Witam. Jest to pierwszy mój post na forum, dlatego pragnę powitać wszystkich psotników.
Co do mojej przygody z psoceniem to kiedyś z ojcem przepuszczałem nastawy owocowe na zwykłym, prostym destylatorze baniak + chłodnica.
Po lekturze tego forum chcę zbudować aparaturę dla własnych potrzeb.
Z założenia destylator ma być do produkcji spirytusu (wykorzystanie zimnych palców) jak i przepuszczania win z różnych owoców (tak, aby smak był wyczuwalny), w takiej opcji nie używałbym zimnych palców tylko samej chłodnicy (jak pot still).
Do projektu dodałem aromatyzer, który może być używany, lub nie (w zależności od tego co będę chciał otrzymać).
Kolumna z wypełnieniem ma mieć 1,2m nad nią moduł zimne palce 0,6m dalej termometr, kolano, aromatyzer, i chłodnica.
Proszę was, doświadczonych psotników o opinię i wskazówki co zmienić, co poprawić.
Nigdy nie pracowałem na kolumnach, ale myślę, że po kilku nastawach temat ogarnę.
Pozdrawiam, Krzysztof
Aparat zimne palce, z aromatyzerem
-
Autor tematu - Posty: 1
- Rejestracja: niedziela, 28 paź 2018, 10:02
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony piątek, 2 lis 2018, 09:46 przez inblue, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 601
- Rejestracja: poniedziałek, 13 wrz 2010, 18:24
- Krótko o sobie: Główny projektant i konstruktor elektrohydrogumonapawarki z podczepem pod termobululator.
- Status Alkoholowy: Wynalazca
- Lokalizacja: Ziemia
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 44 razy
- Kontakt:
-
- Posty: 1265
- Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
- Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: podkarpackie
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 154 razy
- Kontakt:
Re: Aparat zimne palce, z aromatyzerem
Jak już robisz, to zrób sobie aabratka - wysokość nie będzie znacząco inna, a spokojnie na tym zrobisz bardzo dobry spirytus, a jak wyjmiesz wypełnienie, to będziesz mógł sobie przepuścić smakówki.
Chociaż ja ostatnio z wypełnieniem, w pełnym reżimie przepuściłem nastaw ze śliwkami (samo rzadkie) i w otrzymanym destylacie czuć lekkie nuty śliwkowe. Nastaw nie był mój tylko kolegi, ale on też był zachwycony
A dlaczego zimne palce? Ja osobiście nigdy nie używałem, ale ogół tutejszy każeKrzysztofk pisze:destylator ma być do produkcji spirytusu (wykorzystanie zimnych palców) jak i przepuszczania win z różnych owoców (tak, aby smak był wyczuwalny)
Jak już robisz, to zrób sobie aabratka - wysokość nie będzie znacząco inna, a spokojnie na tym zrobisz bardzo dobry spirytus, a jak wyjmiesz wypełnienie, to będziesz mógł sobie przepuścić smakówki.
Chociaż ja ostatnio z wypełnieniem, w pełnym reżimie przepuściłem nastaw ze śliwkami (samo rzadkie) i w otrzymanym destylacie czuć lekkie nuty śliwkowe. Nastaw nie był mój tylko kolegi, ale on też był zachwycony
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
-
- Posty: 7334
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: Aparat zimne palce, z aromatyzerem
Krzysztofk pisze:...pragnę powitać wszystkich psotników.
Krzysztofk pisze:Co do mojej przygody z psoceniem...
Kurna Olek, co wy wszyscy z tym "psoceniem" wyskakujecie To przedszkole czy poważne forum o destylacji i rektyfikacji?Krzysztofk pisze:Proszę was, doświadczonych psotników
SPIRITUS FLAT UBI VULT