Czy nastaw ponownie ruszy przy cukrze 2-4 big?

Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.

Autor tematu
Rafal12336
50
Posty: 97
Rejestracja: wtorek, 31 paź 2017, 12:52

Post autor: Rafal12336 »

Panowie pomocy.
Zrobiłem dwa nastawy śliw do których dałem początkowo połowę zamierzonego cukru (7 i 8kg). Dzisiaj tak z ciekawości sprawdziłem co tam słychać i okazało się że oba są już słodko-kwaśne, bardziej kwaśne. Blg wynosiło 2-4. Na szybkiego dodałem po 2 kg cukru, ale pytanie:
Czy jest w ogóle jakaś szansa aby drożdże wróciły do pracy, czy już pozdychały?
Czy może dać więcej cukru teraz?
Nastawy to 1: 120kg śliw i 6kg cukru początkowo, oraz 2: 150kg śliw i 7kg cukru, nie licząc tyvh 2 kg co dodawałem.
Kurde szkoda by było na tym kończyć, bo liczyłem na dobry wynik :cry2:
Czy da się to jakoś uratować?
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2738
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 308 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Czy nastaw ponownie ruszy przy cukrze 2-4 big?

Post autor: JanOkowita »

Jeśli są kwaśne to może miałeś atak muszek owocowych. Było to zabezpieczone przed owadami?
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)

wiecek
10
Posty: 13
Rejestracja: środa, 18 lip 2018, 18:14
Re: Czy nastaw ponownie ruszy przy cukrze 2-4 big?

Post autor: wiecek »

Musisz odróżnić czy kwaśne czy wytrawne, bo jeżeli to pierwsze to tak jak poprzednik uważam, że mogło się zepsuć a jeżeli wytrawne to znaczy, że można dosładzać. Drożdżami się nie martw bo na pewno nadal tam są, nie piszesz też jak długo te śliwki są w nastawie ani czy dawałeś wody czy są to tylko śliwki. Cukier zawsze lepiej dodać jako syrop cukrowy.
Jeżeli nie zepsute to drożdże na pewno zaczną swoją pracę.

Autor tematu
Rafal12336
50
Posty: 97
Rejestracja: wtorek, 31 paź 2017, 12:52
Re: Czy nastaw ponownie ruszy przy cukrze 2-4 big?

Post autor: Rafal12336 »

Teraz patrzyłem i nastawy coś lepiej pracują, widać drożdże jeszcze ruszyły :)
A muszek właśnie ostatnio u mnie plaga, dosłownie plaga, są wszedzie. Beczki przykryte folią i związane sznurkiem, więc muszki dostawały się do środka.
No ale jak w ogóle jak one wpływają na nastaw i fermentacje?
Zjadają cukier , zabijają drożdże, czy może zakażają jakoś nastaw?
W ogóle zdziwiło mnie że dzikusy tal szybko (jakieś 2 tygodnie) przerobiły ten cukier. Spodziewałem się tego później
Awatar użytkownika

ramzol
1300
Posty: 1312
Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę.
Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: poznań
Podziękował: 157 razy
Otrzymał podziękowanie: 198 razy
Re: Czy nastaw ponownie ruszy przy cukrze 2-4 big?

Post autor: ramzol »

Gotuj panie, bedzie lepsze bez cukru. Beczek nie przykrywa sie folią, jak nie masz dekli to szmata i sznurek.
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.

arTii
1250
Posty: 1265
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: podkarpackie
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowanie: 154 razy
Kontakt:
Re: Czy nastaw ponownie ruszy przy cukrze 2-4 big?

Post autor: arTii »

Od sznurka lepsza jest gumka - taka okrągła z pasmanterii, chociaż nawet taka do majtek tez była by OK :D
Przetestowałem to u siebie - nie mogłem przykrywać deklami zbyt szczelnie żeby nie rozsadziło pojemników, a lniane (a może bawełniane?) prześcieradło pocięte na kawałki i obciągięte taką gumką doskonale zdaje egzamin.
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.

Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drożdże i fermentacja”