Komora fermentacyjna do nastawu - jakie zasilanie

Naczynia do nastawiania zacieru.

Autor tematu
przemekbmw123
20
Posty: 26
Rejestracja: sobota, 21 sty 2017, 21:48
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Post autor: przemekbmw123 »

Planuję wykonanie komory fermentacyjnej ze styropianu o wymiarach 1mx1mx1,5m. Garaż w którym fermentuję zimą jest przylegajacy do domu i nie ogrzewany. W czasie mrozów jest tam nawet -5. Komorę chciałbym ogrzewać pasem/kablem grzewczym podłaczonym pod konroler temperatury. Jak sądzicie czy 5m pas 40W powinien dać sobie radę z utrzymaniem temperatury ok 22 stopni?
Ostatnio zmieniony środa, 10 paź 2018, 09:44 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

robert4you
950
Posty: 951
Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: Komora fermentacyjna do nastawu - jakie zasilanie

Post autor: robert4you »

Z mojego doświadczenia będzie mało

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
************************************************************************
Awatar użytkownika

robert4you
950
Posty: 951
Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: Komora fermentacyjna do nastawu - jakie zasilanie

Post autor: robert4you »

I myślę że lepiej jest grzać nastaw grzałką do akwariów

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
************************************************************************
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2680
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 307 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Komora fermentacyjna do nastawu - jakie zasilanie

Post autor: JanOkowita »

A grzałkę należy wówczas zrobić w płaszczu wodnym - czyli umieścić ją w 5-litrowej bańce (po wodzie mineralnej jest OK) lub w 2-litrowej butelce po napojach. Grzałka akwariowa powinna być dedykowana do objętości nastawu (czyli jak wielkości akwarium). I nie można zapomnieć, że przed dodaniem drożdży nastaw musi mieć 25-27 st.C. Jeśli wlejesz lodowatą wodę to drożdże padną od razu i nie ruszą nawet wtedy, gdy nastaw będzie już ciepły od grzałki.
Ostatnio zmieniony środa, 10 paź 2018, 20:04 przez JanOkowita, łącznie zmieniany 2 razy.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)

Autor tematu
przemekbmw123
20
Posty: 26
Rejestracja: sobota, 21 sty 2017, 21:48
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Komora fermentacyjna do nastawu - jakie zasilanie

Post autor: przemekbmw123 »

Dziękuję za porady. Myślałem o komorze ponieważ oprócz nastawu chciałbym fermentować tam również piwo lub wino.
Awatar użytkownika

robert4you
950
Posty: 951
Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: Komora fermentacyjna do nastawu - jakie zasilanie

Post autor: robert4you »

Czemu ma służyć ten płaszcz?
Ja tak robię od początku i zawsze wrzucam grzałkę prosto do nastawu lub zacieru. Nigdy nie było żadnych problemów. Do tego dobrze jest kupić grzałki trochę mocniejsze niż potrzeba ale z wbudowanym termostatem.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
************************************************************************

70-MAREK
150
Posty: 162
Rejestracja: środa, 15 sie 2012, 20:32
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: LUBLIN
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: Komora fermentacyjna do nastawu - jakie zasilanie

Post autor: 70-MAREK »

Ponoć drożdże w kontakcie z gorącą grzałką, miejscowo obumierają

arTii
1250
Posty: 1265
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: podkarpackie
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowanie: 154 razy
Kontakt:
Re: Komora fermentacyjna do nastawu - jakie zasilanie

Post autor: arTii »

Dlatego @JanOkowita wyraźnie napisał, że grzałkę akwariową do butelki PET wypełnionej wodą, a dopiero tę butelkę do nastawu!
Jak woda w butelce złapie zadaną temperaturę, to grzałka się wyłączy (grzałka z termostatem) a nastaw będzie miał kontakt tylko z właściwie ciepłą butelką której temperatura nie zabije grzybków.
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.

Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW

johnex
550
Posty: 567
Rejestracja: sobota, 20 sie 2011, 22:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 35 razy
Otrzymał podziękowanie: 91 razy
Re: Komora fermentacyjna do nastawu - jakie zasilanie

Post autor: johnex »

Nastawy grzałem zarówno grzałką zanurzoną bezpośrednio jak i z płaszczem wodnym z butelki PET. Powiem szczerze nie zauważyłem żadnej różnicy więc po co kombinować.
Prawo pędzenia bimbru jest Prawem Człowieka!!!

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Komora fermentacyjna do nastawu - jakie zasilanie

Post autor: wawaldek11 »

Do nastawów cukrowych grzałka sprawdzała mi się dobrze i bez wkładania do butli z wodą. Natomiast do zacierów i owocowych wykonałem podgrzewaną beczkę. Owinąłem dół beczki i spód przewodem grzejnym do terrarium 80W, w nastaw sondę najtańszego termoregulatora akwariowego i heja! Beczka na styropianie i owinięta pianką. Działało :)
Pozdrawiam,
Waldek

Autor tematu
przemekbmw123
20
Posty: 26
Rejestracja: sobota, 21 sty 2017, 21:48
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Komora fermentacyjna do nastawu - jakie zasilanie

Post autor: przemekbmw123 »

Dziękuję za pomocne rady. Chyba zamiast komory wykorzystam właśnie ten sposób. Proszę jeszcze o informację w jakiej temperaturze masz tak owiniętą beczkę?

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Komora fermentacyjna do nastawu - jakie zasilanie

Post autor: wawaldek11 »

Niewiele powyżej 0°C, ale zawsze na plusie.
Teraz nie korzystam z tego, bo nastawy i zaciery robię latem, a pozyskaną surówkę obrabiam gdy nastaną chłody.
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

kmarian
700
Posty: 744
Rejestracja: środa, 26 lut 2014, 19:16
Ulubiony Alkohol: swój
Lokalizacja: Beskid Niski
Podziękował: 94 razy
Otrzymał podziękowanie: 97 razy
Re: Komora fermentacyjna do nastawu - jakie zasilanie

Post autor: kmarian »

przemekbmw123 pisze:Planuję wykonanie komory fermentacyjnej ze styropianu o wymiarach 1mx1mx1,5m. ... Jak sądzicie czy 5m pas 40W powinien dać sobie radę z utrzymaniem temperatury ok 22 stopni?
Sądzę, że jest to dobry pomysł. Może 40 wat to trochę mało ale 1,5 m3 obudowane styropianem grubości 12,5 cm daje warunki utrzymania rządanej temperatury. Pomysł wydaje mi się bardzo dobry. Zawsze można dogrzać grzałkami akwariowymi, oczywiści możan od razu zastosować podgrzewanie np. 80W.

Autor tematu
przemekbmw123
20
Posty: 26
Rejestracja: sobota, 21 sty 2017, 21:48
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Komora fermentacyjna do nastawu - jakie zasilanie

Post autor: przemekbmw123 »

Dziękuję, właśnie o tego typu sugestie mi chodziło. To nie problem kupić mocniejszy kabel, coś zmienić. Ważne czy mój pomysł ma racje bytu. Teraz pytanie czy 80w czy może coś więcej. Oczywiście drożdże podczas fermentacji wydzielają ciepło a styropian dość dobrze izoluje. Ostatnie zimy też nie były zbyt mroźne dlatego proszę o pomoc w doborze optymalnej mocy, żeby nie strzelać z armaty do muchy :D
Awatar użytkownika

kmarian
700
Posty: 744
Rejestracja: środa, 26 lut 2014, 19:16
Ulubiony Alkohol: swój
Lokalizacja: Beskid Niski
Podziękował: 94 razy
Otrzymał podziękowanie: 97 razy
Re: Komora fermentacyjna do nastawu - jakie zasilanie

Post autor: kmarian »

Myślę, że 80W wystarczy w zupełności. Wstawienie drugiego piecyka to nie problem. Najwięcej roboty przy budowie schronu przeciwmrozowego. Musisz przewidzieć możliwość schładzania tej komory (jakiś wentylator), jak wspomniałeś, drożdże potrafią podnieść temperaturę.
Jeśli masz miejsce i możliwość to łap się za kielnię. ;)

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Komora fermentacyjna do nastawu - jakie zasilanie

Post autor: wawaldek11 »

Myślę, że 80W starczy. Lepiej grzać ciągle mniejszą mocą niż impulsowo dużą. Ale możesz kupić większą moc, np 150W i w razie potrzeby włączyć w szereg z grzałką odpowiednią diodę - masz połowę mocy.
Nie pytałem - jaka pojemność fermentatora?
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

.Gacek
2000
Posty: 2383
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 268 razy
Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Komora fermentacyjna do nastawu - jakie zasilanie

Post autor: .Gacek »

kmarian pisze:
przemekbmw123 pisze:Planuję wykonanie komory fermentacyjnej ze styropianu o wymiarach 1mx1mx1,5m. ... Jak sądzicie czy 5m pas 40W powinien dać sobie radę z utrzymaniem temperatury ok 22 stopni?
Sądzę, że jest to dobry pomysł. Może 40 wat to trochę mało ale 1,5 m3 obudowane styropianem grubości 12,5 cm daje warunki utrzymania rządanej temperatury. Pomysł wydaje mi się bardzo dobry.
Edit:

Witam serdecznie, pozwolę sobie wtrącić swoje 5 groszy mimo tego, że młody kot ze mnie na forum...
Mój sąsiad ma coś podobnego na działce ogrodowej. Ale tam wymyślił albo zaczerpnął pomysł (nie mam pojęcia, bardzo tajemniczy jest) komorę która jest bodajże ze styroduru, który jest bardzo twardy i zielony. Podobno warstwa 10 cm jest tak "ciepła" jak 30 cm. Jest to swego rodzaju wanna wyłożona żywicą z włóknem szklanym i przykryta kapą z tego samego materiału.
Być może jest gdzieś na forum taki temat, jednakże nie spotkałem się jeszcze.
Z tego co się dowiedziałem dziadzia może tam trzymać 6 sztuk 30-to litrowych wiader fermentacyjnych lub po prostu zalać komorę nastawem lub zacierem.
Dla mnie innowacją jest to, że na działkach na koniec października wyłączają prąd, a sąsiad ma panel fotogalwaniczny na dachu z regultorem i akumulatorem i może bez problemu utrzymać wymaganą temperaturę.
Wymiary tak na oko to 120 na 50 i gdzieś 100 centymetrów wysokości. Panel foto ma na oko 80 na 50 cm a akumulator na sto procent Yuasa 85 Ah od łódki.
Ostatnio zmieniony czwartek, 11 paź 2018, 23:18 przez .Gacek, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Gacek.

Autor tematu
przemekbmw123
20
Posty: 26
Rejestracja: sobota, 21 sty 2017, 21:48
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Komora fermentacyjna do nastawu - jakie zasilanie

Post autor: przemekbmw123 »

Planuję używać różnych pojemników, od beczki 60l z piwem po 120l z innymi nastawami. Oczywiście sonda kontrolera temperatury w nastawie.
W takim razie decyduję się na pas 80W.
Dziękuję wszystkim za pomocne sugestie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „W czym nastawiać?”