Wino z winogron - drożdże dzikie vs aktywne

Fermentacja, otrzymywanie moszczu, filtracja, butelkowanie, przechowywanie, choroby i wady wina, pasteryzacja, szczepienie drożdżami, itp...

Autor tematu
pogi567
5
Posty: 9
Rejestracja: czwartek, 11 paź 2018, 20:44

Post autor: pogi567 »

Witam 8-)
Nastawiłem dwa balony na wino z ciemnych winogron z tym że jedno na dzikich drożdżach a drugie na drożdżach szlachetnych. Oba fermentują "chodzą" z tym że wino na drożdżach szlachetnych 4 razy bardziej od tego na dzikusach
I teraz pytanie czy tak ma być i czy dodatkowo mogę do tego wina na dzikusach dodać drożdży aktywnych i pożywkę? ;)
Ostatnio zmieniony czwartek, 11 paź 2018, 22:26 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
promocja

zenonowsianka
50
Posty: 55
Rejestracja: środa, 12 mar 2014, 22:39
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Wino z winogron - drożdże dzikie vs aktywne

Post autor: zenonowsianka »

Jest jak najbardziej ok w stosunku do tego co opisujesz. Jest też możliwe, że dzikusy przyspieszą i dorównają szlachetnym. Szanse nawet większe niż w totolotku.
Uważam, że stosowanie szlachetnych drożdży jest obowiązkowe, przynajmniej dla osób mniej obeznanych.
Dodaj drożdże i pożywkę. Kup cukromierz i kieruj się jego wskazaniami.

Autor tematu
pogi567
5
Posty: 9
Rejestracja: czwartek, 11 paź 2018, 20:44
Re: Wino z winogron - drożdże dzikie vs aktywne

Post autor: pogi567 »

Cukromierz posiadam ale jest to moje pierwsze w życiu wino i zanim trafiłem tutaj to już zdarzyłem nastawić pierwszy balon na dzikusach.
W balonie na dzikusach miałem jakieś 15kg winogron i do tego dodałem 4kg cukru i jakieś 7 litrów wody. Ile teraz mogę dodać gram drożdży szlachetnych aby poprawić fermentację?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wytwarzanie Wina”