Ryżowiec wg Skrzycha- trzecie wino

Wina, które wykonuje się porą, gdy nie ma łatwego dostępu do świeżych owoców i soków...

Autor tematu
gofator
50
Posty: 54
Rejestracja: poniedziałek, 9 lip 2018, 11:27
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy

Post autor: gofator »

Aby dymiony się nie marnowały postanowiłem nastawić wino ryżowe z przepisu Skrzycha. Zrobiłem na 30 litrów gotowego trunku. oto skład
Baza:
ryż 6 kg.
cukier 4,5 kg+3,9kg = 8,4
woda 22,6l+3,6l= 26,1
kw. Cytrynowy 150gr.
rodzynki 1kg.
Przyprawy:
goździki 30szt.
ziele angielskie 30 szt.4
ziarna pieprzu czaarnego 45szt.
cukier wanilinowy 150 gr
imbir mielony 3 łyżeczki
bazylia 3 łyżeczki
cynamom 3 łyżeczki
tymianek 4 łyżeczki
kurkuma 6 łyżeczek
gałka muszkatołowa 2 łyżeczki
kardamon 2 łyżeczki (brak w przepisie Skrzycha- dodałem bo lubię)
Najpierw w balonie wylądował wypłukany ryż, potem wypłukane we wrzątku rodzynki. Dodałem wszystkie przyprawy oraz pierwszą część wody( 22.5l) oraz syrop(4,5kg cukru). Po ostygnięciu nastawu dodałem drożdże. BLG 17- nie uważacie, że trochę niskie?

Autor tematu
gofator
50
Posty: 54
Rejestracja: poniedziałek, 9 lip 2018, 11:27
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Ryżowiec wg Skrzycha- trzecie wino

Post autor: gofator »

Wczoraj tj 25.09.2018 BLG 0
Dziś rano brak pracy wina- dosłodziłem syropem cukrowym (3.6 wody i 3.9 cukru) Wino podjęło pracę :)

Autor tematu
gofator
50
Posty: 54
Rejestracja: poniedziałek, 9 lip 2018, 11:27
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Ryżowiec wg Skrzycha- trzecie wino

Post autor: gofator »

2go listopada wypadło równe 6 tygodni od nastawienia Skrzycha. Zlałem płyn, bebechy wywaliłem. około 32 litry jest obecnie w balonie. jest wytrawne (0blg). Jutro nastawiam kolejnje ryżowe :)
Awatar użytkownika

.Gacek
2000
Posty: 2383
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 268 razy
Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Ryżowiec wg Skrzycha- trzecie wino

Post autor: .Gacek »

Gofator oprócz tego, że jest wytrawne opisz jakie jest w smaku. Domyślam się, że jest tak dobre i wstawiasz kolejny nastaw.
Jaką masz odmianę ryżu? Długo to namaczaleś ryż czy tylko opłukałeś?
Jak możesz to zrób porządek w spisie składników.
Pozdrawiam Gacek.
Awatar użytkownika

Jozinek
50
Posty: 98
Rejestracja: sobota, 25 sie 2018, 10:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny.
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Ryżowiec wg Skrzycha- trzecie wino

Post autor: Jozinek »

Ooo Bracie pewnie będzie sake, bo przy tej ilości to pewnie w rurki celujesz :klaszcze: .
Sam się zastanawiam czy nie spróbować z jednego nastawu ryżowego "dymnąć" na krótkim aabratku.
Ciekaw jestem czy ktoś czynił już takie eksperymenty.
Czemu niskie, jak blg 17 to szybciej przefermentuje jak np. z 23.
Dodasz szybciej drugą partię cukru, która powinna wagowo obejmować odpowiednią ilość cukru, obliczonego na założony % alkoholu.
Ostatnio zmieniony niedziela, 4 lis 2018, 19:15 przez Jozinek, łącznie zmieniany 1 raz.

Autor tematu
gofator
50
Posty: 54
Rejestracja: poniedziałek, 9 lip 2018, 11:27
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Ryżowiec wg Skrzycha- trzecie wino

Post autor: gofator »

Kocham sake. Ostatnio byłem w Japonii i przywiozłem kilka butelek. Niestety produkcja sake nie jest już tak prosta jak ryżowiec skrzycha. Na rurki nic nie planuję, bo nie posiadam rurek :) pędzę tylko wina. A ryżowiec Skrzycha jest wdzięcznym winem i tanim winem. Koszt butelki domowego Martini wynosi bagatela 2 zł :)

Woodworm
150
Posty: 169
Rejestracja: piątek, 16 sty 2015, 22:00
Podziękował: 34 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Ryżowiec wg Skrzycha- trzecie wino

Post autor: Woodworm »

też mnie ciekawi destylacja tego wina
mam 16l tylko na innej mieszance ziół, piołun kłącze tataraku... ogólnie za dużo piołunu
Awatar użytkownika

Jozinek
50
Posty: 98
Rejestracja: sobota, 25 sie 2018, 10:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny.
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Ryżowiec wg Skrzycha- trzecie wino

Post autor: Jozinek »

damianf pisze:też mnie ciekawi destylacja tego wina
mam 16l tylko na innej mieszance ziół, piołun kłącze tataraku... ogólnie za dużo piołunu
Jakby destylować na szybko na kolumnie czy pot stilu to powinno wyjść coś ala sake :lol: .
Jak skończę z gronowym to może nastawię coś na ryżu i na wiosnę jak będzie gotowe puszczę na krótkim aabratku.
Mam taki chytry plan, zobaczymy co z tego wyniknie :odlot: .
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wina Różne”