Aby dymiony się nie marnowały postanowiłem nastawić wino ryżowe z przepisu Skrzycha. Zrobiłem na 30 litrów gotowego trunku. oto skład
Baza:
ryż 6 kg.
cukier 4,5 kg+3,9kg = 8,4
woda 22,6l+3,6l= 26,1
kw. Cytrynowy 150gr.
rodzynki 1kg.
Przyprawy:
goździki 30szt.
ziele angielskie 30 szt.4
ziarna pieprzu czaarnego 45szt.
cukier wanilinowy 150 gr
imbir mielony 3 łyżeczki
bazylia 3 łyżeczki
cynamom 3 łyżeczki
tymianek 4 łyżeczki
kurkuma 6 łyżeczek
gałka muszkatołowa 2 łyżeczki
kardamon 2 łyżeczki (brak w przepisie Skrzycha- dodałem bo lubię)
Najpierw w balonie wylądował wypłukany ryż, potem wypłukane we wrzątku rodzynki. Dodałem wszystkie przyprawy oraz pierwszą część wody( 22.5l) oraz syrop(4,5kg cukru). Po ostygnięciu nastawu dodałem drożdże. BLG 17- nie uważacie, że trochę niskie?
Ryżowiec wg Skrzycha- trzecie wino
-
- Posty: 98
- Rejestracja: sobota, 25 sie 2018, 10:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Własny.
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 15 razy
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Ryżowiec wg Skrzycha- trzecie wino
Ooo Bracie pewnie będzie sake, bo przy tej ilości to pewnie w rurki celujesz .
Sam się zastanawiam czy nie spróbować z jednego nastawu ryżowego "dymnąć" na krótkim aabratku.
Ciekaw jestem czy ktoś czynił już takie eksperymenty.
Czemu niskie, jak blg 17 to szybciej przefermentuje jak np. z 23.
Dodasz szybciej drugą partię cukru, która powinna wagowo obejmować odpowiednią ilość cukru, obliczonego na założony % alkoholu.
Sam się zastanawiam czy nie spróbować z jednego nastawu ryżowego "dymnąć" na krótkim aabratku.
Ciekaw jestem czy ktoś czynił już takie eksperymenty.
Czemu niskie, jak blg 17 to szybciej przefermentuje jak np. z 23.
Dodasz szybciej drugą partię cukru, która powinna wagowo obejmować odpowiednią ilość cukru, obliczonego na założony % alkoholu.
Ostatnio zmieniony niedziela, 4 lis 2018, 19:15 przez Jozinek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Autor tematu - Posty: 54
- Rejestracja: poniedziałek, 9 lip 2018, 11:27
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Ryżowiec wg Skrzycha- trzecie wino
Kocham sake. Ostatnio byłem w Japonii i przywiozłem kilka butelek. Niestety produkcja sake nie jest już tak prosta jak ryżowiec skrzycha. Na rurki nic nie planuję, bo nie posiadam rurek pędzę tylko wina. A ryżowiec Skrzycha jest wdzięcznym winem i tanim winem. Koszt butelki domowego Martini wynosi bagatela 2 zł
-
- Posty: 98
- Rejestracja: sobota, 25 sie 2018, 10:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Własny.
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 15 razy
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Ryżowiec wg Skrzycha- trzecie wino
Jak skończę z gronowym to może nastawię coś na ryżu i na wiosnę jak będzie gotowe puszczę na krótkim aabratku.
Mam taki chytry plan, zobaczymy co z tego wyniknie .
Jakby destylować na szybko na kolumnie czy pot stilu to powinno wyjść coś ala sake .damianf pisze:też mnie ciekawi destylacja tego wina
mam 16l tylko na innej mieszance ziół, piołun kłącze tataraku... ogólnie za dużo piołunu
Jak skończę z gronowym to może nastawię coś na ryżu i na wiosnę jak będzie gotowe puszczę na krótkim aabratku.
Mam taki chytry plan, zobaczymy co z tego wyniknie .