Witam.
Tydzień temu nastawiłem swoje pierwsze wino i jestem przed oddzieleniem wina od miazgi oraz dodaniem drugiej porcji wody z cukrem, lecz nie wiem ile dokładnie powinienem dodać.
Miałem 10kg samych winigron, do tego dodałem droższe aktywne 10g Cobra plus pożywka oraz 3kg cukru w 3 litrach wody. Początkowo nastaw miał 22-25 Blg a dziś podczas pomiaru wynosiło 8 Blg. Balon stoi w domu w temperaturze 20-24 stopnie.
Wino z winogron - druga porcja cukru
-
- Posty: 389
- Rejestracja: środa, 2 kwie 2014, 08:19
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Lokalizacja: Warszawa/Praga Płd.
- Podziękował: 14 razy
- Otrzymał podziękowanie: 307 razy
Re: Wino z winogron - druga porcja cukru
Te Twoje wyniki są dość nietypowe.
Czy na pewno dobrze przemieszałeś nastaw po dodaniu syropu cukrowego ?
Czy sprawdziłeś poprawność wskazań cukromierza? Na zwykłej, czystej wodzie ma pokazywać 0.
Czy pomiaru dokonałeś przed zaszczepieniem, czy też 2-3 dni po zaszczepieniu drożdżami, gdy nastaw już pracował ?
Czy na pewno dobrze przemieszałeś nastaw po dodaniu syropu cukrowego ?
Czy sprawdziłeś poprawność wskazań cukromierza? Na zwykłej, czystej wodzie ma pokazywać 0.
Czy pomiaru dokonałeś przed zaszczepieniem, czy też 2-3 dni po zaszczepieniu drożdżami, gdy nastaw już pracował ?
Prawdziwi twardziele piją naftę.
https://stop447.info/
#NieDlaRoszczeń
https://stop447.info/
#NieDlaRoszczeń
-
- Posty: 389
- Rejestracja: środa, 2 kwie 2014, 08:19
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Lokalizacja: Warszawa/Praga Płd.
- Podziękował: 14 razy
- Otrzymał podziękowanie: 307 razy
Re: Wino z winogron - druga porcja cukru
W takim razie to winogrono zawiera mało cukru.
To jest jakaś odmiana deserowa kupiona z marketu lub straganu?
I jeszcze jedno pytanie - jakie w zamyśle planujesz wino (stołowe/deserowe/wytrawne/półsłodkie/słodkie) ?
To jest jakaś odmiana deserowa kupiona z marketu lub straganu?
I jeszcze jedno pytanie - jakie w zamyśle planujesz wino (stołowe/deserowe/wytrawne/półsłodkie/słodkie) ?
Prawdziwi twardziele piją naftę.
https://stop447.info/
#NieDlaRoszczeń
https://stop447.info/
#NieDlaRoszczeń
Re: Wino z winogron - druga porcja cukru
Nie wiem jaka to dokładnie odmiana winogron, ale zerwana normalnie, własnoręcznie z krzaków...
Chciałbym otrzymać wino półsłodkie.
Chciałbym otrzymać wino półsłodkie.
Ostatnio zmieniony piątek, 19 paź 2018, 22:13 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 389
- Rejestracja: środa, 2 kwie 2014, 08:19
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Lokalizacja: Warszawa/Praga Płd.
- Podziękował: 14 razy
- Otrzymał podziękowanie: 307 razy
Re: Wino z winogron - druga porcja cukru
W małej ilości wody rozpuść 250 gram cukru. Uzupełnij syrop wodą do 1 litra.
Ostudzony do temp. pokojowej dodaj do nastawu po oddzieleniu miazgi. Dobrze wymieszaj. Dokonaj pomiaru Blg.
Pomiar przeprowadzasz co kilka (4-5) dni. Każdej takiej czynności towarzyszy wpis do dzienniczka z datą pomiaru i wartością Blg.
W przypadku nieoczekiwanych sytuacji większość osób będzie prosić Cię o te właśnie pomiary.
Fermentację prowadź aż wskazania cukromierza będą w granicy 3-4 Blg.
Sprawdź organoleptycznie (paszczowo), czy taki poziom słodkości będzie odpowiedni.
Za mało - dosładzasz cukrem rozpuszczonym w nastawie, zbyt słodkie - czekasz dalej (tydzień, dwa).
Gdy wg Ciebie poziom słodyczy będzie zadowalający robisz obciąg i siarkujesz wino pirosiarczynem potasu w ilości
1,5g /10 litrów. Jeśli nie będziesz w stanie poprawnie określić ilości kup małą wagę jubilerską (za 20 złotych z wąsem).
Takie ilości jak czubek łyżeczki, ćwierć łyżeczki stosuje się w kuchni, tu musimy być dokładni.
W ostateczności możesz np. rozpuścić całe opakowanie pirosiarczynu potasu w 100 ml wody i dodać 15 ml.
Będziesz mieć odmierzone te 1,5g.
Następnie czekasz aż dojrzeje, a w tym czasie czytasz forum
Ostudzony do temp. pokojowej dodaj do nastawu po oddzieleniu miazgi. Dobrze wymieszaj. Dokonaj pomiaru Blg.
Pomiar przeprowadzasz co kilka (4-5) dni. Każdej takiej czynności towarzyszy wpis do dzienniczka z datą pomiaru i wartością Blg.
W przypadku nieoczekiwanych sytuacji większość osób będzie prosić Cię o te właśnie pomiary.
Fermentację prowadź aż wskazania cukromierza będą w granicy 3-4 Blg.
Sprawdź organoleptycznie (paszczowo), czy taki poziom słodkości będzie odpowiedni.
Za mało - dosładzasz cukrem rozpuszczonym w nastawie, zbyt słodkie - czekasz dalej (tydzień, dwa).
Gdy wg Ciebie poziom słodyczy będzie zadowalający robisz obciąg i siarkujesz wino pirosiarczynem potasu w ilości
1,5g /10 litrów. Jeśli nie będziesz w stanie poprawnie określić ilości kup małą wagę jubilerską (za 20 złotych z wąsem).
Takie ilości jak czubek łyżeczki, ćwierć łyżeczki stosuje się w kuchni, tu musimy być dokładni.
W ostateczności możesz np. rozpuścić całe opakowanie pirosiarczynu potasu w 100 ml wody i dodać 15 ml.
Będziesz mieć odmierzone te 1,5g.
Następnie czekasz aż dojrzeje, a w tym czasie czytasz forum
Prawdziwi twardziele piją naftę.
https://stop447.info/
#NieDlaRoszczeń
https://stop447.info/
#NieDlaRoszczeń