Zacier ze śliwek przegrzał się do 38°C

Problemy technologiczne związane z uzyskaniem dobrego zacieru: niewłaściwy przebieg fermentacji, zakażenia nastawów, klarowanie...

Autor tematu
Elektor
10
Posty: 16
Rejestracja: wtorek, 4 wrz 2018, 16:06
Podziękował: 10 razy

Post autor: Elektor »

Witam i proszę o pomoc

W sobotę przygotowałem nastaw z węgierek wg przepisu z strony:
https://www.youtube.com/watch?v=k0P_JsXyxH0
z drobnymi różnicami drożdże dodałem w niedzielę, chciałem żeby lepiej enzym wydobył sok ze śliwek no i nie maiłem drożdży jak na filmiku tylko dodałem takie jak w tym linku:
https://allegro.pl/drozdze-gorzelnicze- ... 69267.html
wszystko pięknie ruszyło, niestety w poniedziałek nie miałem czasu przypilnować wszystkiego i jak wróciłem z pracy nastaw miał 38°C.
Niby dalej wszytko pracuje ale ma kwaśny posmak.

Czy to o czymś świadczy? Oczywiście proszę o rady.

Autor tematu
Elektor
10
Posty: 16
Rejestracja: wtorek, 4 wrz 2018, 16:06
Podziękował: 10 razy
Nastaw ze śliwek zagrzał się do 38°C

Post autor: Elektor »

Sprawdzałem przed chwilką, cukromierz wskazuje ok 6 BLG, ale temperatura nastawu wynosi ok 29°C
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2738
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 308 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Zacier ze śliwek przegrzał się do 38°C

Post autor: JanOkowita »

Zapytaj producenta drożdży - coś tu za mocno poszedł "pocisk".
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)

PETER29
850
Posty: 897
Rejestracja: piątek, 18 lut 2011, 16:28
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Czysta i browar
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: ŚLĄSKIE
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowanie: 104 razy
Re: Zacier ze śliwek przegrzał się do 38°C

Post autor: PETER29 »

Zostaw to w spokoju. Nastaw musi być coraz kwasniejszy. Jak będzie ryj wykrzywialo to na rurki.
_______________________________________________________________________________
Pozdrawiam KRZYSZTOF

Autor tematu
Elektor
10
Posty: 16
Rejestracja: wtorek, 4 wrz 2018, 16:06
Podziękował: 10 razy
Re: Zacier ze śliwek przegrzał się do 38°C

Post autor: Elektor »

Co do temperatury to moja wina, a nie drożdży, za ciepło w pomieszczeniu było a ja dodatkowo na noc otuliłem beczkę, aby za chłodno nie było :P
ODPOWIEDZ

Wróć do „Problemy zacierowe”