Wygląd wódki a smak whysky

Pomysły na poprawę smaku bimbru, przepisy smakowe, domowe sposoby na wyrób markowych wódek...

Autor tematu
od1998
1
Posty: 1
Rejestracja: sobota, 3 lis 2018, 13:06

Post autor: od1998 »

Dzień dobry
Dostałem kiedyś bimber, wyglądał jak zwykła, czysta wódka, ale w smaku jak whysky. Lepszego samogonu nie kosztowałem.
Chciałbym zrobić coś podobnego, ale jestem statystycznym amatorem.
Czytam więc to forum. Na zastanawiam się co jakieś trzy szklane palce, po co odstojnik, potem ktoś pisze że nie trzeba ,
a zamiast tego coś o podobnej nazwie,...
Nie chcę inwestować w jakieś drogie kolumny, bo aż tyle nie wypijemy, a handlować nie mam zamiaru.
Czytam więc i czytam.
Kiedyś widziałem u starszego pana duży gar na gazie, w nim zacier.
W tym garze wsadzony rondelek na skroplony alkohol.
Zamiast pokrywki dużego gara - metalowa miednica z co raz zmienianą zimną wodą (pomiedzy garem a miednicą ręczniki do uszczelnienia).
Ponieważ zacier w całości był z cukru, nie zachodziła obawa o wytworzenie się metanu, a więc wszystko co skropliło się
w rondelku szło do picia.
Jako środek maskujący zapach i smak wkładano 1 liść (ok. 5 cm ) piołunu.
Było to prymitywne, ale w miarę dobre, jednak dalekie od tego whysky, o którym wspominałem na początku.
Czy ma ktoś może sprawdzony sposób jak zrobić takie whysky?
Ostatnio zmieniony sobota, 3 lis 2018, 14:47 przez od1998, łącznie zmieniany 1 raz.
promocja
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5377
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 667 razy
Kontakt:
Re: Wygląd wódki a smak whysky

Post autor: Zygmunt »

Jeśli pod "wygląd" rozumiesz kolor, to wystarczy destylatu jęczmiennego nie poddawać starzeniu w beczce, która ten kolor nadaje. Musisz więc zrobić zacier jak na whisky, przedestylować jak na whisky, a potem dojrzewać w szkle lub kamionce. Tematów o whisky na forum są dziesiątki, bez problemu znajdziesz nawet przepisy z konkretnymi proporcjami. Obawiam się jednak, że ideału z przed lat nijak nie powtórzysz, bo został przez ten okres wyidealizowany:)
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2369
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Wygląd wódki a smak whysky

Post autor: Kamal »

To się nazywa white dog.
K.
Obrazek

Autor tematu
od1998
1
Posty: 1
Rejestracja: sobota, 3 lis 2018, 13:06
Re: Wygląd wódki a smak whysky

Post autor: od1998 »

Dzięki za podpowiedzi.

misiek35
100
Posty: 132
Rejestracja: środa, 25 sty 2012, 20:10
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: Wygląd wódki a smak whysky

Post autor: misiek35 »

Tylko że white dog nie smakuje jak "gotowe" whisky.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przepisy smakowe”