Nastaw gruszkowy na owocówke - Czy wszystko dobrze nastawiłem?
-
Autor tematu - Posty: 58
- Rejestracja: niedziela, 16 wrz 2018, 16:27
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Witam. Nastawiłem 35 kg gruszek na owocówke w beczce 60 l. Beczka po pokrojeniu i ubiciu gruszek zapelniona do połowy. Dałem pektoenzym i te drożdże.
https://czerwonadynia.pl/Gorzelnictwo/Drozdze-gorzelnicze/Drozdze-Puriferm-Fruit-Turbo-.html
Dodałem 4 l wody letniej a gruszki były zimne. Drożdże przed dodaniem uwodniłem. Stoi w temperaturze ok 25 c. Po 12 godzinach brak ruchu w rurce ale nie szczelności nie widać. Gdy otworzę wieko na powierzchni widać trochę bąbli i słychać lekki szelest. Wszystko jest ok? Gdy nastawię piwo w innym pojemniku to rurka szaleje.
https://czerwonadynia.pl/Gorzelnictwo/Drozdze-gorzelnicze/Drozdze-Puriferm-Fruit-Turbo-.html
Dodałem 4 l wody letniej a gruszki były zimne. Drożdże przed dodaniem uwodniłem. Stoi w temperaturze ok 25 c. Po 12 godzinach brak ruchu w rurce ale nie szczelności nie widać. Gdy otworzę wieko na powierzchni widać trochę bąbli i słychać lekki szelest. Wszystko jest ok? Gdy nastawię piwo w innym pojemniku to rurka szaleje.
-
- Posty: 55
- Rejestracja: środa, 12 mar 2014, 22:39
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
-
Autor tematu - Posty: 58
- Rejestracja: niedziela, 16 wrz 2018, 16:27
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Nastaw gruszkowy na owocówke - Czy wszystko dobrze nastawiłem?
Kiedy dać kolejne drożdże? Pożywkę dziś kupię i dodam.
Ostatnio zmieniony wtorek, 2 paź 2018, 13:18 przez Kamal, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Autor tematu - Posty: 58
- Rejestracja: niedziela, 16 wrz 2018, 16:27
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
-
- Posty: 2368
- Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Nastaw gruszkowy na owocówke - Czy wszystko dobrze nastawiłem?
Wody bym nie dodawał, skoro "ubiłeś" gruszki, to pewnie jest miazga. Więc bez problemu odciśniesz sok, chyba, że gotujesz wszystko?
Możesz dodać 1kg cukru, ale lepiej im go mniej w nastawie.
Choć nie przekroczysz przyjętej normy, że na 10kg owoców dodawać max 1kg cukru.
K.
Możesz dodać 1kg cukru, ale lepiej im go mniej w nastawie.
Choć nie przekroczysz przyjętej normy, że na 10kg owoców dodawać max 1kg cukru.
K.
-
Autor tematu - Posty: 58
- Rejestracja: niedziela, 16 wrz 2018, 16:27
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
-
Autor tematu - Posty: 58
- Rejestracja: niedziela, 16 wrz 2018, 16:27
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
-
- Posty: 706
- Rejestracja: wtorek, 26 sie 2008, 19:17
- Krótko o sobie: Mówię mało, myślę dużo, czasem coś odpędzę, czasem coś wypiję.
- Ulubiony Alkohol: Wino z własnnej winnicy. Bimber tatusia.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 138 razy
- Otrzymał podziękowanie: 177 razy
- Kontakt:
Re: Nastaw gruszkowy na owocówke - Czy wszystko dobrze nastawiłem?
~ -4Blg
-
- Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Nastaw gruszkowy na owocówke - Czy wszystko dobrze nastawiłem?
W tym przypadku w/w wartość(-4blg) nie jest wyznacznikiem (raczej jej nie uzyskamy), lepsza będzie obserwacja(organoleptyczna) nastawu. Smak - wytrawny/cierpki, przypowierzchniowe klarowanie(cienka klarowna warstwa). Wszystko jest kwestią poznania, nauki i obserwacji. Powodzenia
Przy nastawach cukrowych tak jak pisze nam panujący Qba, przy nastawach owocowych i zacierach zbożowych, z reguły uzyskujemy niższe stężenie alko, a co za tym idzie wyższe blg.bombel6622 pisze:Przy jakim BLG można klarować i destylować?
W tym przypadku w/w wartość(-4blg) nie jest wyznacznikiem (raczej jej nie uzyskamy), lepsza będzie obserwacja(organoleptyczna) nastawu. Smak - wytrawny/cierpki, przypowierzchniowe klarowanie(cienka klarowna warstwa). Wszystko jest kwestią poznania, nauki i obserwacji. Powodzenia
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......