Witam wszystkich.
Robiłem wino z winogron, w miazdze bardzo ładna fermentacja, później odcisnąłem i dodałem 2 kg rozpuszczonego cukru i wino stanęło. Zero, nic się nie działo. Dałem ostatnio drożdże do restartu i pracowało przez 2-3 dni i znów się zatrzymało. Na powierzchni zrobił się kożuch.
Co to może być i czy wino da się jeszcze jakoś uratować?
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Kożuch na winie
-
- Posty: 213
- Rejestracja: niedziela, 2 wrz 2018, 10:51
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Własne alko
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Lubuskie
- Podziękował: 23 razy
- Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Re: Kożuch na winie
Kożuch na winie powodują drożdże kożuchujące. Atakują one zwykle tylko wina słabe, mało kwaśne. Najlepszym środkiem zaradczym jest aby nie miało styczności z powietrzem, w całkowicie wypełnionych naczyniach. Wino posiadające kożuch można jeszcze próbować ratować. W tym celu należy ściągnąć wino spod kożucha do innego, zasiarkowanego naczynia, uważając przy tym, by nie naruszyć kożucha. Wino takie najlepiej szybko zużyć, jeśli nie nabrało oczywiście od kożucha nieprzyjemnego smaku lub zapachu.
Zmierz zawartość blg.
Zmierz zawartość blg.
Ostatnio zmieniony sobota, 3 lis 2018, 17:47 przez fo11rest, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 213
- Rejestracja: niedziela, 2 wrz 2018, 10:51
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Własne alko
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Lubuskie
- Podziękował: 23 razy
- Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Re: Kożuch na winie
jak-powinna-wygladac-przebiegac-ferment ... 18366.html
Proponuję poczytać na forum zanim zadasz nastepne pytania. Napewno znajdziesz odpowiedzi.
Proponuję poczytać na forum zanim zadasz nastepne pytania. Napewno znajdziesz odpowiedzi.