Wino Gronowe białe- drugie wino w życiu
-
Autor tematu - Posty: 54
- Rejestracja: poniedziałek, 9 lip 2018, 11:27
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Witajcie
Nastawiłem swoje drugie wino, tym razem z winogron i tym razem nastawione od A do Z(mam nadzieję). Owoce porządnie umyte, przebrane, pogniecione wylądowały w balonie (35 kg= 30litrów w balonie). Chciałbym 15% wino półsłodkie więc tym razem obliczyłem zakładaną ilość alkoholu.
15moc wina*17*40 litrów docelowa ilość wina= 10200g- całkowita ilość cukru potrzebna.
Uwzględniłem cukier w owocach( tabela uśredniona) 180g*40litrów= 7200 cukier w owocach
10200-7200=3000gr cukru białego.
Do moszczu dodałem syrop cukrowy w ilości 5 litrów, który również obliczyłem:
3kg cukru*0.6=1,8 litra cukru + woda 3.8 litra.
Całość zaszczepiłem drożdżami AROMATIC Wine Complex 25-50L (dodane bezpośrednio do nastawu)
Obecnie w balonie jest 35 litrów moszczu z owocami.
BLG zmierzę wieczorem (zabrakło czasu)
Planuję przefermentować miazgę oddzielić i wycisnąć owoce i dopełnić do 40l.
teraz kilka pytań dla tych bardziej doświadczonych:
Przy wydajności tłoczenia na poziomie 70% dla winogron powinienem uzyskać około 25 litrów przefermentowanego soku.
- Ile będę musiał dodać wody gdy wyrzucę już skórki i pestki?
- Dopełnić do 40 litrów czy lepiej do 30 litrów
- Kiedy wycisnąć miazgę? gdy nastaw przestanie pracować? przy BLG 0? czy po 3-5 dni niezależnie od pracy wina?
Nastawiłem swoje drugie wino, tym razem z winogron i tym razem nastawione od A do Z(mam nadzieję). Owoce porządnie umyte, przebrane, pogniecione wylądowały w balonie (35 kg= 30litrów w balonie). Chciałbym 15% wino półsłodkie więc tym razem obliczyłem zakładaną ilość alkoholu.
15moc wina*17*40 litrów docelowa ilość wina= 10200g- całkowita ilość cukru potrzebna.
Uwzględniłem cukier w owocach( tabela uśredniona) 180g*40litrów= 7200 cukier w owocach
10200-7200=3000gr cukru białego.
Do moszczu dodałem syrop cukrowy w ilości 5 litrów, który również obliczyłem:
3kg cukru*0.6=1,8 litra cukru + woda 3.8 litra.
Całość zaszczepiłem drożdżami AROMATIC Wine Complex 25-50L (dodane bezpośrednio do nastawu)
Obecnie w balonie jest 35 litrów moszczu z owocami.
BLG zmierzę wieczorem (zabrakło czasu)
Planuję przefermentować miazgę oddzielić i wycisnąć owoce i dopełnić do 40l.
teraz kilka pytań dla tych bardziej doświadczonych:
Przy wydajności tłoczenia na poziomie 70% dla winogron powinienem uzyskać około 25 litrów przefermentowanego soku.
- Ile będę musiał dodać wody gdy wyrzucę już skórki i pestki?
- Dopełnić do 40 litrów czy lepiej do 30 litrów
- Kiedy wycisnąć miazgę? gdy nastaw przestanie pracować? przy BLG 0? czy po 3-5 dni niezależnie od pracy wina?
Re: Wino Gronowe białe- drugie wino w życiu
Witaj gofator,
Podobnie jak Ty nastawiłem swoje winko w proporcjach.
12.5kg owoców - winogrona białe
Cel - 15L wina
Moc: 16%
Ilość cukru potrzebnego: 4080g
Ilość cukru z owoców: 2700g
Pomyliłem się przy syropie i dodałem 2.5kg cukru + 2.5l wody = 4L (po przeliczeniu)
W wiaderku fermentacyjnym jest 17L moszczu z owocami.
Winogrona wyciskałem ręcznie.
Fermentacja trwa już 3 dzień. Bulga gazem co 15 sec.
I mam dylemat:
- czy czekać aż burzliwa minie i sprawdzić BLG?
Z tego co przeczytałem, po 3 dniach odrzuciłeś już owoce?
Korzystasz z wzoru na alk [%] = (BLG_pocz - BLG_końc) / 1.938
Podobnie jak Ty nastawiłem swoje winko w proporcjach.
