mocny nastaw

Technologia najprostszych nastawów opartych na cukrze.
Awatar użytkownika

Autor tematu
brunerkgb
5
Posty: 9
Rejestracja: wtorek, 13 paź 2015, 17:11
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)

Post autor: brunerkgb »

Witam.
Borykam się z problemem tego typu: Próbuję zrobić mocny nastaw z proporcji 30kg cukru, 72 litry wody. Wiem że ludziom z takich proporcji wyrabia nastaw do -4-5 blg. Ale nie u mnie. Cała operacja wygląda tak: odważam 72kg wody co w przeliczeniu daje tyle samo litrów, rozpuszczam w tej wodzie 30kg cukru i mieszam intensywnie wiertarką z mieszadłem do kleju około 5 minut. Sprawdzam czy cukier się rozpuścił, jeśli tak - dodaję drożdże i mieszam jeszcze intensywnie z trzy minuty. Temperatura nastawu 30 stopni, zanurzona grzałka ustawiona na 26 stopni. W początkowej fazie nastaw się nie przegrzewa osiąga 26-27 stopni. Później temperatura stabilna około 25 stopni do samego końca. Ale mimo tych wszystkich zabiegów i tak nastaw zatrzymuje się około 3blg na plusie. Prób było kilka, nawet przy ostatnim razie zakupiłem dodatkowo pożywkę i dodałem ją razem z cukrem i wyszło jak zawsze, czyli lipa.
Ostatnio zmieniony wtorek, 23 paź 2018, 10:35 przez inblue, łącznie zmieniany 1 raz.
promocja

arkdom
50
Posty: 91
Rejestracja: sobota, 17 paź 2015, 18:05
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: mocny nastaw

Post autor: arkdom »

Jakie masz drożdże? Bo zawartość alkoholu na koniec wychodzi prawie 14%

Szlumf
2000
Posty: 2379
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
Podziękował: 629 razy
Otrzymał podziękowanie: 583 razy
Re: mocny nastaw

Post autor: Szlumf »

Chyba jednak 20%.
Awatar użytkownika

Autor tematu
brunerkgb
5
Posty: 9
Rejestracja: wtorek, 13 paź 2015, 17:11
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Re: mocny nastaw

Post autor: brunerkgb »

ALCOTEC 48 pure TURBO
Awatar użytkownika

inblue
350
Posty: 389
Rejestracja: środa, 2 kwie 2014, 08:19
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Lokalizacja: Warszawa/Praga Płd.
Podziękował: 14 razy
Otrzymał podziękowanie: 307 razy
Re: mocny nastaw

Post autor: inblue »

Spróbuj temperaturę grzałki obniżyć do 20°C
Prawdziwi twardziele piją naftę.

https://stop447.info/
#NieDlaRoszczeń

arkdom
50
Posty: 91
Rejestracja: sobota, 17 paź 2015, 18:05
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: mocny nastaw

Post autor: arkdom »

Szlumf pisze:Chyba jednak 20%.
Z 30 BLG?
Awatar użytkownika

Autor tematu
brunerkgb
5
Posty: 9
Rejestracja: wtorek, 13 paź 2015, 17:11
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Re: mocny nastaw

Post autor: brunerkgb »

Z 30blg coś wychodzi delikatnie ponad 20 %
Ostatnio zmieniony wtorek, 23 paź 2018, 12:06 przez inblue, łącznie zmieniany 1 raz.

arkdom
50
Posty: 91
Rejestracja: sobota, 17 paź 2015, 18:05
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: mocny nastaw

Post autor: arkdom »

To jakieś nowe odkrycie. Jak Wy to obliczacie?

Mod.
Nie cytuj posta poprzedzającego.
Ostatnio zmieniony wtorek, 23 paź 2018, 15:48 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: mocny nastaw

Post autor: Kamal »

Zobacz drożdże aloctec 23%, jak chcesz wysoki % alkoholu. Ale już użyj glukozy.
K.
Obrazek

Szlumf
2000
Posty: 2379
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
Podziękował: 629 razy
Otrzymał podziękowanie: 583 razy
Re: mocny nastaw

Post autor: Szlumf »

arkdom pisze: To jakieś nowe odkrycie. Jak Wy to obliczacie?
Obliczam po staremu :D . Wody jest 72l. Z 30kg cukru drożdże w warunkach idealnych wyprodukują nieco ponad 18l spirytu 100%. Czyli na koniec będzie 72l + 18l = 90l nastawu. Stąd 18/90x100%= 20%.
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5374
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 664 razy
Kontakt:
Re: mocny nastaw

Post autor: Zygmunt »

Szlumf pisze:
arkdom pisze: To jakieś nowe odkrycie. Jak Wy to obliczacie?
Obliczam po staremu :D . Wody jest 72l. Z 30kg cukru drożdże w warunkach idealnych wyprodukują nieco ponad 18l spirytu 100%. Czyli na koniec będzie 72l + 18l = 90l nastawu. Stąd 18/90x100%= 20%.
30kg cukru= 18l płynu (1kg cukru po rozpuszczeniu ma objętość 0,6l)
1kg cukru= 1l ~55% alkoholu.
Objętość całkowita= 72l wody + 18 "litrów" cukru= 90l
(18l * 55%)/ 90l= 11%
Ostatnio zmieniony wtorek, 23 paź 2018, 15:55 przez Zygmunt, łącznie zmieniany 1 raz.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: mocny nastaw

Post autor: radius »

Eee, Zygmunt, chyba coś pokręciłeś :? To Szlumf ma rację :ok:
Licząc, że cukier nie zastanie do końca "przerobiony" przez grzybki i z 1 kg uzyska się tylko 0,5 litra spirytusu, to 15 litrów spirytusu w 90 litrach nastawu, da nam ok. 16% nastaw. W warunkach idealnych (0,6 litra spirytusu z 1 kg cukru) będzie to ok. 20% :ok:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

czytam
700
Posty: 723
Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 08:23
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 107 razy
Re: mocny nastaw

Post autor: czytam »

Zygmunt pisze: 30kg cukru= 18l płynu (1kg cukru po rozpuszczeniu ma objętość 0,6l)
1kg cukru= 1l ~55% alkoholu.
Objętość całkowita= 72l wody + 18 "litrów" cukru= 90l
(18l * 55%)/ 90l= 11%
Wszystko dobrze do ostatniej linijki. Powinno być:
(30kg*1l/kg*55%)/90l=18,3%
Ja liczę, za Cieślakiem, 0,6l alkoholu z kilograma cukru, więc wyszłoby równo 20%.
Te 0,6 należy brać do mocy nastawu/wina/piwa. Natomiast 0,55 to uzysk po rektyfikacji.
A swoją drogą po co tak alkoholizować nastaw? Wiąże się z tym sporo problemów. O nie przerobionym cukrze już napisałeś. O większych smrodach przy rektyfikacji możesz poczytać. Jednym słowem lipa. Dużo wysiłku i mniejszy uzysk. Nie powinno się przekraczać w nastawach na destylację 15%. Łatwiej dla drożdży (mniej się pocą przy pracy i nastaw mniej śmierdzi) , łatwiej dla operatora, więcej czystszego końcowego produktu. Te 24% należy bardziej traktować jako chwyt marketingowy.
Ostatnio zmieniony wtorek, 23 paź 2018, 17:05 przez czytam, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2680
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 307 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: mocny nastaw

Post autor: JanOkowita »

kol.czytam :klaszcze: :poklon; dobrze radzi. Przy takich ciężkich warunkach dla drożdży łatwiej o procesy gnilne i więcej produktów przemiany materii drożdży w 1 litrze nastawu. Przecież chodzi chyba o jak najlepszy efekt końcowy? Więc warto trzymać się zasady 1 kg cukru + 4 litry dobrze napowietrzonej (bogatej w tlen) wody.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
Awatar użytkownika

psotamt
1150
Posty: 1183
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
Ulubiony Alkohol: Zbożowy
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 177 razy
Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: mocny nastaw

Post autor: psotamt »

JanOkowita pisze:Przecież chodzi chyba o jak najlepszy efekt końcowy? Więc warto trzymać się zasady 1 kg cukru + 4 litry dobrze napowietrzonej (bogatej w tlen) wody.
A jeszcze lepiej 1 kg glukozy + 3 litry dobrze napowietrzonej wody :D
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
Awatar użytkownika

.Gacek
2000
Posty: 2383
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 268 razy
Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: mocny nastaw

Post autor: .Gacek »

Ja kiedyś liczyłem metodą lesgo58:
30 kg cukru razy 0,6 litra spirytusu razy 96,6% urobku z domowej kolumny. Całość dzielona na litraż całkowity nastawu cukrowego.

Edit

W sumie to jest prawie to samo co wyżej tylko lekko wynik rozmyty.
30x0,6x96,6/90=19,32
Ostatnio zmieniony wtorek, 23 paź 2018, 18:05 przez .Gacek, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Gacek.

prolog1975
450
Posty: 472
Rejestracja: środa, 3 sie 2016, 08:38
Podziękował: 57 razy
Otrzymał podziękowanie: 85 razy
Re: mocny nastaw

Post autor: prolog1975 »

JanOkowita pisze: Przecież chodzi chyba o jak najlepszy efekt końcowy?
Nie zawsze czasem idzie o ,, by dużo z kega dało i mocno w łeb pizgało"
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5374
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 664 razy
Kontakt:
Re: mocny nastaw

Post autor: Zygmunt »

No tak- szkolny błąd. Mea culpa, wracam do zeszytu :)
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

arkdom
50
Posty: 91
Rejestracja: sobota, 17 paź 2015, 18:05
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: mocny nastaw

Post autor: arkdom »

Ja korzystałem z kalkulatora, ale policzyłem "na piechotę" i faktycznie inaczej wychodzi.
Co ciekawe wyniki z "mojego" kalkulatora wyszły takie same jak z kalkulatora z tego wątku: wzor-na-ilosc-cukru-w-nastawie-t15301.html
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy cukrowe”