Nastaw zatrzymał się po 12 dniach przy 12 blg

Wszystko o winach z winogron. Przepisy, sposoby, metody...

Autor tematu
jackk
2
Posty: 3
Rejestracja: piątek, 7 wrz 2018, 09:33

Post autor: jackk »

Hej proszę o pomoc bo nie wiem, gdzie popełniłem błąd :angry:

1. W dniu 12.09 zrobiłem następujący nastaw w zbiorniku fermentacyjnym 30l:
- około 13 kg czerwonego winogrona
- pożywka
- 5 l wody przegotowanej
-1,5 l wody w tym 3,5 kg cukru
- drożdze
nastaw ładnie pracuje, pyka co 10-20 sekund, w pomieszczeniu około 25 stopni
2. po trzech dniach dodałem pożywki, nastaw pracuje jak poprzednio
3. po 7 dniach mierzę blg i wskazuje poziom 5, dodaje pożywkę i 2,25 l wody w tym 3 kg cukru, nastaw pracuje jak poprzednio
4. po 12 dniach nastaw przestał bulgotać, poziom blg na 12, smak nastawu słodki, czuć alkohol i lekki posmak kwasowości
5. dzisiaj znowu 12 blg i nastaw nie pracuje, w pomieszczeniu termometr wskazuje 21 stopni

Proszę o jakieś pomysły co dalej zrobić :scratch:
koncentraty wina
Awatar użytkownika

Piotrek_scyzoryk
10
Posty: 15
Rejestracja: środa, 19 wrz 2018, 07:44
Krótko o sobie: Nie piję. Rozdaję :D
Lokalizacja: świętokrzyskie
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Nastaw zatrzymał się po 12 dniach przy 12 blg

Post autor: Piotrek_scyzoryk »

13kg winogron, 8,75l wody i 6,5kg cukru (+z 1kg cukru z owoców). Nie wyszedł przypadkiem z tego kompot alkoholizowany?
Pozdr. Piotrek_scyzoryk.

Autor tematu
jackk
2
Posty: 3
Rejestracja: piątek, 7 wrz 2018, 09:33
Re: Nastaw zatrzymał się po 12 dniach przy 12 blg

Post autor: jackk »

Może bardziej mu do nalewki niż do wina, ale od pewnego specjalisty otrzymałem radę, żeby zlać to co mam z nad osadu, dodać nowe drożdże z pożywką i ruszyć z kolejną fermentacją.
Awatar użytkownika

dynio
500
Posty: 527
Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 58 razy
Re: Nastaw zatrzymał się po 12 dniach przy 12 blg

Post autor: dynio »

Przy 13kg winogron powinieneś dodać max 2kg cukru i 2L wody.
Ciężko Ci będzie to ponownie wystartować bo poziom % od razu zabije drożdże.
Jeżeli masz możliwość to odcedź moszcz i dodaj ponownie świeże winogrona,
i dopiero po dodaniu próbuj to restartować.
Inaczej wyjdzie z tego słodki napój winny

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem

grabek246
150
Posty: 197
Rejestracja: poniedziałek, 8 paź 2018, 19:16
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Nastaw zatrzymał się po 12 dniach przy 12 blg

Post autor: grabek246 »

Mi taki ulepek wystartował po drożdżach biowinu 18%
Awatar użytkownika

manowar
950
Posty: 972
Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 17:36
Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 213 razy
Kontakt:
Re: Nastaw zatrzymał się po 12 dniach przy 12 blg

Post autor: manowar »

Błąd popełniłeś na początku - olałeś nas wszystkich strumieniem ciepłego moczu - i postanowiłeś zrobić wino na pałę. No to masz to co chciałeś. Drożdże prawdopodobnie dociągnęły do kresu swojej odporności na alkohol i padły. Restart będzie raczej trudny - choć nie niemożliwy - ale za karę sam poszukasz w dziale miody o restarcie i hartowaniu drożdży. Inna sprawa czy restart ma jakikolwiek sens. Tam jest raptem 8l soku, 8,75l wody i 6,5kg cukru - wina z tego nie będzie. Jak możesz zrób destylację a na dundrze kolejną cukrówkę - przynajmniej coś będziesz z tego miał. Jak nie możesz destylować - nastaw inne wino, zgodnie ze sztuką i jak zacznie dobrze pracować to małymi partiami dolewaj ulepek.
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!

https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wina Gronowe”