Ilość cukru w winie

Wszystko o winach z winogron. Przepisy, sposoby, metody...

Autor tematu
lolka89a
10
Posty: 15
Rejestracja: środa, 10 paź 2018, 12:29

Post autor: lolka89a »

Witajcie,
Mój nastaw to 8,5kg winogrona, 4l wody i 2kg cukru. Wino stoi tydzień i ładnie pracuje.
Dziś zmierzyłam cukier i pokazało 79 w skali, więc co to znaczy?
Ile cukru jeszcze dodać?

grabek246
150
Posty: 197
Rejestracja: poniedziałek, 8 paź 2018, 19:16
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Ilość cukru w winie

Post autor: grabek246 »

79? możesz pokazać czym mierzysz?

Autor tematu
lolka89a
10
Posty: 15
Rejestracja: środa, 10 paź 2018, 12:29
Re: Ilość cukru w winie

Post autor: lolka89a »

Sprostowanie, 10 blg.

grabek246
150
Posty: 197
Rejestracja: poniedziałek, 8 paź 2018, 19:16
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Ilość cukru w winie

Post autor: grabek246 »

@lolka98a ja poczekałbym żeby spadło do okolo 1blg. Nastepnie odlej wina i w nim rozpuść cukier. Ile? Ja w swoim nastawie podnioslem do okolo 20. Nie wiem czy dobrze ale ruszyło z kopyta.

Autor tematu
lolka89a
10
Posty: 15
Rejestracja: środa, 10 paź 2018, 12:29
Re: Ilość cukru w winie

Post autor: lolka89a »

Poczekam jeszcze do przyszłego poniedziałku. Wedy zobacze ile jest blg. W ilu litrach rozpuściłeś cukier i ile go było, aby podwyższyć do 20?
Może jeszcze wody trochę dolać.

grabek246
150
Posty: 197
Rejestracja: poniedziałek, 8 paź 2018, 19:16
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Ilość cukru w winie

Post autor: grabek246 »

Wody raczej nie dolewaj.
Musisz sobie policzyć
20 blg czyli 200g cukru w litrze.
Zobaczy ile Ci wyjdzie z blg i ile musisz dodać do porzadanego blg
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7300
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Ilość cukru w winie

Post autor: radius »

grabek246 pisze:20 blg czyli 200g cukru w litrze.
Nie w litrze, tylko w kilogramie roztworu :problem: Nauczcie się w końcu koledzy prawidłowej terminologii, bo to często popełniany błąd :scratch:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

inblue
350
Posty: 389
Rejestracja: środa, 2 kwie 2014, 08:19
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Lokalizacja: Warszawa/Praga Płd.
Podziękował: 14 razy
Otrzymał podziękowanie: 307 razy
Re: Ilość cukru w winie

Post autor: inblue »

Nagła zmiana o 20 Blg to dla drożdży bardzo dużo. Mogą tego nie wytrzymać i paść.
Bezpieczniej jest przyjąć zasadę mniej, a częściej - 2 lub 3 razy po 7 (10) jednostek Blg
Prawdziwi twardziele piją naftę.

https://stop447.info/
#NieDlaRoszczeń

Autor tematu
lolka89a
10
Posty: 15
Rejestracja: środa, 10 paź 2018, 12:29
Re: Ilość cukru w winie

Post autor: lolka89a »

Jestem laikiem w tych sprawach.
Miałam 8,5 kg winogrona, 4l wody i 2kg cukru jak już wspomniałam.
Dodałam tylko pożywkę, a drożdże naturalne.
Ładnie sobie pracuje. Nie znam się ma tych obliczeniach. Czy waszym zdaniem mogę po jeszcze jednym tygodniu dodać cukier?
Awatar użytkownika

inblue
350
Posty: 389
Rejestracja: środa, 2 kwie 2014, 08:19
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Lokalizacja: Warszawa/Praga Płd.
Podziękował: 14 razy
Otrzymał podziękowanie: 307 razy
Re: Ilość cukru w winie

Post autor: inblue »

lolka89a pisze:Ładnie sobie pracuje. Nie znam się ma tych obliczeniach. Czy waszym zdaniem mogę po jeszcze jednym tygodniu dodać cukier?
Prawdziwa zatem z Ciebie artystka :)
Domyślam się że potrzebna Ci jakaś podpowiedź - bez tych całych obliczeń, wzorów, procentów, etc.
Sposób jest banalnie prosty - odlej sobie za kilka dni ćwierć kieliszka nastawu i spróbuj. Śmiało! Nie ma się czego bać. Nie otrujesz się.
Ja jak gotuję np. bigos to nie czekam aż się upichci, tylko od czasu do czasu próbuję i go doprawiam. I żyję.
Jedno i drugie próbowanie niczym się nie różni.
Jak będzie mało słodkie, to sobie dosłodzisz; jak zbyt słodkie nic nie dodasz - sprawdzisz za kolejne parę dni.
Chyba lepiej sprawdzić to sobie samemu. Zwłaszcza, gdy planuje się to później pić :)
Prawdziwi twardziele piją naftę.

https://stop447.info/
#NieDlaRoszczeń

Autor tematu
lolka89a
10
Posty: 15
Rejestracja: środa, 10 paź 2018, 12:29
Re: Ilość cukru w winie

Post autor: lolka89a »

Dziś już słabo pracuje. Jutro wezmę i zleje trochę do kieliszka .
Awatar użytkownika

Jozinek
50
Posty: 98
Rejestracja: sobota, 25 sie 2018, 10:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny.
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Ilość cukru w winie

Post autor: Jozinek »

Ja do swojego dodałem 1 kg cukru, trochę pożywki i pracuje nadal.

Autor tematu
lolka89a
10
Posty: 15
Rejestracja: środa, 10 paź 2018, 12:29
Re: Ilość cukru w winie

Post autor: lolka89a »

19.10 dałam 0,5l wody i 0,5kg cukru. Ładnie pracuje, ale myślę że tak w środę owoce wyrzucę i dodam jeszcze 0,5l wody i 0,5kg cukru.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 22 paź 2018, 09:04 przez inblue, łącznie zmieniany 1 raz.

Zombi32
10
Posty: 19
Rejestracja: niedziela, 28 paź 2018, 09:13
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: RE: Re: Ilość cukru w winie

Post autor: Zombi32 »

inblue pisze:Nagła zmiana o 20 Blg to dla drożdży bardzo dużo. Mogą tego nie wytrzymać i paść.
Bezpieczniej jest przyjąć zasadę mniej, a częściej - 2 lub 3 razy po 7 (10) jednostek Blg
Już nawet nie koniecznie paść ale stres (tak tak stres) dla drożdży jest zły, powoduje że zaczynają one produkować inne rzeczy, może się okazać że z estrów powstaną jakieś fajne aromaty no ale może okazać że będzie to coś nieprzyjemnego w tym także inne alkohole. Dlatego trzeba unikać nagłych zmian temperatury, skrajnych temp w których będziemy prowadzili fermentacjię i nagłych dodatków cukru itp.

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wina Gronowe”