Kupię/Sprzedam. Oddam/Przyjmę. Szukam. Zamienię. Tu możecie wystawiać swoje przedmioty na sprzedaż lub szukać brakującego sprzętu. Targowisko to miejsce dla każdego, kto chce coś kupić lub sprzedać lub coś znaleźć.
Regulamin forum
1. Umieszczamy tu tylko krótkie ogłoszenia o kupnie, sprzedaży bądź innej formie wymiany towaru.

2. Posty/tematy będą automatycznie kasowane po trzech tygodniach (21 dni) od napisania!

3. Ogłoszenia mogą zamieszczać wszyscy zarejestrowani użytkownicy.

4. Mile widziane fotki przedmiotów, które chcecie kupić bądź sprzedać.

5. Każde ogłoszenie koniecznie w nowym/osobnym temacie! (Chodzi o porządek i przejrzystość aukcji)
Nazywając temat z ogłoszeniem, postępujcie według następujących zasad:
wzór: [PREFIX] Nazwa przedmiotu
przykłady: [SPRZEDAM] chłodnica szklana 40cm, [ODDAM] metr rurki miedzianej, [KUPIĘ] bule do wina 35 litrów, [ZAMIENIĘ] Siekierkę na kijek


6. Wystawiający i zainteresowany dogadują się miedzy sobą.

7. Obowiązuje zakaz sprzedaży artykułów alkoholowych.

8. Wyłączenie z odpowiedzialności! Administracja forum AD nie ponosi żadnej odpowiedzialności za wystawione przedmioty, ich stan techniczny, ewentualne niebezpieczeństwo na jakie mogą narazić one użytkowników forum oraz inne okoliczności nieprzewidziane w wykorzystaniu tychże przedmiotów. Nie bierzemy odpowiedzialności także za nierzetelnych, nieuczciwych użytkowników forum. Prosimy jednak o zgłaszanie oszustów, pomoże to w przyszłości uniknąć nieprzyjemności innych użytkownikom.

Autor tematu
bombel6622
10
Posty: 16
Rejestracja: niedziela, 16 wrz 2018, 15:27
Załączniki
Potrzebny regulator mocy

Postautor: bombel6622 » niedziela, 30 wrz 2018, 09:12

Witam. Potrzebny mi jest regulator mocy najlepiej nie drogo. 1 faza


Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

arTii
150
Posty: 198
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 18:55
Krótko o sobie: ponad 40 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od niedawna - mój własny :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: podkarpackie
Załączniki
Re: Potrzebny regulator mocy

Postautor: arTii » niedziela, 30 wrz 2018, 09:45



Autor tematu
bombel6622
10
Posty: 16
Rejestracja: niedziela, 16 wrz 2018, 15:27
Załączniki
Re: Potrzebny regulator mocy

Postautor: bombel6622 » niedziela, 30 wrz 2018, 10:54

Na allegro regulatory kosztują ok 220 zł np ten
REGULATOR MOCY Grzałka Destylator ( Bimber) PRD2U+
Można do niego podłączyć sondy ale mi to nie potrzebne. Mam 2 grzalki w kegu (2x1400W) i chciałbym mieć kontrolę nad mocą grzania.


arTii
150
Posty: 198
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 18:55
Krótko o sobie: ponad 40 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od niedawna - mój własny :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: podkarpackie
Załączniki
Re: Potrzebny regulator mocy

Postautor: arTii » niedziela, 30 wrz 2018, 12:49

Jeśli nie potrzebujesz sond temperatury, to te które Ci w poprzednim poście wysłałem w zupełności Ci wystarczą.
Regulator podepnij pod jedną grzałkę, a drugą tylko pod wyłącznik. Oczywiście tę grzałkę z regulatorem pod drugi wyłącznik.
Możesz pokusić się jeszcze o jakiś prosty miernik mocy. Ja używałem takiego: http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=7575628160
Ale taki: http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=7251328625 też powinien sam radę. Tylko ewentualnie zastanowił bym się, czy pod ten ostatni podpinać obydwie grzałki, czy tylko tę regulowaną. Pod ten pierwszy śmiało możesz obydwie


jools
5
Posty: 5
Rejestracja: piątek, 9 mar 2018, 22:09
Załączniki
Re: Potrzebny regulator mocy

Postautor: jools » poniedziałek, 1 paź 2018, 08:44



arTii
150
Posty: 198
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 18:55
Krótko o sobie: ponad 40 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od niedawna - mój własny :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: podkarpackie
Załączniki
Re: Potrzebny regulator mocy

Postautor: arTii » poniedziałek, 1 paź 2018, 16:53

Przy 2x1400W dymi się z niego, bez wiatraka się nie da. Miałem dokładnie taki sam.
Może gdybym podłączył pod niego tylko jedną grzałkę, to dał by radę - przy dwu grzałkach spalił kila bezpieczników i grzał się niemiłosiernie (przy pełnej mocy)


jools
5
Posty: 5
Rejestracja: piątek, 9 mar 2018, 22:09
Załączniki
Re: Potrzebny regulator mocy

Postautor: jools » środa, 3 paź 2018, 23:11

Przy 2x1400W regulator 4000W to według mnie trochę za mało. Bezpiecznie jest gdy regulator jest co najmniej na 2x pobieraną moc. Przy dwóch grzałkach pewnie bezpiecznie byłoby mieć regulator na około 6KW. W opisie tego regulatora jest informacja, praca ciągła : 2000W, praca chwilowa do 30sekund : 4000W. A jak wiadomo nasze grzałki potrafią dłuższą chwilę popracować :)
Myślę, że tak czy inaczej mały wiatraczek zawsze się przyda dla naszego bezpieczeństwa.
Wersja 10KW : https://allegro.pl/regulator-obrotow-silnika-mocy-napiecia-10000w-230-i7300419513.html

Awatar użytkownika

radius
5000
Posty: 5119
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Potrzebny regulator mocy

Postautor: radius » czwartek, 4 paź 2018, 06:12

W tych regulatorach 4 kW, są zastosowane triaki BTA24, więc prądowo wytrzymają takie obciążenie ale chwilowo, bo mają zbyt małe radiatory do odprowadzenia ciepła. Do pracy ciągłej na obciążeniu bliskim maksymalnemu trzeba by zastosować radiator co najmniej dwa razy większy. Najlepiej jednak, tak jak pisze kolega, zastosować regulator o dwa razy większej dopuszczalnej mocy obciążenia niż moc maksymalna z jaką będziemy pracować :ok:
SPIRITUS FLAT UBI VULT


arTii
150
Posty: 198
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 18:55
Krótko o sobie: ponad 40 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od niedawna - mój własny :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: podkarpackie
Załączniki
Re: Potrzebny regulator mocy

Postautor: arTii » czwartek, 4 paź 2018, 14:40

Niemniej jednak właściwym rozwiązaniem jest podłączenie tylko jednej grzałki pod regulator. Druga grzałkę - tylko przez wyłącznik.
W ten sposób można dokładniej regulować moc i wciąż mamy pełny zakres regulacji :)

Awatar użytkownika

robert4you
400
Posty: 436
Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 17:43
Załączniki
Re: Potrzebny regulator mocy

Postautor: robert4you » czwartek, 4 paź 2018, 16:32

Dokładnie tak.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
Piję bo nie muszę!


arnold270
2
Posty: 2
Rejestracja: piątek, 16 paź 2015, 13:02
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: stalowa wola /uk
Załączniki
Re: Potrzebny regulator mocy

Postautor: arnold270 » piątek, 5 paź 2018, 19:06

Witam moje pytanie, jak dajecie sobie rade ze sterowaniem temperatura.

Osobiście myślę o czymś takim ...https://www.ebay.co.uk/itm/Temperature- ... 0010.m2109


arTii
150
Posty: 198
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 18:55
Krótko o sobie: ponad 40 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od niedawna - mój własny :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: podkarpackie
Załączniki
Re: Potrzebny regulator mocy

Postautor: arTii » piątek, 5 paź 2018, 21:30

Osobiście myślę, że nie nadaje się. To jest termostat działający na zasadzie włącz/wyłącz a nie regulator mocy.
Jeśli już idziesz w tym kierunku, to szukaj regulatora mocy PID - ale moim zdaniem to i tak bez sensu.
Pytane zasadnicze: po co Ci regulator? Co chcesz osiągnąć?


arnold270
2
Posty: 2
Rejestracja: piątek, 16 paź 2015, 13:02
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: stalowa wola /uk
Załączniki
Re: Potrzebny regulator mocy

Postautor: arnold270 » sobota, 6 paź 2018, 21:29

Witam planuje 2 grzałki 2x 2k jedna grzałka ma być na zasadzie on off a druga sterowana regulatorem mocy 4 kw


arTii
150
Posty: 198
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 18:55
Krótko o sobie: ponad 40 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od niedawna - mój własny :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: podkarpackie
Załączniki
Re: Potrzebny regulator mocy

Postautor: arTii » niedziela, 7 paź 2018, 08:31

Czyli szukasz regulatora mocy a nie termostatu!
Kilka postów wyżej już podawałem linka na allegro jeśli potrzebujesz w UK - proszę bardzo:
https://www.ebay.co.uk/sch/i.html?_odkw=ssr+40a+regulator&_osacat=0&_from=R40&_trksid=m570.l1313&_nkw=ssr+40a+regulator&_sacat=0
do tego jakiś potencjometr - rezystancja taka jak jest napisana na module i najlepszy byłby wieloobrotowy, ale nie występują zwykłe potencjometry w tych rezystancjach. A jak jakiś się znajdzie, to kosmicznie drogi.
Nie zapomnij też, że taki regulator mocy nie odłącza zasilania całkowicie, więc załóż też wyłącznik!

Awatar użytkownika

radius
5000
Posty: 5119
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Potrzebny regulator mocy

Postautor: radius » niedziela, 7 paź 2018, 09:33

arTii pisze:nie występują zwykłe potencjometry w tych rezystancjach. A jak jakiś się znajdzie, to kosmicznie drogi.

Co też kolego wypisujesz :o - https://allegro.pl/2647-potencjometr-470k-2w-obrot-liniowy-i7371700267.html
Osobiście taki zamontowałem w swoim regulatorze :ok:
SPIRITUS FLAT UBI VULT


arTii
150
Posty: 198
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 18:55
Krótko o sobie: ponad 40 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od niedawna - mój własny :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: podkarpackie
Załączniki
Re: Potrzebny regulator mocy

Postautor: arTii » niedziela, 7 paź 2018, 10:52

Zwykłe wieloobrotowe nie występują! Wieloobrotowe = obrót ośki potencjometru o 3600°
Montażowe wieloobrotowe - są
Zwykłe z obrotem <360° też są
Trochę poleciał mi skrót myślowy :)


grimek
30
Posty: 34
Rejestracja: poniedziałek, 8 mar 2010, 16:28
Załączniki
Re: Potrzebny regulator mocy

Postautor: grimek » niedziela, 7 paź 2018, 15:54

Panowie a takie pytanie do tego regulatora SSR, da radę bez radiatora i chłodzenia?
Piszą "Podczas pracy z prądami większymi od 5A zaleca się stosowanie odpowiedniego radiatora w celu zmniejszenia temperatury przekaźnika !. Temperatura przekaźnika nie powinna przekraczać 75 C."
Jak to wygląda w praktyce? Ja planuję regulację grzałki 2kW, czas pracy ciągłej 10h.


arTii
150
Posty: 198
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 18:55
Krótko o sobie: ponad 40 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od niedawna - mój własny :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: podkarpackie
Załączniki
Re: Potrzebny regulator mocy

Postautor: arTii » niedziela, 7 paź 2018, 16:33

Nie używałem tego jeszcze regulatora, ale używałem SSR zamiast przekaźnika. W środku siedzi prawie to samo, więc nie powinno się zbytnio różnić.
SSR40A, grzałki łącznie 2,8kW. SSR ciepły, ale rękę na nim można było trzymać. 2kW to niecałe 9A, więc 4x mniej niż regulator może wytrzymać.


grimek
30
Posty: 34
Rejestracja: poniedziałek, 8 mar 2010, 16:28
Załączniki
Re: Potrzebny regulator mocy

Postautor: grimek » piątek, 12 paź 2018, 16:46

Wydaje mnie się, że to będzie działać co najwyżej tak samo jak rozwiązanie na triaku, albo tylko gorzej.
Jeżeli pracował by tylko w stanach on/off to ok. Najbardziej będzie dostawał w kość i grzał się w stanach pośrednich. A takie będą głównie jak ma to pracować jako regulator.


arTii
150
Posty: 198
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 18:55
Krótko o sobie: ponad 40 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od niedawna - mój własny :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: podkarpackie
Załączniki
Re: Potrzebny regulator mocy

Postautor: arTii » sobota, 13 paź 2018, 08:07

Rozwiązanie na triaku miałem - pomimo, że teoretyczna moc była 4000W, to przy obciążeniu 2,8kW dymił się. Palił się regularnie bezpiecznik w środku (nie można było zostawić aparatury bo potrafił w trakcie procesu się spalić). Bez wentylatora nie było szans żeby pracował.
A najbardziej grzeje się na maksymalnej mocy.
SSR są tez oparte na triaku, ale inaczej to jest wykonane :) Przekaźnik SSR którego używam - grzał się, ale mogłem na nim rękę trzymać.


Wróć do „Targowisko”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości