Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.

Autor tematu
09031984
20
Posty: 27
Rejestracja: piątek, 9 mar 2018, 22:27
Krótko o sobie: Uczę i uczę, cały dzień na drodze.
Ulubiony Alkohol: RUM
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Załączniki
Jakie są minimalne temperatury dla startu nastawu cukrowego?

Postautor: 09031984 » czwartek, 4 paź 2018, 23:31

Witam.
Robie nastawy w beczce 220l, 50kg cukru i wody tak około 155-170 litrów (na oko). Węgiel płynny aktywny na starcie i albo duo klar, albo grawitacyjne klarowanie około 3 tygodnie.
Troszeczkę juz doświadczenia zdobyłem na drożdżach JO SZLACHECKIE T48 (około 10-12 nastawów) daje 4 paczki tych drożdży do moich nastawów. (Mam też spory zapas JO T48)
Latem mam złą sytuację, bo pomieszczenie się nagrzewa. Nastawiam tak około 1/2, 2/3 beczki i z czasem dolewam zimnej wody jak nastaw się grzeje, aby go ochłodzić. Temperatura nastawu nie przekracza 28 st C. Drożdże kończą prace różnie, od 6 do 9 dni w zależności od temperatury startu i otoczenia.

1 PYTANIE: od jakiej minimalnej temperatury startować latem i ile drożdży dawać??

Jesień, zima i wiosna mogę dogrzewać i juz łatwiej regulować temperaturę otoczenia.
Ale niestety nie jestem zadowolony z mojego wytworu (kolumna przyzwoita i powinno wychodzić lepsze w/g mnie).
Troszeczkę, minimalnie czuć drożdże i taką gorycz nawet i po rozrobieniu z wodą na wódkę też. Oczywiście czekam z 7-10 dni na przegryzanie woda + spiryt i na 20L 45% trunku dodaje 2x disti pur i nadal nie jestem zadowolony.

2 PYTANIE: z jaką temp startować jesien, zima wiosna i jaka ilość drożdży?

Kupiłem na testy i sprawdzenie drożdże:
Ostatnio zmieniony piątek, 5 paź 2018, 07:33 przez Qba, łącznie zmieniany 2 razy.


Rabat 5%
Alembik Miedziany - 30 litrów (1021)
Cena: 1,449.00 zł   Darmowa dostawa!
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

wawaldek11
2000
Posty: 2196
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Załączniki
Re: Jakie są minimalne temperatury dla startu nastawu cukrowego?

Postautor: wawaldek11 » piątek, 5 paź 2018, 12:16

Jakie drożdże kupiłeś do testów?
Jaki sprzęt posiadasz - daj fotkę lub chociaż linka. Jak prowadzisz proces?
Nastaw można chłodzić na kilka sposobów: zmrożoną wodą w petach, chłodnicą z karbowanki, dmuchając wentylatorem na beczkę owiniętą mokrym płótnem.
Pozdrawiam,
Waldek

Awatar użytkownika

Kamal
1900
Posty: 1903
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Jakie są minimalne temperatury dla startu nastawu cukrowego?

Postautor: Kamal » piątek, 5 paź 2018, 12:20

Po pierwszej destylacji użyj węgla aktywnego, i później na rury. Alkohol już powinien być dużo czystszy z obcych smaków.
K.
Obrazek

Awatar użytkownika

JanOkowita
1750
Posty: 1786
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan i Ementaler, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Załączniki
Re: Jakie są minimalne temperatury dla startu nastawu cukrowego?  Temat jest rozwiązany

Postautor: JanOkowita » piątek, 5 paź 2018, 18:47

Latem, szczególnie gdy lato jest gorące lepiej stosować drożdże o łagodniejszej charakterystyce pracy - startują wolniej i fermentacja przebiega liniowo a nie sinusoidalnie. Najlepiej do tego się nadają drożdże Szlacheckie Vodka lub AD Vodka Crystal:
https://alkohole-domowe.pl/drozdze-szlacheckie-typu-vodka-jan-okowita-p899
https://alkohole-domowe.pl/ad-aktywne-drozdze-vodka-crystal-p937

Zimą, gdy pomieszczenie w którym przebiega fermentacja jest chłodniejsze (ale nie poniżej 15 st.C) można stosować drożdże turbo do powiększonych nastawów - ale zmniejszając ich ilość na kg cukru. Dla drożdży typu Turbo48 jedną paczkę stosujemy na 8 kg, a dla drożdży Turbo24 na 9-10 kg.
https://alkohole-domowe.pl/drozdze-szlacheckie-typu-turbo-48-jan-okowita-p897
https://alkohole-domowe.pl/drozdze-szlacheckie-turbo-24-jan-okowita-p1031

W każdym z przypadków należy zadbać o temperaturę startową nastawu 25-27 st.C oraz właściwe natlenienie wody- nigdy jej nie gotujemy a do nastawu najlepiej lać wodę słuchawką prysznicową, aby zapewnić wodzie maksymalnie dużo tlenu.
Drożdże Szlacheckie najlepszym przyjacielem człowieka.
Alkohole-domowe.pl


Autor tematu
09031984
20
Posty: 27
Rejestracja: piątek, 9 mar 2018, 22:27
Krótko o sobie: Uczę i uczę, cały dzień na drodze.
Ulubiony Alkohol: RUM
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Załączniki
Re: Jakie są minimalne temperatury dla startu nastawu cukrowego?

Postautor: 09031984 » piątek, 5 paź 2018, 19:20

Przepraszam ale albo ja niechcący skasowałem końcówkę, albo nie wiem .... (późna godzina).

Miało być tak dokładnie:

2 PYTANIE: z jaką temp startować jesien, zima wiosna i jaka ilość drożdży?

Kupiłem na testy i sprawdzenie:
Drożdże gorzelnicze Coobra PURE 4szt
Drożdże gorzelnicze T Vodka Star czysta destylacja 4szt

Skoro JO T48 wystarczaja 4 paczki a nawet myślę, że za dużo to czy tych na próbę zmniejszać, zwiększać ilość?

Ile ich dawać do mojego nastawu, jaka temp startu i jaka temp otoczenia, żeby mieć najlepszy produkt?
Czekam na podpowiedzi i dziękuję za pomoc, oraz za chęć pomocy.
Pozdrawiam

PS. Filtr węglowy jest.


Sprzęt na którym robie to dokładnie taki:

1. Supreme Ultra Automatic
2. Zestaw ogrzewany elektrycznie, kolumna i zbiornik posiada automatykę
sterującą pracą zestawu, płynną regulację mocy w zakresie 0-4500W/230V.
3. Filtr katalityczny FK20
4. automatyczna głowica odbioru przedgonów i destylatu właściwego
5. manualna głowica odbioru pogonów
6. Najwyższy poziom zabezpieczeń:
- zabezpieczenie przed wybuchem
- zabezpieczenie przed przegrzaniem grzałek
- zabezpieczenie przed przegrzaniem destylowanego wsadu
- zabezpieczenie przed przypadkowym opróżnieniem zbiornika
- zabezpieczenie przed odkryciem grzałek w czasie pracy
- zabezpieczenie przed włączeniem grzałek w pustym zbiorniku
- zabezpieczenie przed niezamierzonym wydestylowaniem przedgonów (frakcja
początkowa)
- zabezpieczenie przed niezamierzonym wydestylowaniem pogonów (frakcja
końcowa)
- zabezpieczenie przed niezamierzonym wydestylowaniem wody
- zabezpieczenie przed następstwami braku lub niskiego ciśnienia wody w
układzie chłodzenia oraz automatyczne wyłączenie zestawu po zakończeniu
destylacji
5. Zbiornik standardowy o pojemności 50 L z zaworami do napełniania i
opróżniania
6. Czas pracy ok.5,5 godziny i średni uzysk 6,5-8L95%, przy zbiorniku 100L
czas pracy ok 8 godzin i średni uzysk 14-15L95%
7. W komplecie zestaw węży do wody, i destylatu, instrukcja obsługi z
gwarancją, uszczelnienia
7. Pakiet gwarancji obejmuje:
- gwarancja 3 lata na całe urządzenie w systemie door-too-door (na nasz
koszt)
- gwarancja 10 lat nowoczesności (możliwość rozbudowy i modernizacji
zestawu)
- gwarancja 2 lata na bezpłatną wymianę (w ciągu dwóch lat użytkownik może
wymienić posiada zestaw na inny wyższy model dopłacając jedynie różnicę
pomiędzy urządzeniami).
- serwis gwarancyjny i pogwarancyjny
- wsparcie techniczne
- wartością dodaną jest dożywotni rabat nawet 10% w wybranych sklepach
współpracujących na wszelkie produkty i akcesoria potrzebne do
wytwarzania domowych alkoholi.


Ustalone opcje dodatkowe:

Zbiornik o pojemności 100 L w otulinie termoizolacyjnej zamiast
standardowego 50L
Pełna automatyczna głowica odbioru wszystkich frakcji destylatu (przedgon,
serce, pogon)
Rozbudowany układ chłodzenia i rozszerzony zespół sterujący kolumny
destylacyjnej i układu chłodzenia pozwalający uzyskiwać destylaty smakowe,
owocowe o dowolnym stężeniu alkoholu z bogatym smakiem i aromatem w
destylacie
Głowica myjąca kolumnę destylacyjną i układ odbioru destylatu
Zabezpieczenie napełnienia zbiornika z zaworem przelewowym
Lejek stalowy ułatwiający napełnianie zbiornika


Autor tematu
09031984
20
Posty: 27
Rejestracja: piątek, 9 mar 2018, 22:27
Krótko o sobie: Uczę i uczę, cały dzień na drodze.
Ulubiony Alkohol: RUM
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Załączniki
Re: Jakie są minimalne temperatury dla startu nastawu cukrowego?

Postautor: 09031984 » wtorek, 9 paź 2018, 10:03

Kamal pisze:Po pierwszej destylacji użyj węgla aktywnego, i później na rury. Alkohol już powinien być dużo czystszy z obcych smaków.
K.


Drożdże i inne zbędne zapachy są minimalnie wyczuwalne (prawie wcale).
Węgla w granulkach? ile go dawać?
Czy pozbędę się ostrej goryczy ze smaku alkoholu?? Czym jest spowodowana ta gorycz??
Alkohol 40-45% smakuje jak by miał z 70% gorycz, którą chciał bym bardzo zniwelować. Po zaprawieniu kawą, whisky, wiśnią (które mocno zabijają smak nie wyczuwa się tego), ale juz calvados, cogniac czy run nie zabiją tego smaku :cry:
Czy ktoś wie i podpowie co z tym zrobic???


Autor tematu
09031984
20
Posty: 27
Rejestracja: piątek, 9 mar 2018, 22:27
Krótko o sobie: Uczę i uczę, cały dzień na drodze.
Ulubiony Alkohol: RUM
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Załączniki
Re: Jakie są minimalne temperatury dla startu nastawu cukrowego?

Postautor: 09031984 » wtorek, 9 paź 2018, 10:08

JanOkowita pisze:Latem, szczególnie gdy lato jest gorące lepiej stosować drożdże o łagodniejszej charakterystyce pracy - startują wolniej i fermentacja przebiega liniowo a nie sinusoidalnie. Najlepiej do tego się nadają drożdże Szlacheckie Vodka lub AD Vodka Crystal:
https://alkohole-domowe.pl/drozdze-szlacheckie-typu-vodka-jan-okowita-p899
https://alkohole-domowe.pl/ad-aktywne-drozdze-vodka-crystal-p937

Zimą, gdy pomieszczenie w którym przebiega fermentacja jest chłodniejsze (ale nie poniżej 15 st.C) można stosować drożdże turbo do powiększonych nastawów - ale zmniejszając ich ilość na kg cukru. Dla drożdży typu Turbo48 jedną paczkę stosujemy na 8 kg, a dla drożdży Turbo24 na 9-10 kg.
https://alkohole-domowe.pl/drozdze-szlacheckie-typu-turbo-48-jan-okowita-p897
https://alkohole-domowe.pl/drozdze-szlacheckie-turbo-24-jan-okowita-p1031

W każdym z przypadków należy zadbać o temperaturę startową nastawu 25-27 st.C oraz właściwe natlenienie wody- nigdy jej nie gotujemy a do nastawu najlepiej lać wodę słuchawką prysznicową, aby zapewnić wodzie maksymalnie dużo tlenu.


Czy zakup na testy drożdży w ilości po 4 szt na jeden nastaw wystarczy? dodawać coś dodatkowo?
Drożdże gorzelnicze Coobra PURE 4szt
Drożdże gorzelnicze T Vodka Star czysta destylacja 4szt

Może ty mi powiesz skąd się bierze w moim alkoholu taka gorycz, która powoduję, że alkohol wydaje się sporo mocniejszy niżeli jest faktycznie?? Jak się tego pozbyć?


redhot
200
Posty: 212
Rejestracja: piątek, 27 sty 2017, 15:54
Załączniki
Re: Jakie są minimalne temperatury dla startu nastawu cukrowego?

Postautor: redhot » wtorek, 9 paź 2018, 10:57

JanOkowita pisze:Latem, szczególnie gdy lato jest gorące lepiej stosować drożdże o łagodniejszej charakterystyce pracy - startują wolniej i fermentacja przebiega liniowo a nie sinusoidalnie.


Co to znaczy "sinusoidalnie"?
Ale niestety nie jestem zadowolony z mojego wytworu (kolumna przyzwoita i powinno wychodzić lepsze w/g mnie).
Troszeczkę, minimalnie czuć drożdże i taką gorycz nawet i po rozrobieniu z wodą na wódkę też


Kupiłeś sprzęt 30 lat za murzynami, nie wiem jak się można nabierać na te "automaty" VSOP jeszcze za taką kasę. Oddaj tą wydumkę i kupisz w tej cenie pewnie za dwa lepsze sprzęty. Podstawowy aabratek albo bokakob do 1500 da lepszy rezultat.


Autor tematu
09031984
20
Posty: 27
Rejestracja: piątek, 9 mar 2018, 22:27
Krótko o sobie: Uczę i uczę, cały dzień na drodze.
Ulubiony Alkohol: RUM
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Załączniki
Re: Jakie są minimalne temperatury dla startu nastawu cukrowego?

Postautor: 09031984 » wtorek, 9 paź 2018, 11:28

Kupiłeś sprzęt 30 lat za murzynami, nie wiem jak się można nabierać na te "automaty" VSOP jeszcze za taką kasę. Oddaj tą wydumkę i kupisz w tej cenie pewnie za dwa lepsze sprzęty. Podstawowy aabratek albo bokakob do 1500 da lepszy rezultat.


To wrzuć linki konkretnych automatów, które będą 2x tańsze i jeszcze 2x lepsze.


Drupi
500
Posty: 540
Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:36
Krótko o sobie: Na ile moge to pomagam ludziom.
Lokalizacja: Centralna Polska
Załączniki
Re: Jakie są minimalne temperatury dla startu nastawu cukrowego?

Postautor: Drupi » wtorek, 9 paź 2018, 12:24

Gorycz to sprawa drożdży. Tak jak czarna Moskwa, gorzki produkt jak sklepową, a złota Moskwa, Vodka Star, produkt nigdy nie wyszedł mi gorzki, a wręcz delikatny, jeśli nie automat odbiera przedgony, a operator i blg nie wyższe niż 23. Niektóre drożdże na większej ilości wody niż pisze na paczce dają lepszy produkt niż według przepisu na paczce .
Ostatnio zmieniony wtorek, 9 paź 2018, 12:29 przez Drupi, łącznie zmieniany 1 raz.


Autor tematu
09031984
20
Posty: 27
Rejestracja: piątek, 9 mar 2018, 22:27
Krótko o sobie: Uczę i uczę, cały dzień na drodze.
Ulubiony Alkohol: RUM
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Załączniki
Re: Jakie są minimalne temperatury dla startu nastawu cukrowego?

Postautor: 09031984 » wtorek, 9 paź 2018, 14:48

Podejrzewam właśnie ze drożdże, i zastanawiam się czy za wysoka temperatura (startu, otoczenia, nastawu?) coś z drożdżami nie tak? może za dużo drożdży?
Czy 3 opakowania drożdży JO T48 przejedzą 50kg cukru w 200 litrach cukrówki? Nie chciał bym zostać z dodatnim BLG

Czy 4 paczki Coobra PURE oraz
4 paczki T Vodka Star
przerobią po 50kg cukru w nastawach 200 litrów?
Ostatnio zmieniony wtorek, 9 paź 2018, 14:50 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.


arTii
700
Posty: 702
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 18:55
Krótko o sobie: ponad 40 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od niedawna - mój własny :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: podkarpackie
Załączniki
Re: Jakie są minimalne temperatury dla startu nastawu cukrowego?

Postautor: arTii » środa, 10 paź 2018, 07:30

3 opakowania JO na 200l nastawu? Według przepisu na paczce to tylko na 75l nastawu.
Wydaje mi się, że jeśli dadzą radę - to bardzo długo im zejdzie. Jeśłi już chcesz "przyżydzić" na grzybkach, to najpierw je rozmnóż w jakimś wiadrze z wodą i cukrem i dopiero potem dodawaj do dużego nastawu. Ale nie zapomnij o pożywce - tak naprawdę to ilość pożywki w paczce jest na 25l nastawu - drożdże się rozmnożą - pożywka nie.
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
http://forum.nettemp.pl, http://wiki.nettemp.pl


Autor tematu
09031984
20
Posty: 27
Rejestracja: piątek, 9 mar 2018, 22:27
Krótko o sobie: Uczę i uczę, cały dzień na drodze.
Ulubiony Alkohol: RUM
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Załączniki
Re: Jakie są minimalne temperatury dla startu nastawu cukrowego?

Postautor: 09031984 » piątek, 12 paź 2018, 21:15

Albo ja taki sprytny i albo szybko znalazłem konkretne informacje czego ile używać:
https://www.vsop.com.pl/pliki/Drozdze%20turbo.pdf
Sprawdzone przez Marcina z VSOP.
4 Paczki JO T48 bez problemu przerabiają mi 50kg cukru w 180 litrach w 5-- 8/9 dni (zależy od temp).
Ale rezultat tej goryczy mnie irytuje, muszę to zniwelować.
Zrobię testy na nowych drożdżach i mam nadzieje, że będzie lepszy produkt. (Ogólnie ludzie chwalą specyfik, ale ja i teść mamy swoje zastrzeżenia i wiem, że uda mi się idealny produkt). W końcu człowiek się uczy całe życie, a umiera i tak głupim.

Mod.
Nie cytuj posta poprzedzającego w całości.
Ostatnio zmieniony sobota, 13 paź 2018, 13:00 przez radius, łącznie zmieniany 2 razy.


arTii
700
Posty: 702
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 18:55
Krótko o sobie: ponad 40 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od niedawna - mój własny :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: podkarpackie
Załączniki
Re: Jakie są minimalne temperatury dla startu nastawu cukrowego?

Postautor: arTii » sobota, 13 paź 2018, 08:41

OK - Twoja sprawa. Jak chcesz, to ja też Ci taki poradnik napiszę :) Przeczytałeś go uważnie?
  • "Podstawowy przelicznik jedno opakowanie drożdży + 3 litry wody na każdy kilogram cukru" - to ja na beczkę 200l musiał bym dać 60 opakowań grzybków
  • "nie wolno szczelnie zamykać naczynia z zaczynem" - ciasto czy chleb robimy?
  • "Jeżeli temperatura nastawu spadnie poniżej 20 st. C. [...] wtedy drożdże umierają" - ciekawe... Moje doświadczenie mówi, że drożdże tylko przysypiają wtedy. Ogrzej nastaw a znów zacznie pracować. Zmartwychwstają?
  • "Instrukcja przygotowania nastawu fermentacyjnego (zacieru)" - zacier? A gdzie zboże - to tylko cukrówki

Trochę dużo błędów. Więc ilości drożdży do nastawów też niekoniecznie sprawdzone. Ale to Twoje drożdże i Twój cukier :)
Ja robiłem doświadczenia na grzybkach Alcotec i z nich wynika że jak chcesz dać mało drożdży, to musowo dać pożywkę.
Jeden z forumowiczów (@Kucyk) kiedyś tak napisał: "teoretycznie jedną paczką drożdży można zaszczepić i całe morze zacieru" i ma rację. Tylko jedna rzecz - paczką drożdży! Pożywka dla drożdży to zupełnie inna historia. I o ile na początku fermentacji drożdże będa pracowały jak szalone, to pod koniec będą "chorowały" z powodu braku mikroelementów.
"Drożdże, jak każda roślina, potrzebują do swego rozwoju pożywienia azotowego i soli mineralnych, zawierających fosfor, potas, wapień i siarkę"

Ale tak jak już napisałem - sam się przekonaj. To Twój cukier i Twoje grzybki.
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
http://forum.nettemp.pl, http://wiki.nettemp.pl


Autor tematu
09031984
20
Posty: 27
Rejestracja: piątek, 9 mar 2018, 22:27
Krótko o sobie: Uczę i uczę, cały dzień na drodze.
Ulubiony Alkohol: RUM
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Załączniki
Re: Jakie są minimalne temperatury dla startu nastawu cukrowego?

Postautor: 09031984 » sobota, 13 paź 2018, 21:40

JO T48 przerabiaja mi bo sprawdziłem.
A co najlepiej dawać jako pożywkę? majlepiej wszystko w jednym (koncentrat pomidorowy?) W jakich ilościach?

Awatar użytkownika

lesgo58
4000
Posty: 4370
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: Jakie są minimalne temperatury dla startu nastawu cukrowego?

Postautor: lesgo58 » niedziela, 14 paź 2018, 06:35

@09031984
Nieśmiało się wtrącę i zadam Ci podstawowe pytania:
To było Twoje pierwsze pędzenie na tym sprzęcie?
To był Twój pierwszy taki powiększony nastaw?


arTii
700
Posty: 702
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 18:55
Krótko o sobie: ponad 40 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od niedawna - mój własny :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: podkarpackie
Załączniki
Re: Jakie są minimalne temperatury dla startu nastawu cukrowego?

Postautor: arTii » niedziela, 14 paź 2018, 08:07

09031984 pisze:JO T48 przerabiaja mi bo sprawdziłem.

No to znaczy że porządne ma pożywki :) Ale dla mnie to była by mimo wszystko loteria.
Co do gorzkiego smaku: samych drożdży na pewno nie za dużo - one i tak się rozmnażają. Spróbuj na innych drożdżach zrobić.
Mi na Alcotec Turbo Yeast 48 pure alkohol wychodził lekko słodkawy. Całkiem przyjemny w spożyciu.
Teraz mam grzybki ze Szwecji i też są OK.
09031984 pisze:A co najlepiej dawać jako pożywkę? majlepiej wszystko w jednym (koncentrat pomidorowy?) W jakich ilościach?

Ja używam Activit - wydaje mi się, że w konfekcjonowanych drożdżach, proszek który jest to coś podobnego.
Ewentualnie mam tez (i czasami używam) Fosforan dwuamonowy.
Koncentratu jeszcze nie dawałem bo obawiam się, że beczki mi obklei i będę musiał je dokładniej myć ;)
Ale znając mnie to kwestia czasu kiedy zacznę go używać.
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
http://forum.nettemp.pl, http://wiki.nettemp.pl


Autor tematu
09031984
20
Posty: 27
Rejestracja: piątek, 9 mar 2018, 22:27
Krótko o sobie: Uczę i uczę, cały dzień na drodze.
Ulubiony Alkohol: RUM
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Załączniki
Re: Jakie są minimalne temperatury dla startu nastawu cukrowego?

Postautor: 09031984 » poniedziałek, 5 lis 2018, 21:38

lesgo58 pisze:@09031984
Nieśmiało się wtrącę i zadam Ci podstawowe pytania:
To było Twoje pierwsze pędzenie na tym sprzęcie?
To był Twój pierwszy taki powiększony nastaw?


Nie pierwsze pędzenie, któreś z rzędu.
Nie pierwszy, może 14
A dlaczego pytasz?
Dokupiłem jeszcze po 1 paczce drożdży i zrobiłem:
5 paczek Coobra PURE + węgiel + 50kg cukru + 170 litrów + 70g koncentratu pomidorowego (temp startu 26*C, przy 28 otworzyłem okno i zbiłem na 25) = PRZEROBIŁY BEŻ ŻADNEGO PROBLEMU W 6 DNI (ale w drugą dobę piana wykipiała z beczki :( przez koncentrat? czy one tak agresywnie pracują???
5 paczek T Vodka Star + węgiel + 50kg+170L + 70g koncentratu nie dały rady. BLG stanęło na +1,7
Zaraz odgazuje i na rury.

Szukam czystych drożdży po których nie będzie ich czuć a alkoholu i nie będą dawały posmaku goryczy w trunku...
Czy ktoś coś poleci konkretnego na nastawy 200L??
Ostatnio zmieniony wtorek, 6 lis 2018, 07:33 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.


arTii
700
Posty: 702
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 18:55
Krótko o sobie: ponad 40 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od niedawna - mój własny :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: podkarpackie
Załączniki
Re: Jakie są minimalne temperatury dla startu nastawu cukrowego?

Postautor: arTii » wtorek, 6 lis 2018, 08:00

Jak najbardziej poleci :)
post191933.html#p192019
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
http://forum.nettemp.pl, http://wiki.nettemp.pl

Awatar użytkownika

lesgo58
4000
Posty: 4370
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: Jakie są minimalne temperatury dla startu nastawu cukrowego?

Postautor: lesgo58 » wtorek, 6 lis 2018, 09:31

Nie pierwsze pędzenie, któreś z rzędu.
Nie pierwszy, może 14
A dlaczego pytasz?

Bo rzucasz się z motyką na słońce. Kombinujesz z nastawami - a nie masz pojęcia o podstawach ich robienia. Skończ z robieniem nastawów powiększonych i na początek zrób standardowy nastaw maksymalnie 50-litrowy.
Po drugie jakość tego co Ci wykapie to nie tylko nastaw ale przede wszystkim sprzęt i operator który obsługuje ten sprzęt.
Sprzęt sam nie zrobi Ci dobrej wódki. A już tym bardziej sprzęt ustawiony na automat.
Moja rada:
- zrób normalny nastaw - zgodnie ze sztuką.
- przeprowadź rektyfikację/destylacje poza programem automatu. Czyli po prostu ręcznie.
Ostatnio zmieniony wtorek, 6 lis 2018, 09:54 przez lesgo58, łącznie zmieniany 2 razy.


Wróć do „Drożdże i fermentacja”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości