Witam
Mam już gotowe nalewki i teraz je rozlewam do butelek i przyprawiam do smaku. Mam pytanie jak długo w takiej już przefiltrowanej nalewce trzymać kawałki laski wanilii?
Wanilia w nalewce
-
- Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Wanilia w nalewce
Koleżanko, proponuję zrobić zaprawkę waniliową i nią doprawiać do smaku. Laskę wanilii drobno kroimy, zalewamy 100ml alko 50/60% i macerujemy 3/4 tygodnie. Robię w tych właśnie proporcjach 1laska/100ml, ewentualnie wielokrotność, zaprawka wychodzi bardzo aromatyczna. Dodajemy w małych ilościach do uzyskania porządnego efektu.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......
-
Autor tematu - Posty: 4
- Rejestracja: niedziela, 24 cze 2018, 15:04
-
- Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Wanilia w nalewce
MyszkoDominiszko, nie miałem potrzeby robić zaprawek z wymienionych wyżej przypraw poza waniliową, ale nie widzę jakichś przeciwwskazań byś takowe popełniła. wlasne-esencje-smakowe-t5506.html
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......
-
- Posty: 751
- Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 23:12
- Podziękował: 114 razy
- Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Wanilia w nalewce
Ja robiłem z wszystkich wymienionych i wielu innych. Z goździkami ostrożnie bo są bardzo esencjonalne i ciężko to później dozować, imbiru to można nawet 3/4 butelki/słoika napakować Możesz jeszcze zrobić anyż, ziarna kawy, skórki z cytrusów, chili, jałowiec, pieprz itp., generalnie jedynie wyobrąźnia Ci ogranicza
-
Autor tematu - Posty: 4
- Rejestracja: niedziela, 24 cze 2018, 15:04