mocny nastaw
-
Autor tematu - Posty: 9
- Rejestracja: wtorek, 13 paź 2015, 17:11
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Witam.
Borykam się z problemem tego typu: Próbuję zrobić mocny nastaw z proporcji 30kg cukru, 72 litry wody. Wiem że ludziom z takich proporcji wyrabia nastaw do -4-5 blg. Ale nie u mnie. Cała operacja wygląda tak: odważam 72kg wody co w przeliczeniu daje tyle samo litrów, rozpuszczam w tej wodzie 30kg cukru i mieszam intensywnie wiertarką z mieszadłem do kleju około 5 minut. Sprawdzam czy cukier się rozpuścił, jeśli tak - dodaję drożdże i mieszam jeszcze intensywnie z trzy minuty. Temperatura nastawu 30 stopni, zanurzona grzałka ustawiona na 26 stopni. W początkowej fazie nastaw się nie przegrzewa osiąga 26-27 stopni. Później temperatura stabilna około 25 stopni do samego końca. Ale mimo tych wszystkich zabiegów i tak nastaw zatrzymuje się około 3blg na plusie. Prób było kilka, nawet przy ostatnim razie zakupiłem dodatkowo pożywkę i dodałem ją razem z cukrem i wyszło jak zawsze, czyli lipa.
Borykam się z problemem tego typu: Próbuję zrobić mocny nastaw z proporcji 30kg cukru, 72 litry wody. Wiem że ludziom z takich proporcji wyrabia nastaw do -4-5 blg. Ale nie u mnie. Cała operacja wygląda tak: odważam 72kg wody co w przeliczeniu daje tyle samo litrów, rozpuszczam w tej wodzie 30kg cukru i mieszam intensywnie wiertarką z mieszadłem do kleju około 5 minut. Sprawdzam czy cukier się rozpuścił, jeśli tak - dodaję drożdże i mieszam jeszcze intensywnie z trzy minuty. Temperatura nastawu 30 stopni, zanurzona grzałka ustawiona na 26 stopni. W początkowej fazie nastaw się nie przegrzewa osiąga 26-27 stopni. Później temperatura stabilna około 25 stopni do samego końca. Ale mimo tych wszystkich zabiegów i tak nastaw zatrzymuje się około 3blg na plusie. Prób było kilka, nawet przy ostatnim razie zakupiłem dodatkowo pożywkę i dodałem ją razem z cukrem i wyszło jak zawsze, czyli lipa.
Ostatnio zmieniony wtorek, 23 paź 2018, 10:35 przez inblue, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 5374
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 664 razy
- Kontakt:
Re: mocny nastaw
1kg cukru= 1l ~55% alkoholu.
Objętość całkowita= 72l wody + 18 "litrów" cukru= 90l
(18l * 55%)/ 90l= 11%
30kg cukru= 18l płynu (1kg cukru po rozpuszczeniu ma objętość 0,6l)Szlumf pisze:Obliczam po staremu . Wody jest 72l. Z 30kg cukru drożdże w warunkach idealnych wyprodukują nieco ponad 18l spirytu 100%. Czyli na koniec będzie 72l + 18l = 90l nastawu. Stąd 18/90x100%= 20%.arkdom pisze: To jakieś nowe odkrycie. Jak Wy to obliczacie?
1kg cukru= 1l ~55% alkoholu.
Objętość całkowita= 72l wody + 18 "litrów" cukru= 90l
(18l * 55%)/ 90l= 11%
Ostatnio zmieniony wtorek, 23 paź 2018, 15:55 przez Zygmunt, łącznie zmieniany 1 raz.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 7298
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: mocny nastaw
Eee, Zygmunt, chyba coś pokręciłeś To Szlumf ma rację
Licząc, że cukier nie zastanie do końca "przerobiony" przez grzybki i z 1 kg uzyska się tylko 0,5 litra spirytusu, to 15 litrów spirytusu w 90 litrach nastawu, da nam ok. 16% nastaw. W warunkach idealnych (0,6 litra spirytusu z 1 kg cukru) będzie to ok. 20%
Licząc, że cukier nie zastanie do końca "przerobiony" przez grzybki i z 1 kg uzyska się tylko 0,5 litra spirytusu, to 15 litrów spirytusu w 90 litrach nastawu, da nam ok. 16% nastaw. W warunkach idealnych (0,6 litra spirytusu z 1 kg cukru) będzie to ok. 20%
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 723
- Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 08:23
- Podziękował: 15 razy
- Otrzymał podziękowanie: 107 razy
Re: mocny nastaw
(30kg*1l/kg*55%)/90l=18,3%
Ja liczę, za Cieślakiem, 0,6l alkoholu z kilograma cukru, więc wyszłoby równo 20%.
Te 0,6 należy brać do mocy nastawu/wina/piwa. Natomiast 0,55 to uzysk po rektyfikacji.
A swoją drogą po co tak alkoholizować nastaw? Wiąże się z tym sporo problemów. O nie przerobionym cukrze już napisałeś. O większych smrodach przy rektyfikacji możesz poczytać. Jednym słowem lipa. Dużo wysiłku i mniejszy uzysk. Nie powinno się przekraczać w nastawach na destylację 15%. Łatwiej dla drożdży (mniej się pocą przy pracy i nastaw mniej śmierdzi) , łatwiej dla operatora, więcej czystszego końcowego produktu. Te 24% należy bardziej traktować jako chwyt marketingowy.
Wszystko dobrze do ostatniej linijki. Powinno być:Zygmunt pisze: 30kg cukru= 18l płynu (1kg cukru po rozpuszczeniu ma objętość 0,6l)
1kg cukru= 1l ~55% alkoholu.
Objętość całkowita= 72l wody + 18 "litrów" cukru= 90l
(18l * 55%)/ 90l= 11%
(30kg*1l/kg*55%)/90l=18,3%
Ja liczę, za Cieślakiem, 0,6l alkoholu z kilograma cukru, więc wyszłoby równo 20%.
Te 0,6 należy brać do mocy nastawu/wina/piwa. Natomiast 0,55 to uzysk po rektyfikacji.
A swoją drogą po co tak alkoholizować nastaw? Wiąże się z tym sporo problemów. O nie przerobionym cukrze już napisałeś. O większych smrodach przy rektyfikacji możesz poczytać. Jednym słowem lipa. Dużo wysiłku i mniejszy uzysk. Nie powinno się przekraczać w nastawach na destylację 15%. Łatwiej dla drożdży (mniej się pocą przy pracy i nastaw mniej śmierdzi) , łatwiej dla operatora, więcej czystszego końcowego produktu. Te 24% należy bardziej traktować jako chwyt marketingowy.
Ostatnio zmieniony wtorek, 23 paź 2018, 17:05 przez czytam, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Posty: 2680
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 307 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
Re: mocny nastaw
kol.czytam dobrze radzi. Przy takich ciężkich warunkach dla drożdży łatwiej o procesy gnilne i więcej produktów przemiany materii drożdży w 1 litrze nastawu. Przecież chodzi chyba o jak najlepszy efekt końcowy? Więc warto trzymać się zasady 1 kg cukru + 4 litry dobrze napowietrzonej (bogatej w tlen) wody.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
-
- Posty: 1183
- Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
- Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
- Ulubiony Alkohol: Zbożowy
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 177 razy
- Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: mocny nastaw
A jeszcze lepiej 1 kg glukozy + 3 litry dobrze napowietrzonej wodyJanOkowita pisze:Przecież chodzi chyba o jak najlepszy efekt końcowy? Więc warto trzymać się zasady 1 kg cukru + 4 litry dobrze napowietrzonej (bogatej w tlen) wody.
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
-
- Posty: 2383
- Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
- Krótko o sobie: Marzyciel
- Ulubiony Alkohol: Własny.
- Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
- Podziękował: 268 razy
- Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: mocny nastaw
Ja kiedyś liczyłem metodą lesgo58:
30 kg cukru razy 0,6 litra spirytusu razy 96,6% urobku z domowej kolumny. Całość dzielona na litraż całkowity nastawu cukrowego.
Edit
W sumie to jest prawie to samo co wyżej tylko lekko wynik rozmyty.
30x0,6x96,6/90=19,32
30 kg cukru razy 0,6 litra spirytusu razy 96,6% urobku z domowej kolumny. Całość dzielona na litraż całkowity nastawu cukrowego.
Edit
W sumie to jest prawie to samo co wyżej tylko lekko wynik rozmyty.
30x0,6x96,6/90=19,32
Ostatnio zmieniony wtorek, 23 paź 2018, 18:05 przez .Gacek, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Gacek.
-
- Posty: 472
- Rejestracja: środa, 3 sie 2016, 08:38
- Podziękował: 57 razy
- Otrzymał podziękowanie: 85 razy
-
- Posty: 91
- Rejestracja: sobota, 17 paź 2015, 18:05
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: mocny nastaw
Ja korzystałem z kalkulatora, ale policzyłem "na piechotę" i faktycznie inaczej wychodzi.
Co ciekawe wyniki z "mojego" kalkulatora wyszły takie same jak z kalkulatora z tego wątku: wzor-na-ilosc-cukru-w-nastawie-t15301.html
Co ciekawe wyniki z "mojego" kalkulatora wyszły takie same jak z kalkulatora z tego wątku: wzor-na-ilosc-cukru-w-nastawie-t15301.html