Witam.
Jest to mój pierwszy post W domku który zakupiłem a właściwie na działce było dość dużo winogron i postanowiłem zrobić wino ale niestety mimo że stoi już z tydzień wino nie gra ani ciut ciut .
Miało to być pierwsze słodkie i bardzo smaczne wino a więc posłuchałem troszkę dziadków i teściowej .
15Kg winogron ciemnych żona zdeptała nogami a następnie ja dodałem troszeczkę pomogłem rękami to co zostało i dodałem 4kg cukru. dokładnie rozmieszałem, zostaiłem na 3 dni następnie dodałem około 3kg cukru i tu pojawia się problem mineło już 3 dni od ostatniego dodawania i zero jakichkolwiek bąbelków oczywiście wszystko cały czas zamknięte korkiem z rurką fermentacyjną.
Niestety zaczełem robić wino przed znalezieniem tego forum
Tak tak wino bez dodatku drożdży i wody.
Winogrona już tak ładnie zrobiły warstwe na górze słoja i śmierdzą fermentacją ale żadnego bulkniecia nie było
I pytanie co poszło nie tak ?
Pierwsze wino, nie gra
-
- Posty: 54
- Rejestracja: poniedziałek, 9 lip 2018, 11:27
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Pierwsze wino, nie gra
Może za dużo cukru? Winogron i tak sam w sobie jest słodki. Zmierz BLG, być może jest za duże stężenie cukru i drożdże nie rozpoczęły pracy. Na oko wystarczyło by na początek 1,5-2 kg (trzeba by dobrze obliczyć) i dwie kolejne dawki w odstępach (w zależności od BLG). Dodałeś aż 7 kilo praktycznie na raz więc w baniaku masz niezły ulepek. Nie wiem jak to naprawić. Może ktoś bardziej doświadczony pomoże. Może trzeba trochę rozwodnić ten syrop winogronowy, a może trzeba zaszczepić szlachetnymi drożdżami
Ja w gronowym z 28 kg owoców dodałem 5 kg (3+1+1) i przy każdym dosładzaniu wino było wytrawne (BLG 0)
Ja w gronowym z 28 kg owoców dodałem 5 kg (3+1+1) i przy każdym dosładzaniu wino było wytrawne (BLG 0)
-
- Posty: 527
- Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 58 razy
Re: Pierwsze wino, nie gra
Po prostu albo ugotowałeś "dzikusy" gorącym syropem cukrowym
albo padły od nadmiaru cukru a co za tym idzie %.
Jak najszybciej kup drożdże do restaru np: bajanus g995, zahartuj je i dodaj do nastawu.
I nie dodawaj już więcej cukru!
Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
albo padły od nadmiaru cukru a co za tym idzie %.
Jak najszybciej kup drożdże do restaru np: bajanus g995, zahartuj je i dodaj do nastawu.
I nie dodawaj już więcej cukru!
Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem
-
- Posty: 527
- Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 58 razy
Re: Pierwsze wino, nie gra
I musisz dodać jeszcze tak 4-5L wody bo to ulepek jest..
Przy 15kg winogron żeby wyszło 18% wystarczy 2,85 kg cukru, a ty dałeś aż 7!
Teraz wyjdzie z tego sikacz, chyba że dodasz do tego kolejne 15kg winogron...
Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
Przy 15kg winogron żeby wyszło 18% wystarczy 2,85 kg cukru, a ty dałeś aż 7!
Teraz wyjdzie z tego sikacz, chyba że dodasz do tego kolejne 15kg winogron...
Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem