Nastaw z winogron doradźcie

Produkcja koniaku, brandy, śliwowicy, kalwadosu i innych nektarów które można uzyskać z owoców.

Autor tematu
zenonowsianka
50
Posty: 55
Rejestracja: środa, 12 mar 2014, 22:39
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy

Post autor: zenonowsianka »

16.5 kg pulpy z rozgniecionych wingoron fermentuje na bayanusach od kilku dni wraz z 3kg cukru i 6kg wody. W tej chwili cukromierz pokazuje 5 blg.
Ile mogę jeszcze dodać wody i cukru, żeby nie pogorszyć smaku destylatu (potstill) ? Wiem, że najlepiej byłoby nic już nie dodawać, ale przydałoby się tym razem trochę więcej urobku.
promocja
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3806
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Nastaw z winogron doradźcie

Post autor: Doody »

Już dodałeś dość cukru i wody. Ja do 65kg winogron dodałem 5 kg cukru i zero wody. Właśnie kończy fermentacje na -1Blg.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

dynio
500
Posty: 524
Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 58 razy
Re: Nastaw z winogron doradźcie

Post autor: dynio »

Zero

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy owocowe”