Dzień dobry.
Postanowiłem zrobić wino z jabłek. Jako, że nie mam sokowirówki, a wyciskacz soku (PJ400) kupiłem na spróbowanie 1 kg jabłek champion. Wycisnąłem sok i jest strasznie gęsty. Czy taki gęsty sok nadaje się na produkcję wina (chcę uzyskać ok 30l wina).
Materiał video:
https://streamable.com/4rkl1
Z 1.2 kg jabłek uzyskałem 800 ml soku. Może przepuszczać jeszcze przez bardzo gęste sitko?
Wino z jabłek, a wiciskacz soku
-
- Posty: 972
- Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 17:36
- Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowanie: 213 razy
- Kontakt:
Re: Wino z jabłek, a wiciskacz soku
No sok to to nie jest - bardziej wygląda jak przecier. Pewnie się będzie rozwarstwiać i robić czapę nad czystym sokiem. Ja bym chyba spróbował cedzić przez worek filtracyjny do zacierów. Chyba, że celem nie jest wino a destylat - to bym fermentował to co jest.
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!
https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!
https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe
-
- Posty: 55
- Rejestracja: środa, 12 mar 2014, 22:39
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Wino z jabłek, a wiciskacz soku
Wino z wyciskacza powino wyjść lepsze w smaku niż z sokowirówki.
Z tego, co masz, po dłuższym czasie wyklaruje ci się, obok osadów, ładna czysta warstwa winka, którą będziesz w stanie ściągnąć wężykiem.
Wino z jabłek moim zdaniem nie jest dobrym, ba nawet średnim pomysłem, jak już to albo cydr, albo smakówka/bimberek.
Z tego, co masz, po dłuższym czasie wyklaruje ci się, obok osadów, ładna czysta warstwa winka, którą będziesz w stanie ściągnąć wężykiem.
Wino z jabłek moim zdaniem nie jest dobrym, ba nawet średnim pomysłem, jak już to albo cydr, albo smakówka/bimberek.