Przygotowanie gęstego nastawu do destylacji

Wstępna obróbka zacierów i redestylacja z wykorzystaniem podstawowych metod kociołkowych.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Adaszcz31
200
Posty: 226
Rejestracja: piątek, 16 mar 2018, 10:49
Krótko o sobie: Nie ma nic piękniejszego niż realizować i spełniać marzenia
Ulubiony Alkohol: Rakija, Burbon....
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 12 razy

Post autor: Adaszcz31 »

Nurtuje mnie pytanie. Jak przygotowuje się gęsty nastaw do gotowania? Przy filtrowanym wszystko jest jasne. Po filtracji czekamy aż opadną drożdże zlewamy i na rurki.
Ostatnio zmieniony sobota, 10 lis 2018, 09:07 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.

Bartek92
5
Posty: 5
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2018, 15:54
Krótko o sobie: Jestem niespotykanie spokojnym człowiekiem, co nie znaczy, że dobrym pomysłem jest mnie denerwować.
Ulubiony Alkohol: Swojskie wino z winogron.
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Centrum kraju.
Re: Przygotowanie gęstego

Post autor: Bartek92 »

Awatar użytkownika

Autor tematu
Adaszcz31
200
Posty: 226
Rejestracja: piątek, 16 mar 2018, 10:49
Krótko o sobie: Nie ma nic piękniejszego niż realizować i spełniać marzenia
Ulubiony Alkohol: Rakija, Burbon....
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: Przygotowanie gęstego

Post autor: Adaszcz31 »

@bartek92 Dzięki . Używałem już lupki i czytałem ten temat. Niestety nie ma tam odpowiedzi mną moje pytanie. Nadal nie wiem czy gęsty nastaw się jakoś przygotowuje. No bo jeśli nie to co z drożdżami?!

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Przygotowanie gęstego

Post autor: wawaldek11 »

Specjalne nie przygotowuję gęstego nastawu do gotowania, bo gotuję dwa razy. Nabieram dużą chochlą z beczki i odcedzam na specjalnie wykonanym sicie pestki, bo mi zatykają spust z kotła. Jeśli osad drożdżowy na dnie jest zbity, to go zostawiam,. ale bez przesady.
W tym roku może doleję trochę wody do gotowania, bo śliwki były już mało soczyste i pulpa jest gęsta.
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

kmarian
700
Posty: 744
Rejestracja: środa, 26 lut 2014, 19:16
Ulubiony Alkohol: swój
Lokalizacja: Beskid Niski
Podziękował: 94 razy
Otrzymał podziękowanie: 97 razy
Re: Przygotowanie gęstego

Post autor: kmarian »

Adaszcz31 pisze:... nie wiem czy gęsty nastaw się jakoś przygotowuje. No bo jeśli nie to co z drożdżami?!
No to i ja się wypowiem. Po fermentacji, kiedy owoce już opadną, porządnie zamieszam cały nastaw i podobnie jak Kolega wawaldek11, nabieram czerpakiem żądaną ilość "pulpy" do kotła a następnie grzeję w płaszczu wodnym.
Nie przejmujemy się drożdżami, fajne chłopaki były ale już swoje zrobiły, łez ronić nad nimi nie będziemy, gotujemy z nimi taki trochę rosołek. W gęstym nie oddzielamy drożdży to to wręcz niemożliwe.

prolog1975
450
Posty: 472
Rejestracja: środa, 3 sie 2016, 08:38
Podziękował: 57 razy
Otrzymał podziękowanie: 85 razy
Re: Przygotowanie gęstego

Post autor: prolog1975 »

To i ja się wypowiem gęstrze zaciery lub owocowe nastawy rozwadniam gdyż nie mam płaszcza i puszczam na gazie grzejąc powoli jak do tej pory działa. Mieszam zawartość do ok 80* oczywiście ładuję wszystko jak leci. Rozwadnianie zaczerpnìęte z tego forum
Awatar użytkownika

Autor tematu
Adaszcz31
200
Posty: 226
Rejestracja: piątek, 16 mar 2018, 10:49
Krótko o sobie: Nie ma nic piękniejszego niż realizować i spełniać marzenia
Ulubiony Alkohol: Rakija, Burbon....
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: Przygotowanie gęstego

Post autor: Adaszcz31 »

Dziękuję koledzy, rozjaśniło mi się.
Awatar użytkownika

sero
250
Posty: 262
Rejestracja: środa, 12 gru 2012, 23:24
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: każdy najlepiej czysty
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 30 razy
Otrzymał podziękowanie: 55 razy
Re: Przygotowanie gęstego

Post autor: sero »

Do przelewania do baniaka, kiedyś spawalem jednemu gosciowi takie coś. Dawało radę z gęstwą ze śliwek z pestkami. Konsystencja przecieru pomidorowego. Beczka 80 l poniżej 1 min.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Destylacja i rektyfikacja metodą pot still”