Panowie pomocy.
Zrobiłem dwa nastawy śliw do których dałem początkowo połowę zamierzonego cukru (7 i 8kg). Dzisiaj tak z ciekawości sprawdziłem co tam słychać i okazało się że oba są już słodko-kwaśne, bardziej kwaśne. Blg wynosiło 2-4. Na szybkiego dodałem po 2 kg cukru, ale pytanie:
Czy jest w ogóle jakaś szansa aby drożdże wróciły do pracy, czy już pozdychały?
Czy może dać więcej cukru teraz?
Nastawy to 1: 120kg śliw i 6kg cukru początkowo, oraz 2: 150kg śliw i 7kg cukru, nie licząc tyvh 2 kg co dodawałem.
Kurde szkoda by było na tym kończyć, bo liczyłem na dobry wynik
Czy da się to jakoś uratować?
Czy nastaw ponownie ruszy przy cukrze 2-4 big?
-
- Posty: 2738
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
Re: Czy nastaw ponownie ruszy przy cukrze 2-4 big?
Musisz odróżnić czy kwaśne czy wytrawne, bo jeżeli to pierwsze to tak jak poprzednik uważam, że mogło się zepsuć a jeżeli wytrawne to znaczy, że można dosładzać. Drożdżami się nie martw bo na pewno nadal tam są, nie piszesz też jak długo te śliwki są w nastawie ani czy dawałeś wody czy są to tylko śliwki. Cukier zawsze lepiej dodać jako syrop cukrowy.
Jeżeli nie zepsute to drożdże na pewno zaczną swoją pracę.
Jeżeli nie zepsute to drożdże na pewno zaczną swoją pracę.
-
Autor tematu - Posty: 97
- Rejestracja: wtorek, 31 paź 2017, 12:52
Re: Czy nastaw ponownie ruszy przy cukrze 2-4 big?
Teraz patrzyłem i nastawy coś lepiej pracują, widać drożdże jeszcze ruszyły
A muszek właśnie ostatnio u mnie plaga, dosłownie plaga, są wszedzie. Beczki przykryte folią i związane sznurkiem, więc muszki dostawały się do środka.
No ale jak w ogóle jak one wpływają na nastaw i fermentacje?
Zjadają cukier , zabijają drożdże, czy może zakażają jakoś nastaw?
W ogóle zdziwiło mnie że dzikusy tal szybko (jakieś 2 tygodnie) przerobiły ten cukier. Spodziewałem się tego później
A muszek właśnie ostatnio u mnie plaga, dosłownie plaga, są wszedzie. Beczki przykryte folią i związane sznurkiem, więc muszki dostawały się do środka.
No ale jak w ogóle jak one wpływają na nastaw i fermentacje?
Zjadają cukier , zabijają drożdże, czy może zakażają jakoś nastaw?
W ogóle zdziwiło mnie że dzikusy tal szybko (jakieś 2 tygodnie) przerobiły ten cukier. Spodziewałem się tego później
-
- Posty: 1312
- Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
- Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę. - Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: poznań
- Podziękował: 157 razy
- Otrzymał podziękowanie: 198 razy
-
- Posty: 1265
- Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
- Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: podkarpackie
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 154 razy
- Kontakt:
Re: Czy nastaw ponownie ruszy przy cukrze 2-4 big?
Od sznurka lepsza jest gumka - taka okrągła z pasmanterii, chociaż nawet taka do majtek tez była by OK
Przetestowałem to u siebie - nie mogłem przykrywać deklami zbyt szczelnie żeby nie rozsadziło pojemników, a lniane (a może bawełniane?) prześcieradło pocięte na kawałki i obciągięte taką gumką doskonale zdaje egzamin.
Przetestowałem to u siebie - nie mogłem przykrywać deklami zbyt szczelnie żeby nie rozsadziło pojemników, a lniane (a może bawełniane?) prześcieradło pocięte na kawałki i obciągięte taką gumką doskonale zdaje egzamin.
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW