Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.
Awatar użytkownika

Autor tematu
wkg_1
30
Posty: 41
Rejestracja: niedziela, 23 wrz 2018, 12:26
Załączniki
Re: Jakie drożdże mało wrażliwe na niską temperaturę

Postautor: wkg_1 » piątek, 28 wrz 2018, 07:28

A na czym destylujecie ?


Rabat 3%
Koncentrat wina Cabernac/Shirley Nonne Noir
Cena: 157.00 zł   Dostawa za 7zł
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

ramzol
1250
Posty: 1270
Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę.
Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: poznań
Załączniki
Re: Jakie drożdże mało wrażliwe na niską temperaturę

Postautor: ramzol » piątek, 28 wrz 2018, 08:49

Żeby podzielić paczke drożdży i nie martwic sie tym czy w obu połówkach jest to samo należy opakowanie uwodnić. Rozpuścić, pożądanie zamieszać i podzielić płyn na dwie równe połówki. Ot cała filozofia ;)
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.


wawaldek11
1850
Posty: 1850
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Załączniki
Re: Jakie drożdże mało wrażliwe na niską temperaturę

Postautor: wawaldek11 » piątek, 28 wrz 2018, 09:57

Niby tak, ale niektórzy piszą, że mieszanek drożdży z pożywkami nie należy uwadniać, bo wysokie stężenie pożywek zabija grzybki. Natomiast suche drożdże jak nie ma wagi pod ręką podzielić można jak biały proszk - na blacie kartą kredytową :mrgreen:
Pozdrawiam,
Waldek

Awatar użytkownika

Mafiej
200
Posty: 227
Rejestracja: poniedziałek, 18 wrz 2017, 22:27
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, tak mi mówią :-)
Ulubiony Alkohol: Jeszcze nie znalazłem, ale preferuję whisky.
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Rogaland Norwegia
Załączniki
Re: Jakie drożdże mało wrażliwe na niską temperaturę

Postautor: Mafiej » piątek, 28 wrz 2018, 11:39

wkg_1 pisze: A jakich drożdży używasz ?

Do tej pory używałem Cobra mega pack, ostatni nastaw, który czeka na niedzielną destylację, zrobiłem na Prestige turbo pure 48 turbo yeast
Przefermentowały bardzo ładnie do - 4, -5 . Ja podzieliłem opakowanie tychże drożdży na pół po prostu wysypując z paczki. Pół kilo na jeden nastaw, nie zauważyłem aby coś było nie tak z powodu nie równomiernego podziału składników.

wkg_1 pisze: Blg wyszło 28-29 i teraz myślę, że to za dużo: ( Na opakowaniu było napisane, że można i 10kg cukru ale teraz sądzę, że może to tylko chwyt reklamowy i trochę obawiam się o swój nastaw

Myślę że nie powinieneś się tym martwić grzybki powinny dać radę.
Kolega Masterpaw2 ostatnio robił nastaw i blg z tego co pamiętam miał 31. Po drugie glukoza daje mniejsze blg względem cukru, przyjmując tą samą masę.
wkg_1 pisze: Tym bardziej, że nie napowietrzalem.

No ale jak dodałeś drożdże to mieszałeś dość intensywnie. Prawda?

Awatar użytkownika

Autor tematu
wkg_1
30
Posty: 41
Rejestracja: niedziela, 23 wrz 2018, 12:26
Załączniki
Re: Jakie drożdże mało wrażliwe na niską temperaturę

Postautor: wkg_1 » piątek, 28 wrz 2018, 13:00

Tak, oczywiście !
No i trochę tlenu weszło z niegotowaną woda. Tak czy inaczej drożdże pracują : )

Awatar użytkownika

Mafiej
200
Posty: 227
Rejestracja: poniedziałek, 18 wrz 2017, 22:27
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, tak mi mówią :-)
Ulubiony Alkohol: Jeszcze nie znalazłem, ale preferuję whisky.
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Rogaland Norwegia
Załączniki
Re: Jakie drożdże mało wrażliwe na niską temperaturę

Postautor: Mafiej » sobota, 29 wrz 2018, 07:35

wkg_1 pisze:A na czym destylujecie ?
ja na takim sprzęcie :D
download/file.php?id=23287&mode=view

Awatar użytkownika

Autor tematu
wkg_1
30
Posty: 41
Rejestracja: niedziela, 23 wrz 2018, 12:26
Załączniki
Re: Jakie drożdże mało wrażliwe na niską temperaturę

Postautor: wkg_1 » sobota, 29 wrz 2018, 16:47

O rany! co to jest?
To hybryda?
Bo tak po lekturze forum ok. 5 dni z małymi przerwami na spanie wygląda mi to na dwie kolumny:
- półkowo-zasypową o 6 półkach z OVM,
- zasypową z buforem
podłączone do jednego zbiornika.
Głowicę przekładasz z kolumny na kolumnę ?

Gdzie takie coś można kupić ; )))

U mnie na razie drożdże pięknie pracują a ja brnę przez posty @lesgo58 o rektyfikacji. Bardzo fajne, tyle, że na wypożyczonej kolumnie nie będę miał termometru prowadzącego : D

Awatar użytkownika

Mafiej
200
Posty: 227
Rejestracja: poniedziałek, 18 wrz 2017, 22:27
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, tak mi mówią :-)
Ulubiony Alkohol: Jeszcze nie znalazłem, ale preferuję whisky.
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Rogaland Norwegia
Załączniki
Re: Jakie drożdże mało wrażliwe na niską temperaturę

Postautor: Mafiej » niedziela, 30 wrz 2018, 09:43

@wkg_1 to nie hybryda, w zależności co przepuszczam używam odpowiedniej kolumny. Głowica to część wspólna obu kolumn.
Taki sprzęt można kupić u kol. herbata666
Miłej lektury
Pozdro


arTii
250
Posty: 277
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 18:55
Krótko o sobie: ponad 40 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od niedawna - mój własny :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: podkarpackie
Załączniki
Re: Jakie drożdże mało wrażliwe na niską temperaturę

Postautor: arTii » niedziela, 30 wrz 2018, 09:53

Mafiej pisze:Ja na takim sprzęcie :D
download/file.php?id=23287&mode=view


Co to jest pod zaworkiem OLM a nad chłodniczką? Widziałem to kilka razy na zdjęciach, ale nie wiem do czego służy.

Awatar użytkownika

Mafiej
200
Posty: 227
Rejestracja: poniedziałek, 18 wrz 2017, 22:27
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, tak mi mówią :-)
Ulubiony Alkohol: Jeszcze nie znalazłem, ale preferuję whisky.
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Rogaland Norwegia
Załączniki
Re: Jakie drożdże mało wrażliwe na niską temperaturę

Postautor: Mafiej » niedziela, 30 wrz 2018, 10:47

To jest rotametr służący do pomiaru natężenia przepływu płynów. To taki bajer dla wygody użytkownika. Odkrecam zaworek i czekam aż w rotametrze wysokość płynu ustabilizuje się na założonym przeze mnie poziomie. W łatwy sposób mogę ustalić prędkość odbioru np 40ml na minutę.

Awatar użytkownika

masterpaw2
1250
Posty: 1271
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 19:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Załączniki
Re: Jakie drożdże mało wrażliwe na niską temperaturę

Postautor: masterpaw2 » niedziela, 30 wrz 2018, 12:20

Dzwoń do producenta swojej rakiety i zamawiaj :ok:, nie niezbędny, ale bardzo przydatny gadżet.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)


arTii
250
Posty: 277
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 18:55
Krótko o sobie: ponad 40 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od niedawna - mój własny :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: podkarpackie
Załączniki
Re: Jakie drożdże mało wrażliwe na niską temperaturę

Postautor: arTii » niedziela, 30 wrz 2018, 12:25

Chyba zamówię, ale jeszcze nie teraz. Poszedłem po bandzie i mam kosmiczną aparaturę (już testy przeszla), ale teraz to węgiel muszę na zimę kupić ;)
Rotametr musi poczekać w kolejce :D

Awatar użytkownika

jatylkonachwile
50
Posty: 67
Rejestracja: poniedziałek, 13 wrz 2010, 17:24
Krótko o sobie: Główny projektant i konstruktor elektrogumonapawarki z podczepem pod termobululator.
Status Alkoholowy: Wynalazca
Lokalizacja: Ziemia
Kontakt:
Załączniki
Re: Jakie drożdże mało wrażliwe na niską temperaturę

Postautor: jatylkonachwile » niedziela, 30 wrz 2018, 21:28

@Mafiej A mógłbyś zrobić dokładniejsze zdjęcie jak to wygląda?

Awatar użytkownika

Mafiej
200
Posty: 227
Rejestracja: poniedziałek, 18 wrz 2017, 22:27
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, tak mi mówią :-)
Ulubiony Alkohol: Jeszcze nie znalazłem, ale preferuję whisky.
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Rogaland Norwegia
Załączniki
Re: Jakie drożdże mało wrażliwe na niską temperaturę

Postautor: Mafiej » niedziela, 30 wrz 2018, 22:55

Ostatnio zmieniony poniedziałek, 1 paź 2018, 11:47 przez Mafiej, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika

masterpaw2
1250
Posty: 1271
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 19:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Załączniki
Re: Jakie drożdże mało wrażliwe na niską temperaturę

Postautor: masterpaw2 » poniedziałek, 1 paź 2018, 00:35

Mafiej, a prawa autorskie???
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)

Awatar użytkownika

Mafiej
200
Posty: 227
Rejestracja: poniedziałek, 18 wrz 2017, 22:27
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, tak mi mówią :-)
Ulubiony Alkohol: Jeszcze nie znalazłem, ale preferuję whisky.
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Rogaland Norwegia
Załączniki
Re: Jakie drożdże mało wrażliwe na niską temperaturę

Postautor: Mafiej » poniedziałek, 1 paź 2018, 11:50

@masterpaw2 zgoda jest na upublicznienie :-)

Awatar użytkownika

Autor tematu
wkg_1
30
Posty: 41
Rejestracja: niedziela, 23 wrz 2018, 12:26
Załączniki
Re: Jakie drożdże mało wrażliwe na niską temperaturę

Postautor: wkg_1 » poniedziałek, 1 paź 2018, 14:44

A wracając przez moment to mojego nastawu : ))
Przez pierwszy dzień cukier stał na 29, pod koniec drugiego spadł do 20, fermentacja dosyć gwałtowna, pod koniec czwartego spadł do 10 ale fermentacja przebiegała już spokojniej niż po 48 godzinach. Cały czas fajny zapach takiego landrynkowego szampana ale spadek cukru spowalnia.

Czy dobrym pomysłem jest - jak mi ktoś poradził - zamieszać nastaw żeby podnieść z dna drożdże czy lepiej zostawić je w spokoju ?

Awatar użytkownika

Mafiej
200
Posty: 227
Rejestracja: poniedziałek, 18 wrz 2017, 22:27
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, tak mi mówią :-)
Ulubiony Alkohol: Jeszcze nie znalazłem, ale preferuję whisky.
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Rogaland Norwegia
Załączniki
Re: Jakie drożdże mało wrażliwe na niską temperaturę

Postautor: Mafiej » poniedziałek, 1 paź 2018, 18:36

Moim zdaniem nie ma sensu mieszać nastawu. Drożdże które opadną na dno są w większości martwe. Po 2 każdy dzień pracy nastawu to w jakimś stopniu wstępne klarowanie nastawu....

Awatar użytkownika

masterpaw2
1250
Posty: 1271
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 19:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Załączniki
Re: Jakie drożdże mało wrażliwe na niską temperaturę

Postautor: masterpaw2 » poniedziałek, 1 paź 2018, 19:12

@wkg_1, nastaw w trakcie fermentacji sam się miesza - unoszące się ku górze pęcherzyki CO2, mieszanie może tylko zaszkodzić - natlenić nastaw. A przypominam, że fermentacja jest procesem beztlenowym, także odpuść sobie.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)

Awatar użytkownika

Autor tematu
wkg_1
30
Posty: 41
Rejestracja: niedziela, 23 wrz 2018, 12:26
Załączniki
Re: Jakie drożdże mało wrażliwe na niską temperaturę

Postautor: wkg_1 » poniedziałek, 1 paź 2018, 23:48

Odpuściłem : )
Cukier teraz (po 4 dniach) 6, jak dobrze pójdzie to w czwartek wieczorem klaruję ; )
Dzięki serdeczne za odpowiedzi !


Wróć do „Drożdże i fermentacja”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość