Otwarte kompoty jak przechować do lata

Fermentacja, otrzymywanie moszczu, filtracja, butelkowanie, przechowywanie, choroby i wady wina, pasteryzacja, szczepienie drożdżami, itp...

Autor tematu
JonyP
5
Posty: 7
Rejestracja: sobota, 15 wrz 2018, 07:37

Post autor: JonyP »

Zostałem szczęśliwym posiadaczem dużej ilości kompotów (w 70 % były one bardziej zasypanymi owocami cukrem i sokami z owoców niż kompotami....bardzo słodkie i gęste )
1-Zlałem sok w szklane balony przykryłem dla pewności korkami z rurkami
2-Owoce włożyłem do baniek 5-litrowych na razie nic nie dolewałem zasypywałem (myślę do pełna zalać to sokiem żeby nie było powietrza

Pytanie: jak to wszystko przechować do następnego lata żeby zrobić coś z tego pysznego ;-)
promocja
Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Otwarte kompoty jak przechować do lata

Post autor: masterpaw2 »

Przede wszystkim, to należałoby się kolego przywitać, od tak po prostu, zwyczajnie, wszak to nie boli......, chyba ;).
jak to wszystko przechować do następnego lata żeby zrobić coś z tego pysznego
Poczytać : (zaciery-z-kompotow-dzemow-i-innych-podo ... t1833.html), i przefermentować.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7300
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Otwarte kompoty jak przechować do lata

Post autor: radius »

A po kiego grzyba w ogóle otwierałeś te "kompoty", skoro nie miałeś zamiaru nic z nimi robić :o
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

Adaszcz31
200
Posty: 226
Rejestracja: piątek, 16 mar 2018, 10:49
Krótko o sobie: Nie ma nic piękniejszego niż realizować i spełniać marzenia
Ulubiony Alkohol: Rakija, Burbon....
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: Otwarte kompoty jak przechować do lata

Post autor: Adaszcz31 »

A po co czekac do przyszłego lata? Teraz fermentować i ...

Autor tematu
JonyP
5
Posty: 7
Rejestracja: sobota, 15 wrz 2018, 07:37
Re: Otwarte kompoty jak przechować do lata

Post autor: JonyP »

Na wstępie przepraszam za ten falstart Był On spowodowany pilną pomocą !

Proszę o pomoc i podpowiedź co mam teraz zrobić.

Problem polega na tym, że nie mam możliwości teraz poddać fermentacji, gdyż nie mam szans znaleźć pomieszczenia powyżej 20 stopni ciepła.



1- Zauważyłem, że w jednym z Balonów w rurce fermentacyjnej coś zaczyna się bulgotać (raz ), czyli zaczyna się fermentacja ?

2- Co się stanie, jak zacznie się fermentacja po dodaniu drożdży w temperaturze mniejszej niż 20 stopni już, kończy się lato za kilka dni.


3- Co będzie, jak zostawię to wszystko, nie robiąc nic na działce do następnego lata, czyli również z mrozami ?

4- Dobrze zrobiłem, wkładając te owoce do butelek 5 litrowych zalać do pełna sokiem ?

5- Może włożyć wszystko do zamrażarki ? (będzie problem, w sumie jest tego 60 litrów).

Ponownie proszę o pilna podpowiedź.

Pozdrawiam.

johnex
550
Posty: 567
Rejestracja: sobota, 20 sie 2011, 22:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 35 razy
Otrzymał podziękowanie: 91 razy
Re: Otwarte kompoty jak przechować do lata

Post autor: johnex »

Otwarte soki i kompoty na bank zaczną wcześniej czy później pleśnieć, nawet te które są w balonach zakryte korkiem. Ostatnio dostałem ekologiczny sok z aronii (pewnie z jakiejś małej tłoczni soków) i jeszcze przed otwarciem butelki w szyjce pojawiła się pleśń. Co do przerobienia twoich soków są trzy opcje:
1. Od razu robić nastawy i to co powstanie destylować.
2. Nastawy zrobić tak jak robi się wino. Po fermentacji odcisnąć owoce, później zlać znad osadu. Jeżeli nie chcesz teraz destylować to "wino" możesz przechować do następnego lata.
3. Jak chcesz ze wszystkim czekać to pozostaje wlać wszystko ponownie do słoików i pasteryzować.
Prawo pędzenia bimbru jest Prawem Człowieka!!!

Autor tematu
JonyP
5
Posty: 7
Rejestracja: sobota, 15 wrz 2018, 07:37
Re: Otwarte kompoty jak przechować do lata

Post autor: JonyP »

Ad-1 Ad-2 Na działce mam teraz 17 stopni jaka jest szansa na fermentację ?

Mod.
Nie cytuj posta poprzednika.
Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Otwarte kompoty jak przechować do lata

Post autor: masterpaw2 »

Duża, tylko blg(zawartość cukru w nastawie) musisz zmierzyć, żeby za wysokie nie było i dobre drożdżaki :
http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=6803902941
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)

Autor tematu
JonyP
5
Posty: 7
Rejestracja: sobota, 15 wrz 2018, 07:37
Re: Otwarte kompoty jak przechować do lata

Post autor: JonyP »

Postanowiłem:
1-Owoce zamrożę, już znalazłem zamrażarkę u sąsiada (nie wiem, czy nie za późno stało to wszystko od piątku wieczora w temperaturze około 17-20 stopni) ?

2-Pytanie: czy ma znaczenie, że te soki są bardzo słodkie, podobno cukier jest dobrym konserwantem, jutro sprawdzę cukromierzem i przekażę wynik ?

3-Jeżeli stoi ten sok bardzo słodki wytrzyma do jutra w temperaturze 17 stopni i nie zacznie się jakiś proces psucia, zanim podejmę dzięki Waszej pomocy decyzję co dalej ?

johnex
550
Posty: 567
Rejestracja: sobota, 20 sie 2011, 22:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 35 razy
Otrzymał podziękowanie: 91 razy
Re: Otwarte kompoty jak przechować do lata

Post autor: johnex »

Rób nastawy. Podstawa to drożdże odporne na niskie temperatury. Tych które zaproponował masterpaw2 nie znałem. Osobiście mogę polecić BAYANUS G995. A jak będą miały "za zimno" to możesz ocieplić fermentatory np. starymi kocami.
Prawo pędzenia bimbru jest Prawem Człowieka!!!

Autor tematu
JonyP
5
Posty: 7
Rejestracja: sobota, 15 wrz 2018, 07:37
Re: Otwarte kompoty jak przechować do lata

Post autor: JonyP »

Dziękuje za Konkretną odpowiedź ale wszyscy mówią że powinna być temperatura około 22 stopni

1-Jaka temperatura może być minimalna ? (oczywiście mogę butle otulić w pierzynkę )
2-Jak ma się do fermentacji nie stała temperatura wiadomo że w nocy jest bardzo zimno a w dzień cieplej przez ten najbliższy miesiąc a w/g wskazówek temperatura powinna być stała .
Awatar użytkownika

ramzol
1300
Posty: 1311
Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę.
Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: poznań
Podziękował: 157 razy
Otrzymał podziękowanie: 198 razy
Re: Otwarte kompoty jak przechować do lata

Post autor: ramzol »

Jak w pomieszczeniu nie masz wahań temperatury to ruch rurki oznacza że coś zaczyna tam żyć. Wysoki cukier może i utrudnia start procesu ale i miody sie psują. Drożdże to twój najmniejszy problem. Rozrabiaj do 25blg i g995. Pracują poniżej 8'C.
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.

Autor tematu
JonyP
5
Posty: 7
Rejestracja: sobota, 15 wrz 2018, 07:37
Re: Otwarte kompoty jak przechować do lata

Post autor: JonyP »

Witam Ponownie

Temat odłożony na kilka miesięcy 8-) Zlałem soki w butelki 5 l i do zamrażalki.
1-Nie zauważyłem żeby zabulgotało ponownie
2-Jedyny problem ,że w jednej z butli na wierzchu powstał kożuch (od piątku wieczora do dzisiaj) jak myślicie : od góry zaczęło pleśnieć czy w jednym z kompotów był jakiś problem i wypłynęło na wierzch ?
Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Otwarte kompoty jak przechować do lata

Post autor: masterpaw2 »

Jeśli pojawiła się pleśń, butla z nią do mumina!
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)

Autor tematu
JonyP
5
Posty: 7
Rejestracja: sobota, 15 wrz 2018, 07:37
Re: Otwarte kompoty jak przechować do lata

Post autor: JonyP »

"mumina" Czyli ? :scratch:
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7300
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Otwarte kompoty jak przechować do lata

Post autor: radius »

Do kibla :mrgreen:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wytwarzanie Wina”