Wino z ciemnych winogron przestało pracować.
-
Autor tematu - Posty: 5
- Rejestracja: środa, 17 paź 2018, 21:25
Mam pytanie jako młody winiarza do Szanownych Forumowiczów.
Wino z ciemnych winogron przestało pracować.
Blg 5 początkowego nie mierzylem i wydaje się być za słabe. Co zrobić żeby zwiększyć jego moc ???
Nie chcę dolewać spirytusu.
Czy można ponownie dodać drożdży żeby przegonił resztę cukru ???
Wino z ciemnych winogron przestało pracować.
Blg 5 początkowego nie mierzylem i wydaje się być za słabe. Co zrobić żeby zwiększyć jego moc ???
Nie chcę dolewać spirytusu.
Czy można ponownie dodać drożdży żeby przegonił resztę cukru ???
Ostatnio zmieniony środa, 17 paź 2018, 22:43 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Wino z ciemnych winogron przestało pracować.
Drogi kolego, przede wszystkim (takie zwyczajne "zwyczaje") należałoby się chociaż w prosty sposób przywitać, a dopiero pytać......
Opisz w sposób, w miarę dokładny jak robiłeś to wino :
- jakie praporcje (owoce, cukier, woda)
- jakie drożdże, pożywka
- temperatura nastawu/otoczenia
, dopiero wtedy będzie można coś doradzić.
Opisz w sposób, w miarę dokładny jak robiłeś to wino :
- jakie praporcje (owoce, cukier, woda)
- jakie drożdże, pożywka
- temperatura nastawu/otoczenia
, dopiero wtedy będzie można coś doradzić.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......
-
Autor tematu - Posty: 5
- Rejestracja: środa, 17 paź 2018, 21:25
Re: Wino z ciemnych winogron przestało pracować.
Sorry wielkie.
Starałem się napisać przywitanie, ale coś mi poszło nie tak jak chciałem, gdzieś zniknęło.
Jeszcze raz pozdrawiam Wszystkich Forumowiczów.
Mam na imię Paweł.
Starałem się napisać przywitanie, ale coś mi poszło nie tak jak chciałem, gdzieś zniknęło.
Jeszcze raz pozdrawiam Wszystkich Forumowiczów.
Mam na imię Paweł.
Ostatnio zmieniony czwartek, 18 paź 2018, 15:58 przez inblue, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa ortografii
Powód: Poprawa ortografii
-
- Posty: 389
- Rejestracja: środa, 2 kwie 2014, 08:19
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Lokalizacja: Warszawa/Praga Płd.
- Podziękował: 14 razy
- Otrzymał podziękowanie: 307 razy
Re: Wino z ciemnych winogron przestało pracować.
No dobrze. Uznajmy, że wszelkie kurtuazje mamy już za sobą.
Masterpaw2 lub ja postaramy się Ci pomóc.
Napisz proszę coś więcej, a zwłaszcza spróbuj odpowiedzieć na zadane wcześniej pytania.
Masterpaw2 lub ja postaramy się Ci pomóc.
Napisz proszę coś więcej, a zwłaszcza spróbuj odpowiedzieć na zadane wcześniej pytania.
Prawdziwi twardziele piją naftę.
https://stop447.info/
#NieDlaRoszczeń
https://stop447.info/
#NieDlaRoszczeń
-
Autor tematu - Posty: 5
- Rejestracja: środa, 17 paź 2018, 21:25
-
- Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Wino z ciemnych winogron przestało pracować.
@Mickey Mouse, nic nie napisałeś o drożdżach i pożywce dla nich, więc zakładam, że robiłeś na dzikusach(drożdżach znajdujących się na owocach). Początkowe blg w zależności od ilości cukrów w owocach wynosiło ~24,5, i jeśli teraz jest na poziomie 5blg, to teoretycznie moc winka jest w okolich 9%.
Winę za taki stan rzeczy mogą ponosić dzikusy (nie wiadomo co za szczep) o zbyt niskiej tolerancji na alkohol, brak pożywki, ewentualnie zbyt niska temperatura.
Za mało danych podałeś.
Winę za taki stan rzeczy mogą ponosić dzikusy (nie wiadomo co za szczep) o zbyt niskiej tolerancji na alkohol, brak pożywki, ewentualnie zbyt niska temperatura.
Za mało danych podałeś.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......
-
Autor tematu - Posty: 5
- Rejestracja: środa, 17 paź 2018, 21:25
Re: Wino z ciemnych winogron przestało pracować.
Witam i dziękuję za zainteresowanie. Ale drożdże były suszone i aktywne. Winogron był płukany. Czy można to jakoś zrestartować i jakoś wzmocnić w naturalny sposób ? I mam jeszcze pytanko czy do wina z jabłek dodajemy kwasek cytrynowy bo znajduję różne przepisy. Pozdrawiam.
-
- Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Wino z ciemnych winogron przestało pracować.
Piszesz drożdże suszone aktywne, uwodniłeś?
Napowietrzyłeś nastaw, intensywnie mieszając przed dodaniem drożdży?
Dałeś pożywkę (fosforan dwuamonowy)?
Temperatura nastawu, jaka? Jeśli mają za zimno przestaną albo bardzo znacznie spowolnią pracę.
Zanim zaczniesz kombinować z restartem, spróbuj zapewnić im przyzwoite warunki temperaturowe ~ 25° i daj pożywkę.
Na przyszłość cukier dawaj w conajmniej dwóch ratach, chłopakom będzie łatwiej go przerobić.
Napowietrzyłeś nastaw, intensywnie mieszając przed dodaniem drożdży?
Dałeś pożywkę (fosforan dwuamonowy)?
Temperatura nastawu, jaka? Jeśli mają za zimno przestaną albo bardzo znacznie spowolnią pracę.
Zanim zaczniesz kombinować z restartem, spróbuj zapewnić im przyzwoite warunki temperaturowe ~ 25° i daj pożywkę.
Na przyszłość cukier dawaj w conajmniej dwóch ratach, chłopakom będzie łatwiej go przerobić.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......
-
Autor tematu - Posty: 5
- Rejestracja: środa, 17 paź 2018, 21:25
Re: Wino z ciemnych winogron przestało pracować.
Dzięki za pomoc. Próbujemy.
Chce zrobić wino z pozyskanego soku z jabłek. Czy dodawać kwasek cytrynowy, czy nie, bo znajduję różne przepisy?
Pozdrawiam.
Chce zrobić wino z pozyskanego soku z jabłek. Czy dodawać kwasek cytrynowy, czy nie, bo znajduję różne przepisy?
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony niedziela, 21 paź 2018, 03:13 przez Zygmunt, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 55
- Rejestracja: środa, 12 mar 2014, 22:39
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
-
- Posty: 2369
- Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Wino z ciemnych winogron przestało pracować.
Mi z jabłek smakuje. Czasami fajnie sobie wypić takiego "jabola". Ale, to wino jest do szybszego spożycia.
K.
K.
Ostatnio zmieniony piątek, 26 paź 2018, 09:10 przez Kamal, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 145
- Rejestracja: piątek, 21 wrz 2018, 11:39
- Podziękował: 24 razy
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Wino z ciemnych winogron przestało pracować.
Moje również przestało pracować.
Winogrona- altanowe, drożdże uniwersalne "Zamojski" 16%, temp. 23-25*C/ mieszkanie/
21.09 :20l miazgi,Blg - 17/ odczyt z cukromierza, bez odejmowania.../
22.09 : 2kg cukru + 2l wody /po dodaniu Blg- 21/
28.09 : 2kg cukru + 2l wody /po dodaniu Blg- 10, przed dodaniem Blg-2/
04.10 : 2kg cukru + 2l wody/ po dodaniu Blg- 10, przed dodaniem Blg-2/
08.10 : Blg-7, odcisnąłem miazgę, ilość moszczu - ok.23l
01.11 Blg-5, woda w rurce niesymetrycznie ułożona, ale brak widocznej fermentacji od kilku dni.Kolor wina dosyć ciemny, smak przyjemny.
Wiem, że przesadziłem trochę z cukrem. Ale najpierw zrobiłem nastaw korzystając z przepisu na filmie z YT, później dopiero założyłem konto na forum.
I co z tym fantem teraz zrobić? Zlewać, nie zlewać, czekać...?A jeśłi zlewać to czy siarkować, nie siarkować? Jaką moc wino ma? Blg już chyba nie "spadnie"?
"...Nikodemie, kochany, co robić, co robić...? " Proszę o sugestie.
Winogrona- altanowe, drożdże uniwersalne "Zamojski" 16%, temp. 23-25*C/ mieszkanie/
21.09 :20l miazgi,Blg - 17/ odczyt z cukromierza, bez odejmowania.../
22.09 : 2kg cukru + 2l wody /po dodaniu Blg- 21/
28.09 : 2kg cukru + 2l wody /po dodaniu Blg- 10, przed dodaniem Blg-2/
04.10 : 2kg cukru + 2l wody/ po dodaniu Blg- 10, przed dodaniem Blg-2/
08.10 : Blg-7, odcisnąłem miazgę, ilość moszczu - ok.23l
01.11 Blg-5, woda w rurce niesymetrycznie ułożona, ale brak widocznej fermentacji od kilku dni.Kolor wina dosyć ciemny, smak przyjemny.
Wiem, że przesadziłem trochę z cukrem. Ale najpierw zrobiłem nastaw korzystając z przepisu na filmie z YT, później dopiero założyłem konto na forum.
I co z tym fantem teraz zrobić? Zlewać, nie zlewać, czekać...?A jeśłi zlewać to czy siarkować, nie siarkować? Jaką moc wino ma? Blg już chyba nie "spadnie"?
"...Nikodemie, kochany, co robić, co robić...? " Proszę o sugestie.
-
- Posty: 1265
- Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
- Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: podkarpackie
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 154 razy
- Kontakt:
Re: Wino z ciemnych winogron przestało pracować.
A śpieszy Ci się bardzo? Jeśli odebrałeś gęste, to zostaw jeszcze na tydzień i wtedy sprawdź BLG - będziesz widział, czy spada czy nie. Jeśli spada, to znaczy że grzybki jeszcze pracują. Korek szczelny?
Jest osad na dnie fermentatora? Jeśli jest, to zawsze możesz zlewarować znad niego i zostawić do dalszej fermentacji.
W rurce możesz "przegapić" jak idą bąbelki. Najlepsza do tego jest dość długa rurka silikonowa zalana wodą i włożona do słoika z wodą. markerem możesz zaznaczyć poziom wody i na następny dzień będziesz widział czy poszło czy nie...
Jest osad na dnie fermentatora? Jeśli jest, to zawsze możesz zlewarować znad niego i zostawić do dalszej fermentacji.
W rurce możesz "przegapić" jak idą bąbelki. Najlepsza do tego jest dość długa rurka silikonowa zalana wodą i włożona do słoika z wodą. markerem możesz zaznaczyć poziom wody i na następny dzień będziesz widział czy poszło czy nie...
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW