Kol. _Romek_, trochę się zamotałeś w swoich przemyśleniach na temat wydajności
_Romek_ pisze:czy odczytane blg i wynikająca z tego ilość cukru dotyczy całej masy śliwek, czy tylko tego co zostałoby po idealnym wyciśnięciu miazgi?
Wartość Blg, dotyczy tylko zawartości cukru w płynie/soku/moszczu, odciśniętego z owocu.
_Romek_ pisze:czy obliczenia potencjalnej mocy nastawu, ewentualnego dosładzania i wydajności procesu liczyć względem początkowej masy owoców (powiedzmy że bez pestek) czy objętości odciśniętej cieczy
I tu "wychodzi" nam główny problem, bo to zależy jak i z czego robimy nastaw
Przy produkcji win i fermentacji moszczu, można moc nastawu wyliczyć bardzo dokładnie, bo jego objętość będzie stała od początku do końca procesu. Fermentując pulpę owocową, wyliczenia względem pomiaru blg pobranej próbki soku można, delikatnie mówiąc, o kant
potłuc. W takim wypadku powinno się brać pod uwagę zawartość procentową cukrów w masie owoców i tylko na tej podstawie można w przybliżeniu wyliczyć moc końcową nastawu, uwzględniając objętość (nie masę
) pulpy owocowej, po skończonej fermentacji.
_Romek_ pisze: kiedy mamy w tabelkach przeciętną zawartość cukrów (%) w danym owocu, to czy wartość % jest w odniesieniu do całkowitej masy owocu, czy wyciśniętego soku?
Całkowitej masy owocu.
_Romek_ pisze:mając, np. 100kg owoców i zmierzone 10Blg dostajemy w przybliżeniu 10 kg cukru.
Nie i niech cię nie zmyli wypowiedź kol. kmarian;
Jeśli w tabeli jest napisane, że śliwy zawierają 100 gramów słodyczy w litrze (kilogramie) śliw (100g/l), to znaczy ze 100 kg śliw zawiera w sobie 10 kg słodyczy.
bo tabele informują o zawartości cukru w całkowitej masie owocu.
Kol. lesgo58, dał ci dobrą odpowiedź, ustosunkowując się do tego co napisałeś o "idealnym procesie tłoczenia".
10 kg cukru byłoby w 100
litrach soku, odciśniętego z owoców.
Myślę, że choć trochę pomogłem rozwiązać twoje dylematy