Witam
Nastawiłem dwa balony na wino z ciemnych winogron z tym że jedno na dzikich drożdżach a drugie na drożdżach szlachetnych. Oba fermentują "chodzą" z tym że wino na drożdżach szlachetnych 4 razy bardziej od tego na dzikusach
I teraz pytanie czy tak ma być i czy dodatkowo mogę do tego wina na dzikusach dodać drożdży aktywnych i pożywkę?
Wino z winogron - drożdże dzikie vs aktywne
-
- Posty: 55
- Rejestracja: środa, 12 mar 2014, 22:39
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Wino z winogron - drożdże dzikie vs aktywne
Jest jak najbardziej ok w stosunku do tego co opisujesz. Jest też możliwe, że dzikusy przyspieszą i dorównają szlachetnym. Szanse nawet większe niż w totolotku.
Uważam, że stosowanie szlachetnych drożdży jest obowiązkowe, przynajmniej dla osób mniej obeznanych.
Dodaj drożdże i pożywkę. Kup cukromierz i kieruj się jego wskazaniami.
Uważam, że stosowanie szlachetnych drożdży jest obowiązkowe, przynajmniej dla osób mniej obeznanych.
Dodaj drożdże i pożywkę. Kup cukromierz i kieruj się jego wskazaniami.
Re: Wino z winogron - drożdże dzikie vs aktywne
Cukromierz posiadam ale jest to moje pierwsze w życiu wino i zanim trafiłem tutaj to już zdarzyłem nastawić pierwszy balon na dzikusach.
W balonie na dzikusach miałem jakieś 15kg winogron i do tego dodałem 4kg cukru i jakieś 7 litrów wody. Ile teraz mogę dodać gram drożdży szlachetnych aby poprawić fermentację?
W balonie na dzikusach miałem jakieś 15kg winogron i do tego dodałem 4kg cukru i jakieś 7 litrów wody. Ile teraz mogę dodać gram drożdży szlachetnych aby poprawić fermentację?