wino z różowych winogron - kilka pytań

Fermentacja, otrzymywanie moszczu, filtracja, butelkowanie, przechowywanie, choroby i wady wina, pasteryzacja, szczepienie drożdżami, itp...

Autor tematu
baca111
20
Posty: 26
Rejestracja: niedziela, 22 lip 2018, 17:04
Podziękował: 1 raz

Post autor: baca111 »

15 września nastawiłem wino z różowych winogron, które dostałem od znajomego.
4 dni fermentowałem w miazdze, po czym odcisnąłem miazgę. Wlałem wszystko do balona 25l wg proporcji:
14 l soku
4 l wody
1,5l soku z malin
5-5,5 kg cukru dodawanego w 3 ratach ( dokładnie już nie pamiętam )
drożdze bajanus i pożywka
I teraz trapi mnie kilka pytań :)
1. Ile z takich proporcji wyjdzie %? Dodam, że winko cały czas fermentuje i blg spada, a w smaku jest półsłodkie i mocne.
2. Czy po pierwszym zlaniu siarkować winko, czy jest to zbędny zabieg?
Ostatnio zmieniony wtorek, 23 paź 2018, 21:20 przez inblue, łącznie zmieniany 1 raz.
koncentraty wina

arkdom
50
Posty: 91
Rejestracja: sobota, 17 paź 2015, 18:05
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: wino z różowych winogron - kilka pytań

Post autor: arkdom »

Jeżeli nie zmierzyłeś początkowego blg to na to pytanie odpowie tylko wróżka.

Kenedi18
2
Posty: 4
Rejestracja: wtorek, 2 paź 2018, 18:22
Podziękował: 1 raz
Re: wino z różowych winogron - kilka pytań

Post autor: Kenedi18 »

14l+4l+1.5l+3.3l(tyle Zajmie cukier w balonie) = ok 23l a więc 23*17*13=5.5kg cukru. Czyli twoje wino będzie miało jakieś 13% nie wliczając w to cukru zawartego w soku z malin bo tak jak wyżej kolega napisał wróżka nie jestem i nie wiem ile ma ten sok. Aczkolwiek jest to wartość "mniej więcej". Osobiście w tym roku zrobiłem wino z winogron które ma 17% i nie polecam ciężko się to pije, wg mnie odpowiednią wartość dla wina domowego jest moc w przedziale 14-15%. Pozdro
Awatar użytkownika

Jozinek
50
Posty: 98
Rejestracja: sobota, 25 sie 2018, 10:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny.
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: wino z różowych winogron - kilka pytań

Post autor: Jozinek »

Moszcz 14 l + sok 1,5 l to przynajmniej 1,5 kg cukru dodatkowo + 5,5 kg w sumie daje 7 kg.
7000/23/17 to wychodzi, że pewnie ok 18% by wino wyciągnęło, jakby cały cukier został przefermentowany.
Ostatnio zmieniony środa, 31 paź 2018, 08:17 przez Jozinek, łącznie zmieniany 1 raz.

Autor tematu
baca111
20
Posty: 26
Rejestracja: niedziela, 22 lip 2018, 17:04
Podziękował: 1 raz
Re: wino z różowych winogron - kilka pytań

Post autor: baca111 »

Dzisiaj pierwszy raz zlałem wino. Osadu i resztek owocowych było prawie 2l. Wino jak dla mnie okrutnie mocne i przeraźliwie kwaśne. Dosłodziłem syropem - 0,7 soku z malin + kg cukru i winko dalej bulga co 10 sekund.
Ostatnio zmieniony niedziela, 4 lis 2018, 18:15 przez Zygmunt, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

Jozinek
50
Posty: 98
Rejestracja: sobota, 25 sie 2018, 10:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny.
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: wino z różowych winogron - kilka pytań

Post autor: Jozinek »

Te bayanusy to nalewkę zrobią z tych winogron, nie wino :odlot: .
Będą podejrzenia, że spirytem winko zaprawiłeś :punk: .
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wytwarzanie Wina”