Jakie dobre destylaty?
-
Autor tematu - Posty: 213
- Rejestracja: niedziela, 2 wrz 2018, 10:51
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Własne alko
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Lubuskie
- Podziękował: 23 razy
- Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Mam pytanie z czego jeszcze można uzyskać dobry destylat smakowy.
Sliwowica - nie cierpię
Gruszkowka - raczej ciężko strawna ale nie piłem jeszcze
Calvados - destylat o smaku jabłek jak narazie najlepszy z tych co piłem
Cukrówka - ochlałem się już takimi i więcej nie chcę
A co myślicie aby cytryny przerobić z cukrem i przegonić?
Sliwowica - nie cierpię
Gruszkowka - raczej ciężko strawna ale nie piłem jeszcze
Calvados - destylat o smaku jabłek jak narazie najlepszy z tych co piłem
Cukrówka - ochlałem się już takimi i więcej nie chcę
A co myślicie aby cytryny przerobić z cukrem i przegonić?
-
- Posty: 134
- Rejestracja: niedziela, 16 wrz 2018, 15:04
- Krótko o sobie: Wielohobbysta
- Ulubiony Alkohol: Nalewka pigwowa
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 13 razy
-
- Posty: 325
- Rejestracja: niedziela, 27 sie 2017, 14:51
- Podziękował: 25 razy
- Otrzymał podziękowanie: 21 razy
-
- Posty: 157
- Rejestracja: środa, 14 paź 2015, 15:14
- Ulubiony Alkohol: Bimber
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Podziękował: 60 razy
- Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Jakie dobre destylaty?
Ja uwielbiam bimber.. Ale dobry bimber sztuką jest zrobić. Ja sam mam za sobą raptem kilka może kilkanaście przegotowanych zacierów, wyszły dobre a to jabłka, a to śliwki.. Ale nadal czuje pewien nie dosyt. Cukrówka jest prosta i ma duże możliwości. Można robić wszystko i zazwyczaj się udaje. Ja na początku robiłem tylko nalewki owocowe z teraz zalewam już zioła, za chwilę przymierzam się do miodu... No i oczywiście płatki dębowe, tego idzie najwięcej nutka wanilii super sprawa. Czy to z kieliszka czy to z wodą. Bardzo smaczne wódeczki.
Jakiś czas, jeszcze przed urodzajnym w tym roku sezonem owocowym, doszliśmy z kolegą do wniosku aby spróbować zalać np. Wiśnie w spirytusie, a potem ten spiryt przepuścić... No ja niestety nie miałem w tym roku czasu na wypróbowane tej metody ale muszę odwiedzić znajomego który specjalizuje się w owocach i sprawdzić co mu z tego wyszło.
P. S jak masz płaszcz, to można też wrzucać zioła do kega. Piłem taką mięte. Bardzo mocny intensywny aromat.
Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka
Jakiś czas, jeszcze przed urodzajnym w tym roku sezonem owocowym, doszliśmy z kolegą do wniosku aby spróbować zalać np. Wiśnie w spirytusie, a potem ten spiryt przepuścić... No ja niestety nie miałem w tym roku czasu na wypróbowane tej metody ale muszę odwiedzić znajomego który specjalizuje się w owocach i sprawdzić co mu z tego wyszło.
P. S jak masz płaszcz, to można też wrzucać zioła do kega. Piłem taką mięte. Bardzo mocny intensywny aromat.
Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony sobota, 27 paź 2018, 04:55 przez 9kaczor6, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Jakie dobre destylaty?
Przeczytaj temat
post47059.html?hilit=Rum#p47059
Sporo przepisów, osobiście robiłem rum l, z pierwszego posta.
post47059.html?hilit=Rum#p47059
Sporo przepisów, osobiście robiłem rum l, z pierwszego posta.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......
-
- Posty: 472
- Rejestracja: środa, 3 sie 2016, 08:38
- Podziękował: 57 razy
- Otrzymał podziękowanie: 85 razy
Re: Jakie dobre destylaty?
Ja polecam winogrona, jabłuszka ale gotuje na gazie ze wszystkim. Filtrowane gotowane na grzałkach mają płaski smak. Jak za gęste to rozwadniam i wolno grzeje. Nie mam plaszcza.
Ostatnio zmieniony sobota, 27 paź 2018, 22:16 przez prolog1975, łącznie zmieniany 1 raz.