re: Jakie są minimalne temperatury dla startu nastawu cukrowego?

Post autor: 09031984 »

Kamal pisze:Po pierwszej destylacji użyj węgla aktywnego, i później na rury. Alkohol już powinien być dużo czystszy z obcych smaków.
K.
Drożdże i inne zbędne zapachy są minimalnie wyczuwalne (prawie wcale).
Węgla w granulkach? ile go dawać?
Czy pozbędę się ostrej goryczy ze smaku alkoholu?? Czym jest spowodowana ta gorycz??
Alkohol 40-45% smakuje jak by miał z 70% gorycz, którą chciał bym bardzo zniwelować. Po zaprawieniu kawą, whisky, wiśnią (które mocno zabijają smak nie wyczuwa się tego), ale juz calvados, cogniac czy run nie zabiją tego smaku :cry:
Czy ktoś wie i podpowie co z tym zrobic???

Autor tematu
09031984
30
Posty: 30
Rejestracja: piątek, 9 mar 2018, 22:27
Krótko o sobie: Uczę i uczę, cały dzień na drodze.
Ulubiony Alkohol: RUM
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 19 razy
Re: Jakie są minimalne temperatury dla startu nastawu cukrowego?

Post autor: 09031984 »

JanOkowita pisze:Latem, szczególnie gdy lato jest gorące lepiej stosować drożdże o łagodniejszej charakterystyce pracy - startują wolniej i fermentacja przebiega liniowo a nie sinusoidalnie. Najlepiej do tego się nadają drożdże Szlacheckie Vodka lub AD Vodka Crystal:
https://alkohole-domowe.pl/drozdze-szlacheckie-typu-vodka-jan-okowita-p899
https://alkohole-domowe.pl/ad-aktywne-drozdze-vodka-crystal-p937

Zimą, gdy pomieszczenie w którym przebiega fermentacja jest chłodniejsze (ale nie poniżej 15 st.C) można stosować drożdże turbo do powiększonych nastawów - ale zmniejszając ich ilość na kg cukru. Dla drożdży typu Turbo48 jedną paczkę stosujemy na 8 kg, a dla drożdży Turbo24 na 9-10 kg.
https://alkohole-domowe.pl/drozdze-szlacheckie-typu-turbo-48-jan-okowita-p897
https://alkohole-domowe.pl/drozdze-szlacheckie-turbo-24-jan-okowita-p1031

W każdym z przypadków należy zadbać o temperaturę startową nastawu 25-27 st.C oraz właściwe natlenienie wody- nigdy jej nie gotujemy a do nastawu najlepiej lać wodę słuchawką prysznicową, aby zapewnić wodzie maksymalnie dużo tlenu.
Czy zakup na testy drożdży w ilości po 4 szt na jeden nastaw wystarczy? dodawać coś dodatkowo?
Drożdże gorzelnicze Coobra PURE 4szt
Drożdże gorzelnicze T Vodka Star czysta destylacja 4szt

Może ty mi powiesz skąd się bierze w moim alkoholu taka gorycz, która powoduję, że alkohol wydaje się sporo mocniejszy niżeli jest faktycznie?? Jak się tego pozbyć?
Ostatnio zmieniony środa, 1 lut 2023, 08:39 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.

redhot
200
Posty: 212
Rejestracja: piątek, 27 sty 2017, 15:54
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 35 razy
Re: Jakie są minimalne temperatury dla startu nastawu cukrowego?

Post autor: redhot »

JanOkowita pisze:Latem, szczególnie gdy lato jest gorące lepiej stosować drożdże o łagodniejszej charakterystyce pracy - startują wolniej i fermentacja przebiega liniowo a nie sinusoidalnie.
Co to znaczy "sinusoidalnie"?
Ale niestety nie jestem zadowolony z mojego wytworu (kolumna przyzwoita i powinno wychodzić lepsze w/g mnie).
Troszeczkę, minimalnie czuć drożdże i taką gorycz nawet i po rozrobieniu z wodą na wódkę też
Kupiłeś sprzęt 30 lat za murzynami, nie wiem jak się można nabierać na te "automaty" VSOP jeszcze za taką kasę. Oddaj tą wydumkę i kupisz w tej cenie pewnie za dwa lepsze sprzęty. Podstawowy aabratek albo bokakob do 1500 da lepszy rezultat.

Autor tematu
09031984
30
Posty: 30
Rejestracja: piątek, 9 mar 2018, 22:27
Krótko o sobie: Uczę i uczę, cały dzień na drodze.
Ulubiony Alkohol: RUM
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 19 razy
Re: Jakie są minimalne temperatury dla startu nastawu cukrowego?

Post autor: 09031984 »

Kupiłeś sprzęt 30 lat za murzynami, nie wiem jak się można nabierać na te "automaty" VSOP jeszcze za taką kasę. Oddaj tą wydumkę i kupisz w tej cenie pewnie za dwa lepsze sprzęty. Podstawowy aabratek albo bokakob do 1500 da lepszy rezultat.
To wrzuć linki konkretnych automatów, które będą 2x tańsze i jeszcze 2x lepsze.

Drupi
800
Posty: 830
Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:36
Krótko o sobie: Na ile moge to pomagam ludziom.
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 73 razy
Otrzymał podziękowanie: 94 razy
Re: Jakie są minimalne temperatury dla startu nastawu cukrowego?

Post autor: Drupi »

Gorycz to sprawa drożdży. Tak jak czarna Moskwa, gorzki produkt jak sklepową, a złota Moskwa, Vodka Star, produkt nigdy nie wyszedł mi gorzki, a wręcz delikatny, jeśli nie automat odbiera przedgony, a operator i blg nie wyższe niż 23. Niektóre drożdże na większej ilości wody niż pisze na paczce dają lepszy produkt niż według przepisu na paczce .
Ostatnio zmieniony wtorek, 9 paź 2018, 13:29 przez Drupi, łącznie zmieniany 1 raz.
I like noble drinks.

Autor tematu
09031984
30
Posty: 30
Rejestracja: piątek, 9 mar 2018, 22:27
Krótko o sobie: Uczę i uczę, cały dzień na drodze.
Ulubiony Alkohol: RUM
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 19 razy
Re: Jakie są minimalne temperatury dla startu nastawu cukrowego?

Post autor: 09031984 »

Podejrzewam właśnie ze drożdże, i zastanawiam się czy za wysoka temperatura (startu, otoczenia, nastawu?) coś z drożdżami nie tak? może za dużo drożdży?
Czy 3 opakowania drożdży JO T48 przejedzą 50kg cukru w 200 litrach cukrówki? Nie chciał bym zostać z dodatnim BLG

Czy 4 paczki Coobra PURE oraz
4 paczki T Vodka Star
przerobią po 50kg cukru w nastawach 200 litrów?
Ostatnio zmieniony wtorek, 9 paź 2018, 15:50 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.

arTii
1250
Posty: 1265
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: podkarpackie
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowanie: 154 razy
Kontakt:
Re: Jakie są minimalne temperatury dla startu nastawu cukrowego?

Post autor: arTii »

3 opakowania JO na 200l nastawu? Według przepisu na paczce to tylko na 75l nastawu.
Wydaje mi się, że jeśli dadzą radę - to bardzo długo im zejdzie. Jeśłi już chcesz "przyżydzić" na grzybkach, to najpierw je rozmnóż w jakimś wiadrze z wodą i cukrem i dopiero potem dodawaj do dużego nastawu. Ale nie zapomnij o pożywce - tak naprawdę to ilość pożywki w paczce jest na 25l nastawu - drożdże się rozmnożą - pożywka nie.
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.

Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW

Autor tematu
09031984
30
Posty: 30
Rejestracja: piątek, 9 mar 2018, 22:27
Krótko o sobie: Uczę i uczę, cały dzień na drodze.
Ulubiony Alkohol: RUM
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 19 razy
Re: Jakie są minimalne temperatury dla startu nastawu cukrowego?

Post autor: 09031984 »

Albo ja taki sprytny i albo szybko znalazłem konkretne informacje czego ile używać:
https://www.vsop.com.pl/pliki/Drozdze%20turbo.pdf
Sprawdzone przez Marcina z VSOP.
4 Paczki JO T48 bez problemu przerabiają mi 50kg cukru w 180 litrach w 5-- 8/9 dni (zależy od temp).
Ale rezultat tej goryczy mnie irytuje, muszę to zniwelować.
Zrobię testy na nowych drożdżach i mam nadzieje, że będzie lepszy produkt. (Ogólnie ludzie chwalą specyfik, ale ja i teść mamy swoje zastrzeżenia i wiem, że uda mi się idealny produkt). W końcu człowiek się uczy całe życie, a umiera i tak głupim.

Mod.
Nie cytuj posta poprzedzającego w całości.
Ostatnio zmieniony sobota, 13 paź 2018, 14:00 przez radius, łącznie zmieniany 2 razy.

arTii
1250
Posty: 1265
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: podkarpackie
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowanie: 154 razy
Kontakt:
Re: Jakie są minimalne temperatury dla startu nastawu cukrowego?

Post autor: arTii »

OK - Twoja sprawa. Jak chcesz, to ja też Ci taki poradnik napiszę :) Przeczytałeś go uważnie?
  • "Podstawowy przelicznik jedno opakowanie drożdży + 3 litry wody na każdy kilogram cukru" - to ja na beczkę 200l musiał bym dać 60 opakowań grzybków
  • "nie wolno szczelnie zamykać naczynia z zaczynem" - ciasto czy chleb robimy?
  • "Jeżeli temperatura nastawu spadnie poniżej 20 st. C. [...] wtedy drożdże umierają" - ciekawe... Moje doświadczenie mówi, że drożdże tylko przysypiają wtedy. Ogrzej nastaw a znów zacznie pracować. Zmartwychwstają?
  • "Instrukcja przygotowania nastawu fermentacyjnego (zacieru)" - zacier? A gdzie zboże - to tylko cukrówki
Trochę dużo błędów. Więc ilości drożdży do nastawów też niekoniecznie sprawdzone. Ale to Twoje drożdże i Twój cukier :)
Ja robiłem doświadczenia na grzybkach Alcotec i z nich wynika że jak chcesz dać mało drożdży, to musowo dać pożywkę.
Jeden z forumowiczów (@Kucyk) kiedyś tak napisał: "teoretycznie jedną paczką drożdży można zaszczepić i całe morze zacieru" i ma rację. Tylko jedna rzecz - paczką drożdży! Pożywka dla drożdży to zupełnie inna historia. I o ile na początku fermentacji drożdże będa pracowały jak szalone, to pod koniec będą "chorowały" z powodu braku mikroelementów.
"Drożdże, jak każda roślina, potrzebują do swego rozwoju pożywienia azotowego i soli mineralnych, zawierających fosfor, potas, wapień i siarkę"

Ale tak jak już napisałem - sam się przekonaj. To Twój cukier i Twoje grzybki.
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.

Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW

Autor tematu
09031984
30
Posty: 30
Rejestracja: piątek, 9 mar 2018, 22:27
Krótko o sobie: Uczę i uczę, cały dzień na drodze.
Ulubiony Alkohol: RUM
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 19 razy
Re: Jakie są minimalne temperatury dla startu nastawu cukrowego?

Post autor: 09031984 »

JO T48 przerabiaja mi bo sprawdziłem.
A co najlepiej dawać jako pożywkę? majlepiej wszystko w jednym (koncentrat pomidorowy?) W jakich ilościach?
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Jakie są minimalne temperatury dla startu nastawu cukrowego?

Post autor: lesgo58 »

@09031984
Nieśmiało się wtrącę i zadam Ci podstawowe pytania:
To było Twoje pierwsze pędzenie na tym sprzęcie?
To był Twój pierwszy taki powiększony nastaw?
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

arTii
1250
Posty: 1265
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: podkarpackie
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowanie: 154 razy
Kontakt:
Re: Jakie są minimalne temperatury dla startu nastawu cukrowego?

Post autor: arTii »

09031984 pisze:JO T48 przerabiaja mi bo sprawdziłem.
No to znaczy że porządne ma pożywki :) Ale dla mnie to była by mimo wszystko loteria.
Co do gorzkiego smaku: samych drożdży na pewno nie za dużo - one i tak się rozmnażają. Spróbuj na innych drożdżach zrobić.
Mi na Alcotec Turbo Yeast 48 pure alkohol wychodził lekko słodkawy. Całkiem przyjemny w spożyciu.
Teraz mam grzybki ze Szwecji i też są OK.
09031984 pisze:A co najlepiej dawać jako pożywkę? majlepiej wszystko w jednym (koncentrat pomidorowy?) W jakich ilościach?
Ja używam Activit - wydaje mi się, że w konfekcjonowanych drożdżach, proszek który jest to coś podobnego.
Ewentualnie mam tez (i czasami używam) Fosforan dwuamonowy.
Koncentratu jeszcze nie dawałem bo obawiam się, że beczki mi obklei i będę musiał je dokładniej myć ;)
Ale znając mnie to kwestia czasu kiedy zacznę go używać.
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.

Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW

Autor tematu
09031984
30
Posty: 30
Rejestracja: piątek, 9 mar 2018, 22:27
Krótko o sobie: Uczę i uczę, cały dzień na drodze.
Ulubiony Alkohol: RUM
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 19 razy
Re: Jakie są minimalne temperatury dla startu nastawu cukrowego?

Post autor: 09031984 »

lesgo58 pisze:@09031984
Nieśmiało się wtrącę i zadam Ci podstawowe pytania:
To było Twoje pierwsze pędzenie na tym sprzęcie?
To był Twój pierwszy taki powiększony nastaw?
Nie pierwsze pędzenie, któreś z rzędu.
Nie pierwszy, może 14
A dlaczego pytasz?
Dokupiłem jeszcze po 1 paczce drożdży i zrobiłem:
5 paczek Coobra PURE + węgiel + 50kg cukru + 170 litrów + 70g koncentratu pomidorowego (temp startu 26*C, przy 28 otworzyłem okno i zbiłem na 25) = PRZEROBIŁY BEŻ ŻADNEGO PROBLEMU W 6 DNI (ale w drugą dobę piana wykipiała z beczki :( przez koncentrat? czy one tak agresywnie pracują???
5 paczek T Vodka Star + węgiel + 50kg+170L + 70g koncentratu nie dały rady. BLG stanęło na +1,7
Zaraz odgazuje i na rury.

Szukam czystych drożdży po których nie będzie ich czuć a alkoholu i nie będą dawały posmaku goryczy w trunku...
Czy ktoś coś poleci konkretnego na nastawy 200L??
Ostatnio zmieniony wtorek, 6 lis 2018, 07:33 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.

arTii
1250
Posty: 1265
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: podkarpackie
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowanie: 154 razy
Kontakt:
Re: Jakie są minimalne temperatury dla startu nastawu cukrowego?

Post autor: arTii »

Jak najbardziej poleci :)
post191933.html#p192019
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.

Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Jakie są minimalne temperatury dla startu nastawu cukrowego?

Post autor: lesgo58 »

Nie pierwsze pędzenie, któreś z rzędu.
Nie pierwszy, może 14
A dlaczego pytasz?
Bo rzucasz się z motyką na słońce. Kombinujesz z nastawami - a nie masz pojęcia o podstawach ich robienia. Skończ z robieniem nastawów powiększonych i na początek zrób standardowy nastaw maksymalnie 50-litrowy.
Po drugie jakość tego co Ci wykapie to nie tylko nastaw ale przede wszystkim sprzęt i operator który obsługuje ten sprzęt.
Sprzęt sam nie zrobi Ci dobrej wódki. A już tym bardziej sprzęt ustawiony na automat.
Moja rada:
- zrób normalny nastaw - zgodnie ze sztuką.
- przeprowadź rektyfikację/destylacje poza programem automatu. Czyli po prostu ręcznie.
Ostatnio zmieniony wtorek, 6 lis 2018, 09:54 przez lesgo58, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

Autor tematu
09031984
30
Posty: 30
Rejestracja: piątek, 9 mar 2018, 22:27
Krótko o sobie: Uczę i uczę, cały dzień na drodze.
Ulubiony Alkohol: RUM
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 19 razy
Re: Jakie są minimalne temperatury dla startu nastawu cukrowego?

Post autor: 09031984 »

Lesgo58 ja na mniejszej ilości drożdży tzn 4x JO T48 na 200l mam won drożdży i goryczy, a jak bym ich dał 8 paczek to nawet nie chce myśleć jak bym je czuł, jak by buzowały, pracowały i jak się grzały... Dziękuję za rade, ale będę dalej eksperymentował z drożdżami i nastawami aż znajdę złoty środek dla moich ust.

T VODKA STAR JEDNAK PRACUJĄ JESZCZE, więc też pewnie dokończą swoją prace lecz w wydłużonym czasie. Napiszę jak skończy się proces i piana ustanie.
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Jakie są minimalne temperatury dla startu nastawu cukrowego?

Post autor: lesgo58 »

Przykro mi - ale chyba nie zrozumiałeś mojego przesłania... :scratch:
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

lewy87r
50
Posty: 96
Rejestracja: wtorek, 1 sie 2017, 13:47
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: Jakie są minimalne temperatury dla startu nastawu cukrowego?

Post autor: lewy87r »

Też tak myślę, zrób mały nastaw ręcznie (czyli pewnie jakieś 50litrów)- zrób ten nastaw dobrze, odpowiednia ilość drożdży, pożywki, sklaruj go po.
Przegoń metodą 2,5 i otrzymany spirytus rozcieńcz do 40% - przefiltruj przez węgiel aktywny aż do uzyskania zatysfakcjonujących wyników i tyle.

Okaże się, że aby zrobić "zadowalający" trunek to nie wystarczy sama kolumna za 7koła a dużo czasu i cierpliwości :)

U mnie produkt finalny tym sposobem wychodzi baaardzo dobry. Przy słodkich wódkach można olać trochę węgiel aktywny bo cukier trochę maskuje aromaty.

Dobrze widzę że na ~220 litrów dajesz 5paczek turbo drożdży z których paczka jest na 25litrów? czyli drożdży masz na 125litrów a wstawiasz ~220litrów? - po co ten koncentrat pomidorowy? :) widziałem też jak niektórzy dają rodzynki albo skórkę od chleba do cukrówki :hammer:
Ostatnio zmieniony wtorek, 6 lis 2018, 15:06 przez lewy87r, łącznie zmieniany 1 raz.

arTii
1250
Posty: 1265
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: podkarpackie
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowanie: 154 razy
Kontakt:
Re: Jakie są minimalne temperatury dla startu nastawu cukrowego?

Post autor: arTii »

@lewy87r - można nawet jedną paczką drożdży przefermentować taką beczkę :)
Generalnie drożdże tak i tak się rozmnażają. Kwestia zapewnienia im godziwych warunków do tego.
Dlaczego na paczce jest napisane że na 25l nastawu? Dlatego że jest w tej paczce pożywka dla drożdży która powinna wystarczyć dla drożdży na tę ilość nastawu.
I teraz wyjaśnia się po co przecier pomidorowy, czy rodzynki. To po prostu jest pożywka dla drożdży. Drożdże do prawidłowego funkcjonowania potrzebują oprócz cukru również pożywki. Szczególnie ważne jest to pod koniec fermentacji kiedy drożdże już się nie namnażają ze względu na ilość alkoholu w nastawie. Wtedy szczególnie potrzebują pożywki. Ale na początku też pożywka ułatwia im namnażanie.
Możesz sobie jedną paczkę drożdży namnażać w wiaderku, słoiku czymkolwiek zabierając po trochę namnożonych drożdży, a dodając roztworu cukru i pożywki i w ten sposób na jednej paczce nastawić kilka nastawów
Ostatnio zmieniony wtorek, 6 lis 2018, 16:45 przez arTii, łącznie zmieniany 1 raz.
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.

Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW

lewy87r
50
Posty: 96
Rejestracja: wtorek, 1 sie 2017, 13:47
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: Jakie są minimalne temperatury dla startu nastawu cukrowego?

Post autor: lewy87r »

jak najbardziej chodzi o pożywkę dla drożdży :) w sumie nie eksperymentowałem z zastosowaniem alternatyw zamiast produktów dedykowanych.
Sumarycznie czułem różnicę w produkcie finalnym pofermentacyjnym przy przerobieniu wg. instrukcji, a np. przy 1/2 ilości "paczek drożdży/pożywki"
Osobiście doszedłem do wniosku, że największą różnicę co do finalnego produktu, ma odpowiednio:
1. Przygotowanie nastawu - fermentacja z odpowiednia ilością pożywki i klarowanie
2. Destylacja
3. Węgiel aktywny (rozcieńczonego towaru)

Musze doczytać o alternatywie pożywki, choć dla doraźnej produkcji pewnie oszczędności nie będą robiły aż takiej różnicy :)

wkg_1
800
Posty: 849
Rejestracja: niedziela, 23 wrz 2018, 13:26
Podziękował: 46 razy
Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Re: Jakie są minimalne temperatury dla startu nastawu cukrowego?

Post autor: wkg_1 »

Może kup jakiś porządny sprzęt, pracujesz na badziewiu z którego może ekspertowi udałoby się wyciągnąć akceptowalny rezultat.
Myślę, że jeżeli uda się zostawić KEG-a to poniżej 2 000 będziesz miał petardę a nawet za 1 500 kupisz porządną kolumnę. Automatykę dołożysz jak się nauczysz podstaw.
Poczytaj wątek topic9284.html i zaczniesz otrzymywać dobry produkt. Tego w sumie nie sposób spieprzyć nawet na takich śmierdzących drożdżach jak np. Moskva Style Spiritfermu. Filtrowanie polepsza zapach ale pogonów i przedgonów nie wyczyści, to trochę jak dezodorant zamiast mydła ; ) A dezodorantu używa się po mydle : D
I zacznij od drożdży dawkowanych zgodnie z instrukcją ; )

A jak chcesz koniecznie pracować na kiepskim sprzęcie i tylko polepszać nastawy (zawsze lepiej mieć dobre nastawy) rób z glukozy lub z cukru inwertowanego i używaj drożdży typu Vodka - są dedykowane dla prostych sprzętów, dają mniejszy woltaż ale czystszy nastaw.
Ostatnio zmieniony wtorek, 27 lis 2018, 02:09 przez wkg_1, łącznie zmieniany 2 razy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drożdże i fermentacja”