Pojemnik fermentacyjny

Fermentacja, otrzymywanie moszczu, filtracja, butelkowanie, przechowywanie, choroby i wady wina, pasteryzacja, szczepienie drożdżami, itp...

Autor tematu
baca111
20
Posty: 26
Rejestracja: niedziela, 22 lip 2018, 17:04
Podziękował: 1 raz

Post autor: baca111 »

Hej
7 dni temu nastawiłem wino wg przepisu Skrzycha- wino ładnie pracuje. Problem w tym że pierwszy etap prowadzę w pojemniku fermentacyjnym ( wiaderko z biowinu), a dopiero po 4-6 tygodniach planuje zlać do szklanego dymiona. Fermentacja w tego typu pojemniku nie zepsuje wina ?
Awatar użytkownika

kmarian
700
Posty: 744
Rejestracja: środa, 26 lut 2014, 19:16
Ulubiony Alkohol: swój
Lokalizacja: Beskid Niski
Podziękował: 94 razy
Otrzymał podziękowanie: 97 razy
Re: Pojemnik fermentacyjny

Post autor: kmarian »

Nie zepsuje. Jak sama nazwa wskazuje, jest to (pojemnik) wiaderko fermentacyjne. Bardzo upraszcza pracę, wygodne w użyciu i się nie tłucze.
Awatar użytkownika

.Gacek
2000
Posty: 2383
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 268 razy
Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Pojemnik fermentacyjny

Post autor: .Gacek »

Witaj @baca111... Tak jak wspomniał już Anioł Stróż (kmarian) ☺ wiadro możesz nosić z piwnicy na czwarte piętro i nie musisz bać się przystanków jak spuchniesz. Ja do szklanego gąsiorka przelewam winko gdy w nastawie rozpocznie się fermentacja cicha; a i mam kolegów, których najzwyczajniej nie stać na szklane gąsiory i mają naprawdę super winko z fermentora na święta ☺ korek z rurką i niech sobie powolutku pracuje :odlot:
Pozdrawiam Gacek.

Autor tematu
baca111
20
Posty: 26
Rejestracja: niedziela, 22 lip 2018, 17:04
Podziękował: 1 raz
Re: Pojemnik fermentacyjny

Post autor: baca111 »

Możliwe jest zakończenie fermentacji wina po 2 tyg ?
Wino zrobiłem według proporcji
7,5l + 1,2( dodane po 5 dniach) l = 8,7l wody
2 kg ryżu
1,5kg + 1,3kg( dodane po 5 dniach) = 2,8kg cukru
50g kwasku cytrynowego
20-50dkg rodzynek
5g pożywki
Wino w smaku strasznie kwaśne. Dodałem dziś syrop cukrowy ( 0,5 l wody i 0,4 kg cukru) , lecz wino nie pracuje
Awatar użytkownika

kmarian
700
Posty: 744
Rejestracja: środa, 26 lut 2014, 19:16
Ulubiony Alkohol: swój
Lokalizacja: Beskid Niski
Podziękował: 94 razy
Otrzymał podziękowanie: 97 razy
Re: Pojemnik fermentacyjny

Post autor: kmarian »

baca111 pisze:Możliwe jest zakończenie fermentacji wina po 2 tyg ? ...
Oczywiście, że możliwe. Biorąc pod uwagę ilość cukru i wody, możesz mieć już wino o mocy około 15% i to może być kresem możliwości drożdży. Ja bym tylko oddzielił od ziarna, dosłodził do smaku i pozostawił na cichą do sklarowania.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wytwarzanie Wina”