12.5kg owoców - winogrona białe
Cel - 15L wina
Moc: 16%
Ilość cukru potrzebnego: 4080g
Ilość cukru z owoców: 2700g
Pomyliłem się przy syropie i dodałem 2.5kg cukru + 2.5l wody = 4L (po przeliczeniu)
W wiaderku fermentacyjnym jest 17L moszczu z owocami.
Winogrona wyciskałem ręcznie.
Fermentacja trwa już 3 dzień. Bulga gazem co 15 sec.
I mam dylemat:
- czy czekać aż burzliwa minie i sprawdzić BLG?
Z tego co przeczytałem, po 3 dniach odrzuciłeś już owoce?
Korzystasz z wzoru na alk [%] = (BLG_pocz - BLG_końc) / 1.938
-
Autor tematu - Posty: 54
- Rejestracja: poniedziałek, 9 lip 2018, 11:27
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Wino Gronowe białe- drugie wino w życiu
Ja odcisnąłem owoce po 3 dniach, ponieważ kolega mi tak poradził. Przy winach białych i lekkich powinno się owoce fermentować najkrócej jak to możliwe, a najlepiej z samego soku. A wzór wziąłem z tutejszego forum: moc wina x 17 x docelowa ilość wina. Ja się lekko pomyliłem i docelowo wyszło mniej niż sądziłem, ale drożdże przerobiły cukier do 0 i musiałem dosłodzić. jeśli masz 12.5 kg owoców to powinieneś wytłoczyć około 70% soku. Powinieneś uzyskać około 8-9 litrów soku. W winach gronowych najlepiej nie dodawać wody, ale wiadomo jak to jest, człowiek chcę mieć więcej. Ja do mojego nastawu dodałem 3.2 litra wody a miałem około 28 kg owoców (czystych i przebranych)
Bulgotanie co 15 sekund to na moje oko coś za mało. Sprawdź BLG jakie jest jak najszybciej. Wydaje mi się, że 2,5 kg cukru do i tak słodkich winogron to trochę za dużo, i może drożdże nie potrafią tego przerobić. U mnie po nastawieniu i dodaniu drożdży winogrona same uciekły z butli tworząc kałużę, tak trwała fermentacja burzliwa (od 30 BLG do 1 BLG w 5 dni)
wg mojego wzoru obliczył bym to tak: 16(moc wina)*17*15(docelowa ilość wina)= 4080
cukier w winogronach to około 180gr/litr więc 2250
4080-2250=1830gr- tyle cukru powinieneś dać wg moich obliczeń.
Jakich drożdży użyłeś? Szlachetne czy dzikusy?
Napisz proszę czy myłeś owoce, jakie drożdże wcinają cukier, ogólnie opisz całą twoją pracę od A do Z.
Bulgotanie co 15 sekund to na moje oko coś za mało. Sprawdź BLG jakie jest jak najszybciej. Wydaje mi się, że 2,5 kg cukru do i tak słodkich winogron to trochę za dużo, i może drożdże nie potrafią tego przerobić. U mnie po nastawieniu i dodaniu drożdży winogrona same uciekły z butli tworząc kałużę, tak trwała fermentacja burzliwa (od 30 BLG do 1 BLG w 5 dni)
wg mojego wzoru obliczył bym to tak: 16(moc wina)*17*15(docelowa ilość wina)= 4080
cukier w winogronach to około 180gr/litr więc 2250
4080-2250=1830gr- tyle cukru powinieneś dać wg moich obliczeń.
Jakich drożdży użyłeś? Szlachetne czy dzikusy?
Napisz proszę czy myłeś owoce, jakie drożdże wcinają cukier, ogólnie opisz całą twoją pracę od A do Z.
Re: Wino Gronowe białe- drugie wino w życiu
Użyłem drożdży winiarskich Tokay firmy BIOWIN,
Owoce umyłem, przebrałem z brudu i gałązek, rozgniotłem ręcznie, stworzyłem syrop w proporcjach które podałem post wyżej. Przygotowałem drożdże, przed wlaniem dałem 6g pożywki, też firmy BIOWIN. Po pożywce wlałem drożdże i zamknąłem szczelnie.
Soku jak patrzę jest teraz około 9.5l - 10l.
Zmierzyłem BLG - 10
Wskaźnik alkoholu - pokazał 4% na chwilę obecną?? Nie wiem jak temu ufać:P
Teraz po pobraniu próbki bulga częściej:P. Pewnie drożdże obraziłem
Co robić odcedzać czy jeszcze trzymać?
Owoce umyłem, przebrałem z brudu i gałązek, rozgniotłem ręcznie, stworzyłem syrop w proporcjach które podałem post wyżej. Przygotowałem drożdże, przed wlaniem dałem 6g pożywki, też firmy BIOWIN. Po pożywce wlałem drożdże i zamknąłem szczelnie.
Soku jak patrzę jest teraz około 9.5l - 10l.
Zmierzyłem BLG - 10
Wskaźnik alkoholu - pokazał 4% na chwilę obecną?? Nie wiem jak temu ufać:P
Teraz po pobraniu próbki bulga częściej:P. Pewnie drożdże obraziłem
Co robić odcedzać czy jeszcze trzymać?
-
Autor tematu - Posty: 54
- Rejestracja: poniedziałek, 9 lip 2018, 11:27
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Wino Gronowe białe- drugie wino w życiu
Ja wytłoczyłem owoce po 3 dniach. Ale można trzymać dłużej. Im dłużej, tym więcej różnych aromatów z pestek się dostaje do wina ( niekoniecznie negatywnych). Jak chce się zrobić mocne, ciężkie wino, które będzie leżakować kilka lat to owoce można utrzymać dłużej- tu, gdzieś na forum znalazłem taka informację.
-
- Posty: 182
- Rejestracja: sobota, 13 wrz 2014, 06:38
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 15 razy
Re: Wino Gronowe białe- drugie wino w życiu
Najważniejsze kolego to poczytaj podstawy technologii produkcji wina. Trzeba wiedzieć co się robi, kiedy się robi i dlaczego. Wtedy większa szansa że osiągnię sie zamierzony cel. Wejdź na forum winiarzy tam jest wiele fajnych informacji. Powodzenia
https://www.alkoholeforum.pl
-
Autor tematu - Posty: 54
- Rejestracja: poniedziałek, 9 lip 2018, 11:27
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Wino Gronowe białe- drugie wino w życiu
Moje wino przeszło w cichą fermentację (bulgota co 5-7 sekund), nadal jest mętne i nie widać opadniętych drożdży. Trzymać je nadal w wyższej temperaturze? czy może przenieść do piwnicy? Nie mam zamiaru więcej dosładzać, ale wg moich wyliczeń powinno być około 18%.
-
- Posty: 98
- Rejestracja: sobota, 25 sie 2018, 10:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Własny.
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 15 razy
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Wino Gronowe białe- drugie wino w życiu
Jak mocno grzeje, to ma już odpowiedni procent.Moje było obliczone na 14%, wino z samego soku , winogrono pogniecione stało w fermentatorze 3 dni i poszło na prasę (wygniecione 16 l bez żadnej wody). Dodałem do samego soku 1,5 kg cukru, MD i buzowało mocno kilka dni.Jak zwolniło pracę, zlałem i usunąłem osad, dodałem jeszcze 1 kg cukru, pożywkę i pracuje nadal.Pobrana próbka wygląda, że będą mocne pyszności .
-
- Posty: 98
- Rejestracja: sobota, 25 sie 2018, 10:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Własny.
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 15 razy
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Wino Gronowe białe- drugie wino w życiu
Moje po dodaniu pożywki coś lekko pracuje. Przed dodaniem pożywki zatrzymało się na 7 blg.
Zrobiłem korektę obliczeń uwzględniając ilość cukru w moszczu.
Było ok 16 l moszczu, zakładając 150 g/l ( sok był bardzo słodki jak na polskie warunki) wychodzi 2400 g.
Na początku dodałem 1500g, następnie 1000g.
Czyli 2400+1500+1000=4900g - łączna ilość cukru w 18 l wina.
Obecnie wino ma 7 blg, więc pozostało jeszcze 7 x 10 x 18 = 1260 g cukru w winie.
W procesie powstawania alkoholu wzięła udział następująca ilość cukru 4900 - 1260 = 3640 g
Powinno być alkoholu w winie 3640/18/17= 11,89% - jak dla mnie to takie winko jest już akceptowalne w smaku i mocy.
Najprawdopodobniej grzybki jeszcze trochę popracują w cichej fermentacji i obniżą zawartość cukru.
Czas pokaże co się będzie działo, oczywista regularnie będę gąsiorek obserwował i dokonywał degustacji.
Planuję jeszcze tak ze 2 tygodnie potrzymać płatki w nim i dokonać obciągu, może do tej pory grzybki jeszcze obniżą zawartość cukru z 1-2 stopnie.
Przeleję do butli 15 l pod korek i pozostawię w piwnicy tak do wiosny, pozostałe do gąsiorka 2-3 l, tak by było na dolewkę pod korek do 15 l gąsiorka po każdorazowym klarowaniu. W międzyczasie zakup na portalu prostej korkownicy młotkowej, butelek z korkami i jakiegoś małego stojaczka na 12 butelek (reszta do bieżącej konsumpcji).
Wino jednak wymaga dużo cierpliwości, by coś z niego było.
Zrobiłem korektę obliczeń uwzględniając ilość cukru w moszczu.
Było ok 16 l moszczu, zakładając 150 g/l ( sok był bardzo słodki jak na polskie warunki) wychodzi 2400 g.
Na początku dodałem 1500g, następnie 1000g.
Czyli 2400+1500+1000=4900g - łączna ilość cukru w 18 l wina.
Obecnie wino ma 7 blg, więc pozostało jeszcze 7 x 10 x 18 = 1260 g cukru w winie.
W procesie powstawania alkoholu wzięła udział następująca ilość cukru 4900 - 1260 = 3640 g
Powinno być alkoholu w winie 3640/18/17= 11,89% - jak dla mnie to takie winko jest już akceptowalne w smaku i mocy.
Najprawdopodobniej grzybki jeszcze trochę popracują w cichej fermentacji i obniżą zawartość cukru.
Czas pokaże co się będzie działo, oczywista regularnie będę gąsiorek obserwował i dokonywał degustacji.
Planuję jeszcze tak ze 2 tygodnie potrzymać płatki w nim i dokonać obciągu, może do tej pory grzybki jeszcze obniżą zawartość cukru z 1-2 stopnie.
Przeleję do butli 15 l pod korek i pozostawię w piwnicy tak do wiosny, pozostałe do gąsiorka 2-3 l, tak by było na dolewkę pod korek do 15 l gąsiorka po każdorazowym klarowaniu. W międzyczasie zakup na portalu prostej korkownicy młotkowej, butelek z korkami i jakiegoś małego stojaczka na 12 butelek (reszta do bieżącej konsumpcji).
Wino jednak wymaga dużo cierpliwości, by coś z niego było.
-
Autor tematu - Posty: 54
- Rejestracja: poniedziałek, 9 lip 2018, 11:27
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Wino Gronowe białe- drugie wino w życiu
Ja ostatnio zlałem wino do 20l baniaka. Dosłodziłem 1.5 kg cukru. Planowo miało wyjść półsłodkie a wyszło słodkie (7blg) Zadowolony, ponieważ któreś z moich win miało być słodkie a przypadek zdecydował, że akurat to . Jozinek prosta korkownica w castoramie lub mrówce za 15 zł. Na domowe potrzeby zupełnie wystarcza. Korkowałem już wiśnię, idzie jak złoto. Butelek szukaj od znajomych. Ja za 10 pustych daję jedną pełną i każdy zadowolony Stojak na około 50 butelek i gąsior zrobiłem ze starej szafy a na potrzeby domowe zrobię sobie mniejszy i zgrabniejszy
-
- Posty: 98
- Rejestracja: sobota, 25 sie 2018, 10:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Własny.
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 15 razy
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Wino Gronowe białe- drugie wino w życiu
Nie będę kombinował, 15 butelek z korkami kosztuje 24 zł + wysyłka.Jeszcze korkownicę ręczną zamówię, może jakieś kapturki i etykiety.Jak się bawić to się bawić.Mam nadzieję, że moje popracuje jeszcze trochę nad blg. Cicha fermentacja trwa, co jakiś czas bańka wyleci z rurki.Dodanie pożywki i poruszanie butlą pomogło.Muszę w starym kredensie zrobić porządek ( pozlewać kilkuletnie nalewki) i będzie miejsce na dojrzewanie wina w butelkach(ułożę je na płasko jedna na drugą zasunę drzwiczki i będzie jak w ciemnej piwnicy - wraz zalanym korkiem).
-
- Posty: 1265
- Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
- Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: podkarpackie
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 154 razy
- Kontakt:
Re: Wino Gronowe białe- drugie wino w życiu
@Jozinek - dobrze kojarzę że z podkarpacia jesteś? Może nie musisz wysyłkowo kupować - w kilku miastach mamy fajne sklepy z butekami - możesz się odezwać na PW
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW