Wino z jabłek gryzie

Jabłka, wiśnie, czereśnie, porzeczki czerwone i czarne, gruszki, śliwki, truskawki ...
Awatar użytkownika

Autor tematu
marek.weber
2
Posty: 2
Rejestracja: środa, 19 wrz 2018, 13:41

Post autor: marek.weber »

Mam gotowe wino po fermentacji, kończy klarowanie z dodatkiem klarowinu, ale wyszło gryzące (nie mierzyłem, ale procent swój ma) i chciałbym jakoś ten posmak ułagodzić. Zakupiłem chipsy dębowe z jakimś tam posmakiem cynamonu, ale nie wiem jaki przyniosą efekt. Myślę, że dobrym motywem byłoby je po prostu dosłodzić, albo rozrzedzić, więc do głowy przyszedł mi miód. Z racji, że większość użytkowników jest raczej wprawiona w robieniu wina, to pewnie już kiedyś próbowała posmak taki ubić, więc proszę o radę specjalistów.
Jabłka był kupne, gatunku nie podam, bo nie pamiętam. Butla 10l więc dużo tego nie ma.

tl;dr

Czy chipsy dębowe cynamonowe ubiją gryzący posmak i pasują do jabłek?
+ miód w tym temacie
promocja

irek89
250
Posty: 281
Rejestracja: środa, 28 sty 2015, 22:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Paszczyna
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Wino z jabłek gryzie

Post autor: irek89 »

A może nastawisz drugie wino ale postarasz się aby było słabe procentowo. Później je ze sobą połączysz i otrzymasz cos pośredniego.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wina Owocowe”