Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.

bodd
2
Posty: 2
Rejestracja: niedziela, 30 paź 2016, 17:57
Załączniki
Re: Poprawiony zacier z ziemniaków.

Postautor: bodd » sobota, 24 lut 2018, 21:33

Witam.Robił ktoś coś z ziemniaków? Jak tak to dajcie jakieś wskazówki. Temat stary, ale można go jeszcze pociągnąć.Pozdrawiam

 Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

burbon64
10
Posty: 11
Rejestracja: niedziela, 14 paź 2018, 14:39
Załączniki
Re: Poprawiony zacier z ziemniaków.

Postautor: burbon64 » środa, 17 paź 2018, 10:20

Witam,
poniżej link do szczegółowej instrukcji w wersji przemysłowej.

https://youtu.be/17pt1CpBnqU

Awatar użytkownika

psotamt
800
Posty: 811
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
Ulubiony Alkohol: Teraz już własny
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Mazowsze
Załączniki
Re: Poprawiony zacier z ziemniaków.

Postautor: psotamt » środa, 17 paź 2018, 14:35

Jeśli chodzi o wódkę ziemniaczaną, to zamiast kartofli, obierania, mrożenia, gotowania, wolę skrobię ziemniaczaną. Fakt, za 25 kilo trzeba dać stówkę z przesyłką, ale robota czysta i łatwa. Z kilograma skrobi wyjdzie spokojnie litr wódki 40%. Gotowanie bez płaszcza, jak cukrówka :D
Ludzie głosujący na nieudaczników, złodziei, zdrajców i oszustów nie są ich ofiarami, są ich wspólnikami
George Orwell

Awatar użytkownika

sargas
600
Posty: 632
Rejestracja: czwartek, 3 lis 2016, 15:42
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: żytnia
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Poprawiony zacier z ziemniaków.

Postautor: sargas » środa, 17 paź 2018, 16:11

Pytanie jaka różnica w smaku ?


wawaldek11
2000
Posty: 2291
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Załączniki
Re: Poprawiony zacier z ziemniaków.

Postautor: wawaldek11 » środa, 17 paź 2018, 16:36

Dostałem flaszeczkę ziemniaczanej, ale słaby przerób mam :D i nie wiem kiedy zwilżę nią usta.
Pozdrawiam,
Waldek


Zombi32
10
Posty: 19
Rejestracja: niedziela, 28 paź 2018, 09:13
Załączniki
Re: Poprawiony zacier z ziemniaków.

Postautor: Zombi32 » wtorek, 6 lis 2018, 09:02

Mam taki nastaw ziemniaczny, na jednym ze zdjęć jest przed filtracją ze stałych pozostałości ziemniaków i ziaren słodu, na drugim odfitrowany i odstany z 12h. To moje pierwsze odejście do ziemniaków, zastanawiam się jak do tego się teraz zabrać? Mam możliwość podpięcia do aparatury garów o różnej pojemności ale tak czy siak te 25l będę musiał zrobić na kilka podejść sądzę że tak 3-4. I teraz moje pytanie: jak się za to zabrać? Zlać klarowny płyn znad tej brei i zrobić jedno łatwiejsze destylowanie i potem bujać się z tą breją czy rozmieszać całość i liczyć że będzie nieco łatwiej? A może poczekać jeszcze, ale sądzę że to już bardziej nie osiądzie..
Obrazek
Obrazek

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony wtorek, 6 lis 2018, 10:09 przez inblue, łącznie zmieniany 1 raz.


jacek8l
50
Posty: 68
Rejestracja: piątek, 2 lis 2018, 23:32
Załączniki
Re: Poprawiony zacier z ziemniaków.

Postautor: jacek8l » niedziela, 23 gru 2018, 00:49

Podbijam temat bo mam identyczny dylemat. Zatarłem 12kg ziemniaków + 4,5kg cukru. Po fermentacji zacier zaczął się klarować więc 'przelałem' przez sito (męka pańska kilka godzin). Ale zacier wyglada tak jak u Zombi32 powyżej, kilka litrów klaru a potem konsystencja rzadkiej kaszki manny. Czy Turbo Klar 24 da rade zbić ten osad ?


blue
30
Posty: 31
Rejestracja: sobota, 4 lis 2017, 06:03
Załączniki
Re: Poprawiony zacier z ziemniaków.

Postautor: blue » poniedziałek, 24 gru 2018, 06:13

Polecam worek filtracyjny. Ok 600-700 mikronów. Robi świetną robotę :ok:


jacek8l
50
Posty: 68
Rejestracja: piątek, 2 lis 2018, 23:32
Załączniki
Re: Poprawiony zacier z ziemniaków.

Postautor: jacek8l » wtorek, 25 gru 2018, 00:21

Używałeś do zacieru ziemniaczanego może? Filtrowałem przez drobne sito i filtracja nie szła, zatykało się i trzeba było mieszać i "przecierać" więc dupa a nie filtracja bo tylko grubsze odfiltrowałem..


blue
30
Posty: 31
Rejestracja: sobota, 4 lis 2017, 06:03
Załączniki
Re: Poprawiony zacier z ziemniaków.

Postautor: blue » wtorek, 25 gru 2018, 09:58

Nie używałem do zacieru z ziemniaków. Do zacieru z mąki owszem. Idzie dosyć ciężko. Mąka mieszana jednak była pół na pół ze śrutą. Przed workiem używałem sit. Później zastanawiałem się dlaczego wcześniej nie kupiłem tego worka. Tym bardziej że jego koszt nie jest wysoki. Worek można wyciskać lub skręcać. Jest dosyć mocny.


jacek8l
50
Posty: 68
Rejestracja: piątek, 2 lis 2018, 23:32
Załączniki
Re: Poprawiony zacier z ziemniaków.

Postautor: jacek8l » środa, 26 gru 2018, 00:51

Drugą partię spróbowałem przefiltrować przez wężyk z oplotu tak jak filtruje się zaciery na piwko i jakoś szło, ale niestety efektem nie jest klar. Gdybym wiedział że zacier z kartofli jest tak problematyczny to bym się za to nie brał. Bez płaszcza nie ma opcji tego przerobić chyba. Może zrobię test z turbo klarem albo bentonitem, ale osadu jest 3/4 więc nie wiem czy go zbije na dno cokolwiek. Worek filtracyjny posiadam też mocny do prasy hydraulicznej (jednak nie syntetyczny tylko naturalny) ale nawet nie próbuję bo zatka się na 100%.
Ostatnio zmieniony środa, 26 gru 2018, 10:42 przez inblue, łącznie zmieniany 1 raz.


blue
30
Posty: 31
Rejestracja: sobota, 4 lis 2017, 06:03
Załączniki
Re: Poprawiony zacier z ziemniaków.

Postautor: blue » środa, 26 gru 2018, 20:24

@jacek8l Moim skromnym zdaniem to bym śmigał ten nieklarowny nastaw. Sądzę, że nie przypali się, tylko trzeba pamiętać o podstawowych zasadach: zaczynać grzać na mniejszej mocy, później w miarę ogrzewania można moc zwiększać. Będzie trwało to długo, ale powinno się udać. Z tego co widzę masz do dyspozycji reflux. Wybór docelowego odbioru musisz dobrać sam w zależności od tego czego oczekujesz.
Ostatnio zmieniony środa, 26 gru 2018, 20:55 przez manowar, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika

kamilpl82
350
Posty: 370
Rejestracja: piątek, 9 paź 2015, 18:28
Ulubiony Alkohol: Przede wszystkim własny
Status Alkoholowy: Drinker
Lokalizacja: Wielkopolska okolice Leszna
Kontakt:
Załączniki
Re: Poprawiony zacier z ziemniaków.

Postautor: kamilpl82 » środa, 26 gru 2018, 22:16

psotamt pisze:Jeśli chodzi o wódkę ziemniaczaną, to zamiast kartofli, obierania, mrożenia, gotowania, wolę skrobię ziemniaczaną. Fakt, za 25 kilo trzeba dać stówkę z przesyłką, ale robota czysta i łatwa. Z kilograma skrobi wyjdzie spokojnie litr wódki 40%. Gotowanie bez płaszcza, jak cukrówka :D

Tak się zastanawiam jaki to ma sens, bo ni ekonomi ni smaku w tym nie widzę, lepiej glukozę kupić :scratch:
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.


https://www.alkoholeforum.pl

Awatar użytkownika

psotamt
800
Posty: 811
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
Ulubiony Alkohol: Teraz już własny
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Mazowsze
Załączniki
Re: Poprawiony zacier z ziemniaków.

Postautor: psotamt » czwartek, 27 gru 2018, 06:25

kamilpl82 pisze:ni ekonomi ni smaku w tym nie widzę
Co do ekonomi zgoda, ale smak? Zacierałeś skrobię na czystą wódkę?
Ludzie głosujący na nieudaczników, złodziei, zdrajców i oszustów nie są ich ofiarami, są ich wspólnikami
George Orwell

Awatar użytkownika

kamilpl82
350
Posty: 370
Rejestracja: piątek, 9 paź 2015, 18:28
Ulubiony Alkohol: Przede wszystkim własny
Status Alkoholowy: Drinker
Lokalizacja: Wielkopolska okolice Leszna
Kontakt:
Załączniki
Re: Poprawiony zacier z ziemniaków.

Postautor: kamilpl82 » czwartek, 27 gru 2018, 09:48

Czystej skrobi z worka nie zacierałem, muszę szczerze przyznać, ale zacierałem żytko pszenicą jęczmień, kukurydzę, oraz ryż, i o ile spirytus z zboża czy qq ma jakiegoś ducha to surówka z ryżu jest nijaka jak ta z cukru, z ziemniaków nie robiłem, bo zawartość skrobi według źródeł waha się od 13 do 25% co wykluczyło ten produkt z przyczyn ekonomicznych, nie piłem ale wąchałem wódkę zrobioną ze spirytusu z ziemniaków i żadnego nawet najmniejszego posmaku tam nie odnalazłem. Ale jeśli tak zachwalasz to worek skrobi zatrę, tak z czystej ciekawości, ale z tego co słyszałem od innych którzy robili bądź pili, wódka z ziemniaków jest nijaka, a ziemniaki nadają się tylko na spiryt.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.


https://www.alkoholeforum.pl


redhot
200
Posty: 212
Rejestracja: piątek, 27 sty 2017, 15:54
Załączniki
Re: Poprawiony zacier z ziemniaków.

Postautor: redhot » czwartek, 27 gru 2018, 11:38

z tego co słyszałem od innych którzy robili bądź pili, wódka z ziemniaków jest nijaka, a ziemniaki nadają się tylko na spiryt.


Dobrze, że w destylarni Chopin o tym nie wiedzą, bo tam eksperymentują nawet z gatunkami ziemniaków a każdy destylat jest inny. Może zadzwoń do nich i powiedz, może się przestaną męczyć?

Awatar użytkownika

kamilpl82
350
Posty: 370
Rejestracja: piątek, 9 paź 2015, 18:28
Ulubiony Alkohol: Przede wszystkim własny
Status Alkoholowy: Drinker
Lokalizacja: Wielkopolska okolice Leszna
Kontakt:
Załączniki
Re: Poprawiony zacier z ziemniaków.

Postautor: kamilpl82 » czwartek, 27 gru 2018, 12:42

No i ok, jak ci smakuje to pij na zdrowie. :ok:
Z pewnością jest to bardzo bogate doznanie smakowe :hahaha:
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.


https://www.alkoholeforum.pl


ogurek
50
Posty: 74
Rejestracja: niedziela, 29 paź 2017, 19:49
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Wlkp
Załączniki
Re: Poprawiony zacier z ziemniaków.

Postautor: ogurek » czwartek, 27 gru 2018, 15:02

o Młodym Ziemniaku też trudno powiedzieć, że jest bez smaku
Żeby odpędzić złe sny, pociągnęła solidny łyk z butelki pachnącej jabłkami i radosną śmiercią mózgu.

Awatar użytkownika

kmarian
700
Posty: 743
Rejestracja: środa, 26 lut 2014, 19:16
Ulubiony Alkohol: swój
Lokalizacja: Beskid Niski
Załączniki
Re: Poprawiony zacier z ziemniaków.

Postautor: kmarian » czwartek, 27 gru 2018, 15:10

Piłem ja destylat z tzw. "amerykanów" gatunek wczesnych ziemniaków. Chłop planował zrobić dobry biznes i mu nie poszły. Panowie, ten smak do dziś pamiętam, a minęło ze 40 lat.

Awatar użytkownika

psotamt
800
Posty: 811
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
Ulubiony Alkohol: Teraz już własny
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Mazowsze
Załączniki
Re: Poprawiony zacier z ziemniaków.

Postautor: psotamt » czwartek, 27 gru 2018, 15:11

kamilpl82 pisze:Z pewnością jest to bardzo bogate doznanie smakowe :hahaha:
Nie wiem tylko czy ta emotka na końcu zdania zamierzona czy nie? Jeśli zamierzona, to na jakiej podstawie?
A wracając jeszcze do ekonomi przy produkcji alkoholu ze skrobi ziemniaczanej, to warto rozważyć tę kwestię, jak bardzo jest bezsensowna.
25 kg skrobi z dostawą 100 zł
2 paczki drożdży i Clar 25 zł
Enzymy 5 zł
Prąd na 2 zacierania ~ 8 zł
Prąd na 2 gotowania ~ 24 zł
Woda chłodząca i do mycia ~ 5 zł
Woda do rozcieńczenia ~ 15 zł
O czymś zapomniałem? A tak, własna praca której nie liczę. Daje to kwotę 182 zł. Dla łatwiejszego liczenia niech będzie 200 zł. To przy uzysku 25 litrów trunku z tej ilości wsadu wychodzi za 1/2 litra 4 zł. Zaznaczam, że gotuję zacier ze skrobi tylko raz. Osobiście nie widzę potrzeby dwukrotnego gotowania czy stosowania metody 2,5 jak w przypadku cukru. Nie ma takiej potrzeby. To jeśli dla Ciebie kolego 4 zł za butelkę smacznej wódki jest za drogo, to gotuj dalej cukier na 2,5 i zastanawiaj się jak wygonić ducha buraka i przez jaki węgiel to przepuścić. Możesz też wykorzystać prostsze rozwiązanie; kupić w sklepie. Tylko by "sklepową" porównać z tą ze skrobi to nie szukaj na półkach gdzie cena jest < 20 PLN.
Pragnę zaznaczyć tylko, że to co powyżej to moje subiektywne zdanie i takaż ocena trunku. Wyliczenia są uniwersalne. Na ekonomi też znać się nie muszę, ale mając do wyboru to co lubię, nie mam zamiaru szukać rozwiązań tylko dlatego lepszych, że są tańsze.
Ludzie głosujący na nieudaczników, złodziei, zdrajców i oszustów nie są ich ofiarami, są ich wspólnikami
George Orwell


Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości