Nastaw gruszkowy na owocówke - Czy wszystko dobrze nastawiłem?

Produkcja koniaku, brandy, śliwowicy, kalwadosu i innych nektarów które można uzyskać z owoców.

Autor tematu
bombel6622
50
Posty: 58
Rejestracja: niedziela, 16 wrz 2018, 16:27
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Post autor: bombel6622 »

Witam. Nastawiłem 35 kg gruszek na owocówke w beczce 60 l. Beczka po pokrojeniu i ubiciu gruszek zapelniona do połowy. Dałem pektoenzym i te drożdże.
https://czerwonadynia.pl/Gorzelnictwo/Drozdze-gorzelnicze/Drozdze-Puriferm-Fruit-Turbo-.html

Dodałem 4 l wody letniej a gruszki były zimne. Drożdże przed dodaniem uwodniłem. Stoi w temperaturze ok 25 c. Po 12 godzinach brak ruchu w rurce ale nie szczelności nie widać. Gdy otworzę wieko na powierzchni widać trochę bąbli i słychać lekki szelest. Wszystko jest ok? Gdy nastawię piwo w innym pojemniku to rurka szaleje.
koncentraty wina

zenonowsianka
50
Posty: 55
Rejestracja: środa, 12 mar 2014, 22:39
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Nastaw gruszkowy na owocówke - Czy wszystko dobrze nastawiłem?

Post autor: zenonowsianka »

Zimne gruszki nie pomogły chłopakom wystartować. Czekaj i miej nadzieję, że ruszą, ale i trzymaj kolejne drożdże w odwodzie. Daj pożywkę.
BTW - nieźle reklamujesz tą dynię :)

Autor tematu
bombel6622
50
Posty: 58
Rejestracja: niedziela, 16 wrz 2018, 16:27
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Nastaw gruszkowy na owocówke - Czy wszystko dobrze nastawiłem?

Post autor: bombel6622 »

Kiedy dać kolejne drożdże? Pożywkę dziś kupię i dodam.
Ostatnio zmieniony wtorek, 2 paź 2018, 13:18 przez Kamal, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2368
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Nastaw gruszkowy na owocówke - Czy wszystko dobrze nastawiłem?

Post autor: Kamal »

Czekaj nic nie dodawaj. Skoro jest szum, to znaczy, że drożdże ruszyły.
K.
Obrazek

Autor tematu
bombel6622
50
Posty: 58
Rejestracja: niedziela, 16 wrz 2018, 16:27
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Nastaw gruszkowy na owocówke - Czy wszystko dobrze nastawiłem?

Post autor: bombel6622 »

Była źle zamontowana rurka. Teraz w beczce dużo się dzieje. Dobrze będzie dodać po 3 dniach 1 kg cukru i litr wody? Na początku dałem 1.5 kg i 4 l wody na 35 kg gruszek.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2368
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Nastaw gruszkowy na owocówke - Czy wszystko dobrze nastawiłem?

Post autor: Kamal »

Wody bym nie dodawał, skoro "ubiłeś" gruszki, to pewnie jest miazga. Więc bez problemu odciśniesz sok, chyba, że gotujesz wszystko?
Możesz dodać 1kg cukru, ale lepiej im go mniej w nastawie.
Choć nie przekroczysz przyjętej normy, że na 10kg owoców dodawać max 1kg cukru. :)
K.
Obrazek

Autor tematu
bombel6622
50
Posty: 58
Rejestracja: niedziela, 16 wrz 2018, 16:27
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Nastaw gruszkowy na owocówke - Czy wszystko dobrze nastawiłem?

Post autor: bombel6622 »

Jak najlepiej oddzielić sok od miazgi domowym sposobem? Sok następnie sklaruje i do machiny na podwójna robotę.

sq8wga
50
Posty: 66
Rejestracja: piątek, 26 sie 2016, 15:41
Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Re: Nastaw gruszkowy na owocówke - Czy wszystko dobrze nastawiłem?

Post autor: sq8wga »

Dopóki nie zakupiłem prasy hydraulicznej to odciskałem ręcznie przy pomocy pieluchy tetrowej. Jest to niestety dosyć pracochłonne ale w miarę skuteczne.

Wysłane z telefonu
Awatar użytkownika

dynio
500
Posty: 527
Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 58 razy
Re: Nastaw gruszkowy na owocówke - Czy wszystko dobrze nastawiłem?

Post autor: dynio »

Przez zwykłą gazę

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2368
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Nastaw gruszkowy na owocówke - Czy wszystko dobrze nastawiłem?

Post autor: Kamal »

Do odciskania nastawów używam worka z materiału. Do większych ilości, i ręcznie najszybciej idzie.
K.
Obrazek

Autor tematu
bombel6622
50
Posty: 58
Rejestracja: niedziela, 16 wrz 2018, 16:27
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Nastaw gruszkowy na owocówke - Czy wszystko dobrze nastawiłem?

Post autor: bombel6622 »

Dziękuje za pomoc. Przy jakim BLG można klarować i destylować?
Awatar użytkownika

Qba
700
Posty: 706
Rejestracja: wtorek, 26 sie 2008, 19:17
Krótko o sobie: Mówię mało, myślę dużo, czasem coś odpędzę, czasem coś wypiję.
Ulubiony Alkohol: Wino z własnnej winnicy. Bimber tatusia.
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 138 razy
Otrzymał podziękowanie: 177 razy
Kontakt:
Re: Nastaw gruszkowy na owocówke - Czy wszystko dobrze nastawiłem?

Post autor: Qba »

~ -4Blg
Alkohole-domowe.com - Przepisy, wiedza, forum
Alkohole-domowe.pl - Zakupy, asortyment, zaopatrzenie
Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Nastaw gruszkowy na owocówke - Czy wszystko dobrze nastawiłem?

Post autor: masterpaw2 »

bombel6622 pisze:Przy jakim BLG można klarować i destylować?
Przy nastawach cukrowych tak jak pisze nam panujący Qba, przy nastawach owocowych i zacierach zbożowych, z reguły uzyskujemy niższe stężenie alko, a co za tym idzie wyższe blg.
W tym przypadku w/w wartość(-4blg) nie jest wyznacznikiem (raczej jej nie uzyskamy), lepsza będzie obserwacja(organoleptyczna) nastawu. Smak - wytrawny/cierpki, przypowierzchniowe klarowanie(cienka klarowna warstwa). Wszystko jest kwestią poznania, nauki i obserwacji. Powodzenia :ok:
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy owocowe”