Wypiekanie chleba domowymi sposobami, przepisy na chleb domowy.

Autor tematu
rastro
550
Posty: 595
Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
Załączniki
Chlebek pszenno-żytni na zakwasie.

Postautor: rastro » niedziela, 21 sty 2018, 22:34

Taki oto chlebek na zakwasie popełniłem, jest to lekki chlebek pszenno żytni, niemniej jednak można z recepturą poeksperymentować i część mąki zamienić na żytnią (ale raczej nie więcej niż 300g):

Zwykle czynności przygotowawcze zaczynają się dnia poprzedniego, ponieważ zaczyn na chleb przygotowuję w trzech etapach

Na początek do naczynia daję 100g mąki żytniej typu 720, 100ml wody i do tego 50-80g zakwasu mieszam wszystko razem i odstawiam na jakieś 6-8godzin. Po tym czasie zwykle objętość zaczynu się podwaja i teraz do tego dodaję 90ml wody + 100g mąki mieszam i zostawiam na noc to jest jakieś 10-12godzin. Zwykle po tym czasie zaczyn już jest lekko opadnięty i do takiego zaczynu trafia kolejna porcja mąki i wody tym razem w ilości 100ml wody i 80g mąki i po wymieszaniu zaczyn odstawiam na kolejne 3-4godziny.

Jak zaczyn już jest gotowy to odkładam z niego mniej więcej tyle co wcześniej trafiło jako starter, a do pozostałego zaczynu trafia reszta składników.

  • Zaczyn (będzie tego ok. 600g)
  • Mąka orkiszowa razowa 150g.
  • Mąka pszenna 1kg (zwykle używam zwykłej mąki, warto żeby miała przynajmniej 12g białka)
  • 600-650ml wody
  • 20g soli (to wedle uznania, mi akurat tyle pasuje, niektórzy wolą pewnie nieco więcej)
  • Opcjonalnie 2 łyżeczki kminku lub 1 łyżeczką czarnuszki.

Całość zagniatam ręcznie przez kilka minut, ciasto jest dość luźne, powinno się odklejać od naczynia, do ręki wciąż się nieco klei. Jak jest dobrze wyrobione to trafia do miski wysmarowanej olejem na jakieś dwie - dwie i pół godziny. W tym czasie ciasto trochę wyrasta i takie ląduje na wysypanej mąką stolnicy, dzielę je na połowę i formuję w bochenki które trafiają do koszyków na kolejne dwie - dwie i pół godziny. W tym czasie chlebek powinien podwoić swoją objętość. Czasem zdarza się że rośnie trochę słabiej, to lepiej poczekać dodatkowe pół godziny, raczej nie warto się spieszyć.

Wyrośnięty chlebek wykładam z koszyków na obsypaną mąką łopatkę , nacinam ostrym nożem i wkładam na jakieś 30-35 minut do piekarnika nagrzanego na ok. 230C.

A efekt jest taki:
IMAG0209.jpg
IMAG0211.jpg


Połowa pierwszego zwykle, znika w ramach kolacji
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.


Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

ramzol
1250
Posty: 1267
Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę.
Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: poznań
Załączniki
Re: Chlebek pszenno-żytni na zakwasie.

Postautor: ramzol » niedziela, 21 sty 2018, 22:44

Ciepły, prosto z piekarnika. Palce lizać.
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.

Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2990
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Załączniki
Re: Chlebek pszenno-żytni na zakwasie.

Postautor: Pretender » niedziela, 21 sty 2018, 22:53

Git! Do przetestowania !


Autor tematu
rastro
550
Posty: 595
Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
Załączniki
Re: Chlebek pszenno-żytni na zakwasie.

Postautor: rastro » niedziela, 21 sty 2018, 23:01

Tylko zakwas musi być taki przechodzony, bo na stosunkowo młodym zakwasie słabiej mi wyrastał, a jak chlebek słabiej wyrośnięty to lubi sobie popękać podczas pieczenia. Nie wiem też dlaczego, ale ten okrągły ma większą tendencję do pękania. Ten też trochę pękł, ale takie minimalne pęknięcie to żadna wada. Muszę tylko popracować nad techniką formowania bochenka podłużnego bo środek mi wychodzi cieńszy od końcówek w koszyku podczas wyrastania trochę się wyrównuje, ale nadal nacięcia się nie otwierają tak ładnie w środku.

Awatar użytkownika

sargas
450
Posty: 467
Rejestracja: czwartek, 3 lis 2016, 15:42
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: żytnia
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Chlebek pszenno-żytni na zakwasie.

Postautor: sargas » piątek, 26 sty 2018, 15:15

Potwierdzam jw. dostałem zakwas od kolegi Taj_Pan i przepis. Wymiata jego chlebek polecam.

Awatar użytkownika

Taj_pan
30
Posty: 37
Rejestracja: piątek, 12 cze 2015, 21:54
Krótko o sobie: Lubię dobrze zjeść i wypić, pogadać w dobrym towarzystwie, coś dobrego i nietypowego upichcić, obejrzeć dobry film i napić się przy tym dobrego piwa.
Ulubiony Alkohol: Jasio wędrowniczek
Status Alkoholowy: Piwosz
Lokalizacja: Warszawa
Załączniki
Re: Chlebek pszenno-żytni na zakwasie.

Postautor: Taj_pan » niedziela, 28 sty 2018, 22:01

Bardzo ładny chleb, gratulacje :) A skoro ładny to pewnie i smaczny :D


Autor tematu
rastro
550
Posty: 595
Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
Załączniki
Re: Chlebek pszenno-żytni na zakwasie.

Postautor: rastro » niedziela, 28 sty 2018, 22:10

Dzisiaj już kolejna porcja napoczęta :D


Robert09
20
Posty: 24
Rejestracja: piątek, 21 wrz 2018, 10:39
Załączniki
Re: Chlebek pszenno-żytni na zakwasie.

Postautor: Robert09 » wtorek, 9 paź 2018, 21:47

Od ponad roku piekę chleb na zakwasie. Żałuję, że tak późno za to się zabrałem. Swojski chleb nie daje szans marketowemu, jest zdrowszy, tańszy i smaczniejszy.
Ostatnio zmieniony wtorek, 9 paź 2018, 21:57 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.


nieuprzejmygbur
10
Posty: 18
Rejestracja: czwartek, 9 kwie 2015, 23:55
Załączniki
Re: Chlebek pszenno-żytni na zakwasie.

Postautor: nieuprzejmygbur » środa, 10 paź 2018, 12:18

Super że komuś się chce :) Wydaje mi się że jest za mało wody w stosunku do mąki wnioskuję to po drobnych dziurkach w chlebie. Składasz ciasto podczas wstępnej fermentacji? to też dużo daje. Wiem coś na temat chleba bo od wielu już lat piekę wszystko i nie kupuję w sklepach, aktualnie już tylko na zakwasie. Pozdrawiam


Robert09
20
Posty: 24
Rejestracja: piątek, 21 wrz 2018, 10:39
Załączniki
Re: Chlebek pszenno-żytni na zakwasie.

Postautor: Robert09 » środa, 10 paź 2018, 14:24

A bułki też pieczesz?


Autor tematu
rastro
550
Posty: 595
Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
Załączniki
Re: Chlebek pszenno-żytni na zakwasie.

Postautor: rastro » piątek, 12 paź 2018, 21:55

nieuprzejmygbur pisze:Super że komuś się chce :) Wydaje mi się że jest za mało wody w stosunku do mąki wnioskuję to po drobnych dziurkach w chlebie.

Struktura chlebka jest w sam raz, na zdjęciu słabo trochę widać, trochę też z tego powodu że krojony na ciepło, (ale co zrobić jak sępy tylko czekają), ja paruje to dziurki się trochę sklejają.

nieuprzejmygbur pisze:Składasz ciasto podczas wstępnej fermentacji? to też dużo daje.

Dla mnie wstępna fermentacja to zaczyn zostawiany na noc, ale chyba nie o to Tobie chodzi. Ale podczas wstępnego wyrastania ze dwa razy odpowietrzam ciasto. znaczy wyciągam na stolnicę rozpłaszczam i składam - ten zabieg faktycznie poprawia strukturę gotowego produktu.


nieuprzejmygbur
10
Posty: 18
Rejestracja: czwartek, 9 kwie 2015, 23:55
Załączniki
Re: Chlebek pszenno-żytni na zakwasie.

Postautor: nieuprzejmygbur » wtorek, 16 paź 2018, 11:46

Jak zostawiasz na noc to już trzeba to nazwać garowaniem :)

Pozdrawiam

[mod: nie cytuj posta poprzedzającego]
Ostatnio zmieniony wtorek, 16 paź 2018, 14:42 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.


Wróć do „Chleb Domowy”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości