Ile produkujemy? Dyskusja o skali wybryków.

Tu możecie pisać posty, które mają wymiar bardziej filozoficzny niż teoretyczny na temat alkoholu wytwarzanego w domu...
Awatar użytkownika

Autor tematu
Qwet
50
Posty: 97
Rejestracja: poniedziałek, 2 mar 2009, 00:06
Ulubiony Alkohol: Redd's jabłkowy - moje nowe bożyszcze
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Gdzieś w okolicach Bydgoszczy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Kontakt:

Post autor: Qwet »

Edycja: Temat powstał z wydzielenia postów z wątku http://alkohole-domowe.com/forum/co-daj ... t1666.html

Zastanawiam się czy opłaca mi się robić kolumnę z refluksem... Produkuję tylko 10-20 litrów bimbru na miesiąc, a jakość do nalewek jest wystarczająca, więc wydaje mi się że nie ma sensu.
Przecier pomidorowy w cukrówce jest jak turbosprężarka w dieslu :)
Awatar użytkownika

Calyx
1050
Posty: 1057
Rejestracja: środa, 26 lis 2008, 18:47
Krótko o sobie: Hobbysta :)
Ulubiony Alkohol: kazdy z polki "zrob to sam"
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Las nad Pilica
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Co daje kolumna bez refluksu?

Post autor: Calyx »

Qwet pisze:... Produkuję tylko 10-20 litrów bimbru na miesiąc, a jakość do nalewek jest wystarczająca, więc wydaje mi się że nie ma sensu.
Qwet :D w porównaniu ze mną to Ty jesteś producent :D
Ja psocę do 4L spirytusu na mc. i jeszcze odstawiam na nalewki wakacyjne hehehe.
Inna sprawa, że w to hobby wpadłem jak śliwka w nastaw
i nie ma kosztów, których nie poniosę, i czasu, którego nie poświecę.
Wszak zabawa najważniejsza. Porażki dopingują, sukcesy cieszą :)
Instrumentów naprodukowałem tyle, że orkiestrę symfoniczną mogę założyć :)
Ostatnio głowicę NS (prawie) skończyłem a już skonstruowany
przez Zygmunta S.S mi namieszał w bańce.

Reasumując, sens ma wszystko co nas cieszy i bawi a stać nas na to :D

Pozdrawiam serdecznie
Calyx
Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem :)
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5376
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 666 razy
Kontakt:
Re: Co daje kolumna bez refluksu?

Post autor: Zygmunt »

Łojeżu, ja to 10l na rok chyba nie robię...
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

Kucyk
1700
Posty: 1704
Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 15:51
Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Otrzymał podziękowanie: 157 razy
Re: Co daje kolumna bez refluksu?

Post autor: Kucyk »

Qwet pisze:Produkuję tylko 10-20 litrów bimbru na miesiąc
:o To ja ze swym parnikiem też się chowam...

Ale warto zwrócić uwagę na słowa Calyx'a:
nie ma kosztów, których nie poniosę, i czasu, którego nie poświecę
Ja też tak mam. Jesienią liczyłem ile ostatnio przeznaczyłem na bimbrostycje i sam się przeraziłem. Suma czterocyfrowa z cyfrą 2 z przodu... Oprócz tego dwa miesiące urlopu. Ale nie żałuję! :D
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5376
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 666 razy
Kontakt:
Re: Co daje kolumna bez refluksu?

Post autor: Zygmunt »

Mi po takich wyliczeniach wyszło, że moja flaszka kosztuje za litr więcej jak Finlandia...
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

Coorp.pl
100
Posty: 112
Rejestracja: czwartek, 10 wrz 2009, 20:24
Krótko o sobie: Zbyt wiele szczegółów nie ma co zdradzać. Kocham moją Rodzinę a Przyjaciele są ważni jak moi Krewni. Kiedyś kupię sobie ranczo, wybuduję dom, wędzarnię, ziemiankę i szopę do pędzenia. Kto wie? Może wykopię staw? Posadzę na pewno brzozy. A może dęby i lipy ;-) Świerki i sosny też tam będą. Będę miał kurki i świnki, a kto wie, czy nie będzie tam krówki i konika :-)
Ulubiony Alkohol: własne wódki i nalewki oraz piwo braciszka Siurka
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Puszcze Mazowsza
Otrzymał podziękowanie: 13 razy
Re: Co daje kolumna bez refluksu?

