Kożuch na winie

Wszystko o winach z winogron. Przepisy, sposoby, metody...

Autor tematu
bopp
2
Posty: 2
Rejestracja: sobota, 20 paź 2018, 23:34

Post autor: bopp »

Witam wszystkich.
Robiłem wino z winogron, w miazdze bardzo ładna fermentacja, później odcisnąłem i dodałem 2 kg rozpuszczonego cukru i wino stanęło. Zero, nic się nie działo. Dałem ostatnio drożdże do restartu i pracowało przez 2-3 dni i znów się zatrzymało. Na powierzchni zrobił się kożuch.
Co to może być i czy wino da się jeszcze jakoś uratować?
Obrazek


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Ostatnio zmieniony sobota, 3 lis 2018, 16:09 przez inblue, łącznie zmieniany 1 raz.
promocja
Awatar użytkownika

fo11rest
200
Posty: 213
Rejestracja: niedziela, 2 wrz 2018, 10:51
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własne alko
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Lubuskie
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Re: Kożuch na winie

Post autor: fo11rest »

Kożuch na winie powodują drożdże kożuchujące. Atakują one zwykle tylko wina słabe, mało kwaśne. Najlepszym środkiem zaradczym jest aby nie miało styczności z powietrzem, w całkowicie wypełnionych naczyniach. Wino posiadające kożuch można jeszcze próbować ratować. W tym celu należy ściągnąć wino spod kożucha do innego, zasiarkowanego naczynia, uważając przy tym, by nie naruszyć kożucha. Wino takie najlepiej szybko zużyć, jeśli nie nabrało oczywiście od kożucha nieprzyjemnego smaku lub zapachu.
Zmierz zawartość blg.
Ostatnio zmieniony sobota, 3 lis 2018, 17:47 przez fo11rest, łącznie zmieniany 1 raz.

Autor tematu
bopp
2
Posty: 2
Rejestracja: sobota, 20 paź 2018, 23:34
Re: Kożuch na winie

Post autor: bopp »

Blg 16
Mam wolny pojemnik fermentacyjny 20 litrów a tego wina jest jakieś 18, gdy je spuszczę to pewnie zostanie jakieś 16-17 litrów.
Mam pirosiarczyn potasu, nadaje się do zasiarkowania? Ile go dać?


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Awatar użytkownika

fo11rest
200
Posty: 213
Rejestracja: niedziela, 2 wrz 2018, 10:51
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własne alko
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Lubuskie
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Re: Kożuch na winie

Post autor: fo11rest »

jak-powinna-wygladac-przebiegac-ferment ... 18366.html

Proponuję poczytać na forum zanim zadasz nastepne pytania. Napewno znajdziesz odpowiedzi.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wina Gronowe”