Co zrobić z wywarem pozostałym po destylacji?

Problemy technologiczne związane z uzyskaniem dobrego zacieru: niewłaściwy przebieg fermentacji, zakażenia nastawów, klarowanie...

Autor tematu
miśmos
30
Posty: 38
Rejestracja: czwartek, 12 kwie 2012, 22:20
Krótko o sobie: Robię to co lubię
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Mosty woj. Pomorskie

Post autor: miśmos »

Witam. W warunkach dostępności tylko bieżącej wody co robicie z odpadem po produkcji, po prostu wylać ewentualnie kompostownik? Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony piątek, 7 gru 2018, 10:11 przez Qba, łącznie zmieniany 2 razy.
promocja
Awatar użytkownika

zzibii
250
Posty: 295
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2009, 12:48
Lokalizacja: Świętokrzyskie
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowanie: 34 razy
Re: Odpad po produkcji

Post autor: zzibii »

Masz na myśli wodę odwarową? Ja po wystygnięciu wodę odwarową wylewm na trawę. Wodę z chłodnicy wykorzystuję do rozrabianiania nowego nastawu i do podlewania roślin. Nic się nie marnuje.

Autor tematu
miśmos
30
Posty: 38
Rejestracja: czwartek, 12 kwie 2012, 22:20
Krótko o sobie: Robię to co lubię
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Mosty woj. Pomorskie
Re: Odpad po produkcji

Post autor: miśmos »

Witam. Jeśli fachowo nazywa się to woda odwarowa to o to mi chodziło. Woda z chłodnicy super pomysł, po co lać dwa razy. Dziękuję. Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Problemy zacierowe”