Post autor: Coorp.pl »

O Boże! To ja jestem chyba jakiś dziwny? :( Nieraz mi się zdarza robić (no, i zgotować) dwa nastawy po 120 l zacieru miesięcznie (oczywiście nie zawsze), a jak jeszcze mi się nudzi w trakcie fermentacji, to se z 5 lub 10 "flaszek" wina w Biedronce zakupię.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"Picie sklepowej wódki Panu Bogu się nie podoba, ale picie dobrego bimbru to nie grzech. To owoc ziemi i pracy rąk ludzkich".
Pan Piotr, bas kościelny, doświadczony bimbrownik


Ave Księstwo Oświęcimskie ;)
Awatar użytkownika

pokrec
1850
Posty: 1896
Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 78 razy
Re: Ile produkujemy? Dyskusja o skali wybryków.

Post autor: pokrec »

Zygmunt, teraz widzisz, dlaczego nie opłaca się scigać domowych bimbrowników. Koszty mają po zbóju (aparatura) a produkcja niewielka. Tu bardziej chodzi o zasadę, niż o zysk. Bimbrownictwo na własny użytek wcale nie wychodzi taniej niż kupowanie w sklepie.
Ja na rocznie zużywam może z 5 - 10 litrów rektyfikatu na nalewki i może kilkanaście litrów sliwek robię. Oprócz tego tak ze 100 l. wina z jabłek i winogron (osobno, nie mieszam ;-) ).
Mmmmm, wino z jabłuszek...
Aparatura, jaką zaprojektowałem kosztowała mnie może wszystkiego pod 1000 zł + moja bezcenna praca. Jak dobrze pójdzie, to może za kilka lat się zwróci...
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
Awatar użytkownika

Kucyk
1700
Posty: 1704
Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 15:51
Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Otrzymał podziękowanie: 157 razy
Re: Ile produkujemy? Dyskusja o skali wybryków.

Post autor: Kucyk »

Ja w zeszłym sezonie bimbrowniczym "pojechałem" z produkcją. Nie wiem ile dokładnie zrobiłem, ale myślę że mogło to być ok. 200L w przeliczeniu na konsumpcyjny produkt (ok.40%). Taka skala miała związek z testowaniem owoców (śliwki, jabłka, gruszki) pod kątem wydajności i jakości otrzymywania destylatów. W poprzednich sezonach produkcja nie przekraczała 100L. Może się komuś wydawać, że to bardzo dużo, jednak jak niektórzy wiedzą co roku mam jakiegoś "wspólnika" podrzucającego mi zacierek do przedestylowania. Myślę, że "obce" destylaty stanowią ok. połowy przerobu mojej bimbrofornii.
Dodatkowo należy pamiętać, że produkuje owocówki, które muszą się długo starzeć, zatem i ilość musi gwarantować przetrwanie (choćby niewielkiej) części przez rok, co przy moim charakterze rozdawacza nie jest takie łatwe. Sam prawie nie piję destylatów, ale dawać w prezencie - to lubię!
Co do inwestycji w hobby to zeszły sezon pochłonął ponad 2 tyś. PLN włożone w zakup sprzętu: beczek plastikowych, nowych aparatów szklanych, beczki dębowej, szkła laboratoryjnego... Na poprzednie sezony też parę ładnych banknotów z Władysławem Jagiełłą poszło.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Qwet
50
Posty: 97
Rejestracja: poniedziałek, 2 mar 2009, 00:06
Ulubiony Alkohol: Redd's jabłkowy - moje nowe bożyszcze
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Gdzieś w okolicach Bydgoszczy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Kontakt:
Re: Ile produkujemy? Dyskusja o skali wybryków.

Post autor: Qwet »

U mnie produkcja cały czas na poziomie 10-20 litrów na miesiąc (tak naprawdę 6-12 litrów spirytusu 70%). W ciągu ostatniego tygodnia zrobiłem 8 litrów bimberku 70% (z drugiej destylacji, czyli destylacji roztworu destylatu powstałego z zacieru i wody pół na pół, moc 25-30%). Limit na ten miesiąc już wykorzystałem :) Jutro nastawiam nowy zacier i za 3 tygodnie znowu będę psocił, w sumie to tak w kółko się kręci ;)

Gdzie się to wszystko podziewa? Wiecie, ja mam wielu kolegów zbyt często cierpiących na trzeźwość :) Jestem im potrzebny do życia jak powietrze do oddychania :) Sam nie piję dużo, a rozdaję potrzebującym podobnie jak Kucyk ;)
Przecier pomidorowy w cukrówce jest jak turbosprężarka w dieslu :)
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Ile produkujemy? Dyskusja o skali wybryków.

Post autor: rozrywek »

Ja mam dwa psocenia w miesiącu, ok 22-26 gotowych 0,5l na miesiąc, większość wypijam, drobna część z lepszej partii psocenia idzie do zalania żurawiny, bardzo sympatyczny owoc, przyznam się do błędu, zalałem suszone śliwki, nie pomyślałem że to ustrojstwo jest wędzone, wyszła tragedia, ale cóż więcej pepsi i daliśmy radę z kumplem, teraz postaram się psocić 3 razy w miesiącu z tego powodu że muszę nazbierać materiału na sezon owocowy, tanie owocki i się zaleje, wiśnie, jeżyny, żurawinę, mniam mniam. Nie wiem jakie owoce zaleję jeszcze, zapewne pod wpływam impulsu coś zaimprowizuję.
I na koniec: z każdego psocenia odkładam flaszeczkę jedną, podpisuje data i moc i będzie Rozrywkowa kolekcja.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Awatar użytkownika

Autor tematu
Qwet
50
Posty: 97
Rejestracja: poniedziałek, 2 mar 2009, 00:06
Ulubiony Alkohol: Redd's jabłkowy - moje nowe bożyszcze
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Gdzieś w okolicach Bydgoszczy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Kontakt:
Re: Ile produkujemy? Dyskusja o skali wybryków.

Post autor: Qwet »

Dziś popełniłem kolejne 5 litrów 70%, rozcieńczyłem i przygotowałem do spożycia. Dzisiaj już wynoszę litr dla kolegów. W związku z tym mam pytanie - czy to jest uczciwe, że oni zalewają mi paliwo, kupują soczki, kebap, wstęp na imprezy, bilety na kręgielnie itp. tylko dlatego że daję im wódkę? Albo inaczej - tak naprawdę sprzedaję im wódkę za paliwo, jedzenie/picie i wstęp na imprezy na których bywamy. Czy to jest uczciwe wobec regulaminu forum?
Przecier pomidorowy w cukrówce jest jak turbosprężarka w dieslu :)
Awatar użytkownika

Kucyk
1700
Posty: 1704
Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 15:51
Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Otrzymał podziękowanie: 157 razy
Re: Ile produkujemy? Dyskusja o skali wybryków.

Post autor: Kucyk »

Uczciwe, jeśli kierujesz się dobrymi intencjami a nie chęcią zysku. Koledzy są happy że zacny trunek goszczą ich gardła, a Ty, jako że nie spożywasz a osoba kierowcy jest niezbędna dla dobrego melanżowania, masz owe soczki, kebap, wstęp na imprezy, bilety na kręgielnie, etc. I wszyscy dobrze się bawicie!

pluton
30
Posty: 49
Rejestracja: środa, 7 kwie 2010, 10:52
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Ile produkujemy? Dyskusja o skali wybryków.

Post autor: pluton »

Qwet pisze:... Produkuję tylko 10-20 litrów bimbru na miesiąc, a jakość do nalewek jest wystarczająca ....
Teraz na rocznicę 1410 chciałbym zrobić 150-170 litrów aroniówki, więc w ekspresowym tempie produkuję surowiec, żeby zdążyć zebrać 100 litrów na lipiec/sierpień.
Ale potem myślę skupić się na szczególikach, więc maksymalny przerób będzie 10 kg cukru na tydzień, i chciałbym mieć czas na tygodniowe klarowanie każdej partii, spokojną rektyfikację itp. Czyli pracę dla czystej przyjemności, z wydajnością 5 litrów najczystszego eliksiru na tydzień (200 litrów na rok).
W zimowe miesiące dodatkowo jakieś wina z kartonika, rzędu 30 litrów na 2 miesiące i zagęszczanie na winiak/kirsh/calvados.

Co do nalewek, które u mnie są głównym obiektem zainteresowań, to jakość surowca nie może być wystarczająca. Jakość surowca musi być najwyższa możliwa, a w każdym razie dużo wyższa, niż etanolu handlowego.
Owszem, nalewka może ukryć niepożądane smaki i zapachy, ale organizm i tak musi je potem przerobić, a przecież ważnym elementem picia nalewek są ich walory zdrowotne.

pozdrawiam
pluton
Awatar użytkownika

Autor tematu
Qwet
50
Posty: 97
Rejestracja: poniedziałek, 2 mar 2009, 00:06
Ulubiony Alkohol: Redd's jabłkowy - moje nowe bożyszcze
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Gdzieś w okolicach Bydgoszczy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Kontakt:
Re: Ile produkujemy? Dyskusja o skali wybryków.

Post autor: Qwet »

W ciągu ostatniego miesiąca wyprodukowałem 26 litrów wódki. Nieco ponad normę, bo w wakacje zapotrzebowanie rośnie :D Wiadomo, nad morze nie jedzie się z jedną flaszką :D
Przecier pomidorowy w cukrówce jest jak turbosprężarka w dieslu :)
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Ile produkujemy? Dyskusja o skali wybryków.

Post autor: rozrywek »

Przyszła zima, z naszego punktu widzenia dobrze, przynajmniej tak ja uważam, korzystając z mrozu kiedy w domu pali się cały czas zimno zamieniamy w ciepło, temperatura jest stała w piwnicy, ocieplone miejsce styropianikiem, zabudowane ładnie. I aby w lecie nie tracić czasu postanowiliśmy z kumplem napędzić tyle dobroci w zimie ile da radę. dziś nastawiamy 3x 20l, 2 balony po 35l i dziś po spuszczeniu 1 x 50l. W lecie owocowo ma być bezapelacyjnie bo sezon. Sprzęt ma chodzic prawie cały czas. A w lecie pędzenie czasem i przyjemne wieczorne spożywanie. Podzielcie się koledzy skalą waszych wybryków odnośnie pory roku. Ja to u was działa. Ciekawi mnie temat wielce.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

tomas3h
5
Posty: 5
Rejestracja: poniedziałek, 18 lip 2011, 20:03
Re: Ile produkujemy? Dyskusja o skali wybryków.

Post autor: tomas3h »

Ja niedawno zacząłem i u mnie norma wynosi 8l - 50% produktu miesięcznie. Na własny użytek na razie wystarcza i kieszeń odetchnęła z ulgą, bo flaszka 0,5l - 40% wychodzi 3,50zł. Nie żal dzielić się z bliźnimi przy takich kosztach. :odlot:
Ostatnio zmieniony niedziela, 30 paź 2011, 09:51 przez Calyx, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Kosmetyka.
Awatar użytkownika

Partyzant
750
Posty: 773
Rejestracja: wtorek, 24 sie 2010, 22:25
Krótko o sobie: Lubie psocić i przy okazji próbować, a najlepiej smakuje w święta kiedy delektujemy się naszymi wyrobami, i te wędzonki...
Ulubiony Alkohol: Żubrówka
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Jeweuropa czyli nowy trzeci swiat
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 33 razy
Re: Ile produkujemy? Dyskusja o skali wybryków.

Post autor: Partyzant »

A ja jadę jak leci fermentory przeważnie nie są puste 50l i 30l a keg 30l w rezerwie, przeważnie 80l jest zawsze na chodzie . 30 litrów to eksperymenty na owocach i co tylko . Kiedy opróżniam jeden to na drugi dzień robię nowy nastaw, też zależy od czasu. Następnie mam w planie uruchomić 200 litrowy termos z nierdzewki jako fermentator ( była chłodnia do mleka ) po to aby zrobić raz a porządnie, to znaczy litrów :mrgreen: Po to aby nie pieprzyc się non stop z orkiestra, nie mam cierpliwości na małe litraże.
Sąsiad chce 5 litrów, inny do kawy następny co chce 2 l. Nie mówiąc o rodzinie.
I w ten sposób to co pieściłeś rozchodzi się po ludziach.

Jeśli ktoś się uprze aby zapłacić ( oczywiście w gronie znajomych) to niech da na cukier. Osobiście nie sprzedalem na razie ani jednego litra. Mojemu mechanikowi w okolicy co jakiś czas daje flaszkę, albo nalewkę ... Wszystko mu smakuje, to za drobne reperacje w aucie nie bierze ani grosza, albo ja sam sobie reperuje pewne pierdoły... Na podnośniku w warsztacie.

Mamy hobby które dla innych jest magią, jeśli chcą się odwdzięczyć w jakiś sposób to nie widzę przeciwwskazań... Dla hobbystów wystarczy mina zadowolenia a nie kasa.

Zdrówko dla hobbystów. :piwo:
Jesli ktoś myśli że jest wolnym człowiekiem, to oznacza że jest niewolnikiem!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bimbrownia”